Schwarzwälderin Napisano 21 Października 2024 Udostępnij Napisano 21 Października 2024 (edytowane) 🎿 Hej, rozgladąm się pomału za nowymi butami. Kto ma buty z zapięciem boa? Czy warto? Może tradycyjne klamry lepsze? Edytowane 21 Października 2024 przez Schwarzwälderin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filok Napisano Sobota o 20:50 Udostępnij Napisano Sobota o 20:50 Temat stary ale może ktoś już śmiga w butach z BOA ? zwłaszcza mnie interesują podwójne BOA bo mnie już zaczyna męczyć ustawianie klamer na mikro regulacji w zależności od temperatury i ułożenia nogi w bucie .Kolega ma pojedyńcze BOA i jak na razie zadowolony .Atomic Hawx Ultra robią z podwójnym BOA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTT Napisano wczoraj o 17:03 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:03 20 godzin temu, filok napisał: Temat stary ale może ktoś już śmiga w butach z BOA ? zwłaszcza mnie interesują podwójne BOA bo mnie już zaczyna męczyć ustawianie klamer na mikro regulacji w zależności od temperatury i ułożenia nogi w bucie .Kolega ma pojedyńcze BOA i jak na razie zadowolony .Atomic Hawx Ultra robią z podwójnym BOA Proponuję przymierzyć Tecnica Mach1 BOA. Dawno od wyjęcia z pudełka tak wygodnych butów nie miałem (ostatnie to były LANGE przeszło 40 lat temu). W grudniu zero problemów z komfortem czy trzymaniem nóg w butach. Przez 6 dni w Predazzo zrobione przeszło 200km. Co prawda 1x BOA ale komfort wkładania nóg i wyciągania bezcenny. Na zdjęciu są HV ale mam MV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacek Napisano wczoraj o 18:12 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:12 Generalnie wadą jest taka że na czterech klamrach każdą mogłeś spiąć z inną siłą. Jedno boa zastępuje dwie klamry i z nim obie są spięte ta samą siłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano wczoraj o 18:19 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:19 Ale koledzy podkreślają, że się fajnie wkłada i zdejmuje. O jeździe tu nikt nie pisał. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filok Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 2 godziny temu, Bacek napisał: Generalnie wadą jest taka że na czterech klamrach każdą mogłeś spiąć z inną siłą. Jedno boa zastępuje dwie klamry i z nim obie są spięte ta samą siłą. Kwestia taka że na każdej klamrze jest mikro regulacja jak sobie już ustawisz to fajnie ale później trzeba by to zablokować by było to zapięcie powtarzalne choć i nie do końca bo znowu w grę wchodzi temperatura i sztywność buta i tak za każdym razem musisz dokręcać lub popuszczać klamry na mikro regulacji. Myślałem że BOA robi to jednakowo góra dół w Dualu i jest to prostsze ale to tylko takie moje przemyślenia bo nie jeździłem jeszcze w takich butach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) 17 hours ago, filok said: Kwestia taka że na każdej klamrze jest mikro regulacja jak sobie już ustawisz to fajnie Mikroregulacja nie ma tu nic do rzeczy, linka jest jedna i naciąg na niej jest taki sam w każdym punkcie, bez względu gdzie znajduje się hebel do którego jest zaczepiony. Także na obydwu zaczepach z danej parki ciągnie dokładnie tak samo. 21 hours ago, PTT said: Co prawda 1x BOA ale komfort wkładania nóg i wyciągania bezcenny. Nie bardzo rozumiem co daje BOA do komfortu wkładania butów. Skorupa jest tam jakoś inaczej zrobiona niż przy normalnych klamrach? W Full Tilt/K2 FLEX rozumiem, bo tam język odchyla się zupełnie do przodu a pod nim nie ma skorupy. A tu mi wygląda na skorupę taką samą jak wszędzie indziej, z dwoma częściami zachodzącymi na siebie. Co powoduje ten komfort wkładania, może za duży last albo rozmiar? Edytowane 4 godziny temu przez Bacek 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTT Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Bacek napisał: Mikroregulacja nie ma tu nic do rzeczy, linka jest jedna i naciąg na niej jest taki sam w każdym punkcie, bez względu gdzie znajduje się hebel do którego jest zaczepiony. Także na obydwu zaczepach z danej parki ciągnie dokładnie tak samo. Nie bardzo rozumiem co daje BOA do komfortu wkładania butów. Skorupa jest tam jakoś inaczej zrobiona niż przy normalnych klamrach? W Full Tilt/K2 FLEX rozumiem, bo tam język odchyla się zupełnie do przodu a pod nim nie ma skorupy. A tu mi wygląda na skorupę taką samą jak wszędzie indziej, z dwoma częściami zachodzącymi na siebie. Co powoduje ten komfort wkładania, może za duży last albo rozmiar? Idź do sklepu i poprzymierzaj kilka butów z BOA i bez. Ja to wykonałem mierzą Nordici, Heada, Salomona i Atomica z BOA. Jedynie w Salomonach i w Tecnice był komfort po uchyleniu języka. Skorupa może Ci wyglądać na taką samą jak z klamrami ale tak nie jest. Mierzyłem równie Fischera RC4 z BOA ale w nim mi noga latała po mocnym zapięciu a w formowaniu VACUM mogłoby być różnie ( stopy zeskanowałem skanerem i wyszło MV 295 ). Ja w ciągu 50 lat przerobiłem już trochę własnych butów narciarskich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 36 minut temu, PTT napisał: Skorupa może Ci wyglądać na taką samą jak z klamrami ale tak nie jest A czym się różni? Moim zdaniem nie powinna - bo to tylko inne zapinanie. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 45 minut temu, PTT napisał: Ja w ciągu 50 lat przerobiłem już trochę własnych butów narciarskich. Bajerujesz - ludzie tyle nie żyją... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 23 godziny temu, Mitek napisał: Ale koledzy podkreślają, że się fajnie wkłada i zdejmuje. O jeździe tu nikt nie pisał. Pozdro Mitek - myślę, że jeździ się jak w każdych innych (czyt. klasycznych) butach narciarskich 4-ro klamrowych. Różnica jest w ich zapinaniu. Być może wierzchnia strona buta jest nieco cieńsza, aby lepiej i bardziej bezwysiłkowo się ściągało tą linkę, ale też większą ilością punktów jest dociągana. Być może ta wierzchnia cieńsza część powoduje lepszy komfort zakładania i ściągania butów. Twarde buty ale ciepłe - zakłada się prosto, gorzej gdy są zimne. Wówczas najbardziej narażona jest wierzchnia część stopy na otarcia. Oczywiście to tylko domysły. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 51 minut temu Udostępnij Napisano 51 minut temu Cześć Wiesz, przez ostatnie 50 lat powstawało wiele różnych pomysłów na but narciarski i nikt niczego lepszego ponad 4 klamry i skorupa o odpowiedniej sztywności oraz parametrach nie wymyślił a ćwiczone było wszystko - również buty cięgłowe z wewnętrznym cięgłem dokręcanym na śrubę + klamry, tylnowejściowe, przedniowejściowe z językiem na zawiasie, z blokowaną i dociąganą cholewką a nawet buty zintegrowane z nartami (Kneissl). Jak ktoś lubi marketingowe ciekawostki niech szuka. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTT Napisano 22 minuty temu Udostępnij Napisano 22 minuty temu 40 minut temu, Marcos73 napisał: A czym się różni? Moim zdaniem nie powinna - bo to tylko inne zapinanie. pozdro Idź do sklepu ze swoimi butami, które mają klamry i wypróbuj Tecnici z BOA różnica jest. Niech się ktoś inny wypowiada bo już dogryzanie, że ludzie nie żyją 50 lat to naprawdę trochę smutne (ja znam się na żartach i się nie obrażam). Pierwsze prawdziwie buty narciarskie Kastinger kupiłem (rodzice dołożyli) w 1978r + RC4 Fischer z Tyrolia 150 to dopiero była radość jak na tym się jeździło za komuny a miałem 45-50 dni na prawdziwym śniegu w sezonie do początku lat 90 XX wieku. Leszczem nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 minutę temu Udostępnij Napisano 1 minutę temu 6 minut temu, PTT napisał: Idź do sklepu ze swoimi butami, które mają klamry i wypróbuj Tecnici z BOA różnica jest. Niech się ktoś inny wypowiada bo już dogryzanie, że ludzie nie żyją 50 lat to naprawdę trochę smutne (ja znam się na żartach i się nie obrażam). Pierwsze prawdziwie buty narciarskie Kastinger kupiłem (rodzice dołożyli) w 1978r + RC4 Fischer z Tyrolia 150 to dopiero była radość jak na tym się jeździło za komuny a miałem 45-50 dni na prawdziwym śniegu w sezonie do początku lat 90 XX wieku. Leszczem nie jestem. Ale coś napisałem obraźliwego w stosunku do Ciebie? To tylko mój domysł, że te buty te nie powinny się różnić jakoś szczególnie, bo inny jest tylko sposób zapinania - to nie tylnowłazy - gdzie ta koncepcja jest zupełnie inna. Każde rozwiązanie ma zalety i wady. BOA to nowinka w butach narciarskich, ale jest już od dawna stosowana w innych sportach z powodzeniem. Klamrami możemy bardziej punktowo działać, ale jest to pierdolenie się na stoku. W BOA jest to dziecinnie łatwe, ale punktowo nie da rady tego zrobić bo działa równomiernie na dużej powierzchni. Zakładanie i ściąganie butów pomijam - bo to się robi 2 x dziennie. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi