Jump to content

Krajoznawczo po okolicy....

mig
 Share

Recommended Posts

Ostatnie dni lata... 馃槈 W Ustroniu temp 10-15, w sam raz by pom臋czy膰 si臋 po okolicy.聽

Skoczow G贸rki Brenna Lipowiec Zawodzie i dzielnica sanatoryjna. Skromne 50 km, za to kilka solidnych podjazd贸w. Jeszcze daj臋 rad臋... ;-). Elektryk poczeka

20231104_122408.thumb.jpg.8f92884ea6d1a239b33205e2990e6527.jpg20231104_124556.thumb.jpg.a73b9a856220f269264c005125bbf4cc.jpg 20231104_121726.thumb.jpg.a8ab07217a3ad4d695742559c88c44b1.jpg

20231104_125113.thumb.jpg.9e231356fdc3f330110d4c9f1b8a568e.jpg20231104_125458.thumb.jpg.11c5f2a9d6e7f1e2a16a1e915c95fdd6.jpg20231104_132228.thumb.jpg.c2f17b282ea4730e329142b2989d3746.jpg20231104_133132.thumb.jpg.a77a45179dc8915941b056a51cf72662.jpg

20231104_125107.jpg

Edited by mig
  • Like 6
  • Thanks 1

W dniu 3.11.2023 o 21:02, Wujot2 napisa艂:

Czyli na d艂u偶sze wyjazdy... zawsze bior臋 dwie d臋tki. Jak brakuje miejsca to mo偶na p贸j艣膰 w d臋tki polipropylenowe (optymalnie teraz to chyba Ridenow) - dla Twojego roweru to chyba jest 30-40 g i prawie nie zajmuje miejsca.聽

Zapewne chodzi o poliuretanowe, naj艂atwiej znale藕膰 po skr贸cie TPU聽

28 minut temu, Chertan napisa艂:

Zapewne chodzi o poliuretanowe, naj艂atwiej znale藕膰 po skr贸cie TPU聽

Tak, tak - poniewa偶 "oryginalne" Tubolito jest piekielnie drogie, to poda艂em od razu o po艂ow臋 ta艅sze optimum. Przynajmniej w opinii koleg贸w.聽

• Like 1

Cze艣膰

Badali艣my ten temat do艣膰 dog艂臋bnie i wysz艂o, 偶e jedyna rozs膮dna alternatywa przy MTB i Gravelu to mleko. Trzeba tylko nauczy膰 si臋 obs艂ugi, kiedy uzupe艂nia膰 itd. Ja natomiast nawet na d艂ugich przebiegach pozosta艂em przy d臋tkach normalnych. Mo偶na obni偶y膰 wag臋 i obj臋to艣膰 na wielu innych rzeczach.

Pozdrowienia

Cze艣膰,

D艂ugo mnie nie by艂o. No tak d艂ugo, 偶e tak jako艣 przez przypadek przegapi艂em czerwcowe spotkanie 馃槄 No c贸偶, tak wysz艂o. Za to je偶eli chodzi o noszenia termiczne w tym sezonie (albo w przerwie mi臋dzysezonowej - w zale偶no艣ci jak do tematu podej艣膰) r贸wnie偶 mocno wysz艂o. 呕eby nie by艂o, 偶e NTG tak nasz Rachowiec r贸wnie偶 zapracowa艂 馃檪 Akurat podczas tego jednego lotu, kiedy wykr臋ca艂em si臋 nad jego p贸艂nocno-wschodnimi stokami nie mia艂em aparatu 馃槥 Komin oderwa艂 si臋 jednak nad zabudowaniu w przysi贸艂ku poni偶ej szczytu Wielkiego Rachowca. Potem zdryfowa艂o mnie nad trawers "naszego" albo raczej Ducha wyci膮gu i dalej ju偶 prosto. W stron臋 na Praszywk臋, Mu艅c贸艂 i tak dalej. W zasadzie nie a偶 tak bardzo dalej, bo nie uda艂o mi si臋 niestety nigdy >>wklei膰 si臋 w Pilsko<< ale dolecenie do Zlatnej te偶 niczego sobie 馃檪

Takie krajoznawcze wycieczki maj膮 sw贸j niesamowity urok 馃檪 Pos艂u偶臋 si臋 tu cytatem z samego siebie

Bardzo, ale to bardzo si臋 staram spe艂ni膰 pok艂adane we mnie przez Sylwka nadziej臋 na moje Opus Magnum, wie艅cz膮ce literacko epicki przelot FAI o d艂ugo艣ci 100km. Jak wida膰 z lotu na lot cel jest niejako coraz bli偶ej ale jednak jak to u mnie typowe, posuwam si臋 k niemu w tempie wytrawnego szachisty. Ju偶 zacz膮艂em lecie膰 dolny bok tr贸jk膮ta a tu ciach! 36 kilometr贸w, dwie i p贸艂 godziny lotu i stoj臋 na ziemi! Mo偶na powiedzie膰, jedna trzecia za mn膮. Ten sezon jest jednak fascynuj膮cy. Zmiana skrzyd艂a i pouk艂adanie sobie kilku rzeczy w g艂owie daje du偶e rezultaty, coraz lepsze 偶yci贸wki z lotu na lot.
Dzisiejszy lot m贸g艂 si臋 jednak potoczy膰 z go艂a inaczej! Kiedy by艂em ju偶 100 metr贸w nad gleb膮, z wybranym przygodnym l膮dowiskiem, widzia艂em glajta wyje偶d偶aj膮cego w mocnym noszeniu, gdzie艣 na trawersie Krawcowego Wierchu. By艂em ju偶 za nisko, nawet na opcje Va Banque i lecenie na zasadzie >>jako艣 to bedzie<<. No c贸偶.
W tym locie wra偶e艅 by艂o co niemiara. Termika do 艣rednio 6m/s. Podstawa 2500 metr贸w nad poziom, ale by艂y te偶 silne duszenia. Nawet do 4m/s w d贸艂.
Po lekkim kryzysie w okolicach Malinowa, prawie przygodnie wyl膮dowa艂em pod Marurk膮 Wi艣la艅sk膮! Ju偶 w zasadzie chcia艂em budowa膰 kr膮g do l膮dowania. Widzia艂em jednak glajta wyje偶d偶aj膮cego szybko, nieco w stron臋 Baraniej G贸ry. Zacisn膮艂em dup臋 i polecia艂em w tamt膮 stron臋 i co chwila patrzy艂em raz na niego, a raz na l膮dowisko, czy jeszcze w og贸le tam wr贸c臋. Op艂aci艂o si臋!! Rych艂o z艂apa艂em 2m/s, kt贸re potem si臋 rozp臋dzi艂o i w eskpresowym tempie wyci膮gn臋艂o mnie pod podstaw臋. Po zahaczeniu o Barani膮 G贸r臋 polecia艂em "klasycznie", czyli tak jak tu si臋 najcz臋艣ciej lata. W stron臋 na Ochodzit臋 i Zwardo艅. Troch臋 z takim lekkim stresikiem, czy przeskocz臋, czy co艣 z艂apie. Podkr臋ci艂em co艣 delikatnie po drodze i wepcha艂em si臋 na Wielkiego Rachowca. To te偶 miejsce, w kt贸rym typowo nosi. Nie zawiod艂em si臋 馃檪 Chod藕 noszenie by艂o mo偶e i mocne ale strasznie w膮skie. Troch臋 ci臋偶ko by艂o dobrze zakr膮偶y膰. Po nast臋pnym suficie polecia艂em sprawdzonym szlagierem. Na Praszywk臋 z planem na z艂apanie na niej wysoko艣ci i potem przeskoczenie na Mlad膮 Hor臋, Mu艅co艂a i dalej albo nad Sobl贸wk臋 (wie艣) albo w stron臋 na Rysiank臋 / Romank臋, gdzie sta艂y dorodne cumulusy 馃檪
No i c贸偶. Mu艅c贸艂 nie nosi艂 tak jak mapy termiki pokazuj膮 馃槙 Mo偶e by艂em w z艂ym miejscu o z艂ym czasie. Po drodze ca艂y czas delikatne duszenie od 2 do 3m/s w d贸艂. Kurde a tak niewiele brak艂o.
Latanie jest jednaj takie zajebiste 馃檪

PICT0008.JPG

PICT0014.JPG

PICT0022.JPG

PICT0028.JPG

rachowiec.jpg

• Like 4
  • Thanks 1

A na dodatek nieco jaskiniowo 馃檪 Je偶eli chodzi o wyj艣cia typowo penetracyjne, to niestety nie wyda艂o tak, jak bym chcia艂 馃槥 Problemem by艂o g艂贸wnie skompletowanie dzielnego zespo艂u speleo na jaki艣 szybki wyskok na liny. Nie oznacza to jednak, 偶e nic si臋 nie dzia艂o. Poni偶ej kilka opis贸w wraz z dedykowanymi zdj臋ciami. Nie gwarantuje, 偶e zdj臋cia dodadz膮 si臋 i b臋d膮 wy艣wietla艂y si臋 w poprawnej kolejno艣ci 馃槙

No to wczoraj by艂em na kole偶e艅skiej unifikacji w ramach spotkania towarzyskiego absolwent贸w nielegalnego szkolenia jaskiniowego, niezgodnego z jedynie s艂usznym programem PZA. Nie do艣膰, 偶e dla zabawy pozje偶d偶ali艣my sobie na tyrolce to poszli艣my do piekielnych wr贸t, przez kt贸re wprost przed oblicze Lucyfera odprawi艂o si臋 6 ofiar tego Diabelskiego Domu. Lampa UV pozwoli艂a ujawni膰 zapisane tajemnym, pradawnym alfabetem blu藕nierstwa pozostawione przez dusze tych, kt贸rzy zrosili swoj膮 krwi膮 sp膮g.
"""Sp贸jrz na wielki czarci o艂tarz
Przetrwa艂 n臋dzne kl膮twy
Strzeg艂y go "grzeszne" moce piek艂a
In nomine dei nostri satanas luciferi excelsi"""
Pami臋tajcie. To nie Jaskinie zabijaj膮, tylko ludzka g艂upota.
Na pohybel PZA!

Do tego dos艂ownie wczoraj byli艣my na akcji jaskiniowe w Studnisku. Najg艂臋bszej jaskini na Jurze. R贸偶nica wysoko艣ci od poziomu wyj艣ciowego, do najg艂臋bszego miejsca wynosi prawie 80 metr贸w. Sam zjazd na dno g艂贸wnej sali, to 30 metr贸w w liny w jednym odcinku 馃檪 Mo偶e si臋 wydawa膰, 偶e to nie du偶o ale zapewniam, 偶e po takim wyj艣ciu na przyrz膮dach, to ju偶 niewiele wi臋cej si臋 chce 馃檪

Akcj臋 mo偶na po kr贸tce podsumowa膰 niniejszym cytatem z moich Socjal Media. Dla ma艂ego wyja艣nienia: Poignee, zwane r贸wnie偶 jako Ma艂pa albo Ascetion (to ostatnie to nazwa handlowa u偶ywana przez Petzl) to zaciskowy przyrz膮d asekuracyjny do wychodzenia po linie. Lon偶 jest tu wspomniany, bo poignee jest 艂膮czony z uprz臋偶a speleo w艂a艣nie przy pomocy lon偶a wykonanego z liny dynamicznej. Technika polega na przesuni臋ciu go maksymalnie do g贸ry, a nast臋pnie stani臋ciu na przymocowanym do tego samego poignee podn贸偶ku o odpowiednio ustawionej d艂ugo艣ci. Podczas wstawania lina przesuwa si臋 przez drugi przyrz膮d asekuracyjny, czyli Croll. Croll jest zamocowany bezpo艣rednio do uprz臋偶y (dok艂adnie do stalowego karabinku Delta, kt贸ry spina uprz膮偶 od przodu) i r贸wnie偶 dzia艂a, czyli blokuje si臋 tylko w jedn膮 stron臋. Wychodzenie na takim zestawie przypomina troch臋 przysiady ze sztang膮 na jednej nodze po艂膮czone z podci膮ganiem si臋 na dr膮偶ku 馃檪

Dwie z艂ote my艣li (a nawet jeden incydent!!) podczas wczorajszej eksploracji
1. Ja ju偶 by艂em w Partiach Ady w Jaskini Kryspinowskiej i ju偶 mi wystarczy niestabilnych strop贸w.
2. A po co w og贸le ta lina tu jest. Andrzej G贸rny by tu zszed艂 i wyszed艂 bez niej:
Ciag Dalszy 2 (mija oko艂o 15 sekund): KUUUURWAAAAA MA膯!.
Jako nast臋pstwo powy偶szego: ok p贸艂tora metra lotu swobodnego, odg艂os uderzaniem kaskiem o ska艂臋. W dalszym ci膮gu odg艂osy uderzania 艂okciem, kolanami i kostk膮 o t膮 sam膮 ska艂臋.
Fina艂 ci膮gu dalszego 2: Wisze sobie na poignee i jednym lon偶u w do艣膰 pokracznej pozycji.
Komentarz do fina艂u ci膮gu dalszego 2: No, to si臋 jednak ta ma艂pa przyda艂a 馃榿
Mora艂 z komentarza do fina艂u ci膮gu dalszego 2: Gumofilcy do chliewa, to nie jest obuwie wspinaczkowe 馃檭
Z艂ota my艣l podkradni臋ta z kana艂u HowNot2: "It's embrassing to die if nothing fails"馃槄

A.jpg

C.jpg

D.jpg

E.jpg

L.jpg

Q.jpg

G.jpg

I.jpg

PICT1672.JPG

PICT1687.JPG

PICT1702.JPG

PICT1746.JPG

PICT1758.JPG

PICT1773.JPG

PICT1774.JPG

PICT1808.JPG

• Like 3
  • Thanks 1

Og贸lnie tutaj podrzucam wam nieco link贸w z tegorocznych eksploracji lotniczo - podziemnych 馃槅 Niestety te drugie s膮 z pewnych powod贸w niepe艂ne. Jako艣 przez lato i jesie艅 wiecej kopa艂em jaskinie a nie po nich chodzi艂em penetracyjnie. Jako, 偶e jestem tylko zwyk艂ym g贸rnikiem do艂owym a nie sztajgerem, tak nie mam wp艂ywu na to, 偶e wi臋kszo艣膰 obiekt贸w jest raczej w wi臋kszym stopniu utajniona. Mam mn贸stwo przepi臋knych zdj臋膰, za kt贸rych udost臋pnienie kolokwialnie nogi z dupy by mi wyrwano. Problemem jest tutaj bowiem troska o tworz膮c膮 si臋 najmniej dziesi膮tki tysi臋cy lat szat臋 naciekow膮, kt贸ra niechybnie uleg艂膮 by dewastacji, gdyby za du偶o ludzi si臋 o niej wiedzia艂o.

https://photos.app.goo.gl/CRCSqzJ1ZVWQUGVm7聽 - Jaskinia Studnisko - 10 listopada 2023

https://photos.app.goo.gl/yJH5dPTunDBYw1W5A聽聽 - Stranik - 28 wrze艣nia 2023

https://photos.app.goo.gl/BfYR2ZZQpiqEVmUq7聽 -- Tatranska Lomnica - 10 wrze艣nia 2023

https://photos.app.goo.gl/3wn19bBffo8WaurK8 - 呕ar z powietrza - 1 czerwca 2023

https://photos.app.goo.gl/KvXTYsSbTXYfL5YZ9聽 -- Nowe partie Kryspinowskiej - 18 stycznia 2023 ( te od niestabilnego stropu 馃槄)

• Like 2
  • Thanks 1

1 minut臋 temu, Mitek napisa艂:

Cze艣膰

A nie lepiej posiedzie膰 w domu w cieple... W TV takie fajne programy daj膮, a nie marzn膮膰 na dworze 艂a偶膮c jak jacy艣 biedacy. Samochodu nie macie?

Pozdrowienia

A u mnie dzisiaj drogowcy kosz膮 przydro偶ne rowy. Mo偶na? Mo偶na 馃檪聽, tylko zabawnie to wygl膮da jak kosiarka na wysi臋gniku kosi traw臋 znad 艣niegu przy padaj膮cym deszczu.

• Like 1
  • Haha 2

11 minut temu, kordiankw napisa艂:

A u mnie dzisiaj drogowcy kosz膮 przydro偶ne rowy. Mo偶na? Mo偶na 馃檪聽, tylko zabawnie to wygl膮da jak kosiarka na wysi臋gniku kosi traw臋 znad 艣niegu przy padaj膮cym deszczu.

Cze艣膰

Nie no Witold daj s艂owo honoru bo nie wierz臋...

Pozdro

24 minuty temu, Mitek napisa艂:

Cze艣膰

A nie lepiej posiedzie膰 w domu w cieple... W TV takie fajne programy daj膮, a nie marzn膮膰 na dworze 艂a偶膮c jak jacy艣 biedacy. Samochodu nie macie?

Pozdrowienia

Samochodu?...ba, nas nawet na rower nie sta膰 .. wszystkie pieni膮dze wysy艂amy do Torunia bo tam bieda聽 - tata m贸wi艂.

• Like 2
  • Haha 2