Jacek743 Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Hej, Od 9 sezonów jeździłem w Atomic Hawx Prime z linerem wtryskowym Sidas. Było dobrze ale buty się zużyły. W tym czasie zacząłem też jeździć na bardziej wymagających nartach. Na początku tego sezonu kupiłem jako eksperyment Salomon S/Pro Supra 130 Dual Boa. O ile górne boa ma sens, to dolne nie bardzo. Buty wygodne ale niestety przy bardziej wymagających nartach (np. Van Deer Pro RS) i bardziej angażującej jeździe noga pływa. W tej sytuacji pomyślałem o zakupie drugiej pary butów. Chciałbym coś do jazdy dowolnej (nie jeżdżę na tyczkach). Chciałbym buty maksymalnie precyzyjne, które jednak nie zamęczą nóg przez cały dzień. Słyszałem historię o tak dobranych butach RD, że instruktorzy potrafią w nich jeździć cały dzień bez większego problemu. Pytanie ile w tym prawdy. Oczywiście zakładam możliwość wykonania wtryskowego linera, więc pytanie zasadniczo o skorupę. Dodatkowo mam wysokie podbicie, które powoduje cierpnięcie nogi w większości butów LV. Pytanie do osób, które mają doświadczenie z butami sportowymi i butami RD. Co polecacie? Próbować dopasować buty RD, czy lepiej szukać czegoś z pogranicza (Rossignol Hero World Cup MV, Dalbello DRS MV, Atomic TX130)? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 41 minut temu, Jacek743 napisał: Co polecacie? może spróbuj Hannes Strolz Evolution - kolega trener w tym wytrzymuje cały dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Kup dowolne 130 pasujące do Twojej stopy. Koniec tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 9 godzin temu, Jacek743 napisał: Hej, Od 9 sezonów jeździłem w Atomic Hawx Prime z linerem wtryskowym Sidas. Było dobrze ale buty się zużyły. W tym czasie zacząłem też jeździć na bardziej wymagających nartach. Na początku tego sezonu kupiłem jako eksperyment Salomon S/Pro Supra 130 Dual Boa. O ile górne boa ma sens, to dolne nie bardzo. Buty wygodne ale niestety przy bardziej wymagających nartach (np. Van Deer Pro RS) i bardziej angażującej jeździe noga pływa. W tej sytuacji pomyślałem o zakupie drugiej pary butów. Chciałbym coś do jazdy dowolnej (nie jeżdżę na tyczkach). Chciałbym buty maksymalnie precyzyjne, które jednak nie zamęczą nóg przez cały dzień. Słyszałem historię o tak dobranych butach RD, że instruktorzy potrafią w nich jeździć cały dzień bez większego problemu. Pytanie ile w tym prawdy. Oczywiście zakładam możliwość wykonania wtryskowego linera, więc pytanie zasadniczo o skorupę. Dodatkowo mam wysokie podbicie, które powoduje cierpnięcie nogi w większości butów LV. Pytanie do osób, które mają doświadczenie z butami sportowymi i butami RD. Co polecacie? Próbować dopasować buty RD, czy lepiej szukać czegoś z pogranicza (Rossignol Hero World Cup MV, Dalbello DRS MV, Atomic TX130)? Może zmień na początek w butach które masz wkładki na sidas high arch czy coś w tym stylu. Osiągniesz podwójny efekt, dwie poprawki. Tanio będzie. Dodam, że ja takich nart nawet nie widziałem na oczy, coś tam obiło mi się tylko o uszy. Początek tematu. Edytowane 3 godziny temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) Cześć Hmm. rozumiem ale... nie rozumiem. 1. Buty, ciężko doradzić.Może Lange z serii Z - to naprawdę sztywne buty i skorupa z możliwością frezowania. Lange ma zdecydowanie sztywniejsze skorupy niż większość firm ale za to jest dość pancerny, ciężki a nie wszyscy to lubią. Rossignol jest konstrukcyjnie bardzo podobny ale delikatniejszy ale znam paru narciarzy, którzy troszkę skręcają i - po dobrym dopasowaniu - są bardzo zadowoleni. 2. Ale powiem Ci, że przy uwielbieniu dla sztywnego buta, że wymyśliłeś zakup BOA to miałeś chwilę słabości, że tak powiem. 3. Natomiast wydaje się, że to co koledzy piszą jest też dość sensowne. Dobrze spasowany but seryjny też Ci wszystko przeniesie a już jak nie jeździsz sportowo... To czy ktoś wytrzyma cały dzień zależy bardzo często od... dnia, masz tą świadomość pewnie. A przy naprawdę intensywnej jeździ czas mierzysz raczej jak zawodnik na treningu czyli 2,5-3h i bar, no chyba, że jesteś jakimś tytanem kondycyjno wytrzymałościowym. Pozdro serdeczne Edytowane 3 godziny temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robur82 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 33 minuty temu, star napisał: Może zmień na początek w butach które masz wkładki na sidas high arch czy coś w tym stylu. Osiągniesz podwójny efekt, dwie poprawki. Tanio będzie. Dodam, że ja takich nart nawet nie widziałem na oczy, coś tam obiło mi się tylko o uszy. Początek tematu. Mam Dalbello Pantery 120, te wkładki co podałeś to są jakieś uniwersalne? Są w PL sklepy z wkładkami, czy to raczej przez neta kupuje się ze świata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 17 minut temu, Robur82 napisał: Mam Dalbello Pantery 120, te wkładki co podałeś to są jakieś uniwersalne? Są w PL sklepy z wkładkami, czy to raczej przez neta kupuje się ze świata? Wind Sport w Krakowie na Zakopiance handluje Sidasem w Polsce https://sklep.sidas.pl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 20 minut temu, Robur82 napisał: Mam Dalbello Pantery 120 Podejrzewam że wkładka nie rozwiąże tematu- buty które masz są obszerne .. są bardzo obszerne ... trafiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, Lexi napisał: Podejrzewam że wkładka nie rozwiąże tematu- buty które masz są obszerne .. są bardzo obszerne ... trafiłem? jak mam problem z doborem butów to udaję się do specjalisty a nie pytam na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robur82 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Mam do wawy 100km, katowic 250km, Krakowa 330km, więc zakup przez neta z raczej. Najwygodniej byłoby mi wymienić wkładki na takie jakie mam tylko nowe, lub pasujące od producenta wkładek, skorupa buta nie zużywa się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 39 minut temu, Robur82 napisał: Mam Dalbello Pantery 120, te wkładki co podałeś to są jakieś uniwersalne? Są w PL sklepy z wkładkami, czy to raczej przez neta kupuje się ze świata? Tak jak pisał Lexi. Może zamówić i przyjdzie. Są trzy wersje. Różne rodzaje sklepienia stopy czy jak to tam się zowie. Fabryczne to zwykłe badziew i z czasem jeszcze się zbijają. Ja kupiłem ostatnio takowe sidasy nawet dwie wersje na wszelki wypadek i jedne mi przypasowały, choć obydwie stopy mam po przejściach. Jesli skorupa jest bardzo obszerna to te wkładki cudu nie zrobią jako rzekł Lexi. Choć u mnie miałem takie stare buty o 1.5 numera za duże. Kiedys pływałem, teraz stopy mam ciut obfitsze, nowa wkładka plus skarpeta grubsza i w sumie o dziwo jest nawet nieźle. W ambitniejszych butach Rossi WC 110 te co Langhe ponoć są też 130 ma Ratrak, z kolei musiałem odchudzić skarpetę i też git. Najoptymalniej wyszło w skiturowych które się nieco ubiły i teraz w sumie jest ok dzięki temu że stopy mam nieco bardziej spuchnięte. Tak czy owak wszystkie trzy pary butów są ok, co mnie cieszy, bo jakoś się nie wyrywam do zakupów. Ostatnio kupilem drugie narty Nanga Parbat z wiązaniami ATK i wystarczy. Edytowane 2 godziny temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 10 minut temu, star napisał: Tak jak pisał Lexi. Może zamówić i przyjdzie. Są trzy wersje. Różne rodzaje sklepienia stopy czy jak to tam się zowie. Fabryczne to zwykłe badziew i z czasem jeszcze się zbijają. Ja kupiłem ostatnio takowe sidasy nawet dwie wersje na wszelki wypadek i jedne mi przypasowały, choć obydwie stopy mam po przejściach. Jesli skorupa jest bardzo obszerna to te wkładki cudu nie zrobią jako rzekł Lexi. Choć u mnie miałem takie stare buty o 1.5 numera za duże. Kiedys pływałem, teraz stopy mam ciut obfitsze, nowa wkładka plus skarpeta grubsza i w sumie o dziwo jest nawet nieźle. W ambitniejszych butach Rossi WC 110 te co Langhe ponoć są też 130 ma Ratrak, z kolei musiałem odchudzić skarpetę i też git. Najoptymalniej wyszło w skiturowych które się nieco ubiły i teraz w sumie jest ok dzięki temu że stopy mam nieco bardziej spuchnięte. Tak czy owak wszystkie trzy pary butów są ok, co mnie cieszy, bo jakoś się nie wyrywam do zakupów. Ostatnio kupilem drugie narty Nanga Parbat z wiązaniami ATK i wystarczy. Możesz zamówić 100 wersji ale istotą wkładki Sidas jest możliwość termicznego uformowania i dopasowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Teraz, Jan napisał: Możesz zamówić 100 wersji ale istotą wkładki Sidas jest możliwość termicznego uformowania i dopasowania To zależy o jakie wkładki zamówi, bo te dedykowane w zależności od wysklepienia są w trzech rodzajach i ich się nie formuje termicznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robur82 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Wkładki, to mam na myśli całego buta którego wkłada się w skorupę? Mam wtedy praktycznie nowego buta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, brachol napisał: To zależy o jakie wkładki zamówi, bo te dedykowane w zależności od wysklepienia są w trzech rodzajach i ich się nie formuje termicznie. Tak ale tee formowalne są najbardziej dopasowane - tto oczywiste... paradoksalnie wcale nie jest łatwo je dopasować - trzeba mieć doświadczenie - nie wystarczy maszyna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, Robur82 napisał: Wkładki, to mam na myśli całego buta którego wkłada się w skorupę? Mam wtedy praktycznie nowego buta? Ok .. to też WindSport.. pracuje tam taki Pan Grzegorz - wykonuje też linery - miedzy innymi dla Maryny też robił on. Fabrycznego linera kupisz pewnie u producenta... mnie do Dalbello przysyłali Włoch. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 8 minut temu, Robur82 napisał: Wkładki, to mam na myśli całego buta którego wkłada się w skorupę? Mam wtedy praktycznie nowego buta? Od lewej: skorupa, botek(liner) , wkładka sidas, dodatkowe wkładki regulacyjne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi