Skocz do zawartości

Czarna Góra

Administrator

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
W dniu 1.01.2026 o 08:51, star napisał:

Mądra panna, ta AI, taka nowa świecka tradycja. Nie trzeba elaboratów. U mnie w fabce w szpindlu na szczęście żadnych esp nie było, w passacie nie mogę dezaktywować, ale wystarczyło aby gdzieś pojawił się człowiek na horyzoncie a jazda driftem na pełnej (no może nie całkiem) pi... się kończyła a jak odpuszczałem to abarot na dół i rozpęd. Moja sp mama wierzyła we mnie twierdząc że dam radę, tyłem okazało się to bardzo łatwe. Godzinkę się zeszło. Fabka też kombi, jak pasek. Jazzem i Tucsonem choć także przednionapędowe o niebo lepiej, właśnie docisk napedżanej ośki i rozkład masy robią kolosalną różnicę. Brawo AI, zastąpi wkrótce setki pseudoekspertów... na szczęście.

No i sytuacja się wyjaśniła.

odebralem nową furmankę, FWD 2.0 tsi 204 ps FWD z DSG. Założone nowe opony Pirelli Powergy Winter:

- przyspieszanie na śniegu: jest trakcja tak do 30% wduszenia gazu

- powyżej włącza się ASR

- hamowanie: średnie wduszenie hamulca i auto zaczyna zwalniać, bez załączania się ABS

W poprzednim aucie, gdzie szukałem trakcji na CG, minimalne wduszenie gazu skutkowało natychmiastowym włączeniem się ASR, a z hamowaniem wcale nie było lepiej.

Na oponach Pirelli zachowanie auta na śniegu skutkuje pojawieniem się banana na twarzy.