Skocz do zawartości

Elektryki na drogach, BEV, EV a może hybryda?

Marcos73

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Marcos73 napisał:

Damian - to jest różnica w cenie między hybrydą a hybrydą plug in w obrębie tego samego modelu w tym samym wyposażeniu. Czaisz?

pozdro

Czaję i chińczyk plug in i tak jest tańszy od pełnej hybrydy toyoty o co najmniej 40 tyś oferując dużo bogatsze wyposażenie.

Godzinę temu, jurek_h napisał:

Nie tylko.

Każdą strefę wykluczającą starsze samochody i pozwalającą wjeżdżać najnowszym.

Warszawa już "cieszy" się takim rozwiązaniem .

A tutaj akurat mamy odmienne zdanie. Ja jestem za samostanowieniem mieszkańców, jak ich miasto ma wyglądać. Przepisy nie są restrykcyjne. Komunikacja zbiorowa działa dobrze. Codziennie przejeżdżam koło P&R który stoi pusty, bo każdy wali samochodem w centrum. Pasuje żeby mieszkańcy, którzy w dużej mierze utrzymują miasto płacąc w nim podatki jeździli komunikacją zbiorową, żeby przyjezdnym nie korkować miasta. Obecne przepisy nie są rygorystyczne. Eliminują tylko stare trupy. Jak kogoś nie stać na samochód, to trzeba się przesiać na komunikację zbiorową. W Krakowie akurat jest nowoczesna. Swego czasu była akcja w magistracie, pracujesz w Krakowie, zostaw część podatku w Krakowie. Bez odzewu. Wszyscy chcą korzystać, ale nikt nie chce płacić. Mieszkam w centrum i połowa blach to KWI, KWA etc. a miejsce doskonale skomunikowane.

pozdro

• Like 1

2 godziny temu, Mikoski napisał:

Chyba trochę płyniesz z cenami i realiami obecnego rynku hybryd plug in, chinczycy rozpierdolą rynek samochodowy i każda ich hybryda jest tańsza od Toyoty o  60...80 tyś zł 😱 patrząc na wyposażenie. Pojeździłem sprawdziłem i policzyłem że plug in w mieście z zasięgiem 100km to połowa a nawet  mniej tego co wydaję na diesla, 100 km lądując w domu z zwykłego gniazdka bez żadnych taryf nocnych 15 zł ! Plug in. Którym jeździłem ma zasięg 1200 km i średnie spalanie benzyny około 6 litrów i myślę że ten kierunek motoryzacji to chyba najlepsze przejście w stronę eko. Na razie mam wszystkie auta na gnojówkę 😁👍

A jak z utratą wartości takiego chińczyka po kilku latach 😀. Moja Ravka 6 lat temu kosztowała 139k PLN. Przez pięć lat wartość auta do ubezpieczenia oscylowała wokół tej ceny. W maju tego roku wartość 6 letniego auta lekko spadła i do ubezpieczenia było to 110k PLN. Przez sześć lat utrzymanie auta, to koszt paliwa, przeglądów i ubezpieczenia. Czy to samo da się powiedzieć o tych chińczykach za 6 lat? Mam wątpliwości, to co przepłacę przy zakupie, odzyskam przy odsprzedaży.

54 minuty temu, Mikoski napisał:

Dokładnie to mam na myśli własna foto nie jest w stanie naładować popołudniu auta. 

Może zrobimy konkurs dla tych co mają fotowoltaikę na nowych zasadach czy komuś zmniejszyły się rachunki? Ja płacę prawie tyle samo co bez paneli i i biorę udział w tym konkursie co pisałem wyżej 🤪

Czyli kupiłeś fotowoltaikę i rozliczanie na nowych zasadach? Nie przeliczyłeś wszystkiego przed i teraz klniesz.

31 minut temu, Marcos73 napisał:

A tutaj akurat mamy odmienne zdanie. Ja jestem za samostanowieniem mieszkańców, jak ich miasto ma wyglądać. Przepisy nie są restrykcyjne. Komunikacja zbiorowa działa dobrze. Codziennie przejeżdżam koło P&R który stoi pusty, bo każdy wali samochodem w centrum. Pasuje żeby mieszkańcy, którzy w dużej mierze utrzymują miasto płacąc w nim podatki jeździli komunikacją zbiorową, żeby przyjezdnym nie korkować miasta. Obecne przepisy nie są rygorystyczne. Eliminują tylko stare trupy. Jak kogoś nie stać na samochód, to trzeba się przesiać na komunikację zbiorową. W Krakowie akurat jest nowoczesna. Swego czasu była akcja w magistracie, pracujesz w Krakowie, zostaw część podatku w Krakowie. Bez odzewu. Wszyscy chcą korzystać, ale nikt nie chce płacić. Mieszkam w centrum i połowa blach to KWI, KWA etc. a miejsce doskonale skomunikowane.

pozdro

No właśnie. Ludzi trzeba zmusić żeby przestali jeździć dieslami z Euro 0. Nie ma innej opcji. 

Działa tylko zmuszenia. I dlatego SCT będą super, jak w końcu to zacznie działać.

19 minut temu, MarioJ napisał:

Czyli kupiłeś fotowoltaikę i rozliczanie na nowych zasadach? Nie przeliczyłeś wszystkiego przed i teraz klniesz.

Ja nic nie kupiłem tylko moja małżonka bo mieszkam u niej 😁 i to ona sobie kupiła nie słuchając że ta kasa psu w dupę pójdzie. Masz foto że tak spytam? 

NIGDY NIE ZAKŁADAJCIE PANELI !! W słoneczne dni licznik dwukierunkowy będzie wszystko wyłączać bo napięcie w sieci wzrasta przez foto i nie można jej przesłać dalej  a jak przyjmą to płacą 13 groszy za kwh,tak było w lipcu 🤣

Edytowane przez Mikoski

1 godzinę temu, Marcos73 napisał:

Damian - jest jedno ale, jak pisał Witek, potężna dopłata, chyba wycofali higlandera ze sprzedaży, ale np w CRV GR różnica to 50 000 pln - w Higlanderze pewnie było więcej. Jeżdżąc mało - jest średni sens takiej dopłaty. Trzeba to przeliczyć i realnie ocenić.

pozdro

Highlandera nie ma w wersji plug-in, przynajmniej w polskiej sieci dealerskiej, więc nie ma też dopłaty jak do elektrykow. Ja zdecydowałem się na górala, bo potrzebowałem duże wygodne auto na wyjazd do Włoch.  Z tego co mówił dealer, to Toyota wstrzymuje sprzedaż Highlandera w Polsce. 

Kolejna sprawa, to Toyota powoli wycofuje się ze świetnego silnika 2,5l i już w nowej ravce ma go zastąpić silnik 2,0l, z czasem pewnie wsadzą go również do górala. A mnie zależało na kupnie auta z tym silnikiem.

36 minut temu, kordiankw napisał:

A jak z utratą wartości takiego chińczyka po kilku latach 😀. Moja Ravka 6 lat temu kosztowała 139k PLN. Przez pięć lat wartość auta do ubezpieczenia oscylowała wokół tej ceny. W maju tego roku wartość 6 letniego auta lekko spadła i do ubezpieczenia było to 110k PLN. Przez sześć lat utrzymanie auta, to koszt paliwa, przeglądów i ubezpieczenia. Czy to samo da się powiedzieć o tych chińczykach za 6 lat? Mam wątpliwości, to co przepłacę przy zakupie, odzyskam przy odsprzedaży.

Koreańczyki też podobno miały być badziewane tak pisali 20 lat temu ...chinczyki nas czapką przykryją w nowych technologiach a może już to zrobili.

4 minuty temu, kordiankw napisał:

Highlandera nie ma w wersji plug-in, przynajmniej w polskiej sieci dealerskiej, więc nie ma też dopłaty jak do elektrykow

Kurde, nie rozumiecie. Dopłata to wyższa kwota za wersję plug in w stosunku do wersji hybrydowej. Ten sam model w tej samej wersji wyposażeniowej. W PL są tylko dofinansowania do elektryków.

pozdro

30 minut temu, Mikoski napisał:

Koreańczyki też podobno miały być badziewane tak pisali 20 lat temu ...chinczyki nas czapką przykryją w nowych technologiach a może już to zrobili.

Ja nie twierdzę, że chińczyki są badziewane, bo oglądam testy, w których wypadają bardzo dobrze, pytanie na ile są to niezależne testy, a na ile lokowanie produktu. Ja piszę o czymś innym. Do czasu gdy po kilku latach użytkowania nie udowodnią, że są bezawaryjne i trwałe, to utrata wartości będzie duża i w efekcie może się okazać, że zysk przy zakupie tańszego auta zostanie zniwelowany przy odsprzedaży.

Jakość koreańczyków poprawiła się kolosalnie. Niestety cenowo przy zakupie niewiele ustępują japończykom. Za to utrata wartości przy odsprzedaży jest już o wiele większa.

Podobnie będzie z chińczykami, jak już przejmą rynek, to cenowo niewiele będą ustępować autom z ugruntowaną pozycją na rynku.

Edytowane przez kordiankw

58 minut temu, kordiankw napisał:

Ja nie twierdzę, że chińczyki są badziewane, bo oglądam testy, w których wypadają bardzo dobrze, pytanie na ile są to niezależne testy, a na ile lokowanie produktu.

Czytałem artykuł jakiegoś naszego spryciarza który prześwietlił ruski rynek samochodów.

Chińskie pojazdy są tam obecne już kilka lat.

Skoncentrował się na forach i opiniach raczej prywatnych użytkowników. Okazuje się, że wszystko jest ok.

Samochody całkiem niezawodne, nie ma problemu z częściami zamiennymi i terminami serwisów.

Niektórych europejskich firm za cholerę nie jestem w stanie zrozumieć.

Fiat będzie wznawiał spalinową 500 na płycie podłogowej elektryka 🤣

Wystarczyło aby ich prezesi, dwa lata temu zapytali kogokolwiek na ulicy o opinię i każdy by im powiedział , że tak będzie.

Nie wiem za co tym ludziom się płaci.

Podobnej głupoty dokonała , moim zdaniem jedna z najlepiej zarządzanych firm świata czyli Porsche.

Zarżnęli znakomicie sprzedającego się spalinowego Macana a elektrycznego nikt nie chce.

Produkują spalinowy nadal w USA ale nie oferują w Europie.

Oczywiście już jest decyzja o wznowieniu produkcji nowej wersji spalinowej.......... za dwa lata 🙂

Edytowane przez jurek_h
  • Like 1

9 minut temu, jurek_h napisał:

Czytałem artykuł jakiegoś naszego spryciarza który prześwietlił ruski rynek samochodów.

Chińskie pojazdy są tam obecne już kilka lat.

Skoncentrował się na forach i opiniach raczej prywatnych użytkowników. Okazuje się, że wszystko jest ok.

Samochody całkiem niezawodne, nie ma problemu z częściami zamiennymi i terminami serwisów.

Nie za bardzo mają do czego je porównywać. Marki europejskie czy japońskie są tam jedynie z czarnego rynku i w niewielkiej ilości.

1 godzinę temu, MarioJ napisał:

No właśnie. Ludzi trzeba zmusić żeby przestali jeździć dieslami z Euro 0. Nie ma innej opcji. 

Działa tylko zmuszenia. I dlatego SCT będą super, jak w końcu to zacznie działać.

A ja Mario troszkę inaczej do tego podchodzę, bardziej dbam o „swój” ogródek. Skoro w dużej mierze dokładam się do jego utrzymania, to chciałbym mieć prawo głosu jak ma wyglądać. To teren nieogrodzony i ogólnie dostępny i każdy z niego może korzystać o ile zaakceptuje zasady w nim panujące ustanowione przez zarządcę. Tylko tyle. W lesie jest podobnie, wszyscy to akceptujemy. 
pozdro

• Like 1

3 minuty temu, kordiankw napisał:

Nie za bardzo mają do czego je porównywać. Marki europejskie czy japońskie są tam jedynie z czarnego rynku i w niewielkiej ilości.

Witek, Chiny są ofiarą łatki „Chińszczyzna”. To ich największy problem. Bo technologicznie i jakościowo już nie odstają.

pozdro

22 godziny temu, Marcos73 napisał:

Cze

W obliczu powszechnej trochę wymuszonej elektromobilności, burzy w necie, która dzieli tak samo mocno jak obecne rządy Polaków, co sądzicie o tym pomyśle, czy jesteśmy na to gotowi? Co stoi na przeszkodzie i czy jest to produkt dla każdego? Ja osobiście jestem przeciw dotowaniu i wciskaniu na siłę, czegoś, co się póki co nie sprawdzi u zdecydowanej większości naszych rodaków. Jakie macie zdanie w tym temacie? Moim zdaniem jeszcze mają zbyt dużo więcej poważnych wad niż zalet.

pozdro

Oczywiście że tak....kto zabroni???. Tyle że zjawisko "elektromobilności" ma być ewolucyjne a nie rewolucyjne. To mój pogląd ogólny. Prowincja w Polsce jest wykluczona komunikacyjnie ba duże miasta są wykluczone komunikacyjnie. Ostatnio miałem niezłe spięcie w tym temacie z teściem który jest zwolennikiem "wynalazków" i tak z czystej ciekawości sprawdziłem jak zmienił się system komunikacji in plus z roku 92 do roku 2025 na trasie przejazdu z nw adresów Katowice ul. Piekna 64 - Bytom Chrzanowskiego 1 i uwaga nie zmienił się - dokładnie to samo połączenie. Dokładnie po II zmianie nie dojadę do domu a na I zmianę nie dojadę do roboty.

2 godziny temu, kordiankw napisał:

Witek, nie porównuj cen sprzed covidowych do pocovidowych. Ja polo sprzedałem drożej niż kupiłem. Rocznik 2019. W zakupie dałem 68 000 netto a sprzedałem za 72 000 bez stówki. W 1 dzień bo to była bardzo atrakcyjna cena. Zarobiłem na nim 1000 i jeszcze 5 lat nim jeździłem.

pozdro

1 godzinę temu, Mikoski napisał:

Ja nic nie kupiłem tylko moja małżonka bo mieszkam u niej 😁 i to ona sobie kupiła nie słuchając że ta kasa psu w dupę pójdzie. Masz foto że tak spytam? 

NIGDY NIE ZAKŁADAJCIE PANELI !! W słoneczne dni licznik dwukierunkowy będzie wszystko wyłączać bo napięcie w sieci wzrasta przez foto i nie można jej przesłać dalej  a jak przyjmą to płacą 13 groszy za kwh,tak było w lipcu 🤣

Tak. Mam panele foto i jestem bardzo zadowolony. Klimatyzacja latem i lekkie podgrzewanie prądem mam „za darmo”. 

18 minut temu, Marcos73 napisał:

A ja Mario troszkę inaczej do tego podchodzę, bardziej dbam o „swój” ogródek. Skoro w dużej mierze dokładam się do jego utrzymania, to chciałbym mieć prawo głosu jak ma wyglądać. To teren nieogrodzony i ogólnie dostępny i każdy z niego może korzystać o ile zaakceptuje zasady w nim panujące ustanowione przez zarządcę. Tylko tyle. W lesie jest podobnie, wszyscy to akceptujemy. 
pozdro

Nie do końca wszyscy to akceptują. Jest grupa ludzi którzy wjeżdżają do lasu różnymi motocross. Żeby to ukrócić potrzebne jest działanie siłowe i karne. 
Jestem ZA a Ty ? 

6 minut temu, MarioJ napisał:

Tak. Mam panele foto i jestem bardzo zadowolony. Klimatyzacja latem i lekkie podgrzewanie prądem mam „za darmo”. 

No i o to chodzi tylko auto konsumpcja też tak robię po Wi-Fi mam klimę pralkę i zmywarkę włączam telefonem kiedy panele robią prąd. Resztę niestety Tauron bierze prawie za darmo.

Edytowane przez Mikoski

7 minut temu, Mikoski napisał:

No i o to chodzi tylko auto konsumpcja też tak robię po Wi-Fi mam klimę pralkę i zmywarkę włączam telefonem kiedy panele robią prąd. Resztę niestety Tauron bierze prawie za darmo.

Tak jak pisałem, mam rozliczanie produkcji prądu i zużycia w okresie roku. Załapałem się na stare zasady. Koledzy na forum to szeroko opisywali. 
Latem produkuje prąd a jesienią go odbieram. 

Twoją małżonka ma rozliczanie na nowych zasadach , mniej korzystnych dla prosumenta.