kordiankw Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowane) 5 minut temu, Marcos73 napisał: Witek, ale patrzysz dobrze ??? Tam jest tylko po jednej stronie torowiska! pozdro Przyjrzyj się dobrze, jeden jest przed, a drugi za torami, dokładnie tak samo jak na tym zdjęciu z Krakowa. Jaki byłby cel budowania szlabanów tylko z jednej strony torów? Edytowane 17 godzin temu przez kordiankw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 18 minut temu, kordiankw napisał: A tu masz z Krakowa: Sorry, zwracam honor. Źle popatrzyłem na zdjęcie Pawła. Taki szlaban nic nie zmienia. BTW. Szlaban po jednej stronie jest jakąś opcją, bo skutecznie uniemożliwia przejazd, a zawsze można z niego zjechać szybko i bezpiecznie. Ja myślę tylko uniknięciu skutków błędu kierowcy. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Teraz, kordiankw napisał: Przyjrzyj się dobrze, jeden jest przed, a drugi za torami, dokładnie tak samo jak na tym zdjęciu z Krakowa. Jaki byłby cel budowania szlabanów tylko z jednej strony torów? Już Ci odpisałem, czasami pomysły nieoczywiste i z pozoru bez sensu mogą być skuteczne. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 2 minuty temu, Marcos73 napisał: Sorry, zwracam honor. Źle popatrzyłem na zdjęcie Pawła. Taki szlaban nic nie zmienia. BTW. Szlaban po jednej stronie jest jakąś opcją, bo skutecznie uniemożliwia przejazd, a zawsze można z niego zjechać szybko i bezpiecznie. Ja myślę tylko uniknięciu skutków błędu kierowcy. pozdro Ale dokładnie taką funkcję pełnią półrogatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Do przejazdu kolejowego mam 400 metrów. Zanim wybudowano tunel, były dzielone rogatki po obu stronach torów i dróżniczy. I jak źle trafiłam z porą, to te 400 metrów przejeżdżałam nawet 40 minut. Nawet jak ktoś się wpakował na przejazd podczas zamykania rogatek, to dróżniczy wstrzymywał rogatki wylotowe. Na innych przejazdach można było spokojnie zjarać fajkę. Teraz rogatki zamyka automat, na 13-20 sekund przed przejazdem pociągu . No nie zdążysz piernąć a pociąg już jest. Nic nie zrobisz. Moja klientka , pani maszynistka, prowadząc skład widzi jak zamykają się rogatki. I jeśli przejazd jest na długiej prostej i jest dobra widoczność, i jeśli coś się na torach działo, to czasami udawało jej się wyhamować skład - Inter potrzebuje ok 1 km, ma dość młody i nowoczesny tabor, ale jeśli leci starszy skład, to już nie jest tak kolorowo. Skrócono czas czekania na przejeździe dla upłynnienia ruchu drogowego. Czy dobrze? Modernizowane teraz torowiska, przejazdy kolejowe, stacje i pomiędzy nimi, mają montowane puszki, które zbierają informacje i przekazują je między sobą. Gdy pociąg przejeżdża je sczytuje i wyświetla na monitorze, automatycznie przełączają sygnalizację świetlną i semafory, mogą też z automatu taki skład wyhamować lub spowolnić, ale jest ich bardzo mało. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Post z grupy osiedlowej z Wrocławia. Autentyczne. PROGI na DOLNOBRZESKIEJ W imieniu swoim, moich dzieci oraz zapewne wielu innych rodziców i dzieci mieszkających w Leśnicy, chciałbym podziękować za progi, które od niedawna rozwiązały uważam największy problem dotyczący bezpieczeństwa w naszej kochanej Leśnicy. Widać ogromną różnicę w prędkości przejeżdżających aut, łatwiej wjechać w Junacką, dzieci przechodzące od strony lasu do przystanku, są chętniej przepuszczane. Same plusy. Leśnica się cywilizuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) W dniu 11.09.2026 o 10:57, Kubis napisał: Edukacja ogólnie zawodzi Coś w tym jest,bo że człowiek zawodzi to widać praktycznie w każdej dziedzinie. Dziś w robocie wpadła mi wypowiedź typka który mocno zmienia naszą rzeczywistość . Można go lubić lub nie patrzeć na to wszystko z jakąś nutą przerażenia lub fascynacji ale wypowiedź którą wygłosił może wywołać mocne kontrowersje i pewnie wywołała w pewnym środowisku mianowicie że studia medyczne to strata czasu 🤔 grubo powiem szczerze . A dalej wpada mi w rolce wypowiedź redaktora który mówi że czyszczenie zębów to koszt 430zl w Warszawie WOW się cenią powiem szczerze i tak zastanawiam się o co tu chodzi . Czy my naprawdę już nie potrafimy ogarnąć własnej kuwety hm może faktycznie ta edukacja naprawdę jest już na marginalnym poziomie choć kosztuje każdego dość sporo wysiłku albo co gorsza pogoń za kasą tak zamyka nam oczy na proste czy nawet blache sprawy jak przejazd przez torowisko na którym nie zauważamy nadjeżdżającego składu czy nawet czerwonego światła ? Czy naprawdę ten Matrix jest już tak blisko że cała reszta powoli straci najmniejszy sens . Kuzwa tylko patrzeć jak humanoidalne roboty będą uczyć nas jeździć na nartach bo algorytm będzie tak zajebisty że człowiek z jego niedoskonałościami i ciągle rosnącymi stawkami będzie zbędny 🤷♂️ oby tylko był śnieg 😂 Dla wyobraźni świat który widzi Mario 😏 https://www.instagram.com/reel/DXpxM5fEQy2/?l=1 wychodzę 🤣 nie moja bajka Edytowane 2 godziny temu przez PaVic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Paweł, wypowiedzi Muska często są kierowane do akcjonariuszy. Powie, że już prawie produkuje roboty, które zastąpią chirurga i akcje rosną. Jakoś jak na razie nie udało się wprowadzić np. autonomicznych samochodów. Raczej droga do robotów, które przeprowadzają samodzielnie operację jest dość długa. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 51 minut temu Udostępnij Napisano 51 minut temu 47 minut temu, brachol napisał: Paweł, wypowiedzi Muska często są kierowane do akcjonariuszy. Powie, że już prawie produkuje roboty, które zastąpią chirurga i akcje rosną. Jakoś jak na razie nie udało się wprowadzić np. autonomicznych samochodów. Raczej droga do robotów, które przeprowadzają samodzielnie operację jest dość długa. pozdro Piotrze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi