grimson Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 12 godzin temu, Mitek napisał: Nie ma to jak umieć jeździć przede wszystkim. Chat GPT: 1. Rozkład masy + FWD + obciążenie = brak dociążenia kół napędowych Passat B8 z silnikiem 2.0 TSI: ciężki przód, ale bardzo długi zwis przedni dużo masy w bagażniku + pasażerowie Na stromym podjeździe: środek ciężkości przesuwa się do tyłu przednie koła tracą docisk FWD traci trakcję mimo dobrych opon 👉 Gdy jechałeś tyłem pod górę: masa (bagaż + pasażerowie) dociążyła oś napędową geometria zawieszenia pracowała korzystniej nagle pojawiła się trakcja To klasyczny objaw niedociążonej osi napędowej, a nie złych opon. 2. Charakterystyka automatu + TSI (wysoki moment od dołu) Automat (DSG / Tiptronic): bardzo szybko podaje moment nawet przy ręcznym trybie nie daje „półsprzęgła” jak człowiek na śliskim podłożu łatwo o natychmiastowy uślizg TSI 190: wysoki moment od niskich obrotów łatwo „przełamuje” przyczepność na śniegu Starsze auta: słabszy moment manual łagodniejsze oddawanie mocy ➡️ paradoksalnie łatwiej ruszają w śniegu 3. ESP/ASR – wyłączenie ≠ pełne wyłączenie W Passacie: nawet po „wyłączeniu ESP” systemy stabilizacji nadal ingerują szczególnie przy skręconych kołach i podjeździe Efekt: system odcina moment auto „stoi i mieli”, zamiast pozwolić na minimalny uślizg potrzebny do ruszenia To bardzo częste w VAG-ach. 4. Bridgestone Blizzak LM005 – bardzo dobre, ale… To zimówki bardziej „mokro-asfaltowe” niż „śniegowe”: świetne na deszcz, błoto pośniegowe przeciętne na ubity śnieg i lód w porównaniu np. do: Nokian WR / Hakkapeliitta Michelin Alpin Continental TS 8xx Dodatkowo: jeśli bieżnik ma już np. 5–6 mm lub opony były przechowywane w cieple ➡️ ich „zimowość” spada szybciej, niż się wydaje Ale: same opony nie tłumaczą wszystkiego, skoro inne FWD dawały radę. 5. Dlaczego inne FWD Cię wyprzedzały? Bo mogły mieć: krótszy rozstaw osi lżejszy przód manual mniejszy moment inne zimówki albo po prostu lepszy rozkład masy SUV-y FWD i kompakty bardzo często lepiej ruszają pod górę niż duże kombi. Co bym zrobił praktycznie Sprawdź realną głębokość bieżnika (nie „na oko”). Na przyszłość: ruszanie 2. bieg, bardzo delikatny gaz jeśli jest tryb „Snow” – używać W górach: łańcuchy tekstylne (legalne i skuteczne) Jeśli często jeździsz w takich warunkach: zimówki bardziej „śniegowe” albo… AWD (Passat 4Motion to zupełnie inne auto w zimie) Podsumowanie w jednym zdaniu To był efekt niefortunnego połączenia: ciężkiego FWD kombi, automatu, stromego podjazdu, obciążenia i ograniczeń elektroniki – a fakt, że wjazd tyłem zadziałał, praktycznie wyklucza błąd kierowcy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 6 minut temu, grimson napisał: Chat GPT: 1. Rozkład masy + FWD + obciążenie = brak dociążenia kół napędowych Passat B8 z silnikiem 2.0 TSI: ciężki przód, ale bardzo długi zwis przedni dużo masy w bagażniku + pasażerowie Na stromym podjeździe: środek ciężkości przesuwa się do tyłu przednie koła tracą docisk FWD traci trakcję mimo dobrych opon 👉 Gdy jechałeś tyłem pod górę: masa (bagaż + pasażerowie) dociążyła oś napędową geometria zawieszenia pracowała korzystniej nagle pojawiła się trakcja To klasyczny objaw niedociążonej osi napędowej, a nie złych opon. 2. Charakterystyka automatu + TSI (wysoki moment od dołu) Automat (DSG / Tiptronic): bardzo szybko podaje moment nawet przy ręcznym trybie nie daje „półsprzęgła” jak człowiek na śliskim podłożu łatwo o natychmiastowy uślizg TSI 190: wysoki moment od niskich obrotów łatwo „przełamuje” przyczepność na śniegu Starsze auta: słabszy moment manual łagodniejsze oddawanie mocy ➡️ paradoksalnie łatwiej ruszają w śniegu 3. ESP/ASR – wyłączenie ≠ pełne wyłączenie W Passacie: nawet po „wyłączeniu ESP” systemy stabilizacji nadal ingerują szczególnie przy skręconych kołach i podjeździe Efekt: system odcina moment auto „stoi i mieli”, zamiast pozwolić na minimalny uślizg potrzebny do ruszenia To bardzo częste w VAG-ach. 4. Bridgestone Blizzak LM005 – bardzo dobre, ale… To zimówki bardziej „mokro-asfaltowe” niż „śniegowe”: świetne na deszcz, błoto pośniegowe przeciętne na ubity śnieg i lód w porównaniu np. do: Nokian WR / Hakkapeliitta Michelin Alpin Continental TS 8xx Dodatkowo: jeśli bieżnik ma już np. 5–6 mm lub opony były przechowywane w cieple ➡️ ich „zimowość” spada szybciej, niż się wydaje Ale: same opony nie tłumaczą wszystkiego, skoro inne FWD dawały radę. 5. Dlaczego inne FWD Cię wyprzedzały? Bo mogły mieć: krótszy rozstaw osi lżejszy przód manual mniejszy moment inne zimówki albo po prostu lepszy rozkład masy SUV-y FWD i kompakty bardzo często lepiej ruszają pod górę niż duże kombi. Co bym zrobił praktycznie Sprawdź realną głębokość bieżnika (nie „na oko”). Na przyszłość: ruszanie 2. bieg, bardzo delikatny gaz jeśli jest tryb „Snow” – używać W górach: łańcuchy tekstylne (legalne i skuteczne) Jeśli często jeździsz w takich warunkach: zimówki bardziej „śniegowe” albo… AWD (Passat 4Motion to zupełnie inne auto w zimie) Podsumowanie w jednym zdaniu To był efekt niefortunnego połączenia: ciężkiego FWD kombi, automatu, stromego podjazdu, obciążenia i ograniczeń elektroniki – a fakt, że wjazd tyłem zadziałał, praktycznie wyklucza błąd kierowcy. Mądra panna, ta AI, taka nowa świecka tradycja. Nie trzeba elaboratów. U mnie w fabce w szpindlu na szczęście żadnych esp nie było, w passacie nie mogę dezaktywować, ale wystarczyło aby gdzieś pojawił się człowiek na horyzoncie a jazda driftem na pełnej (no może nie całkiem) pi... się kończyła a jak odpuszczałem to abarot na dół i rozpęd. Moja sp mama wierzyła we mnie twierdząc że dam radę, tyłem okazało się to bardzo łatwe. Godzinkę się zeszło. Fabka też kombi, jak pasek. Jazzem i Tucsonem choć także przednionapędowe o niebo lepiej, właśnie docisk napedżanej ośki i rozkład masy robią kolosalną różnicę. Brawo AI, zastąpi wkrótce setki pseudoekspertów... na szczęście. Edytowane 3 godziny temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 14 godzin temu, Mitek napisał: Nie ma to jak umieć jeździć przede wszystkim. Cześć Sorry, akurat sporo jeździłem samochodami w ciągu ostatnich dni (z ludźmi do pracy jest po prostu dramat) i jeździło się wyśmienicie ze względu na to, że było pusto. A warunki... jak jest zima to drogi są białe, często są zaspy, trzeba samochód wyposażyć w odpowiednie gumy itd. Wiesz dla mnie to normalne a okazuje się, ze dla większości to klęska żywiołowa - ostrzeżenia, nie wychodzenie z domu, itd. A tu po prostu piękna zima a że czasami trochę uciążliwa - taki jej urok. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 52 minuty temu Udostępnij Napisano 52 minuty temu (edytowane) Warszawiacy... ech;-) Edytowane 34 minuty temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi