Skocz do zawartości

Drugie narty na trudniejsze warunki

AdrianW

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Jan napisał:

nie przejmuj się - niedawno forumowy Guru napisał że na forum tylko kilka osób potrafi jeździć,

reszta zjeżdża ale jak byś potrzebował spróbować szerokie to mógł bym Tobie podrzucić.

Ostatnio w Espace Killy testowałem takie

IMG_7202.jpeg.bee4f04bb75d5787e7d0bb7fbd967023.thumb.jpeg.2c5d27c24c0a2395a3a0f3d9c4562498.jpeg

Na szerokich nartach jeździ Ci się łatwiej bo są stworzone do ślizgania, maskują braki techniczne a ich użytkowaniu sprzyja objeżdżenie i brak strachu.

Na forum znam parę osób, które potrafią jeździć - to fakt.

Dzięki za Guru - nie oczekują aż takiej estymy ale doceniam ewolucję piszącego.

Pozdro

5 minut temu, Mitek napisał:

Hmm. Daj przykłady starszych kolegów (JEŻDŻĄCYCH), którym przeszkadzają "nieprzygotowane trasy".

Jeżeli ktoś w ogóle poruszy ten temat to już wiadomo, że jest leszczem. Od zawsze to wiadomo.

Podobnie jak z typem nart.

Pozdro

Proszę Cię bardzo tak na szybkości ( może nie jest starszy wiekowo-tego nie wiem ale z tego co czytam doświadczenie ma a Tobie wytyka, że na krawędziach nie potrafisz 🤷‍♂️ choć … pominę / ugryzę się ….😉)

@Spiochu narzekał na francuskie przygotowanie ostatniego sezonu 

Edytowane przez Victor
  • Like 1

5 minut temu, Victor napisał:

Bo tam sztruksu jak w AT nie ma 😜,tam właśnie jest narciarstwo które tak starsi koledzy z nostalgia opisują choć jak jadą co niektórzy to narzekają bo trasy nie przygotowane 😂 

Może nieskromnie powiem że jest mi obojętnie czy mam narty 150 czy 190 cm ich szerokość też mnie nie obchodzi . Mam wiele par nart szerokie wąskie długie i krótkie i lubię te zmiany bo każda daje mi inne odczucia ale zawsze radość z jazdy 👍

• Thanks 1

1 minutę temu, Mikoski napisał:

Może nieskromnie powiem że jest mi obojętnie czy mam narty 150 czy 190 cm ich szerokość też mnie nie obchodzi . Mam wiele par nart szerokie wąskie długie i krótkie i lubię te zmiany bo każda daje mi inne odczucia ale zawsze radość z jazdy 👍

Mam nadzieję że kiedyś i ja będę miał taką samą radość korzystania z tego co rynek nam daje 👌

1 minutę temu, Victor napisał:

Proszę Cię bardzo tak na szybkości ( może nie jest starszy wiekowo-tego nie wiem ale z tego co czytam doświadczenie ma a Tobie wytyka, że na krawędziach nie potrafisz 🤷‍♂️ choć … pominę / ugryzę się ….😉)

@Spiochu narzekał na francuskie przygotowanie ostatniego sezonu 

Cześć

He he... fajna szybka reakcja. No cóż akurat Piotr pewnie spokojnie mógłby być moim synem ale jeździć w miarę umie - ja mu nic nie wytykam a on troszkę odjechał w czepianiu się.

Trzeba sprawdzić czy nie czepiał się przypadkiem oferty ośrodka.

Przede wszystkim jednak jest (chyba) fanem czystej jazdy ciętej która na muldach nie do końca się sprawdza.

Zresztą z wielu ostatnich wypowiedzi Piotra wnioskuję, że dogadanie się z nim w jakimkolwiek temacie może być bardzo trudne. 

Pozdro

35 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

He he... fajna szybka reakcja. No cóż akurat Piotr pewnie spokojnie mógłby być moim synem ale jeździć w miarę umie - ja mu nic nie wytykam a on troszkę odjechał w czepianiu się.

Trzeba sprawdzić czy nie czepiał się przypadkiem oferty ośrodka.

Przede wszystkim jednak jest (chyba) fanem czystej jazdy ciętej która na muldach nie do końca się sprawdza.

Zresztą z wielu ostatnich wypowiedzi Piotra wnioskuję, że dogadanie się z nim w jakimkolwiek temacie może być bardzo trudne. 

Pozdro

Tego nie wiem , ani Ciebie ani Jego na nartach nie widziałem ,stwierdzam jedynie co przeczytałem 🤷‍♂️ we Francji byłem choć jeździć nie umie ale dla mnie Francja/elegancja i nieraz to pisałem  😉

Edytowane przez Victor
Zdążyłem bo myślałem że już pocisk z polskiego ( baterie są do bani) a technologie tym bardziej
  • Like 1

19 minut temu, Jan napisał:

tak to ma mniej więcej wyglądać

IMG_5002.JPG.aa736bdbc44aa7e96a347cc99af46731.thumb.JPG.ffe60ee58963987b310e51b5a66de542.JPG

Wygląda jakoś na Valle Blanche...

Dość zaskakujący zestaw, bo brak śrub lodowych i czegoś typu microtraction a z drugiej strony uprząż piersiowa (???)

Edytowane przez Wujot2
  • Thanks 1

11 minut temu, Victor napisał:

Tego nie wiem , ani Ciebie ani Jego na nartach nie widziałem ,stwierdzam jedynie co przeczytałem 🤷‍♂️ we Francji byłem choć jeździć nie umie ale dla mnie Francja/elegancja i nie raz to pisałem  😉

Cześć

A ja nigdy we Francji nie byłem, nie tylko na nartach - w ogóle nigdy. Zresztą nie odczuwam z tego powodu jakiejś traumy - w wielu miejscach nie byłem. 

Ale...

Myślę, że w życiu jeździłem w każdych możliwych warunkach i po każdych możliwych śniegach dostępnych w Europie w ciągu ostatnich 40 lat i nie sądzę aby we Francji było "coś innego". Myślę jedynie o technicznym aspekcie jazdy na ogólnie dostępnych trasach a nie o elementach jazdy w terenie wysokogórskim w którym znacznie większe znaczeni ma doświadczenie i obycie z górami a nie czysta narciarska technika.

Najwięcej czasu spędziłem we Włoszech i... polecam.

Pozdro

10 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

A ja nigdy we Francji nie byłem, nie tylko na nartach - w ogóle nigdy. Zresztą nie odczuwam z tego powodu jakiejś traumy - w wielu miejscach nie byłem. 

Ale...

Myślę, że w życiu jeździłem w każdych możliwych warunkach i po każdych możliwych śniegach dostępnych w Europie w ciągu ostatnich 40 lat i nie sądzę aby we Francji było "coś innego". Myślę jedynie o technicznym aspekcie jazdy na ogólnie dostępnych trasach a nie o elementach jazdy w terenie wysokogórskim w którym znacznie większe znaczeni ma doświadczenie i obycie z górami a nie czysta narciarska technika.

Pozdro

Widzisz to jak rozmowa głuchego ze ślepym . Ty masz doświadczenie a ja nic a nic . W ostatnich latach kiedy zacząłem jeździć tylko warunki o których piszesz spotkałem we Francji a reszta to stół gładki ja pupka niemowlaka i jak tu mieć porównanie ? 

• Like 1

3 minuty temu, Victor napisał:

Widzisz to jak rozmowa głuchego ze ślepym . Ty masz doświadczenie a ja nic a nic . W ostatnich latach kiedy zacząłem jeździć tylko warunki o których piszesz spotkałem we Francji a reszta to stół gładki ja pupka niemowlaka i jak tu mieć porównanie ? 

Z pewnością masz tylko go nie ukrywaj za tarczą tego co niby nic nie wie. Myślę, że zebrałeś już sporo doświadczeń aby uogólniać.

Ja wiem jedno: równie dobrze można się bawić na nartach na Szczęśliwicach czy w jakiejś hali jak i w ośrodku, który ma 300 czy 400 km tras. Z jazdy, zaznaczam - z jazdy - można wynieść to samo. Reszta to dodatki.

Pozdro

15 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Ale...

Pozdro

Myślę, że każdy z krajów alpejskich jeśli chodzi o narciarstwo wysokogórskie ma wspaniałe możliwości. Wydaje mi się, że jednak w tym zakresie najwyżej oceniałbym Szwajcarię (grupa Monte Rosy). W drugiej kolejności chyba Włochy (zjawiskowe Dolomity, Masyw Ortlera, Mont Blanc. Francja zaś to co pokazane zostało na zdjęciach. Austria jest tutaj zdecydowanie na końcu (brakuje wysokości).

Patrząc zaś z punktu widzenia ON ale jazdy free to dla mnie Francja byłaby na początku, Szwajcaria druga. 

• Like 2

17 minut temu, Mitek napisał:

Z pewnością masz tylko go nie ukrywaj za tarczą tego co niby nic nie wie. Myślę, że zebrałeś już sporo doświadczeń aby uogólniać.

Ja wiem jedno: równie dobrze można się bawić na nartach na Szczęśliwicach czy w jakiejś hali jak i w ośrodku, który ma 300 czy 400 km tras. Z jazdy, zaznaczam - z jazdy - można wynieść to samo. Reszta to dodatki.

Pozdro

Oczywiście masz rację bo już z tych paru sezonów jakieś wioski mogę dla siebie czy innych wysunięć  dlatego Francja bije i tego nie ukrywam ale nie znam jeszcze Szwajcarii czy Włoch ba nawet pełnej oferty Austrii ( choć już w tych kluczowych miejscach byłem ) a narty gdziekolwiek dają pełną satysfakcję przynajmniej mi . Hala to świetne miejsce i będę je reklamował ile tylko mogę . 
Tignes , 3V czy L2A gdzie byłem wysokością mieszkalną i widokowo górską mnie powaliły na łopatki do tego obłędne narciarsko nie tylko trasowo ale jak Wiesław napisał,również poza trasowo-choć to nie mój level . Także - Czas się wybrać bo to jednak nie jest daleko w obecnych czasach transportowo/komunikacyjnych ( bateria w tesli 😜)  a oferta jest nadal atrakcyjna względem chociażby AT czy ITA .

Edytowane przez Victor
  • Like 2

35 minut temu, Mitek napisał:

Mam odmienne zdanie. Oczywiście można się doskonale bawić na Górce co ją wspomniałeś, jak i cieszyć się z dnia na Śnieżniku.

1217161876_IMG_20210306_121657PM.thumb.jpg.0cdc4fabc7f28788bfd22639d63106dc.jpg

Nie mniej jednak wysokie góry to jest inna rzeczywistość. I nie chodzi tu tylko o rozległość krajobrazu i przestrzeni, ale dostępność różnych tras i miejsc, zmienność śniegów i stron świata. Różne konfiguracje.  Obecność doskonałych narciarzy.

PB292938.thumb.JPG.e22275b99a66ca1fa63c7d51b7051176.JPG

Porównywanie możliwości (w tym nauki) jest wprost śmieszne. 

Edytowane przez Wujot2

18 minut temu, Victor napisał:

Oczywiście masz rację bo już z tych paru sezonów jakieś wioski mogę dla siebie czy innych wysunięć  dlatego Francja bije i tego nie ukrywam ale nie znam jeszcze Szwajcarii czy Włoch ba nawet pełnej oferty Austrii ( choć już w tych kluczowych miejscach byłem ) a narty gdziekolwiek dają pełną satysfakcję przynajmniej mi . Hala to świetne miejsce i będę je reklamował ile tylko mogę . 
Tignes , 3V czy L2A gdzie byłem wysokością mieszkalną i widokowo górską mnie powaliły na łopatki do tego obłędne narciarsko nie tylko trasowo ale jak Wiesław napisał,również poza trasowo-choć to nie mój level . Także - Czas się wybrać bo to jednak nie jest daleko w obecnych czasach transportowo/komunikacyjnych ( bateria w tesli 😜)  a oferta jest nadal atrakcyjna względem chociażby AT czy ITA .

Widzę, że jednak nie zrozumiałeś/nie rozumiesz ale dzięki za sugestię.

Pozdro

5 minut temu, Wujot2 napisał:

Mam odmienne zdanie. Oczywiście można się doskonale bawić na Górce co ją wspomniałeś, jak i cieszyć się z dnia na Śnieżniku.

1217161876_IMG_20210306_121657PM.thumb.jpg.0cdc4fabc7f28788bfd22639d63106dc.jpg

Nie mniej jednak wysokie góry to jest inna rzeczywistość. I nie chodzi tu tylko o rozległość krajobrazu i przestrzeni, ale dostępność różnych tras i miejsc, zmienność śniegów i stron świata. Różne konfiguracje.  Obecność doskonałych narciarzy.

PB292938.thumb.JPG.e22275b99a66ca1fa63c7d51b7051176.JPG

Porównywanie możliwości jest wprost śmieszne. 

Najlepszych narciarzy jakich miałem okazje poznać poznałem w knajpie. Nie pisz głupot.

A bardziej oględnie - znajdź trochę obiektywizmu w swoim podejściu.

Z dwóch powyższych obrazów wybieram pierwszy od razu a skoro Ty wolisz drogi to Twoja sprawa, natomiast z pewnością narciarz, który poznał bliskie Ci przecież Karkonosze w każdym wymiarze pogodowym jest technicznie nie mniej ogarnięty niż globtrotter szczycący się bytnością wszędzie.

Nie pomijaj moich założeń proszę.

Pozdro

Pozdro

Edytowane przez Mitek

12 minut temu, Mitek napisał:

Widzę, że jednak nie zrozumiałeś/nie rozumiesz ale dzięki za sugestię.

Pozdro

Więc wytłumacz z chęcią wysłucham/ zastanowię się / przeanalizuje albo wyjdź ze strefy własnego komfortu własnych doświadczeń i zaakceptuj/ wysłuchaj to co inni mają do powiedzenia,zamiast negować to czy owo . 

3 godziny temu, Maciej S napisał:

Przy okazji w takim VanThorens gdzie śnieg jest sypki bo nigdy nie podtopił się, nie zobaczycie praktycznie nart o szerokościach slalomki.  Wszyscy szeroko i szerzej pod butem. 

To chyba będę ewenementem, też mnie na tą Fr naciągnęli. Najszersze to 68 pod butem mam. Dobrze będzie, czy będę musiał się wstydzić?

pozdro