Jump to content

Czarna Góra

Administrator
 Share

Recommended Posts

31 minut temu, brachol napisał:

W sumie dzięki otwarciu S3 do granicy z Czechami, konkurencja wzrosła. Z Poznania czas dojazdu podobny jak go CG czy Zieleńca. Ciekaw jestem, czy te dwa ośrodki odczuły to w jakiś sposób?

Sądząc po sobie - obstawiam, że tak (np. Pec).

30 minut temu, brachol napisał:

W sumie dzięki otwarciu S3 do granicy z Czechami, konkurencja wzrosła. Z Poznania czas dojazdu podobny jak go CG czy Zieleńca. Ciekaw jestem, czy te dwa ośrodki odczuły to w jakiś sposób?

akurat na Poznaniakach to chyba nikt wielkiego interesu jeszcze nigdy nie zrobił a i na nartach też słabiutko 🤑

37 minut temu, brachol napisał:

Nie wiem jak Zieleniec, ale Czarna Góra, Lądek w poprzednim sezonie zanotowały spory spadek miłośników szusów ze względu na wrześniową powódź i wszelkie skutki z nią związane.

Obserwując natężenie zimowego ruchu turystycznego w Czarnej Górze i Lądku, to jego wzrost zatrzymał się na sezonie 22/23. Spadek widoczny od sezonu 23/24 krótka zima i kiepskie warunki, a w ostatnim pomimo bardzo dobrych warunków śniegowych, przyczyną wyżej wymieniona powódź.

W ostatnich latach sporo naszych sąsiadów z Czech przyjeżdża na narty do nas. 😉

7 godzin temu, Mitek napisał:

Komentarz jednak niezbędny...

Dlaczego nie?

DK25 oraz DK8 to moja droga na CG, na obu od niedawna mogę spotkać Cupry, jedna z bazą w Oleśnicy, druga w Kłodzku. Jako sponsor tych najmocniejszych w PL zabawek do łapania kierowców muszę na nie zwracać szczególną uwagę.

Godzinę temu, grimson napisał:

Dlaczego nie?

DK25 oraz DK8 to moja droga na CG, na obu od niedawna mogę spotkać Cupry, jedna z bazą w Oleśnicy, druga w Kłodzku. Jako sponsor tych najmocniejszych w PL zabawek do łapania kierowców muszę na nie zwracać szczególną uwagę.

Wystarczy jeździć zgodnie z przepisami i nie trzeba zwracać uwagę na Cupry. Nie każdy jest p(osłem), żeby cisnąć 200 kmh.

7 minut temu, kordiankw napisał:

Wystarczy jeździć zgodnie z przepisami i nie trzeba zwracać uwagę na Cupry. Nie każdy jest p(osłem), żeby cisnąć 200 kmh.

W 99% przypadkach jeździsz zgodnie z przepisami, 1% nie. Skoro jest ten 1%, to lepiej nie ryzykować spotkania z nieoznakowanym.

2 godziny temu, grimson napisał:

Górna część CG już na biało. W tamtym sezonie zabieliło się 17.11.2024.

Proroctwa i szmani mówią, że w tym sezonie wir polarny jakiś taki słaby, co może skutkować dobrą zimą w PL.

image.thumb.png.e4590d8b74ee17d689b6315e90bde6bb.png

oby tylko przed Bożym Narodzeniem nie przyszedł halny z ciepłym deszczykiem

1. Halny to wiatr lokalny związany z Karpatami więc w Sudetach raczej ciężko się go spodziewać. Podobnie zresztą jak górale, w naszym regionalnym (regionalnym czyli regionu geograficznego) rozumieniu, to ludzie zamieszkujący karpacką część naszych gór. W Sudetach żadnych "górali" po prostu nie było i nie ma.

2. Za dwa/trzy dni po tym śnieżku śladu nie będzie - wystarczy zerknąć na prognozy.

Edited by Mitek
  • Like 1

W dniu 27.10.2025 o 13:55, Mitek napisał:

1. Halny to wiatr lokalny związany z Karpatami więc w Sudetach raczej ciężko się go spodziewać. Podobnie zresztą jak górale, w naszym regionalnym (regionalnym czyli regionu geograficznego) rozumieniu, to ludzie zamieszkujący karpacką część naszych gór. W Sudetach żadnych "górali" po prostu nie było i nie ma.

2. Za dwa/trzy dni po tym śnieżku śladu nie będzie - wystarczy zerknąć na prognozy.

chodziło mi o zjawisko atmosferyczne a nie imię wiatru występującego w wielu górach

podobnie jest z góralami , np w Nepalu nazywają się Szerpami