lukas8295200 Posted December 28, 2017 Share Posted December 28, 2017 Patrząc na te fotki - DRAMAT, a ja wczoraj kupiłem sylwestrowy karnet. Niby przez te 2 dni ma spaść trochę śniegu i mają być mrozy, ale i tak ciężko to widzę... Musieliby wzorem BSA zamknąć ośrodek na cały dzień żeby porządnie naśnieżyć. Do kiedy będziesz w Szczyrku? Bo przydałaby mi się relacja z dnia na dzień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Replies 3.5k Created 17 yr Last Reply 4 dy Top Posters In This Topic 249 639 369 147 Popular Days Jan 3 47 Dec 17 39 Dec 30 30 Jan 22 28 Top Posters In This Topic mig 249 posts kordiankw 639 posts moruniek 369 posts bubol.T 147 posts Popular Days Jan 3 2018 47 posts Dec 17 2023 39 posts Dec 30 2018 30 posts Jan 22 2020 28 posts Popular Posts kordiankw January 16 Jest epicko ❄️⛷️🌧️😀 kordiankw February 24, 2023 Dziś COS, poranek z deszczem, żona nie za bardzo miała ochotę na narty. Dobrze, że zmieniła zdanie. Wiatr przewiał chmury, ładnie się wypogodziło i pusto na stoku i do kanapy. Najlepszy warun od grzeb lubeckim December 17, 2023 Też dzisiaj byłem na Skrzycznem ale na skitouringu. Miałem małą robotę do zrobienia na Skrzycznem, która się oczywiście nieudała ale to z innych powodów. Widokowo na pełną skalę. Inwersja, słoneczna w Posted Images moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Patrząc na te fotki - DRAMAT, a ja wczoraj kupiłem sylwestrowy karnet. Niby przez te 2 dni ma spaść trochę śniegu i mają być mrozy, ale i tak ciężko to widzę... Musieliby wzorem BSA zamknąć ośrodek na cały dzień żeby porządnie naśnieżyć. Do kiedy będziesz w Szczyrku? Bo przydałaby mi się relacja z dnia na dzień Do 02 stycznia włącznie. W nocy spadło 20 cm śniegu i ciągle jeszcze pada. Wygląda to znacznie lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Mitek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Do 02 stycznia włącznie. W nocy spadło 20 cm śniegu i ciągle jeszcze pada. Wygląda to znacznie lepiej. Cześć No to bądź bardziej ostrożny, choć jak cały czas pada to może starczy. Pozdrawiam i miłej jazdy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Rano pod wyciągiem spotkałem kolegę z forum booggymen. Przez 2 godziny nie chodziła żółta kanapa na Małe Skrzyczne. Panowie walczyli o jej uruchomienie. Wczoraj nie chodziła niebieska dla odmiany przez 30 minut. Co do ilości ludzi, bardzo bardzo wolno idzie kolejka do kanapy - nie wiem z czego to wynika (to nawet nie to, że tych ludzi jest tak dużo). Dziś warunki dużo fajniejsze (w zasadzie brak przetarć), intensywnie śnieżą zamkniętą jedynkę - dziś przejazd w puchu zaliczony (no prawie, bo raczej pomieszanie ciężkiego mokrego śniegu z puchem) (podobno ma być gotowa na jutro lub niedzielę). Rano było tak Później. około 13:00 było już tak rano trasy już otwarte ale jeszcze je poprawiali warunki na trasach dużo lepsze niż wczoraj, brak przetarć choć są minerały i kolejne zdjęcie odnośnie warunków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... lukas8295200 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Śnieżyli / śnieżą coś? Bo na BSA kurzą aż miło popatrzeć, a na kamerkach SMR albo nic nie widać, albo faktycznie nic się nie dzieje w sprawie naśnieżania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Śnieżyli / śnieżą coś? Bo na BSA kurzą aż miło popatrzeć, a na kamerkach SMR albo nic nie widać, albo faktycznie nic się nie dzieje w sprawie naśnieżania. Dziś intensywnie naśnieżali trasę numer jeden. Powiem jak w nocy, z okien widzę zarówno jedynkę jak i trójkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kardek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hejka, pozwolę sobie też wrzucić kilka zdjęć z dzisiejszej wizyty w Szczyrku. o 9:30 przywitał korek na wjeździe do Szczyrku szło mozolnie, ale do przodu Przy zjeździe na Czyrną stał już gościu i sugerował by tam zaparkować ponieważ pod gondola już miejsc nie było, więc grzecznie posłuchałem Faktycznie z parkowaniem nie było najmniejszego problemu tylko, że trzeba było się troszkę przespacerować w butach by wbić się na trasę 3 i zjechać pod gondolę. Kanapa niebieska czterokrotnie podczas jednego wjazdu stawała powodując czasami odczucia jak w energylandii więc zrezygnowałem z kolejnych wjazdów na rzecz żółtej kanapy oraz gondoli. Tak jak wspomniał moruniek do żółtej niestety trzeba było swoje odstać gdyż z godziny na godzinę ludzi przybywało. O 13tej samo wsiadanie do gondoli wyglądało jak promocje w lidlu jak by nie dało sie spokojnie bez przepychanek odstać swoje w kolejce. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne w porównaniu do tego co było jeszcze choćby przed dwoma laty. Gdyby tylko jeszcze dłużej przymroziło i dosypało i byłby dostęp do wszystkich tras.... Załączone miniatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 A jak orczyk na julianach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ARossi88 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pytanko. Czy ktoś jutro się wybiera do Szczyrku z bliższych czy dalszych okolic Jastrzębia? Pojeździłoby się a jazda samemu nie opłacalna więc może ktoś ma miejsce i chęć obniżyć koszt paliwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 A jak orczyk na julianach? Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ARossi88 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse). Hehe. Może na Wielkanoc, jak nawali z pół metra śniegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse).Kup zawczasu.... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Mitek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Kup zawczasu.... ;-) Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. PozdrowieniaHmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Spieszcie się koledzy z jazdą, najlepiej pojeździjcie jeszcze jutro gdyż na niedzielę zapowiadają kolejne gigantyczne ocieplenie i związane z nim załamanie pogody... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... A Skolnity kręcą w ogóle? Ja myślę ,że jedynie w środku tygodnia i poza feriami ,może sypnie coś w drugiej części sezonu i wtedy ,teraz jest zgodnie z przewidywaniami,ale lepiej tak ,niż całkowity upadek ,albo grodzenie tras,co już przerabialiśmy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pewnie że powinni, ale widocznie mają inny pomysł na biznes. Może być też tak, że nie mają na tyle wody w zbiorniku żeby śnieżyć całością sprzętu jednocześnie, aczkolwiek nie podejrzewam żeby to był kluczowy powód. Jak chodzi o Bieńkulę to chyba w ogóle olali temat, brzydko mówiąc. Tak jakby wyszli z założenia, że orczykiem mało kto będzie jeździł, więc nie warto inwestować w boczną trasę. Chciałem kupić karnet na cały sezon, do końca października można było to uczynić za 899zł bodajże. Ale widzę, że dobrze zrobiłem że nie kupiłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Z tego ,co wiem ,a wiem niewiele o naśnieżaniu tras to wszystko zależy od temperatury i wilgotności ,ta druga im większa ,tym niższa temp. potrzebna do odpalenia lanc. Wilgotność jest duża ,może nie mogą naśnieżać dolnych odcinków ,chociaż na Solisku lance sypią,ale Solisko jest trochę wyżej od Czyrnej,może temperatura jest tam niższa. Armatki mogą pracować w nieco wyższych temperaturach niż lance. Może się przeliczyli z tym naśnieżaniem,może trzeba było zainwestować w armaty ,te naśnieżą szybciej trasy ,a jak widać problem jest nie tylko ze śniegiem ale i z mrozem. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Jeśli jest tam faktycznie -5 stopni, tak jak pokazuje termometr u Moruńka, to nie powinno być problemu z uruchomieniem żadnego urządzenia. Wszystkie one niezależnie od wilgotności przy tej temperaturze mogą pracować pełną parą. Nawet przy wilgotności rzędu 90%. Granicą jest wtedy jakieś -3 stopnie. Jeśli wilgotność byłaby rzędu 50-60% pewnie -2 stopnie w przypadku lanc a -1 w przypadku armatek. Ale tu rzadko kiedy wilgotność spada do 50-60%. Może trochę przesadziłem z tymi temperaturami, zobaczcie na to co podaje Lenko: http://www.lenko.pl/...abc_nasniezania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Na trójce włączyli dół około pierwszej w nocy, a około piątej był już wyłączony. Efekt - trochę poprószyli trasę śniegiem (nie likwidując de facto brzydkiego miejsca na trasie) . W tym czasie 2 armatki naśnieżyły Krasnala (ma on około 150 metrów długości i z 80 metrów szerokości) około 5-10 cm warstwą śniegu. To takie moje spostrzeżenie za okna. Idę na narty, zdam relację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Spałeś coś w nocy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Skyflyer Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Jadę właśnie autobusem z Bielska, a raczej stoję w korku gdzieś w połowie drogi. Autobus wyjechał o 10.20, teras jest 11. Piękna pogoda - aż żal, że tyle to trwa. Może załapię się na chociaż 1 zjazd przed 16-tą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Korek jest od Mesznej. Będę dziś w Szczyrku, ale planuję przyjazd na 16:00. Do tego czasu korek powinien się rozładować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... loockas Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Orientujecie jak wygląda wyjazd ze Szczyrku w okolicach godziny 13? Też są korki? Planowałem nowy rok od rana zacząć na BSA lub SON ale jak usłyszałem, że ludzie stoją w korkach od rana to mi się odechciewa. Zastanawiam się jednak czy to nie jest tylko korek w jednym kierunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 Next Page 56 of 140 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 3 Go to topic listing All Activity Home Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Szczyrk - Czyrna - Solisko × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Patrząc na te fotki - DRAMAT, a ja wczoraj kupiłem sylwestrowy karnet. Niby przez te 2 dni ma spaść trochę śniegu i mają być mrozy, ale i tak ciężko to widzę... Musieliby wzorem BSA zamknąć ośrodek na cały dzień żeby porządnie naśnieżyć. Do kiedy będziesz w Szczyrku? Bo przydałaby mi się relacja z dnia na dzień Do 02 stycznia włącznie. W nocy spadło 20 cm śniegu i ciągle jeszcze pada. Wygląda to znacznie lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Mitek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Do 02 stycznia włącznie. W nocy spadło 20 cm śniegu i ciągle jeszcze pada. Wygląda to znacznie lepiej. Cześć No to bądź bardziej ostrożny, choć jak cały czas pada to może starczy. Pozdrawiam i miłej jazdy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Rano pod wyciągiem spotkałem kolegę z forum booggymen. Przez 2 godziny nie chodziła żółta kanapa na Małe Skrzyczne. Panowie walczyli o jej uruchomienie. Wczoraj nie chodziła niebieska dla odmiany przez 30 minut. Co do ilości ludzi, bardzo bardzo wolno idzie kolejka do kanapy - nie wiem z czego to wynika (to nawet nie to, że tych ludzi jest tak dużo). Dziś warunki dużo fajniejsze (w zasadzie brak przetarć), intensywnie śnieżą zamkniętą jedynkę - dziś przejazd w puchu zaliczony (no prawie, bo raczej pomieszanie ciężkiego mokrego śniegu z puchem) (podobno ma być gotowa na jutro lub niedzielę). Rano było tak Później. około 13:00 było już tak rano trasy już otwarte ale jeszcze je poprawiali warunki na trasach dużo lepsze niż wczoraj, brak przetarć choć są minerały i kolejne zdjęcie odnośnie warunków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... lukas8295200 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Śnieżyli / śnieżą coś? Bo na BSA kurzą aż miło popatrzeć, a na kamerkach SMR albo nic nie widać, albo faktycznie nic się nie dzieje w sprawie naśnieżania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Śnieżyli / śnieżą coś? Bo na BSA kurzą aż miło popatrzeć, a na kamerkach SMR albo nic nie widać, albo faktycznie nic się nie dzieje w sprawie naśnieżania. Dziś intensywnie naśnieżali trasę numer jeden. Powiem jak w nocy, z okien widzę zarówno jedynkę jak i trójkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kardek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hejka, pozwolę sobie też wrzucić kilka zdjęć z dzisiejszej wizyty w Szczyrku. o 9:30 przywitał korek na wjeździe do Szczyrku szło mozolnie, ale do przodu Przy zjeździe na Czyrną stał już gościu i sugerował by tam zaparkować ponieważ pod gondola już miejsc nie było, więc grzecznie posłuchałem Faktycznie z parkowaniem nie było najmniejszego problemu tylko, że trzeba było się troszkę przespacerować w butach by wbić się na trasę 3 i zjechać pod gondolę. Kanapa niebieska czterokrotnie podczas jednego wjazdu stawała powodując czasami odczucia jak w energylandii więc zrezygnowałem z kolejnych wjazdów na rzecz żółtej kanapy oraz gondoli. Tak jak wspomniał moruniek do żółtej niestety trzeba było swoje odstać gdyż z godziny na godzinę ludzi przybywało. O 13tej samo wsiadanie do gondoli wyglądało jak promocje w lidlu jak by nie dało sie spokojnie bez przepychanek odstać swoje w kolejce. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne w porównaniu do tego co było jeszcze choćby przed dwoma laty. Gdyby tylko jeszcze dłużej przymroziło i dosypało i byłby dostęp do wszystkich tras.... Załączone miniatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 A jak orczyk na julianach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ARossi88 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pytanko. Czy ktoś jutro się wybiera do Szczyrku z bliższych czy dalszych okolic Jastrzębia? Pojeździłoby się a jazda samemu nie opłacalna więc może ktoś ma miejsce i chęć obniżyć koszt paliwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 A jak orczyk na julianach? Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ARossi88 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse). Hehe. Może na Wielkanoc, jak nawali z pół metra śniegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse).Kup zawczasu.... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Mitek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Kup zawczasu.... ;-) Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. PozdrowieniaHmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Spieszcie się koledzy z jazdą, najlepiej pojeździjcie jeszcze jutro gdyż na niedzielę zapowiadają kolejne gigantyczne ocieplenie i związane z nim załamanie pogody... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... A Skolnity kręcą w ogóle? Ja myślę ,że jedynie w środku tygodnia i poza feriami ,może sypnie coś w drugiej części sezonu i wtedy ,teraz jest zgodnie z przewidywaniami,ale lepiej tak ,niż całkowity upadek ,albo grodzenie tras,co już przerabialiśmy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pewnie że powinni, ale widocznie mają inny pomysł na biznes. Może być też tak, że nie mają na tyle wody w zbiorniku żeby śnieżyć całością sprzętu jednocześnie, aczkolwiek nie podejrzewam żeby to był kluczowy powód. Jak chodzi o Bieńkulę to chyba w ogóle olali temat, brzydko mówiąc. Tak jakby wyszli z założenia, że orczykiem mało kto będzie jeździł, więc nie warto inwestować w boczną trasę. Chciałem kupić karnet na cały sezon, do końca października można było to uczynić za 899zł bodajże. Ale widzę, że dobrze zrobiłem że nie kupiłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Z tego ,co wiem ,a wiem niewiele o naśnieżaniu tras to wszystko zależy od temperatury i wilgotności ,ta druga im większa ,tym niższa temp. potrzebna do odpalenia lanc. Wilgotność jest duża ,może nie mogą naśnieżać dolnych odcinków ,chociaż na Solisku lance sypią,ale Solisko jest trochę wyżej od Czyrnej,może temperatura jest tam niższa. Armatki mogą pracować w nieco wyższych temperaturach niż lance. Może się przeliczyli z tym naśnieżaniem,może trzeba było zainwestować w armaty ,te naśnieżą szybciej trasy ,a jak widać problem jest nie tylko ze śniegiem ale i z mrozem. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Jeśli jest tam faktycznie -5 stopni, tak jak pokazuje termometr u Moruńka, to nie powinno być problemu z uruchomieniem żadnego urządzenia. Wszystkie one niezależnie od wilgotności przy tej temperaturze mogą pracować pełną parą. Nawet przy wilgotności rzędu 90%. Granicą jest wtedy jakieś -3 stopnie. Jeśli wilgotność byłaby rzędu 50-60% pewnie -2 stopnie w przypadku lanc a -1 w przypadku armatek. Ale tu rzadko kiedy wilgotność spada do 50-60%. Może trochę przesadziłem z tymi temperaturami, zobaczcie na to co podaje Lenko: http://www.lenko.pl/...abc_nasniezania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Na trójce włączyli dół około pierwszej w nocy, a około piątej był już wyłączony. Efekt - trochę poprószyli trasę śniegiem (nie likwidując de facto brzydkiego miejsca na trasie) . W tym czasie 2 armatki naśnieżyły Krasnala (ma on około 150 metrów długości i z 80 metrów szerokości) około 5-10 cm warstwą śniegu. To takie moje spostrzeżenie za okna. Idę na narty, zdam relację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Spałeś coś w nocy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Skyflyer Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Jadę właśnie autobusem z Bielska, a raczej stoję w korku gdzieś w połowie drogi. Autobus wyjechał o 10.20, teras jest 11. Piękna pogoda - aż żal, że tyle to trwa. Może załapię się na chociaż 1 zjazd przed 16-tą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Korek jest od Mesznej. Będę dziś w Szczyrku, ale planuję przyjazd na 16:00. Do tego czasu korek powinien się rozładować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... loockas Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Orientujecie jak wygląda wyjazd ze Szczyrku w okolicach godziny 13? Też są korki? Planowałem nowy rok od rana zacząć na BSA lub SON ale jak usłyszałem, że ludzie stoją w korkach od rana to mi się odechciewa. Zastanawiam się jednak czy to nie jest tylko korek w jednym kierunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 Next Page 56 of 140 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 3 Go to topic listing All Activity Home Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Szczyrk - Czyrna - Solisko × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
Mitek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Do 02 stycznia włącznie. W nocy spadło 20 cm śniegu i ciągle jeszcze pada. Wygląda to znacznie lepiej. Cześć No to bądź bardziej ostrożny, choć jak cały czas pada to może starczy. Pozdrawiam i miłej jazdy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Rano pod wyciągiem spotkałem kolegę z forum booggymen. Przez 2 godziny nie chodziła żółta kanapa na Małe Skrzyczne. Panowie walczyli o jej uruchomienie. Wczoraj nie chodziła niebieska dla odmiany przez 30 minut. Co do ilości ludzi, bardzo bardzo wolno idzie kolejka do kanapy - nie wiem z czego to wynika (to nawet nie to, że tych ludzi jest tak dużo). Dziś warunki dużo fajniejsze (w zasadzie brak przetarć), intensywnie śnieżą zamkniętą jedynkę - dziś przejazd w puchu zaliczony (no prawie, bo raczej pomieszanie ciężkiego mokrego śniegu z puchem) (podobno ma być gotowa na jutro lub niedzielę). Rano było tak Później. około 13:00 było już tak rano trasy już otwarte ale jeszcze je poprawiali warunki na trasach dużo lepsze niż wczoraj, brak przetarć choć są minerały i kolejne zdjęcie odnośnie warunków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... lukas8295200 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Śnieżyli / śnieżą coś? Bo na BSA kurzą aż miło popatrzeć, a na kamerkach SMR albo nic nie widać, albo faktycznie nic się nie dzieje w sprawie naśnieżania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Śnieżyli / śnieżą coś? Bo na BSA kurzą aż miło popatrzeć, a na kamerkach SMR albo nic nie widać, albo faktycznie nic się nie dzieje w sprawie naśnieżania. Dziś intensywnie naśnieżali trasę numer jeden. Powiem jak w nocy, z okien widzę zarówno jedynkę jak i trójkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kardek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hejka, pozwolę sobie też wrzucić kilka zdjęć z dzisiejszej wizyty w Szczyrku. o 9:30 przywitał korek na wjeździe do Szczyrku szło mozolnie, ale do przodu Przy zjeździe na Czyrną stał już gościu i sugerował by tam zaparkować ponieważ pod gondola już miejsc nie było, więc grzecznie posłuchałem Faktycznie z parkowaniem nie było najmniejszego problemu tylko, że trzeba było się troszkę przespacerować w butach by wbić się na trasę 3 i zjechać pod gondolę. Kanapa niebieska czterokrotnie podczas jednego wjazdu stawała powodując czasami odczucia jak w energylandii więc zrezygnowałem z kolejnych wjazdów na rzecz żółtej kanapy oraz gondoli. Tak jak wspomniał moruniek do żółtej niestety trzeba było swoje odstać gdyż z godziny na godzinę ludzi przybywało. O 13tej samo wsiadanie do gondoli wyglądało jak promocje w lidlu jak by nie dało sie spokojnie bez przepychanek odstać swoje w kolejce. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne w porównaniu do tego co było jeszcze choćby przed dwoma laty. Gdyby tylko jeszcze dłużej przymroziło i dosypało i byłby dostęp do wszystkich tras.... Załączone miniatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 A jak orczyk na julianach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ARossi88 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pytanko. Czy ktoś jutro się wybiera do Szczyrku z bliższych czy dalszych okolic Jastrzębia? Pojeździłoby się a jazda samemu nie opłacalna więc może ktoś ma miejsce i chęć obniżyć koszt paliwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 A jak orczyk na julianach? Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ARossi88 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse). Hehe. Może na Wielkanoc, jak nawali z pół metra śniegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse).Kup zawczasu.... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Mitek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Kup zawczasu.... ;-) Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. PozdrowieniaHmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Spieszcie się koledzy z jazdą, najlepiej pojeździjcie jeszcze jutro gdyż na niedzielę zapowiadają kolejne gigantyczne ocieplenie i związane z nim załamanie pogody... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... A Skolnity kręcą w ogóle? Ja myślę ,że jedynie w środku tygodnia i poza feriami ,może sypnie coś w drugiej części sezonu i wtedy ,teraz jest zgodnie z przewidywaniami,ale lepiej tak ,niż całkowity upadek ,albo grodzenie tras,co już przerabialiśmy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pewnie że powinni, ale widocznie mają inny pomysł na biznes. Może być też tak, że nie mają na tyle wody w zbiorniku żeby śnieżyć całością sprzętu jednocześnie, aczkolwiek nie podejrzewam żeby to był kluczowy powód. Jak chodzi o Bieńkulę to chyba w ogóle olali temat, brzydko mówiąc. Tak jakby wyszli z założenia, że orczykiem mało kto będzie jeździł, więc nie warto inwestować w boczną trasę. Chciałem kupić karnet na cały sezon, do końca października można było to uczynić za 899zł bodajże. Ale widzę, że dobrze zrobiłem że nie kupiłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Z tego ,co wiem ,a wiem niewiele o naśnieżaniu tras to wszystko zależy od temperatury i wilgotności ,ta druga im większa ,tym niższa temp. potrzebna do odpalenia lanc. Wilgotność jest duża ,może nie mogą naśnieżać dolnych odcinków ,chociaż na Solisku lance sypią,ale Solisko jest trochę wyżej od Czyrnej,może temperatura jest tam niższa. Armatki mogą pracować w nieco wyższych temperaturach niż lance. Może się przeliczyli z tym naśnieżaniem,może trzeba było zainwestować w armaty ,te naśnieżą szybciej trasy ,a jak widać problem jest nie tylko ze śniegiem ale i z mrozem. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Jeśli jest tam faktycznie -5 stopni, tak jak pokazuje termometr u Moruńka, to nie powinno być problemu z uruchomieniem żadnego urządzenia. Wszystkie one niezależnie od wilgotności przy tej temperaturze mogą pracować pełną parą. Nawet przy wilgotności rzędu 90%. Granicą jest wtedy jakieś -3 stopnie. Jeśli wilgotność byłaby rzędu 50-60% pewnie -2 stopnie w przypadku lanc a -1 w przypadku armatek. Ale tu rzadko kiedy wilgotność spada do 50-60%. Może trochę przesadziłem z tymi temperaturami, zobaczcie na to co podaje Lenko: http://www.lenko.pl/...abc_nasniezania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Na trójce włączyli dół około pierwszej w nocy, a około piątej był już wyłączony. Efekt - trochę poprószyli trasę śniegiem (nie likwidując de facto brzydkiego miejsca na trasie) . W tym czasie 2 armatki naśnieżyły Krasnala (ma on około 150 metrów długości i z 80 metrów szerokości) około 5-10 cm warstwą śniegu. To takie moje spostrzeżenie za okna. Idę na narty, zdam relację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Spałeś coś w nocy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Skyflyer Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Jadę właśnie autobusem z Bielska, a raczej stoję w korku gdzieś w połowie drogi. Autobus wyjechał o 10.20, teras jest 11. Piękna pogoda - aż żal, że tyle to trwa. Może załapię się na chociaż 1 zjazd przed 16-tą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Korek jest od Mesznej. Będę dziś w Szczyrku, ale planuję przyjazd na 16:00. Do tego czasu korek powinien się rozładować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... loockas Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Orientujecie jak wygląda wyjazd ze Szczyrku w okolicach godziny 13? Też są korki? Planowałem nowy rok od rana zacząć na BSA lub SON ale jak usłyszałem, że ludzie stoją w korkach od rana to mi się odechciewa. Zastanawiam się jednak czy to nie jest tylko korek w jednym kierunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 Next Page 56 of 140 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 3 Go to topic listing All Activity Home Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Szczyrk - Czyrna - Solisko × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Rano pod wyciągiem spotkałem kolegę z forum booggymen. Przez 2 godziny nie chodziła żółta kanapa na Małe Skrzyczne. Panowie walczyli o jej uruchomienie. Wczoraj nie chodziła niebieska dla odmiany przez 30 minut. Co do ilości ludzi, bardzo bardzo wolno idzie kolejka do kanapy - nie wiem z czego to wynika (to nawet nie to, że tych ludzi jest tak dużo). Dziś warunki dużo fajniejsze (w zasadzie brak przetarć), intensywnie śnieżą zamkniętą jedynkę - dziś przejazd w puchu zaliczony (no prawie, bo raczej pomieszanie ciężkiego mokrego śniegu z puchem) (podobno ma być gotowa na jutro lub niedzielę). Rano było tak Później. około 13:00 było już tak rano trasy już otwarte ale jeszcze je poprawiali warunki na trasach dużo lepsze niż wczoraj, brak przetarć choć są minerały i kolejne zdjęcie odnośnie warunków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... lukas8295200 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Śnieżyli / śnieżą coś? Bo na BSA kurzą aż miło popatrzeć, a na kamerkach SMR albo nic nie widać, albo faktycznie nic się nie dzieje w sprawie naśnieżania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Śnieżyli / śnieżą coś? Bo na BSA kurzą aż miło popatrzeć, a na kamerkach SMR albo nic nie widać, albo faktycznie nic się nie dzieje w sprawie naśnieżania. Dziś intensywnie naśnieżali trasę numer jeden. Powiem jak w nocy, z okien widzę zarówno jedynkę jak i trójkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kardek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hejka, pozwolę sobie też wrzucić kilka zdjęć z dzisiejszej wizyty w Szczyrku. o 9:30 przywitał korek na wjeździe do Szczyrku szło mozolnie, ale do przodu Przy zjeździe na Czyrną stał już gościu i sugerował by tam zaparkować ponieważ pod gondola już miejsc nie było, więc grzecznie posłuchałem Faktycznie z parkowaniem nie było najmniejszego problemu tylko, że trzeba było się troszkę przespacerować w butach by wbić się na trasę 3 i zjechać pod gondolę. Kanapa niebieska czterokrotnie podczas jednego wjazdu stawała powodując czasami odczucia jak w energylandii więc zrezygnowałem z kolejnych wjazdów na rzecz żółtej kanapy oraz gondoli. Tak jak wspomniał moruniek do żółtej niestety trzeba było swoje odstać gdyż z godziny na godzinę ludzi przybywało. O 13tej samo wsiadanie do gondoli wyglądało jak promocje w lidlu jak by nie dało sie spokojnie bez przepychanek odstać swoje w kolejce. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne w porównaniu do tego co było jeszcze choćby przed dwoma laty. Gdyby tylko jeszcze dłużej przymroziło i dosypało i byłby dostęp do wszystkich tras.... Załączone miniatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 A jak orczyk na julianach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ARossi88 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pytanko. Czy ktoś jutro się wybiera do Szczyrku z bliższych czy dalszych okolic Jastrzębia? Pojeździłoby się a jazda samemu nie opłacalna więc może ktoś ma miejsce i chęć obniżyć koszt paliwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 A jak orczyk na julianach? Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ARossi88 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse). Hehe. Może na Wielkanoc, jak nawali z pół metra śniegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse).Kup zawczasu.... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Mitek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Kup zawczasu.... ;-) Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. PozdrowieniaHmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Spieszcie się koledzy z jazdą, najlepiej pojeździjcie jeszcze jutro gdyż na niedzielę zapowiadają kolejne gigantyczne ocieplenie i związane z nim załamanie pogody... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... A Skolnity kręcą w ogóle? Ja myślę ,że jedynie w środku tygodnia i poza feriami ,może sypnie coś w drugiej części sezonu i wtedy ,teraz jest zgodnie z przewidywaniami,ale lepiej tak ,niż całkowity upadek ,albo grodzenie tras,co już przerabialiśmy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pewnie że powinni, ale widocznie mają inny pomysł na biznes. Może być też tak, że nie mają na tyle wody w zbiorniku żeby śnieżyć całością sprzętu jednocześnie, aczkolwiek nie podejrzewam żeby to był kluczowy powód. Jak chodzi o Bieńkulę to chyba w ogóle olali temat, brzydko mówiąc. Tak jakby wyszli z założenia, że orczykiem mało kto będzie jeździł, więc nie warto inwestować w boczną trasę. Chciałem kupić karnet na cały sezon, do końca października można było to uczynić za 899zł bodajże. Ale widzę, że dobrze zrobiłem że nie kupiłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Z tego ,co wiem ,a wiem niewiele o naśnieżaniu tras to wszystko zależy od temperatury i wilgotności ,ta druga im większa ,tym niższa temp. potrzebna do odpalenia lanc. Wilgotność jest duża ,może nie mogą naśnieżać dolnych odcinków ,chociaż na Solisku lance sypią,ale Solisko jest trochę wyżej od Czyrnej,może temperatura jest tam niższa. Armatki mogą pracować w nieco wyższych temperaturach niż lance. Może się przeliczyli z tym naśnieżaniem,może trzeba było zainwestować w armaty ,te naśnieżą szybciej trasy ,a jak widać problem jest nie tylko ze śniegiem ale i z mrozem. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Jeśli jest tam faktycznie -5 stopni, tak jak pokazuje termometr u Moruńka, to nie powinno być problemu z uruchomieniem żadnego urządzenia. Wszystkie one niezależnie od wilgotności przy tej temperaturze mogą pracować pełną parą. Nawet przy wilgotności rzędu 90%. Granicą jest wtedy jakieś -3 stopnie. Jeśli wilgotność byłaby rzędu 50-60% pewnie -2 stopnie w przypadku lanc a -1 w przypadku armatek. Ale tu rzadko kiedy wilgotność spada do 50-60%. Może trochę przesadziłem z tymi temperaturami, zobaczcie na to co podaje Lenko: http://www.lenko.pl/...abc_nasniezania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Na trójce włączyli dół około pierwszej w nocy, a około piątej był już wyłączony. Efekt - trochę poprószyli trasę śniegiem (nie likwidując de facto brzydkiego miejsca na trasie) . W tym czasie 2 armatki naśnieżyły Krasnala (ma on około 150 metrów długości i z 80 metrów szerokości) około 5-10 cm warstwą śniegu. To takie moje spostrzeżenie za okna. Idę na narty, zdam relację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Spałeś coś w nocy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Skyflyer Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Jadę właśnie autobusem z Bielska, a raczej stoję w korku gdzieś w połowie drogi. Autobus wyjechał o 10.20, teras jest 11. Piękna pogoda - aż żal, że tyle to trwa. Może załapię się na chociaż 1 zjazd przed 16-tą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Korek jest od Mesznej. Będę dziś w Szczyrku, ale planuję przyjazd na 16:00. Do tego czasu korek powinien się rozładować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... loockas Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Orientujecie jak wygląda wyjazd ze Szczyrku w okolicach godziny 13? Też są korki? Planowałem nowy rok od rana zacząć na BSA lub SON ale jak usłyszałem, że ludzie stoją w korkach od rana to mi się odechciewa. Zastanawiam się jednak czy to nie jest tylko korek w jednym kierunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 Next Page 56 of 140 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 3 Go to topic listing All Activity Home Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Szczyrk - Czyrna - Solisko × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
lukas8295200 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Śnieżyli / śnieżą coś? Bo na BSA kurzą aż miło popatrzeć, a na kamerkach SMR albo nic nie widać, albo faktycznie nic się nie dzieje w sprawie naśnieżania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Śnieżyli / śnieżą coś? Bo na BSA kurzą aż miło popatrzeć, a na kamerkach SMR albo nic nie widać, albo faktycznie nic się nie dzieje w sprawie naśnieżania. Dziś intensywnie naśnieżali trasę numer jeden. Powiem jak w nocy, z okien widzę zarówno jedynkę jak i trójkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kardek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hejka, pozwolę sobie też wrzucić kilka zdjęć z dzisiejszej wizyty w Szczyrku. o 9:30 przywitał korek na wjeździe do Szczyrku szło mozolnie, ale do przodu Przy zjeździe na Czyrną stał już gościu i sugerował by tam zaparkować ponieważ pod gondola już miejsc nie było, więc grzecznie posłuchałem Faktycznie z parkowaniem nie było najmniejszego problemu tylko, że trzeba było się troszkę przespacerować w butach by wbić się na trasę 3 i zjechać pod gondolę. Kanapa niebieska czterokrotnie podczas jednego wjazdu stawała powodując czasami odczucia jak w energylandii więc zrezygnowałem z kolejnych wjazdów na rzecz żółtej kanapy oraz gondoli. Tak jak wspomniał moruniek do żółtej niestety trzeba było swoje odstać gdyż z godziny na godzinę ludzi przybywało. O 13tej samo wsiadanie do gondoli wyglądało jak promocje w lidlu jak by nie dało sie spokojnie bez przepychanek odstać swoje w kolejce. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne w porównaniu do tego co było jeszcze choćby przed dwoma laty. Gdyby tylko jeszcze dłużej przymroziło i dosypało i byłby dostęp do wszystkich tras.... Załączone miniatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 A jak orczyk na julianach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ARossi88 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pytanko. Czy ktoś jutro się wybiera do Szczyrku z bliższych czy dalszych okolic Jastrzębia? Pojeździłoby się a jazda samemu nie opłacalna więc może ktoś ma miejsce i chęć obniżyć koszt paliwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 A jak orczyk na julianach? Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ARossi88 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse). Hehe. Może na Wielkanoc, jak nawali z pół metra śniegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse).Kup zawczasu.... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Mitek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Kup zawczasu.... ;-) Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. PozdrowieniaHmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Spieszcie się koledzy z jazdą, najlepiej pojeździjcie jeszcze jutro gdyż na niedzielę zapowiadają kolejne gigantyczne ocieplenie i związane z nim załamanie pogody... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... A Skolnity kręcą w ogóle? Ja myślę ,że jedynie w środku tygodnia i poza feriami ,może sypnie coś w drugiej części sezonu i wtedy ,teraz jest zgodnie z przewidywaniami,ale lepiej tak ,niż całkowity upadek ,albo grodzenie tras,co już przerabialiśmy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pewnie że powinni, ale widocznie mają inny pomysł na biznes. Może być też tak, że nie mają na tyle wody w zbiorniku żeby śnieżyć całością sprzętu jednocześnie, aczkolwiek nie podejrzewam żeby to był kluczowy powód. Jak chodzi o Bieńkulę to chyba w ogóle olali temat, brzydko mówiąc. Tak jakby wyszli z założenia, że orczykiem mało kto będzie jeździł, więc nie warto inwestować w boczną trasę. Chciałem kupić karnet na cały sezon, do końca października można było to uczynić za 899zł bodajże. Ale widzę, że dobrze zrobiłem że nie kupiłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Z tego ,co wiem ,a wiem niewiele o naśnieżaniu tras to wszystko zależy od temperatury i wilgotności ,ta druga im większa ,tym niższa temp. potrzebna do odpalenia lanc. Wilgotność jest duża ,może nie mogą naśnieżać dolnych odcinków ,chociaż na Solisku lance sypią,ale Solisko jest trochę wyżej od Czyrnej,może temperatura jest tam niższa. Armatki mogą pracować w nieco wyższych temperaturach niż lance. Może się przeliczyli z tym naśnieżaniem,może trzeba było zainwestować w armaty ,te naśnieżą szybciej trasy ,a jak widać problem jest nie tylko ze śniegiem ale i z mrozem. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Jeśli jest tam faktycznie -5 stopni, tak jak pokazuje termometr u Moruńka, to nie powinno być problemu z uruchomieniem żadnego urządzenia. Wszystkie one niezależnie od wilgotności przy tej temperaturze mogą pracować pełną parą. Nawet przy wilgotności rzędu 90%. Granicą jest wtedy jakieś -3 stopnie. Jeśli wilgotność byłaby rzędu 50-60% pewnie -2 stopnie w przypadku lanc a -1 w przypadku armatek. Ale tu rzadko kiedy wilgotność spada do 50-60%. Może trochę przesadziłem z tymi temperaturami, zobaczcie na to co podaje Lenko: http://www.lenko.pl/...abc_nasniezania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Na trójce włączyli dół około pierwszej w nocy, a około piątej był już wyłączony. Efekt - trochę poprószyli trasę śniegiem (nie likwidując de facto brzydkiego miejsca na trasie) . W tym czasie 2 armatki naśnieżyły Krasnala (ma on około 150 metrów długości i z 80 metrów szerokości) około 5-10 cm warstwą śniegu. To takie moje spostrzeżenie za okna. Idę na narty, zdam relację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Spałeś coś w nocy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Skyflyer Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Jadę właśnie autobusem z Bielska, a raczej stoję w korku gdzieś w połowie drogi. Autobus wyjechał o 10.20, teras jest 11. Piękna pogoda - aż żal, że tyle to trwa. Może załapię się na chociaż 1 zjazd przed 16-tą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Korek jest od Mesznej. Będę dziś w Szczyrku, ale planuję przyjazd na 16:00. Do tego czasu korek powinien się rozładować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... loockas Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Orientujecie jak wygląda wyjazd ze Szczyrku w okolicach godziny 13? Też są korki? Planowałem nowy rok od rana zacząć na BSA lub SON ale jak usłyszałem, że ludzie stoją w korkach od rana to mi się odechciewa. Zastanawiam się jednak czy to nie jest tylko korek w jednym kierunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 Next Page 56 of 140 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 3 Go to topic listing All Activity Home Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Szczyrk - Czyrna - Solisko × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Śnieżyli / śnieżą coś? Bo na BSA kurzą aż miło popatrzeć, a na kamerkach SMR albo nic nie widać, albo faktycznie nic się nie dzieje w sprawie naśnieżania. Dziś intensywnie naśnieżali trasę numer jeden. Powiem jak w nocy, z okien widzę zarówno jedynkę jak i trójkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kardek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hejka, pozwolę sobie też wrzucić kilka zdjęć z dzisiejszej wizyty w Szczyrku. o 9:30 przywitał korek na wjeździe do Szczyrku szło mozolnie, ale do przodu Przy zjeździe na Czyrną stał już gościu i sugerował by tam zaparkować ponieważ pod gondola już miejsc nie było, więc grzecznie posłuchałem Faktycznie z parkowaniem nie było najmniejszego problemu tylko, że trzeba było się troszkę przespacerować w butach by wbić się na trasę 3 i zjechać pod gondolę. Kanapa niebieska czterokrotnie podczas jednego wjazdu stawała powodując czasami odczucia jak w energylandii więc zrezygnowałem z kolejnych wjazdów na rzecz żółtej kanapy oraz gondoli. Tak jak wspomniał moruniek do żółtej niestety trzeba było swoje odstać gdyż z godziny na godzinę ludzi przybywało. O 13tej samo wsiadanie do gondoli wyglądało jak promocje w lidlu jak by nie dało sie spokojnie bez przepychanek odstać swoje w kolejce. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne w porównaniu do tego co było jeszcze choćby przed dwoma laty. Gdyby tylko jeszcze dłużej przymroziło i dosypało i byłby dostęp do wszystkich tras.... Załączone miniatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 A jak orczyk na julianach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ARossi88 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pytanko. Czy ktoś jutro się wybiera do Szczyrku z bliższych czy dalszych okolic Jastrzębia? Pojeździłoby się a jazda samemu nie opłacalna więc może ktoś ma miejsce i chęć obniżyć koszt paliwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 A jak orczyk na julianach? Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ARossi88 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse). Hehe. Może na Wielkanoc, jak nawali z pół metra śniegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse).Kup zawczasu.... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Mitek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Kup zawczasu.... ;-) Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. PozdrowieniaHmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Spieszcie się koledzy z jazdą, najlepiej pojeździjcie jeszcze jutro gdyż na niedzielę zapowiadają kolejne gigantyczne ocieplenie i związane z nim załamanie pogody... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... A Skolnity kręcą w ogóle? Ja myślę ,że jedynie w środku tygodnia i poza feriami ,może sypnie coś w drugiej części sezonu i wtedy ,teraz jest zgodnie z przewidywaniami,ale lepiej tak ,niż całkowity upadek ,albo grodzenie tras,co już przerabialiśmy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pewnie że powinni, ale widocznie mają inny pomysł na biznes. Może być też tak, że nie mają na tyle wody w zbiorniku żeby śnieżyć całością sprzętu jednocześnie, aczkolwiek nie podejrzewam żeby to był kluczowy powód. Jak chodzi o Bieńkulę to chyba w ogóle olali temat, brzydko mówiąc. Tak jakby wyszli z założenia, że orczykiem mało kto będzie jeździł, więc nie warto inwestować w boczną trasę. Chciałem kupić karnet na cały sezon, do końca października można było to uczynić za 899zł bodajże. Ale widzę, że dobrze zrobiłem że nie kupiłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Z tego ,co wiem ,a wiem niewiele o naśnieżaniu tras to wszystko zależy od temperatury i wilgotności ,ta druga im większa ,tym niższa temp. potrzebna do odpalenia lanc. Wilgotność jest duża ,może nie mogą naśnieżać dolnych odcinków ,chociaż na Solisku lance sypią,ale Solisko jest trochę wyżej od Czyrnej,może temperatura jest tam niższa. Armatki mogą pracować w nieco wyższych temperaturach niż lance. Może się przeliczyli z tym naśnieżaniem,może trzeba było zainwestować w armaty ,te naśnieżą szybciej trasy ,a jak widać problem jest nie tylko ze śniegiem ale i z mrozem. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Jeśli jest tam faktycznie -5 stopni, tak jak pokazuje termometr u Moruńka, to nie powinno być problemu z uruchomieniem żadnego urządzenia. Wszystkie one niezależnie od wilgotności przy tej temperaturze mogą pracować pełną parą. Nawet przy wilgotności rzędu 90%. Granicą jest wtedy jakieś -3 stopnie. Jeśli wilgotność byłaby rzędu 50-60% pewnie -2 stopnie w przypadku lanc a -1 w przypadku armatek. Ale tu rzadko kiedy wilgotność spada do 50-60%. Może trochę przesadziłem z tymi temperaturami, zobaczcie na to co podaje Lenko: http://www.lenko.pl/...abc_nasniezania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Na trójce włączyli dół około pierwszej w nocy, a około piątej był już wyłączony. Efekt - trochę poprószyli trasę śniegiem (nie likwidując de facto brzydkiego miejsca na trasie) . W tym czasie 2 armatki naśnieżyły Krasnala (ma on około 150 metrów długości i z 80 metrów szerokości) około 5-10 cm warstwą śniegu. To takie moje spostrzeżenie za okna. Idę na narty, zdam relację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Spałeś coś w nocy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Skyflyer Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Jadę właśnie autobusem z Bielska, a raczej stoję w korku gdzieś w połowie drogi. Autobus wyjechał o 10.20, teras jest 11. Piękna pogoda - aż żal, że tyle to trwa. Może załapię się na chociaż 1 zjazd przed 16-tą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Korek jest od Mesznej. Będę dziś w Szczyrku, ale planuję przyjazd na 16:00. Do tego czasu korek powinien się rozładować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... loockas Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Orientujecie jak wygląda wyjazd ze Szczyrku w okolicach godziny 13? Też są korki? Planowałem nowy rok od rana zacząć na BSA lub SON ale jak usłyszałem, że ludzie stoją w korkach od rana to mi się odechciewa. Zastanawiam się jednak czy to nie jest tylko korek w jednym kierunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 Next Page 56 of 140 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 3 Go to topic listing All Activity Home Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Szczyrk - Czyrna - Solisko × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
kardek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hejka, pozwolę sobie też wrzucić kilka zdjęć z dzisiejszej wizyty w Szczyrku. o 9:30 przywitał korek na wjeździe do Szczyrku szło mozolnie, ale do przodu Przy zjeździe na Czyrną stał już gościu i sugerował by tam zaparkować ponieważ pod gondola już miejsc nie było, więc grzecznie posłuchałem Faktycznie z parkowaniem nie było najmniejszego problemu tylko, że trzeba było się troszkę przespacerować w butach by wbić się na trasę 3 i zjechać pod gondolę. Kanapa niebieska czterokrotnie podczas jednego wjazdu stawała powodując czasami odczucia jak w energylandii więc zrezygnowałem z kolejnych wjazdów na rzecz żółtej kanapy oraz gondoli. Tak jak wspomniał moruniek do żółtej niestety trzeba było swoje odstać gdyż z godziny na godzinę ludzi przybywało. O 13tej samo wsiadanie do gondoli wyglądało jak promocje w lidlu jak by nie dało sie spokojnie bez przepychanek odstać swoje w kolejce. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne w porównaniu do tego co było jeszcze choćby przed dwoma laty. Gdyby tylko jeszcze dłużej przymroziło i dosypało i byłby dostęp do wszystkich tras.... Załączone miniatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 A jak orczyk na julianach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARossi88 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pytanko. Czy ktoś jutro się wybiera do Szczyrku z bliższych czy dalszych okolic Jastrzębia? Pojeździłoby się a jazda samemu nie opłacalna więc może ktoś ma miejsce i chęć obniżyć koszt paliwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 A jak orczyk na julianach? Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ARossi88 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse). Hehe. Może na Wielkanoc, jak nawali z pół metra śniegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse).Kup zawczasu.... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Mitek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Kup zawczasu.... ;-) Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. PozdrowieniaHmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Spieszcie się koledzy z jazdą, najlepiej pojeździjcie jeszcze jutro gdyż na niedzielę zapowiadają kolejne gigantyczne ocieplenie i związane z nim załamanie pogody... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... A Skolnity kręcą w ogóle? Ja myślę ,że jedynie w środku tygodnia i poza feriami ,może sypnie coś w drugiej części sezonu i wtedy ,teraz jest zgodnie z przewidywaniami,ale lepiej tak ,niż całkowity upadek ,albo grodzenie tras,co już przerabialiśmy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pewnie że powinni, ale widocznie mają inny pomysł na biznes. Może być też tak, że nie mają na tyle wody w zbiorniku żeby śnieżyć całością sprzętu jednocześnie, aczkolwiek nie podejrzewam żeby to był kluczowy powód. Jak chodzi o Bieńkulę to chyba w ogóle olali temat, brzydko mówiąc. Tak jakby wyszli z założenia, że orczykiem mało kto będzie jeździł, więc nie warto inwestować w boczną trasę. Chciałem kupić karnet na cały sezon, do końca października można było to uczynić za 899zł bodajże. Ale widzę, że dobrze zrobiłem że nie kupiłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Z tego ,co wiem ,a wiem niewiele o naśnieżaniu tras to wszystko zależy od temperatury i wilgotności ,ta druga im większa ,tym niższa temp. potrzebna do odpalenia lanc. Wilgotność jest duża ,może nie mogą naśnieżać dolnych odcinków ,chociaż na Solisku lance sypią,ale Solisko jest trochę wyżej od Czyrnej,może temperatura jest tam niższa. Armatki mogą pracować w nieco wyższych temperaturach niż lance. Może się przeliczyli z tym naśnieżaniem,może trzeba było zainwestować w armaty ,te naśnieżą szybciej trasy ,a jak widać problem jest nie tylko ze śniegiem ale i z mrozem. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Jeśli jest tam faktycznie -5 stopni, tak jak pokazuje termometr u Moruńka, to nie powinno być problemu z uruchomieniem żadnego urządzenia. Wszystkie one niezależnie od wilgotności przy tej temperaturze mogą pracować pełną parą. Nawet przy wilgotności rzędu 90%. Granicą jest wtedy jakieś -3 stopnie. Jeśli wilgotność byłaby rzędu 50-60% pewnie -2 stopnie w przypadku lanc a -1 w przypadku armatek. Ale tu rzadko kiedy wilgotność spada do 50-60%. Może trochę przesadziłem z tymi temperaturami, zobaczcie na to co podaje Lenko: http://www.lenko.pl/...abc_nasniezania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Na trójce włączyli dół około pierwszej w nocy, a około piątej był już wyłączony. Efekt - trochę poprószyli trasę śniegiem (nie likwidując de facto brzydkiego miejsca na trasie) . W tym czasie 2 armatki naśnieżyły Krasnala (ma on około 150 metrów długości i z 80 metrów szerokości) około 5-10 cm warstwą śniegu. To takie moje spostrzeżenie za okna. Idę na narty, zdam relację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Spałeś coś w nocy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Skyflyer Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Jadę właśnie autobusem z Bielska, a raczej stoję w korku gdzieś w połowie drogi. Autobus wyjechał o 10.20, teras jest 11. Piękna pogoda - aż żal, że tyle to trwa. Może załapię się na chociaż 1 zjazd przed 16-tą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Korek jest od Mesznej. Będę dziś w Szczyrku, ale planuję przyjazd na 16:00. Do tego czasu korek powinien się rozładować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... loockas Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Orientujecie jak wygląda wyjazd ze Szczyrku w okolicach godziny 13? Też są korki? Planowałem nowy rok od rana zacząć na BSA lub SON ale jak usłyszałem, że ludzie stoją w korkach od rana to mi się odechciewa. Zastanawiam się jednak czy to nie jest tylko korek w jednym kierunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 Next Page 56 of 140 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 3 Go to topic listing All Activity Home Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Szczyrk - Czyrna - Solisko × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
ARossi88 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse). Hehe. Może na Wielkanoc, jak nawali z pół metra śniegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse).Kup zawczasu.... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Mitek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Kup zawczasu.... ;-) Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. PozdrowieniaHmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Spieszcie się koledzy z jazdą, najlepiej pojeździjcie jeszcze jutro gdyż na niedzielę zapowiadają kolejne gigantyczne ocieplenie i związane z nim załamanie pogody... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... A Skolnity kręcą w ogóle? Ja myślę ,że jedynie w środku tygodnia i poza feriami ,może sypnie coś w drugiej części sezonu i wtedy ,teraz jest zgodnie z przewidywaniami,ale lepiej tak ,niż całkowity upadek ,albo grodzenie tras,co już przerabialiśmy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pewnie że powinni, ale widocznie mają inny pomysł na biznes. Może być też tak, że nie mają na tyle wody w zbiorniku żeby śnieżyć całością sprzętu jednocześnie, aczkolwiek nie podejrzewam żeby to był kluczowy powód. Jak chodzi o Bieńkulę to chyba w ogóle olali temat, brzydko mówiąc. Tak jakby wyszli z założenia, że orczykiem mało kto będzie jeździł, więc nie warto inwestować w boczną trasę. Chciałem kupić karnet na cały sezon, do końca października można było to uczynić za 899zł bodajże. Ale widzę, że dobrze zrobiłem że nie kupiłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Z tego ,co wiem ,a wiem niewiele o naśnieżaniu tras to wszystko zależy od temperatury i wilgotności ,ta druga im większa ,tym niższa temp. potrzebna do odpalenia lanc. Wilgotność jest duża ,może nie mogą naśnieżać dolnych odcinków ,chociaż na Solisku lance sypią,ale Solisko jest trochę wyżej od Czyrnej,może temperatura jest tam niższa. Armatki mogą pracować w nieco wyższych temperaturach niż lance. Może się przeliczyli z tym naśnieżaniem,może trzeba było zainwestować w armaty ,te naśnieżą szybciej trasy ,a jak widać problem jest nie tylko ze śniegiem ale i z mrozem. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Jeśli jest tam faktycznie -5 stopni, tak jak pokazuje termometr u Moruńka, to nie powinno być problemu z uruchomieniem żadnego urządzenia. Wszystkie one niezależnie od wilgotności przy tej temperaturze mogą pracować pełną parą. Nawet przy wilgotności rzędu 90%. Granicą jest wtedy jakieś -3 stopnie. Jeśli wilgotność byłaby rzędu 50-60% pewnie -2 stopnie w przypadku lanc a -1 w przypadku armatek. Ale tu rzadko kiedy wilgotność spada do 50-60%. Może trochę przesadziłem z tymi temperaturami, zobaczcie na to co podaje Lenko: http://www.lenko.pl/...abc_nasniezania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Na trójce włączyli dół około pierwszej w nocy, a około piątej był już wyłączony. Efekt - trochę poprószyli trasę śniegiem (nie likwidując de facto brzydkiego miejsca na trasie) . W tym czasie 2 armatki naśnieżyły Krasnala (ma on około 150 metrów długości i z 80 metrów szerokości) około 5-10 cm warstwą śniegu. To takie moje spostrzeżenie za okna. Idę na narty, zdam relację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Spałeś coś w nocy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Skyflyer Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Jadę właśnie autobusem z Bielska, a raczej stoję w korku gdzieś w połowie drogi. Autobus wyjechał o 10.20, teras jest 11. Piękna pogoda - aż żal, że tyle to trwa. Może załapię się na chociaż 1 zjazd przed 16-tą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Korek jest od Mesznej. Będę dziś w Szczyrku, ale planuję przyjazd na 16:00. Do tego czasu korek powinien się rozładować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... loockas Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Orientujecie jak wygląda wyjazd ze Szczyrku w okolicach godziny 13? Też są korki? Planowałem nowy rok od rana zacząć na BSA lub SON ale jak usłyszałem, że ludzie stoją w korkach od rana to mi się odechciewa. Zastanawiam się jednak czy to nie jest tylko korek w jednym kierunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 Next Page 56 of 140 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 3 Go to topic listing All Activity Home Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Szczyrk - Czyrna - Solisko
mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Że co ??? Jak oni odpalą choć jeden orczyk w tym sezonie to stawiam Ci czteropak Brackiego (no może ten na małe Skrzyczne ma jakiś szanse).Kup zawczasu.... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Kup zawczasu.... ;-) Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. PozdrowieniaHmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Spieszcie się koledzy z jazdą, najlepiej pojeździjcie jeszcze jutro gdyż na niedzielę zapowiadają kolejne gigantyczne ocieplenie i związane z nim załamanie pogody... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... A Skolnity kręcą w ogóle? Ja myślę ,że jedynie w środku tygodnia i poza feriami ,może sypnie coś w drugiej części sezonu i wtedy ,teraz jest zgodnie z przewidywaniami,ale lepiej tak ,niż całkowity upadek ,albo grodzenie tras,co już przerabialiśmy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pewnie że powinni, ale widocznie mają inny pomysł na biznes. Może być też tak, że nie mają na tyle wody w zbiorniku żeby śnieżyć całością sprzętu jednocześnie, aczkolwiek nie podejrzewam żeby to był kluczowy powód. Jak chodzi o Bieńkulę to chyba w ogóle olali temat, brzydko mówiąc. Tak jakby wyszli z założenia, że orczykiem mało kto będzie jeździł, więc nie warto inwestować w boczną trasę. Chciałem kupić karnet na cały sezon, do końca października można było to uczynić za 899zł bodajże. Ale widzę, że dobrze zrobiłem że nie kupiłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Z tego ,co wiem ,a wiem niewiele o naśnieżaniu tras to wszystko zależy od temperatury i wilgotności ,ta druga im większa ,tym niższa temp. potrzebna do odpalenia lanc. Wilgotność jest duża ,może nie mogą naśnieżać dolnych odcinków ,chociaż na Solisku lance sypią,ale Solisko jest trochę wyżej od Czyrnej,może temperatura jest tam niższa. Armatki mogą pracować w nieco wyższych temperaturach niż lance. Może się przeliczyli z tym naśnieżaniem,może trzeba było zainwestować w armaty ,te naśnieżą szybciej trasy ,a jak widać problem jest nie tylko ze śniegiem ale i z mrozem. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Jeśli jest tam faktycznie -5 stopni, tak jak pokazuje termometr u Moruńka, to nie powinno być problemu z uruchomieniem żadnego urządzenia. Wszystkie one niezależnie od wilgotności przy tej temperaturze mogą pracować pełną parą. Nawet przy wilgotności rzędu 90%. Granicą jest wtedy jakieś -3 stopnie. Jeśli wilgotność byłaby rzędu 50-60% pewnie -2 stopnie w przypadku lanc a -1 w przypadku armatek. Ale tu rzadko kiedy wilgotność spada do 50-60%. Może trochę przesadziłem z tymi temperaturami, zobaczcie na to co podaje Lenko: http://www.lenko.pl/...abc_nasniezania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Na trójce włączyli dół około pierwszej w nocy, a około piątej był już wyłączony. Efekt - trochę poprószyli trasę śniegiem (nie likwidując de facto brzydkiego miejsca na trasie) . W tym czasie 2 armatki naśnieżyły Krasnala (ma on około 150 metrów długości i z 80 metrów szerokości) około 5-10 cm warstwą śniegu. To takie moje spostrzeżenie za okna. Idę na narty, zdam relację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Spałeś coś w nocy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Skyflyer Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Jadę właśnie autobusem z Bielska, a raczej stoję w korku gdzieś w połowie drogi. Autobus wyjechał o 10.20, teras jest 11. Piękna pogoda - aż żal, że tyle to trwa. Może załapię się na chociaż 1 zjazd przed 16-tą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Korek jest od Mesznej. Będę dziś w Szczyrku, ale planuję przyjazd na 16:00. Do tego czasu korek powinien się rozładować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... loockas Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Orientujecie jak wygląda wyjazd ze Szczyrku w okolicach godziny 13? Też są korki? Planowałem nowy rok od rana zacząć na BSA lub SON ale jak usłyszałem, że ludzie stoją w korkach od rana to mi się odechciewa. Zastanawiam się jednak czy to nie jest tylko korek w jednym kierunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 Next Page 56 of 140 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 3 Go to topic listing All Activity Home Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Szczyrk - Czyrna - Solisko
mig Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Michał Szczyrk można sobie odpuścić na dłużej. Mówiliśmy o tym nie raz przecież. PozdrowieniaHmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Spieszcie się koledzy z jazdą, najlepiej pojeździjcie jeszcze jutro gdyż na niedzielę zapowiadają kolejne gigantyczne ocieplenie i związane z nim załamanie pogody... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Hmmmm. .... ale chciałoby sie. Mam nadzieje ze styczen przed ferii ami, tak we wtorki czy srody będzie duuuuzo śniegu i maaalo ludzi.... A na razie Kiczera i Skolnity...... A Skolnity kręcą w ogóle? Ja myślę ,że jedynie w środku tygodnia i poza feriami ,może sypnie coś w drugiej części sezonu i wtedy ,teraz jest zgodnie z przewidywaniami,ale lepiej tak ,niż całkowity upadek ,albo grodzenie tras,co już przerabialiśmy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pewnie że powinni, ale widocznie mają inny pomysł na biznes. Może być też tak, że nie mają na tyle wody w zbiorniku żeby śnieżyć całością sprzętu jednocześnie, aczkolwiek nie podejrzewam żeby to był kluczowy powód. Jak chodzi o Bieńkulę to chyba w ogóle olali temat, brzydko mówiąc. Tak jakby wyszli z założenia, że orczykiem mało kto będzie jeździł, więc nie warto inwestować w boczną trasę. Chciałem kupić karnet na cały sezon, do końca października można było to uczynić za 899zł bodajże. Ale widzę, że dobrze zrobiłem że nie kupiłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Z tego ,co wiem ,a wiem niewiele o naśnieżaniu tras to wszystko zależy od temperatury i wilgotności ,ta druga im większa ,tym niższa temp. potrzebna do odpalenia lanc. Wilgotność jest duża ,może nie mogą naśnieżać dolnych odcinków ,chociaż na Solisku lance sypią,ale Solisko jest trochę wyżej od Czyrnej,może temperatura jest tam niższa. Armatki mogą pracować w nieco wyższych temperaturach niż lance. Może się przeliczyli z tym naśnieżaniem,może trzeba było zainwestować w armaty ,te naśnieżą szybciej trasy ,a jak widać problem jest nie tylko ze śniegiem ale i z mrozem. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Jeśli jest tam faktycznie -5 stopni, tak jak pokazuje termometr u Moruńka, to nie powinno być problemu z uruchomieniem żadnego urządzenia. Wszystkie one niezależnie od wilgotności przy tej temperaturze mogą pracować pełną parą. Nawet przy wilgotności rzędu 90%. Granicą jest wtedy jakieś -3 stopnie. Jeśli wilgotność byłaby rzędu 50-60% pewnie -2 stopnie w przypadku lanc a -1 w przypadku armatek. Ale tu rzadko kiedy wilgotność spada do 50-60%. Może trochę przesadziłem z tymi temperaturami, zobaczcie na to co podaje Lenko: http://www.lenko.pl/...abc_nasniezania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Na trójce włączyli dół około pierwszej w nocy, a około piątej był już wyłączony. Efekt - trochę poprószyli trasę śniegiem (nie likwidując de facto brzydkiego miejsca na trasie) . W tym czasie 2 armatki naśnieżyły Krasnala (ma on około 150 metrów długości i z 80 metrów szerokości) około 5-10 cm warstwą śniegu. To takie moje spostrzeżenie za okna. Idę na narty, zdam relację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Spałeś coś w nocy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Skyflyer Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Jadę właśnie autobusem z Bielska, a raczej stoję w korku gdzieś w połowie drogi. Autobus wyjechał o 10.20, teras jest 11. Piękna pogoda - aż żal, że tyle to trwa. Może załapię się na chociaż 1 zjazd przed 16-tą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Korek jest od Mesznej. Będę dziś w Szczyrku, ale planuję przyjazd na 16:00. Do tego czasu korek powinien się rozładować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... loockas Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Orientujecie jak wygląda wyjazd ze Szczyrku w okolicach godziny 13? Też są korki? Planowałem nowy rok od rana zacząć na BSA lub SON ale jak usłyszałem, że ludzie stoją w korkach od rana to mi się odechciewa. Zastanawiam się jednak czy to nie jest tylko korek w jednym kierunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 Next Page 56 of 140 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 3 Go to topic listing
moruniek Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Pewnie że powinni, ale widocznie mają inny pomysł na biznes. Może być też tak, że nie mają na tyle wody w zbiorniku żeby śnieżyć całością sprzętu jednocześnie, aczkolwiek nie podejrzewam żeby to był kluczowy powód. Jak chodzi o Bieńkulę to chyba w ogóle olali temat, brzydko mówiąc. Tak jakby wyszli z założenia, że orczykiem mało kto będzie jeździł, więc nie warto inwestować w boczną trasę. Chciałem kupić karnet na cały sezon, do końca października można było to uczynić za 899zł bodajże. Ale widzę, że dobrze zrobiłem że nie kupiłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubol.T Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja wiem, że się nie znam na naśnieżaniu. Pytam więc osób mądrzejszych ode mnie na tym forum. Aktualnie obserwuję następującą scenę za okna: Krasnal przywiózł 2 armatki (wcześniej ich nie było), odpalone śnieżą. Na SMR jeździ ratrak po 3 i ją równa po nocnej jeździe. Lance nie odpalone, nawet na tym najgorszym odcinku gdzie jest obecnie z 5 cm śniegu. Jedynka, odpalone lance na górze, na dole od 1/3 trasy lance wyłączone. Bieńkula - nic kompletnie się nie dzieje. Mróz za oknem - 5 aktualnie. Pytanie, czy mając taki mróz nie powinni intensywniej go wykorzystać ? Patrząc w prognozy mamy za chwilę wiatr, ocieplenie i deszcz? Edit: właśnie włączyli górę 3. Z tego ,co wiem ,a wiem niewiele o naśnieżaniu tras to wszystko zależy od temperatury i wilgotności ,ta druga im większa ,tym niższa temp. potrzebna do odpalenia lanc. Wilgotność jest duża ,może nie mogą naśnieżać dolnych odcinków ,chociaż na Solisku lance sypią,ale Solisko jest trochę wyżej od Czyrnej,może temperatura jest tam niższa. Armatki mogą pracować w nieco wyższych temperaturach niż lance. Może się przeliczyli z tym naśnieżaniem,może trzeba było zainwestować w armaty ,te naśnieżą szybciej trasy ,a jak widać problem jest nie tylko ze śniegiem ale i z mrozem. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Jeśli jest tam faktycznie -5 stopni, tak jak pokazuje termometr u Moruńka, to nie powinno być problemu z uruchomieniem żadnego urządzenia. Wszystkie one niezależnie od wilgotności przy tej temperaturze mogą pracować pełną parą. Nawet przy wilgotności rzędu 90%. Granicą jest wtedy jakieś -3 stopnie. Jeśli wilgotność byłaby rzędu 50-60% pewnie -2 stopnie w przypadku lanc a -1 w przypadku armatek. Ale tu rzadko kiedy wilgotność spada do 50-60%. Może trochę przesadziłem z tymi temperaturami, zobaczcie na to co podaje Lenko: http://www.lenko.pl/...abc_nasniezania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... moruniek Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Na trójce włączyli dół około pierwszej w nocy, a około piątej był już wyłączony. Efekt - trochę poprószyli trasę śniegiem (nie likwidując de facto brzydkiego miejsca na trasie) . W tym czasie 2 armatki naśnieżyły Krasnala (ma on około 150 metrów długości i z 80 metrów szerokości) około 5-10 cm warstwą śniegu. To takie moje spostrzeżenie za okna. Idę na narty, zdam relację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Spałeś coś w nocy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Skyflyer Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Jadę właśnie autobusem z Bielska, a raczej stoję w korku gdzieś w połowie drogi. Autobus wyjechał o 10.20, teras jest 11. Piękna pogoda - aż żal, że tyle to trwa. Może załapię się na chociaż 1 zjazd przed 16-tą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Korek jest od Mesznej. Będę dziś w Szczyrku, ale planuję przyjazd na 16:00. Do tego czasu korek powinien się rozładować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... loockas Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Orientujecie jak wygląda wyjazd ze Szczyrku w okolicach godziny 13? Też są korki? Planowałem nowy rok od rana zacząć na BSA lub SON ale jak usłyszałem, że ludzie stoją w korkach od rana to mi się odechciewa. Zastanawiam się jednak czy to nie jest tylko korek w jednym kierunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 Next Page 56 of 140 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 3
tomkly Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Jeśli jest tam faktycznie -5 stopni, tak jak pokazuje termometr u Moruńka, to nie powinno być problemu z uruchomieniem żadnego urządzenia. Wszystkie one niezależnie od wilgotności przy tej temperaturze mogą pracować pełną parą. Nawet przy wilgotności rzędu 90%. Granicą jest wtedy jakieś -3 stopnie. Jeśli wilgotność byłaby rzędu 50-60% pewnie -2 stopnie w przypadku lanc a -1 w przypadku armatek. Ale tu rzadko kiedy wilgotność spada do 50-60%. Może trochę przesadziłem z tymi temperaturami, zobaczcie na to co podaje Lenko: http://www.lenko.pl/...abc_nasniezania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Na trójce włączyli dół około pierwszej w nocy, a około piątej był już wyłączony. Efekt - trochę poprószyli trasę śniegiem (nie likwidując de facto brzydkiego miejsca na trasie) . W tym czasie 2 armatki naśnieżyły Krasnala (ma on około 150 metrów długości i z 80 metrów szerokości) około 5-10 cm warstwą śniegu. To takie moje spostrzeżenie za okna. Idę na narty, zdam relację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Spałeś coś w nocy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skyflyer Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Jadę właśnie autobusem z Bielska, a raczej stoję w korku gdzieś w połowie drogi. Autobus wyjechał o 10.20, teras jest 11. Piękna pogoda - aż żal, że tyle to trwa. Może załapię się na chociaż 1 zjazd przed 16-tą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Korek jest od Mesznej. Będę dziś w Szczyrku, ale planuję przyjazd na 16:00. Do tego czasu korek powinien się rozładować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
loockas Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Orientujecie jak wygląda wyjazd ze Szczyrku w okolicach godziny 13? Też są korki? Planowałem nowy rok od rana zacząć na BSA lub SON ale jak usłyszałem, że ludzie stoją w korkach od rana to mi się odechciewa. Zastanawiam się jednak czy to nie jest tylko korek w jednym kierunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts