Mitek Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Cześć Neopren - w sensie ubioru - nie nadaje się do działalności w zimie, na chyba, że chodzi o morsowanie. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) 57 minut temu, lucky_luke napisał: No jak jeździsz w nieocieplanych spodniach (takich z ceratki😉) bez getrów to szacun. Cześć Nie za bardzo wiem co to za spodnie, w każdym razie Rossignol i Goretex ale maja chyba 20 lat więc raczej już tylko Rossignol ale jeździłem w bardzo różnych i nigdy nic nie zakładałem, no chyba, że w czasach Polonezów - polskie spodnie slalomowe ale też bywałem w nich na gołe ciało na Kasprowym. Wiele zależy od naturalnej wilgotności skóry oraz - i to jest podstawa - nie wolno się spocić. Na nartach ciepło trzeba się ubrać tylko na zawody. Większość ludzi na nartach ubrana jest zbyt ciepło, rozgrzewają się i pocą w czasie zjazdu a później się dziwią, że im zimno. To podobnie jak z rowerem, na rowerze może być zimno tylko w stopy reszta to kwestia wydatku energetycznego, no i oczywiście nie zatrzymujemy się bo wtedy zimno jest od razu. Pozdro Edytowane 5 godzin temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filok Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu 41 minut temu, Mitek napisał: Cześć Nie za bardzo wiem co to za spodnie, w każdym razie Rossignol i Goretex ale maja chyba 20 lat więc raczej już tylko Rossignol ale jeździłem w bardzo różnych i nigdy nic nie zakładałem, no chyba, że w czasach Polonezów - polskie spodnie slalomowe ale też bywałem w nich na gołe ciało na Kasprowym. Wiele zależy od naturalnej wilgotności skóry oraz - i to jest podstawa - nie wolno się spocić. Na nartach ciepło trzeba się ubrać tylko na zawody. Większość ludzi na nartach ubrana jest zbyt ciepło, rozgrzewają się i pocą w czasie zjazdu a później się dziwią, że im zimno. To podobnie jak z rowerem, na rowerze może być zimno tylko w stopy reszta to kwestia wydatku energetycznego, no i oczywiście nie zatrzymujemy się bo wtedy zimno jest od razu. Pozdro Mitek na kanapie się nie rozgrzejesz niestety. Dopóki mięśnie pracują to wydzielają ciepło i jest ok ale jest ta chwila że się zatrzymujesz siadasz i jedziesz do góry co przy temp około -15 i niżej powoduje szybkie wychładzanie i dyskomfort. Przy krótkich wyciągach może i nie istotne ale przy długich w Alpach zaczyna być problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) 43 minuty temu, filok napisał: Mitek na kanapie się nie rozgrzejesz niestety. Dopóki mięśnie pracują to wydzielają ciepło i jest ok ale jest ta chwila że się zatrzymujesz siadasz i jedziesz do góry co przy temp około -15 i niżej powoduje szybkie wychładzanie i dyskomfort. Przy krótkich wyciągach może i nie istotne ale przy długich w Alpach zaczyna być problemem No tak, przecież ja nigdy nie byłem w Alpach, sorry. Ja tam wolę parę minut "dyskomfortu" za cenę fajnej jazdy. Jazda determinuje ubiór a nie stanie czy siedzenie. No chyba, że zawody gdzie większość to stanie. Pozdro Edytowane 4 godziny temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filok Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu 16 minut temu, Mitek napisał: No tak, przecież ja nigdy nie byłem w Alpach, sorry. Ja tam wolę parę minut "dyskomfortu" za cenę fajnej jazdy. Jazda determinuje ubiór a nie stanie czy siedzenie. No chyba, że zawody gdzie większość to stanie. Pozdro Heh absolutnie nie kwestionuję Twojej wiedzy i obycia narciarskiego to tylko miła dyskusja 🙂 i absolutnie nie próbuję się wymądrzać 😄 wręcz daleko mi do tego hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 20 minut temu, Mitek napisał: No tak, przecież ja nigdy nie byłem w Alpach, sorry. Ja tam wolę parę minut "dyskomfortu" za cenę fajnej jazdy. Jazda determinuje ubiór a nie stanie czy siedzenie. No chyba, że zawody gdzie większość to stanie. Pozdro Mitek, nie jesteś miarodajny, jeździsz z gołą głową, w koszulce i bluzie, a chodzisz w krótkich gaciach i sandałach… no proszę Cię, to nie jest normalne pozdro 🙂 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, filok napisał: Mitek na kanapie się nie rozgrzejesz niestety. Dopóki mięśnie pracują to wydzielają ciepło i jest ok ale jest ta chwila że się zatrzymujesz siadasz i jedziesz do góry co przy temp około -15 i niżej powoduje szybkie wychładzanie i dyskomfort. Przy krótkich wyciągach może i nie istotne ale przy długich w Alpach zaczyna być problemem Dlatego używam spodni i kurtki z wentylacją na udach i na piersiach. W czasie jazdy wentylacja jest otwarta, nie zapocę odzieży, robi się chłodniej, dłuższy wyciąg, zasuwam zamki. Wygodnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, Mitek napisał: Ja tam wolę parę minut "dyskomfortu" za cenę fajnej jazdy. Jazda determinuje ubiór a nie stanie czy siedzenie. No chyba, że zawody gdzie większość to stanie. Pozdro Generalnie racja, ale tylko zauwaze, że w normalnym jeżdżeniu (nie sportowym) też masz więcej stania/siedzenia niż samego zjeżdżania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 10 minut temu, cyniczny napisał: Generalnie racja, ale tylko zauwaze, że w normalnym jeżdżeniu (nie sportowym) też masz więcej stania/siedzenia niż samego zjeżdżania. Cześć Hmmm. Właśnie w jeżdżeniu sportowym jest znacznie więcej stania. Przejazd jest szybki a analiza, przestawianie, wyciągi itd. to gro czasu. Celowo pisałem o zawodach bo to już jest sztuka stania i czekania. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 35 minut temu, cyniczny napisał: że w normalnym jeżdżeniu (nie sportowym) co rozumiesz jako jeżdżenie sportowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 52 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Hmmm. Właśnie w jeżdżeniu sportowym jest znacznie więcej stania. Przejazd jest szybki a analiza, przestawianie, wyciągi itd. to gro czasu. Celowo pisałem o zawodach bo to już jest sztuka stania i czekania. Pozdro Nie napisałem, że w jeżdżeniu sportowym jest tyle samo stania co hmm cywilnym. Tylko, że w niesportowym też więcej stoisz/siedzisz niż jeździsz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 31 minut temu, Jan napisał: co rozumiesz jako jeżdżenie sportowe ? Np. na tyczkach pod okiem trenera, na zamkniętej dla postronnych osób trasie. Edytowane 59 minut temu przez cyniczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 59 minut temu Udostępnij Napisano 59 minut temu Teraz, cyniczny napisał: Nie napisałem, że w jeżdżeniu sportowym jest tyle samo stania co hmm cywilnym. Tylko, że w niesportowym też więcej stoisz/siedzisz niż jeździsz. Cześć Nie, no to ja już chyba rozumiem. Jak jeżdżę to jeżdżę a jak stoję w knajpie to nie zaliczam tego do jazdy tylko do stania w knajpie. Tu mogę mieć strój dowolny. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi