Skocz do zawartości

Realne koszta tygodniowego szkolenia narciarskiego we Włoszech na przykładzie Valmalenco

lubeckim

Rekomendowane odpowiedzi

Poniższe obejmuje wszystko od A do Z. Dojazd, spanie, karnety, wynagrodzenie Włoskiego instruktora, zakupy na miejscu itp itd. Hint: nie pije alkoholu, nie rozbijam się po tamtejszych knajpach i innych przybytkach apres-ski. 

To żech napisał jo. Ten, co go tu publicznie mieszali z błotem i zwyzywali od faszysty, konfiarza, śmiecia i mizogina. 

A dla normalnych ludzi jeszcze jedna dodatkowa gwiazdka. To był wyjazd de facto niekomercyjny. Jeżeli było by to przedsięwzięcie jakiegoś biura turystycznego, albo klubu narciarskiego, to przy takiej jakości szkolenia i kadrze instruktorskiej, trzeba by pewnie doliczyć z 2 tysiące marży. 

image.thumb.png.b33c5916d28423cdb20dca3ae1307c2c.png

• Like 4
  • Thanks 2

W zasadzie szkolenie trwało cały dzień, ale jego zakres też był różny. Pierwszy dzień był głównie rozjeżdżenie (instruktor dojechał popołudniu) i ustalenie baseline naszych umiejętności bez specjalnych ćwiczeń, czy jazdy zadaniowej. Cały drugi i trzeci dzień to były (o ile dobrze pamiętam) różnego rodzaju ćwiczenia + trochę luźnej jazdy. Czwarty i piąty to była jazda z instruktorem na radiu. 2 os do obiadu, pozostałe 2 kolejne po obiedzie. Reszta miała w zasadzie luźną jazdę, choć cały czas poruszaliśmy się w jednej grupie i od czasu do czasu każdy dostał jakieś uwagi i wskazówki. Ostatniego dnia to w większości byłą już luźna jazda z instruktorem, który od czasu do czasu dodał coś od siebie. 

Edytowane przez lubeckim
  • Like 3
  • Thanks 1

Dużo Mati coś Ci wyszło 🧐 a jechaliście we czterech jednym autem 🤨

To ja jechałem solo czyli koszta paliwa moje plus winieta w Swiss dodatkowo zakupy obfite włoskich produktów na powrocie plus skrzynki pomarańczy, jadłem codziennie na stoku plus napoje ( z kawą to nawet z Szymkiem się dziwiliśmy z lekkim śmiechem bo jednym razem za jedno euro drugim już 1.5 euro a lokal ten sam ) i coś w knajpie z wieczora i tysiaka euro nie wydałem czyli porównywalny wyjazd kosztów ja listopadowy austriacki do Tadeusza bo Sappada taniej wychodzi aczkolwiek ja nie podliczam co do centa bo i po co ale tu szacun,że taki zestaw zrobiłeś 🤝 

pozdro

3 godziny temu, papa_zuk napisał:

OK, czyli 5 dni, po kilka godzin każdego? To nasi polscy instruktorzy się cenią😉

Tu akurat była grupa na różnym poziomie własnego narciarstwa także że koleś to wszystko sprawnie ogarnął to należą mu się duże brawa . Np Tadeo by tą grupę rozdzielił i stworzył dwie no ale Tadeusz ma inny punkt widzenia u niego głównie zadaniówki i krótki skręt a tu była raczej luźna jazda ogarnąć ciało w jeździe jeżeli można tak najogólniej powiedzieć . Dwie osoby miał na słuchawce i podpowiadał i ten element tego szkolenia mi się bardzo podobał bo miałem kontakt podpowiedzi cały czas . 
szkolenie 9.30-15 z minutami kończyliśmy minus czas obiadowy pół godzinki plus minus 

Edytowane przez Victor
  • Like 3
  • Thanks 1

4 godziny temu, papa_zuk napisał:

OK, czyli 5 dni, po kilka godzin każdego? To nasi polscy instruktorzy się cenią😉

Cześć

Nie wiem jak rozumieć emotikon ale to jest znakomita cena, jak za taki pakiet. Za pakiet szkolenia dla dziecka w Białce płacisz 2000.00 a w tym jest tak naprawdę 10h szkolenia a reszta to jakieś animacyjne bzdury. 1000 to kosztuje trzydniówka w systemie 2h + 2h albo jeszcze mniej.

Opisane przez Pawła szkolenie znakomicie łączy pojeżdżenie - bo to to też jedziesz na narty te 1000km  - korzyściami edukacyjnymi i dodatkowymi bonusami w sensie sterowania radiem itd.

Szkolenie w ramach wyjazdu zorganizowanego byłoby oczywiście tańsze ale też i jego zakres byłby znacznie ograniczony.

Pozdro

• Like 1

Godzinę temu, Victor napisał:

To ja jechałem solo czyli koszta paliwa moje plus winieta w Swiss dodatkowo zakupy obfite włoskich produktów na powrocie plus skrzynki pomarańczy, jadłem codziennie na stoku plus napoje ( z kawą to nawet z Szymkiem się dziwiliśmy z lekkim śmiechem bo jednym razem za jedno euro drugim już 1.5 euro a lokal ten sam ) i coś w knajpie z wieczora i tysiaka euro nie wydałem czyli porównywalny wyjazd kosztów ja listopadowy austriacki do Tadeusza bo Sappada taniej wychodzi aczkolwiek ja nie podliczam co do centa bo i po co ale tu szacun,że taki zestaw zrobiłeś 🤝 

pozdro

Tu akurat była grupa na różnym poziomie własnego narciarstwa także że koleś to wszystko sprawnie ogarnął to należą mu się duże brawa . Np Tadeo by tą grupę rozdzielił i stworzył dwie no ale Tadeusz ma inny punkt widzenia u niego głównie zadaniówki i krótki skręt a tu była raczej luźna jazda ogarnąć ciało w jeździe jeżeli można tak najogólniej powiedzieć . Dwie osoby miał na słuchawce i podpowiadał i ten element tego szkolenia mi się bardzo podobał bo miałem kontakt podpowiedzi cały czas . 
szkolenie 9.30-15 z minutami kończyliśmy minus czas obiadowy pół godzinki plus minus 

I na który level wskoczyłeś po tym szkoleniu ?

2 godziny temu, Victor napisał:

pozdro

Drogo w chuj...ale dla singli bykowe powinno być jeszcze plus 100%

Pytanie, miał być polskojęzyczny instruktor którego nie było , czy był zwrot kasy lub rabat za ofertę niezgodną z opisem dla uczestników którzy nie mówili w języku instruktora ? Bo ja bym się wqł.

Edytowane przez Mikoski
  • Haha 1

2 godziny temu, Mikoski napisał:

Drogo w chuj...ale dla singli bykowe powinno być jeszcze plus 100%

Pytanie, miał być polskojęzyczny instruktor którego nie było , czy był zwrot kasy lub rabat za ofertę niezgodną z opisem dla uczestników którzy nie mówili w języku instruktora ? Bo ja bym się wqł.

Co ty powinna być dopłata za naukę włoskiego i angielskiego.

3 godziny temu, Mikoski napisał:

Pytanie, miał być polskojęzyczny instruktor którego nie było , czy był zwrot kasy lub rabat za ofertę niezgodną z opisem dla uczestników którzy nie mówili w języku instruktora ?

Damiano, oczywiście każdy miał prawo odmówić i zaliczki wpłacone musiałby być zwrócone ale jednak każdy zdecydował się na wyjazd . Dodam od siebie bo chyba dostałem pierwszy tel. z informacją,że Piotra nie będzie dużo wcześnie od planowanego wyjazdu ( nie wnikałem w szczegóły dlaczego - nie to nie 🤷‍♂️ życie czasem płata figle ) i z automatu potwierdziłem,że jadę na narty a co do opcji nowej osoby szkolącej co już wtedy w dyskusji pojawiła sie taka wzmianka że może być ktoś w zastępstwo byłem bardzo sceptycznie nastawiony i miałem w tym szkoleniu nie uczestniczyć . Po przyjeździe i pierwszym dniu zapoznawczym zmieniłem zdanie bo osoba prezentowała bardzo wysoki poziom narciarski jego filozofia szkoleniowa była wręcz jakbym słyszał przekaz forumowego M.Ogorzałka dodatkowo widziałem mi znany klimat ze szkoleń u Tadeo czyli „follow me” co mi bardzo od dawno brakowało.  A język obcy no cóż powiem tak,że była z nami pani która ni jednego słowa ang. a progres uczyniła 💪 zawsze był ktoś obok co jej przetłumaczył wskazówki dane od instruktora . Także da się pojechać nawet nie znając języka obcego. 

• Like 7
  • Thanks 1

8 godzin temu, Victor napisał:

Damiano, oczywiście każdy miał prawo odmówić i zaliczki wpłacone musiałby być zwrócone ale jednak każdy zdecydował się na wyjazd . Dodam od siebie bo chyba dostałem pierwszy tel. z informacją,że Piotra nie będzie dużo wcześnie od planowanego wyjazdu ( nie wnikałem w szczegóły dlaczego - nie to nie 🤷‍♂️ życie czasem płata figle ) i z automatu potwierdziłem,że jadę na narty a co do opcji nowej osoby szkolącej co już wtedy w dyskusji pojawiła sie taka wzmianka że może być ktoś w zastępstwo byłem bardzo sceptycznie nastawiony i miałem w tym szkoleniu nie uczestniczyć . Po przyjeździe i pierwszym dniu zapoznawczym zmieniłem zdanie bo osoba prezentowała bardzo wysoki poziom narciarski jego filozofia szkoleniowa była wręcz jakbym słyszał przekaz forumowego M.Ogorzałka dodatkowo widziałem mi znany klimat ze szkoleń u Tadeo czyli „follow me” co mi bardzo od dawno brakowało.  A język obcy no cóż powiem tak,że była z nami pani która ni jednego słowa ang. a progres uczyniła 💪 zawsze był ktoś obok co jej przetłumaczył wskazówki dane od instruktora . Także da się pojechać nawet nie znając języka obcego. 

Cześć

I postąpiłeś słusznie jak widać!

Jedna prośba...:

Marek ma tyle wspólnego z forum co ja czy Ty.

Ni łączmy Marka z byle czym bo na to nie zasługuje.

Pozdro

W dniu 28.02.2026 o 08:50, Jan napisał:

To ile teraz w Polsce kosztuje godzina z instruktorem przy szkoleniu 1:1 ? 

To bywa różnie. Cennik zaczyna się od ok 120 a kończy nawet na 500 pln/h. Czas szkolenia to standardowo 50 min w ramach szkoły a 1h przy szkoleniu "zewnętrznym". Co jest ważne i wydaje mi się bardzo ważne. W "alpach" masz za te 50 EU gwarancję że twój instruktor ma uprawnienia a nie tylko kurtkę z napisem "maestro", jest ubezpieczony i ma zgodę na wykonywanie pracy. W PL naklejkę "instruktor" może przywiesić sobie każdy a jego umiejętności w szkoleniu mogły być nigdy nie zweryfikowane. Do tego dochodzi sprawa obowiązkowego w przypadku dzieci zaświadczenia  KRK i RPTS.   

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1

7 godzin temu, Adam ..DUCH napisał:

Czas szkolenia to standardowo 50 min w ramach szkoły

Tylko podchodząc do kasy masz godzina szkolenia a nie czas szkolenia w którym otrzymujesz 45/50min tak jak napisałeś tego najbardziej nie rozumie na polskim podwórku. Czas przeniesiony ze szkoły czyli godzina lekcyjna 45 min a powinno być 60min . Oczywiście jest jak jest Ty tylko się dostosowałeś do panujących zasad choć w moim przekonaniu jest to lekka ściema tak najłagodniej pisząc .

W Valmalenco w którym byliśmy najbardziej urzekła mnie kadra instruktorska w znaczeniu ich poziomu bardzo wysokiego poziomu narciarskiego . Nigdzie do tej pory a byłem już w wielu miejscach w Alpach nie widziałem i nigdzie na trasach tam nie zaobserwowałem żeby instruktor jechał swoje nie „patrząc”co jego kursant robi byli w 100% zaangażowani co niestety często w Alpach szczególnie w Austrii obserwowałem że instruktor jedzie swoje a czas tyka a kursant ma problem z utrzymaniem się na stoku . Koszt w Valmalenco lekcji indywidualnych 1h czyli 60 min to 50€ w grupie np 4 osób chyba był coś 80€ jak dobrze pamiętam . Pomijam już sam ośrodek który oferuje każdy rodzaj trudności tras. 

@Adam ..DUCH pytanie ile kosztuje lekcja w Zwardo lub ogólnie w regionie dla dwóch,trzech czy czterech osób czyli lekcja grupowa ? 

Edytowane przez Victor
  • Like 1

17 godzin temu, Victor napisał:

Tylko podchodząc do kasy masz godzina szkolenia a nie czas szkolenia w którym otrzymujesz 45/50min tak jak napisałeś tego najbardziej nie rozumie na polskim podwórku. Czas przeniesiony ze szkoły czyli godzina lekcyjna 45 min a powinno być 60min . Oczywiście jest jak jest Ty tylko się dostosowałeś do panujących zasad choć w moim przekonaniu jest to lekka ściema tak najłagodniej pisząc .

W Valmalenco w którym byliśmy najbardziej urzekła mnie kadra instruktorska w znaczeniu ich poziomu bardzo wysokiego poziomu narciarskiego . Nigdzie do tej pory a byłem już w wielu miejscach w Alpach nie widziałem i nigdzie na trasach tam nie zaobserwowałem żeby instruktor jechał swoje nie „patrząc”co jego kursant robi byli w 100% zaangażowani co niestety często w Alpach szczególnie w Austrii obserwowałem że instruktor jedzie swoje a czas tyka a kursant ma problem z utrzymaniem się na stoku . Koszt w Valmalenco lekcji indywidualnych 1h czyli 60 min to 50€ w grupie np 4 osób chyba był coś 80€ jak dobrze pamiętam . Pomijam już sam ośrodek który oferuje każdy rodzaj trudności tras. 

@Adam ..DUCH pytanie ile kosztuje lekcja w Zwardo lub ogólnie w regionie dla dwóch,trzech czy czterech osób czyli lekcja grupowa ? 

5 os-260 PLN. Większa ilość do max 10 stawki negocjowane z managerem stacji. Logistycznie nie da się zrobić 60 min. Aby nauczyć się grać w piłkę nie potrzebujesz stadionu narodowego.😉

Edytowane przez Adam ..DUCH
  • Thanks 2

W dniu 27.02.2026 o 17:27, lubeckim napisał:

Poniższe obejmuje wszystko od A do Z. Dojazd, spanie, karnety, wynagrodzenie Włoskiego instruktora, zakupy na miejscu itp itd. Hint: nie pije alkoholu, nie rozbijam się po tamtejszych knajpach i innych przybytkach apres-ski. 

To żech napisał jo. Ten, co go tu publicznie mieszali z błotem i zwyzywali od faszysty, konfiarza, śmiecia i mizogina. 

A dla normalnych ludzi jeszcze jedna dodatkowa gwiazdka. To był wyjazd de facto niekomercyjny. Jeżeli było by to przedsięwzięcie jakiegoś biura turystycznego, albo klubu narciarskiego, to przy takiej jakości szkolenia i kadrze instruktorskiej, trzeba by pewnie doliczyć z 2 tysiące marży. 

image.thumb.png.b33c5916d28423cdb20dca3ae1307c2c.png

no cóż.

Na samo żarcie, w tym jedzenie na stoku, kolacje w kanajpach, zakupy w sklepach Coop wydała nasza zacna trójka [2+1] 3 474,45 PLN podczas ostatniego wyjazdu do Val di Sole.  Wyjazd z PL 21.02.2026, powrót do PL noc z 27/28.02.2026.

Na wadze pokazało mi +2kg po powrocie.

• Like 1

Cześć

Ja dokładnie nie liczyłem (nie robię takich zestawień), ale wyszło mi na pewno taniej niż Matiemu.

Są stałe składowe ceny mianowicie koszt szkolenia, noclegu i skipassów i to było chyba 3000 zł (może 3100), do tego dojazd 490 (trasa długa i po drodze kręta), na stoku prawie nic nie kupowałem, jakieś piwo (biorę jedzenie i herbatę w plecak, nie lubię podczas jazdy jeść za dużo), jedzenie kupowane w sklepie i pizza nie kosztowały więcej niż 300 zł, więc wydałem około 4000 zł, czyli cena podobna jak u Tadeo.

pozdro

• Like 1
  • Thanks 1

42 minuty temu, grimson napisał:

no cóż.

Na samo żarcie, w tym jedzenie na stoku, kolacje w kanajpach, zakupy w sklepach Coop wydała nasza zacna trójka [2+1] 

wszyscy razem ?

kosztów jedzenia nigdy do urlopu nie doliczam

• Like 1

58 minut temu, grimson napisał:

no cóż.

Na samo żarcie, w tym jedzenie na stoku, kolacje w kanajpach, zakupy w sklepach Coop wydała nasza zacna trójka [2+1] 3 474,45 PLN podczas ostatniego wyjazdu do Val di Sole.  Wyjazd z PL 21.02.2026, powrót do PL noc z 27/28.02.2026.

Nie mieliście HB w hotelu?

Godzinę temu, Jan napisał:

wszyscy razem ?

kosztów jedzenia nigdy do urlopu nie doliczam

tak, wszyscy razem.

część shoppingu z Coop przywiezione do PL w dwóch dużych siatkach, a więc makarony, przeciery pomirodowe, oliwa z oliwek, prezenty dla familii, różne płyny, w tym 0%.

total dobre 20kg.