Mitek Napisano Środa o 14:43 Udostępnij Napisano Środa o 14:43 Cześć Tyle statystyka. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Czwartek o 14:50 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:50 W dniu 24.06.2026 o 16:31, Adam ..DUCH napisał: Kijki zaraz po pionizacji. a na tym przykładzie dobrze czy za wcześnie na kijki ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Czwartek o 19:53 Udostępnij Napisano Czwartek o 19:53 Poza tym, że ktoś po prostu dał dziewczynie kijki a nic jej nie pokazał, jak zakładać, jak trzymać itd. Nauczyciel dureń ale dziewczynka nadrabia jego błędy. Brawo dla niej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano wczoraj o 09:07 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:07 18 godzin temu, Jan napisał: a na tym przykładzie dobrze czy za wcześnie na kijki ? Wg mnie w sam raz. 🙂 Ale ten czas leci. Twoja Lea to teraz juz prawie panna na wydaniu. 🙂 Moje dzieci jeździły z kijkami od pierwszych "kroków". Filmików niestety niet, bo w tamtych czasach rzadko się je robiło i nie było smartfonów. 😉 Ale mam dwa zdjęcia z samych początków. Syn, 3.5 roku, w Bukowinie i córka, 4.2, w Hirmentaz (Francja). 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 13:04 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:04 3 godziny temu, a_senior napisał: Ale ten czas leci. I dlatego nie możemy porównyać szkolenia naszych dzieci i naszych wnuków. To jest około 30 lat kiedy diametralnie zmienił się sprzęt. Wtedy nieużywanie kijków było nie do pomyślenia, skręt równoległy na "ołówkach" bez wbicia kijka był dla początkujących niewykonalny. Teraz narty są krótsze, same skręcają a dzieci w szkółkach zamiast kijków dostają kierownice. Zobacz filmik z nowoczesnego szkolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widzewiak_z_gor Napisano wczoraj o 16:36 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:36 (edytowane) To Nasz Kolega z Forum - Mazby, serdecznie Pana pozdrawiam, jeśli jeszcze czyta Pan SkiForum. Sam System skuteczny, miałem przyjemność jeździć z Uczniami Pana Mazusia. Serdecznie pozdrawiam. Edytowane wczoraj o 16:37 przez widzewiak_z_gor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 17:08 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:08 30 minut temu, widzewiak_z_gor napisał: To Nasz Kolega z Forum - Mazby, serdecznie Pana pozdrawiam, jeśli jeszcze czyta Pan SkiForum. Sam System skuteczny, miałem przyjemność jeździć z Uczniami Pana Mazusia. Serdecznie pozdrawiam. może napisz do kolegi @Mazby przydał by się na forum ktoś kometentny w tej dziedzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu (edytowane) 5 godzin temu, widzewiak_z_gor napisał: To Nasz Kolega z Forum - Mazby, serdecznie Pana pozdrawiam, jeśli jeszcze czyta Pan SkiForum. Sam System skuteczny, miałem przyjemność jeździć z Uczniami Pana Mazusia. Serdecznie pozdrawiam. O... to musimy pogadać. POzdro A skoro np. Adam jest niekompetentny i wzywany jest Zbyszek jako wyrocznia. To może pogadamy o szkoleniu POWAŻNIE! POzdro Edytowane 21 godzin temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widzewiak_z_gor Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Mitku, z chęcią bym się spotkał z Tobą, Adamem, Mazbym, Janem na stoku i poznał wasze metody nauczania, pewnie byłby to piękny narciarski dzień. Osobiście nie zamierzam zawracać Mazbiemu, jak i nikomu innemu czterech liter i wzywać tutaj jako wyrocznię, nie napisałem nigdzie też, że Adam jest niekompetentny jako Instruktor. Serdecznie pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu @Jan. Nie mam zwyczaju oceniać pracy i metodyki innych instruktorów. Odnośnie SKI 21 wypowiedziałem się w wątku "materiały szkoleniowe". Moim zdaniem jest to metoda kontrowersyjna co nie oznacza że nie stosuję pewnych jej elementów - chodzi o tzw "zerówki" z naturalną tendencją do jazdy równoległej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Godzinę temu, Adam ..DUCH napisał: @Jan. Nie mam zwyczaju oceniać pracy i metodyki innych instruktorów. Odnośnie SKI 21 wypowiedziałem się w wątku "materiały szkoleniowe". Moim zdaniem jest to metoda kontrowersyjna co nie oznacza że nie stosuję pewnych jej elementów - chodzi o tzw "zerówki" z naturalną tendencją do jazdy równoległej. nie musisz oceniać, nie wiedziałem że się znacie, Widzewiak pisze że OK, Ty że nie bardzo. Kiedy zakładałeś temat liczyłem że dowiem się czegoś użytacznego ale chyba źle odczytałem Twój pierwszy post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, widzewiak_z_gor napisał: Janem jeśli masz mnie na myśli to napisz gdzie i kiedy można Cię spotkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu 28 minut temu, Jan napisał: nie musisz oceniać, nie wiedziałem że się znacie, Widzewiak pisze że OK, Ty że nie bardzo. Kiedy zakładałeś temat liczyłem że dowiem się czegoś użytacznego ale chyba źle odczytałem Twój pierwszy post. Wątek ma charakter otwarty na wszelkie przemyślenia. Ja napiszę Ci tak: podnoszenie własnych kwalifikacji i umiejętności, wiedzy. Jagódki zbieramy na zewnątrz a nie wewnątrz skrętu.🤪. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest udział w kursie kwalifikacyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) W dniu 26.06.2026 o 15:04, Jan napisał: I dlatego nie możemy porównyać szkolenia naszych dzieci i naszych wnuków. Nawet nie próbuję. 🙂 Ale sądzę, że aż tak wielkich różnic nie ma. Pierwsze zjazdy na wprost w objęcia instruktora. Oczywiście bez kijków. Potem pług i łuki płużne, raczej już z kijkami. A potem... Zresztą sam zobacz. Jeden z moich wnuków. Najpierw jako niecały 4 latek (bez 3 miesięcy) na jednym z pierwszych "zjazdów" w życiu. I dalej jako 10 latek. Na pierwszym planie jedzie pługiem prawie 7-letnia wnuczka, na drugim w czerwonej kurtce - wnuk. A na koniec jego przejazd z tego samego pobytu w "zawodach" w 3 Zinnen. Do jego nauki sią w żaden sposób nie przyczyniłem. No dobra, pomogłem wybrać narty. 🙂 Dobre szkolenie przez fachowców w klubach narciarskich. https://photos.app.goo.gl/JGiiWgQbTPuG6Ksg7 Edytowane 4 godziny temu przez a_senior 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 24 minuty temu, a_senior napisał: Dobre szkolenie przez fachowców w klubach narciarskich. to jednak robi zasadniczą różnice czy dziecko jeździ regularnie w klubie czy tylko na urlop z rodzicami albo dziadkami. Mam takie porównanie z zawodów w Saas Fee gdzie moja amatorka Lea wylosowała w parze gwiazdę miejscowego klubu z Saas Almagel Annę Zurbriggen. Dla Anny wzorcem był jej wujek Pirmin a dla Lei zwykły dureń jak to @Mitek zauważył.. Na mecie różnica 1,5 sekundy - dużo to czy mało? nie wiem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 30 minut temu, Jan napisał: Na mecie różnica 1,5 sekundy - dużo to czy mało? Tak na oko to różnica była nawet mniejsza. 🙂 Anyway, Twoja Lea świetnie się spisała. Dobry nauczyciel. 🙂 A próbowałeś zapisać ją do jakiegoś klubu czy grupy? Nawet takiej temporary w czasie jednego wyjazdu. Dobry fachowiec jest ważny, ale jeszcze bardziej pomaga współzawodnictwo wśród dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cappo Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, a_senior napisał: Nawet nie próbuję. 🙂 Ale sądzę, że aż tak wielkich różnic nie ma. Pierwsze zjazdy na wprost w objęcia instruktora. Oczywiście bez kijków. Potem pług i łuki płużne, raczej już z kijkami. A potem... Zresztą sam zobacz. Jeden z moich wnuków. Najpierw jako niecały 4 latek (bez 3 miesięcy) na jednym z pierwszych "zjazdów" w życiu. I dalej jako 10 latek. Na pierwszym planie jedzie pługiem prawie 7-letnia wnuczka, na drugim w czerwonej kurtce - wnuk. A na koniec jego przejazd z tego samego pobytu w "zawodach" w 3 Zinnen. Do jego nauki sią w żaden sposób nie przyczyniłem. No dobra, pomogłem wybrać narty. 🙂 Dobre szkolenie przez fachowców w klubach narciarskich. https://photos.app.goo.gl/JGiiWgQbTPuG6Ksg7 Pisałem w lutym że córka trafiła do nie polskiej szkoły na wyjeździe, na ostatnim filmie widzę że była w tej samej szkole w 3 Zinnen co Twój wnuk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 51 minut temu Udostępnij Napisano 51 minut temu 2 godziny temu, a_senior napisał: próbowałeś zapisać ją do jakiegoś klubu czy grupy? w czasie roku szkolnego ma raz w tygodniu 2 godzinny trening w hali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi