Skocz do zawartości

slalomki 165 cm

tarpan

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Godryk napisał:

Chłopaki dobrze u piszą ze stajni Dynastar Rossigniol to tylko narty komórkowe 165 jeśli już. Te firmy produkują tak podłe narty sklepowe ze to się nie godzi. Natomiast trzeba się zastanowić bo cena tych nart w porównaniu z tym za ile można dostać resztę jest na prawdę nieporozumieniem.

Tak z ciekawości, jeździłeś na sklepie Rossi/dynastar? Jak tak to z jakich roczników? 

23 godziny temu, tomkly napisał:

Jakbym chciał mieć najbardziej slalomową slalomkę, jeżdżącą pięknie na krawędziach i dającą ekstremalną przyjemność z jazdy to szukałbym Dynastara na 165 cm, takiego jak ma @Chertan. Dla mnie zdecydowanie wariant FIS, a nie sklepowy, gdyż te narty więcej potrafią oddać, a Ty dasz radę to wykorzystać. Nawet jeśli nie od razu to po kilku dniach jazdy zrobisz duży progres. 

9 godzin temu, Godryk napisał:

Chłopaki dobrze u piszą ze stajni Dynastar Rossigniol to tylko narty komórkowe 165 jeśli już. Te firmy produkują tak podłe narty sklepowe ze to się nie godzi. Natomiast trzeba się zastanowić bo cena tych nart w porównaniu z tym za ile można dostać resztę jest na prawdę nieporozumieniem.

8 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Niestety kolekcje sportowe firm - a Dynastar i Rossignol - są tu tylko dobrym przykładem zostały tak rozdęte, że obecnie są tam modele, które jeszcze 5-6 lat temu były w środkowej części segmentu nart popularnych. Natomiast narty SL FIS  Dynastara i Rossignola zasadniczo się różnią. Dynastar jest zdecydowanie bardziej elastyczny od Rossi - to jest oczywiście uogólnienie ale statystycznie tak jest.

Pozdro 

Panowie, rozumiem że te są zwykłe sklepowe, które jak wyżej pisaliście są cienkiej jakości? To że sprzedawca pisze, że prawie komórka to tylko zachwalanie towaru żeby sprzedać?

https://www.olx.pl/d/oferta/master-dynastar-speed-omeglass-sl-look-nx-12-gw-model-2025-narty-nowe-CID767-ID18oYuc.html

Zrzut ekranu 2026-01-27 o 21.05.14.png

Zrzut ekranu 2026-01-27 o 21.05.48.png

9 godzin temu, Godryk napisał:

Młody zdolny rokujący na przyszłość 🙂 chętnie pozna relację jakość/ cena nart ROSSIGNOL/ DYNASTAR.

Najlepiej w liczbach albo innych wymiernych jednostkach.

Odpowiedź proszę na priv.

Edytowane przez jurek_h

6 minut temu, Robur82 napisał:

Jak możesz wyjaśnić żółtodziobowi co znaczy master SL?

Master został stworzony jako zapotrzebowanie na Gigantkę o budowie zawodniczej, ale mniejszym promieniu niż zawodnicze ,aby amatorzy byli w stanie zmieścić się na bramkach.

Wszystko przez przepisy.

W przypadku SL gdzie mamy 12-13m jest to niepotrzebne.

Pisząc „amatorzy” mam na myśli świetnych narciarzy startujących w zawodach, ale tam gdzie nie ma wymogu r>30

Edytowane przez herbi
  • Like 2

18 minut temu, Robur82 napisał:

Jak możesz wyjaśnić żółtodziobowi co znaczy master SL?

Cześć

Klasę nart Master wymyślili konstruktorzy Rossignola aby stworzyć nartę typu GS ale ogarnialna dla osób słabiej jeżdżących. Wymyślono więc nartę, która miała konstrukcję zbliżoną do narty GS oraz promień skrętu mniej więcej taki jak GS juniorski ale przede wszystkim zmieniono sztywność przodu i tyłu co uczyniło nartę mniej trzymającą w skręcie i łatwiej w niego wchodzącą przez co zbliżono trochę charakter jazdy na długiej narcie do jazdy na narcie SL.

Okazało się to znakomitym pomysłem bo narta typu Master zaczęła być produkowana przez wszystkie szanujące się firmy i nie znam narciarza umiejącego jeździć, który by się nią na pewnym etapie nie zachwycił.

Master SL to już zabieg wyłącznie marketingowy - tzn. narta jest delikatniejsza, mniej sztywna niż SL FIS przez co jest bardziej zbliżona do zwykłej narty o profilu SL ale ma ładnie wyciągnięte ścianki boczne i generalnie wyglądowo jest zbliżona bardziej do SL niż do jakiegoś badziewia. Oczywiście zabieg ten zupełnie nie ma sensu ale jest odpowiedzią na popularność grupy Master. Był taki moment, że każdy chciał mieć Mastery nawet jak nie potrafił skręcić parę razy w rytmie więc trzeba było zrobić jakiegoś Mastera żeby naprawdę każdy sobie poradził. A Master to Master i 5500 napaleni dawali.

Geometrię ma jak SL ale inną lżejszą nieco konstrukcję i tyle.

Pozdro serdeczne

Edytowane przez Mitek
  • Like 1

2 minuty temu, Mitek napisał:

Cześć

Klasę nart Master wymyślili konstruktorzy Rossignola aby stworzyć nartę typu GS ale ogarnialna dla osób słabiej jeżdżących. Wymyślono więc nartę, która miała konstrukcję zbliżoną do narty GS oraz promień skrętu mniej więcej taki jak GS juniorski ale przede wszystkim zmieniono sztywność przodu i tyłu co uczyniło nartę mniej trzymającą w skręcie i łatwiej w niego wchodzącą przez co zbliżono trochę charakter jazdy na długiej narcie do jazdy na narcie SL.

Okazało się to znakomitym pomysłem bo narta typu Master zaczęła być produkowana przez wszystkie szanujące się firmy i nie znam narciarza umiejącego jeździć, który by się nią na pewnym etapie nie zachwycił.

Master SL to już zabieg wyłącznie marketingowy - tzn. narta jest delikatniejsza, mniej sztywna niż SL FIS przez co jest bardziej zbliżona do zwykłej narty o profilu SL ale ma ładnie wyciągnięte ścianki boczne i generalnie wyglądowo jest zbliżona bardziej do SL niż do jakiegoś badziewia. Oczywiście zabieg ten zupełnie nie ma sensu ale jest odpowiedzią na popularność grupy Master. Był taki moment, że każdy chciał mieć Mastery nawet jak nie potrafił skręcić parę razy w rytmie więc trzeba było zrobić jakiegoś Mastera żeby naprawdę każdy sobie poradził. A Master to Master i 5500 napaleni dawali.

Pozdro serdeczne

Mitku.

Mnie w Masterach SL dziwi zwiększona szerokość pod butem.

Dla mnie te narty są dziwne.

Szybciej znajdę dobra sklepową SL  niż Master SL.

Jednak to wszystko mnie nie zaskakuje.

Ruch musi być i napędzać płynące pieniądze.

• Like 2

2 minuty temu, jurek_h napisał:

Mitku.

Mnie w Masterach SL dziwi zwiększona szerokość pod butem.

Dla mnie te narty są dziwne.

Szybciej znajdę dobra sklepową SL  niż Master SL.

Jednak to wszystko mnie nie zaskakuje.

Ruch musi być i napędzać płynące pieniądze.

Już jest zwiększona? Chyba w pierwszych modelach nie była ale widzę, że jest gorzej niż myślałem.

Pozdro

9 godzin temu, Robur82 napisał:

Co do ceny, rossi i dynastr w wersji fis mają twoim zdaniem najlepszy stosunek ceny do jakości, W stosunku do innych producentów oferujących SL FIS?

Raczej jeden z gorszych nie wspominając o Stockli czy niektórych niszowych markach. W liczbach wymiernych to za nowe narty slalomowe np Heada 165 fis z wiązaniem freeflex 16 bez specjalnych znajomości można zapłacić miedzy 2600 a 3000 zł. jak ktoś ma chody to jeszcze taniej. Podobnie z Atomicem, Salomonem ,Nordicą czy Blizardem tu cena startuje często nawet bliżej 2000zł. Do tego tych nart jest od pierona i narty używane, w zarąbistym stanie można dopaść w granicach 1200-1500 zł. S9 Fis 157 często schodzą poniżej 1000.
O dziwo często ciężej jest dopaść wersje sklepowe w dobrych cenach i narty Fis są zazwyczaj znacznie tańsze.
Jak juz mowa o SL master od Rossi to na pewno sa one lepszym pomysłem od sklepowej wersji. To już są konkretne slalomki całkiem dobrze trzymające na lodzie, z odpowiednia sztywnością.  Sam jednak nigdy bym ich nie wybrał ze wzgledu na to ze nie maja one podejścia w swoich kategoriach ani do np Heada sklepowego ESL 165 ani do komorki.
 Jeśli szukałbym elastycznej slalomki do jazdy na codzien to brał bym właśnie sklepowe Heady Atomica czy stockli albo wybrał komórkę Elana 165 która jest  zdecydowanie elastyczniejsza od konkurencji i pokazuje to co właśnie Rossi Master niby miał pokazywać a nie udawać. Z elastycznych nart ekstra opcja sa fisy damskie typu Atomic 157 czy Head 158 natomiast one nie lubią gdy wymusza się na nich jazdę dłuższymi łukami wiec  do typowego slalomu bajka, na stok już nie koniecznie.

• Like 1