Skocz do zawartości

Dlaczego kierowca to zabójca

MarioJ

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Marcos73 napisał:

Witek, ale patrzysz dobrze ??? Tam jest tylko po jednej stronie torowiska!

pozdro

Przyjrzyj się dobrze, jeden jest przed, a drugi za torami, dokładnie tak samo jak na tym zdjęciu z Krakowa. Jaki byłby cel budowania szlabanów tylko z jednej strony torów?

Edytowane przez kordiankw

18 minut temu, kordiankw napisał:

A tu masz z Krakowa:

image.thumb.png.b66297bdf55e7349a05a2667307c97e3.png

Sorry, zwracam honor. Źle popatrzyłem na zdjęcie Pawła. Taki szlaban nic nie zmienia. BTW. Szlaban po jednej stronie jest jakąś opcją, bo skutecznie uniemożliwia przejazd, a zawsze można z niego zjechać szybko i bezpiecznie. Ja myślę tylko uniknięciu skutków błędu kierowcy.

pozdro

Teraz, kordiankw napisał:

Przyjrzyj się dobrze, jeden jest przed, a drugi za torami, dokładnie tak samo jak na tym zdjęciu z Krakowa. Jaki byłby cel budowania szlabanów tylko z jednej strony torów?

Już Ci odpisałem, czasami pomysły nieoczywiste i z pozoru bez sensu mogą być skuteczne. 
pozdro

2 minuty temu, Marcos73 napisał:

Sorry, zwracam honor. Źle popatrzyłem na zdjęcie Pawła. Taki szlaban nic nie zmienia. BTW. Szlaban po jednej stronie jest jakąś opcją, bo skutecznie uniemożliwia przejazd, a zawsze można z niego zjechać szybko i bezpiecznie. Ja myślę tylko uniknięciu skutków błędu kierowcy.

pozdro

Ale dokładnie taką funkcję pełnią półrogatki. 

Do przejazdu kolejowego mam 400 metrów. Zanim wybudowano tunel, były dzielone rogatki po obu stronach torów i dróżniczy. I jak źle trafiłam z porą, to te 400 metrów przejeżdżałam nawet 40 minut. Nawet jak ktoś się wpakował na przejazd podczas zamykania rogatek, to dróżniczy wstrzymywał rogatki wylotowe. Na innych przejazdach można było spokojnie zjarać fajkę. Teraz rogatki zamyka automat, na 13-20 sekund przed przejazdem pociągu . No nie zdążysz piernąć a pociąg już jest. Nic nie zrobisz. Moja klientka , pani maszynistka, prowadząc skład widzi jak zamykają się rogatki. I jeśli przejazd jest na długiej prostej i jest dobra widoczność, i jeśli coś się na torach działo, to czasami udawało jej się wyhamować skład - Inter potrzebuje ok 1 km, ma dość młody i nowoczesny tabor, ale jeśli leci starszy skład, to już nie jest tak kolorowo. Skrócono czas czekania na przejeździe dla upłynnienia ruchu drogowego. Czy dobrze?

Modernizowane teraz torowiska, przejazdy kolejowe, stacje i pomiędzy nimi, mają montowane puszki, które zbierają informacje i przekazują je między sobą. Gdy pociąg przejeżdża je sczytuje i wyświetla na monitorze, automatycznie przełączają sygnalizację świetlną i semafory, mogą też z automatu taki skład wyhamować lub spowolnić, ale jest ich bardzo mało. 

• Like 4

Post z grupy osiedlowej z Wrocławia. Autentyczne.

PROGI na DOLNOBRZESKIEJ  

W imieniu swoim, moich dzieci oraz zapewne wielu innych rodziców i dzieci mieszkających w Leśnicy, chciałbym podziękować za progi, które od niedawna rozwiązały uważam największy problem dotyczący bezpieczeństwa w naszej kochanej Leśnicy.    
Widać ogromną różnicę w prędkości przejeżdżających aut, łatwiej wjechać w Junacką, dzieci przechodzące od strony lasu do przystanku, są chętniej przepuszczane. Same plusy. Leśnica się cywilizuje

• Like 1