Skocz do zawartości

Spodnie ocieplające pod spodnie gore tex

filok

Rekomendowane odpowiedzi

57 minut temu, lucky_luke napisał:

No jak jeździsz w nieocieplanych spodniach (takich z ceratki😉) bez getrów to szacun.

Cześć

Nie za bardzo wiem co to za spodnie, w każdym razie Rossignol i Goretex ale maja chyba 20 lat więc raczej już tylko Rossignol ale jeździłem w bardzo różnych i nigdy nic nie zakładałem, no chyba, że w  czasach Polonezów - polskie spodnie slalomowe ale też bywałem w nich na gołe ciało na Kasprowym. Wiele zależy od naturalnej wilgotności skóry oraz - i to jest podstawa - nie wolno się spocić.

Na nartach ciepło trzeba się ubrać tylko na zawody.

Większość ludzi na nartach ubrana jest zbyt ciepło, rozgrzewają się i pocą w czasie zjazdu a później się dziwią, że im zimno. To podobnie jak z rowerem, na rowerze może być zimno tylko w stopy reszta to kwestia wydatku energetycznego, no i oczywiście nie zatrzymujemy się bo wtedy zimno jest od razu.

Pozdro

Edytowane przez Mitek

41 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Nie za bardzo wiem co to za spodnie, w każdym razie Rossignol i Goretex ale maja chyba 20 lat więc raczej już tylko Rossignol ale jeździłem w bardzo różnych i nigdy nic nie zakładałem, no chyba, że w  czasach Polonezów - polskie spodnie slalomowe ale też bywałem w nich na gołe ciało na Kasprowym. Wiele zależy od naturalnej wilgotności skóry oraz - i to jest podstawa - nie wolno się spocić.

Na nartach ciepło trzeba się ubrać tylko na zawody.

Większość ludzi na nartach ubrana jest zbyt ciepło, rozgrzewają się i pocą w czasie zjazdu a później się dziwią, że im zimno. To podobnie jak z rowerem, na rowerze może być zimno tylko w stopy reszta to kwestia wydatku energetycznego, no i oczywiście nie zatrzymujemy się bo wtedy zimno jest od razu.

Pozdro

Mitek na kanapie się nie rozgrzejesz niestety. Dopóki mięśnie pracują to wydzielają ciepło i jest ok ale jest ta chwila że się zatrzymujesz siadasz i jedziesz do góry co przy temp około -15 i niżej powoduje szybkie wychładzanie i dyskomfort. Przy krótkich wyciągach może i nie istotne ale przy długich w Alpach zaczyna być problemem

43 minuty temu, filok napisał:

Mitek na kanapie się nie rozgrzejesz niestety. Dopóki mięśnie pracują to wydzielają ciepło i jest ok ale jest ta chwila że się zatrzymujesz siadasz i jedziesz do góry co przy temp około -15 i niżej powoduje szybkie wychładzanie i dyskomfort. Przy krótkich wyciągach może i nie istotne ale przy długich w Alpach zaczyna być problemem

No tak, przecież ja nigdy nie byłem w Alpach, sorry.

Ja tam wolę parę minut "dyskomfortu" za cenę fajnej jazdy. Jazda determinuje ubiór a nie stanie czy siedzenie. No chyba, że zawody gdzie większość to stanie.

Pozdro

Edytowane przez Mitek

16 minut temu, Mitek napisał:

Ja tam wolę parę minut "dyskomfortu" za cenę fajnej jazdy. Jazda determinuje ubiór a nie stanie czy siedzenie. No chyba, że zawody gdzie większość to stanie.

Pozdro

Heh absolutnie nie kwestionuję Twojej wiedzy i obycia narciarskiego  to tylko miła dyskusja 🙂  i absolutnie nie próbuję się wymądrzać 😄 wręcz daleko mi do tego hehehe

20 minut temu, Mitek napisał:

Pozdro

Mitek, nie jesteś miarodajny, jeździsz z gołą głową, w koszulce i bluzie, a chodzisz w krótkich gaciach i sandałach… no proszę Cię, to nie jest normalne 

pozdro 🙂

• Haha 1

2 godziny temu, filok napisał:

Dlatego używam spodni i kurtki z wentylacją na udach i na piersiach. W czasie jazdy wentylacja jest otwarta,  nie zapocę odzieży, robi się chłodniej, dłuższy wyciąg, zasuwam zamki. Wygodnie. 

• Like 1