MarioJ Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 6 godzin temu, a_senior napisał: Veni vidi vici. I wróciłem. 🙂 Wyjazd z Krakowa i wjazd zakopianką to koszmar. Do tego jazda Alejami, gdzie jest wieczny korek. Sznury samochodów. A mój bus pomykający buspasem. 🙂 A na wsi znów wiosna. Koniec zimy. 😉 Buspasy w Krakowie są świetnie skonstruowane. To jest bardzo dobra rzecz. Właśnie jadę tramwajem do centrum Wrocławia. Jest 16:30 a tramwaj jest pełen do centrum. Nie każdy lubi jeździć autem po mieście i się stresować. 60% podróży we Wrocławiu odbywa się innymi środkami niż osobisty samochód. To są wybory i decyzje tych ludzi. @Spiochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) 22 minuty temu, MarioJ napisał: Buspasy w Krakowie są świetnie skonstruowane. To jest bardzo dobra rzecz. Też mi się podobają, nie tylko te w Krakowie. Bardzo chętnie z nich korzystam, nie są zakorkowane. 😁 Edytowane 5 godzin temu przez tomkly 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 12 minut temu, tomkly napisał: Też mi się podobają, nie tylko te w Krakowie. Bardzo chętnie z nich korzystam, nie są zakorkowane. 😁 Nie wiem jak w innych miastach, ale w Poznaniu, co jakiś czas są kontrole użytkowników buspassów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 19 godzin temu, tomkly napisał: Klekotem co oczywiste, natomiast on ma nie tylko plastikowy pakiet AMG ale również zawieszenie i hamulce. Tak go ktoś skonfigurował - kupiłem roczny w Niemczech. Przy czym to jest wersja 300d, nazwana tak dla żartu przez producenta. Powinna się nazywać 200 bi td. Ale to i tak mało w porównaniu do AMG 63, wiesz zapewne jaki tam jest teraz silnik. 😵 Jeżdżę dieslem. Wszystko do czego w życiu doszedłem jest wynikiem umiejętnego zarządzania finansami i nie rozwalania kasy na głupoty. Spalanie tego samochodu to średnio jakieś 5,5 litra ON, a tankuję wyłącznie B0, albo MOL albo Slovnaft w Czeskim Cieszynie. Niemiec długo płakał? pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 3 minuty temu, brachol napisał: Nie wiem jak w innych miastach, ale w Poznaniu, co jakiś czas są kontrole użytkowników buspassów... Zapewne w większości miast takowe są, ale jeszcze się nie spotkałem. Utrudnianie życia kierowcom rodzi uzasadnione reakcje odwetowe, nie mam z tym żadnego mentalnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, brachol napisał: Niemiec długo płakał? pozdro Obawiam się, że Turek... 😀 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 5 minut temu, brachol napisał: Nie wiem jak w innych miastach, ale w Poznaniu, co jakiś czas są kontrole użytkowników buspassów... Sporadycznie się to zdarza. Zresztą ogólnie policji w dużych miastach prawie nie ma. Większość ma w pompie różne durne ograniczenia, tylko Mario tak się wystraszył że boi się do samochodu wsiadać;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 5 minut temu, tomkly napisał: Obawiam się, że Turek... 😀 Turek... ale niemiecki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 19 godzin temu, tomkly napisał: Obecna edycja AMG 6.3 to żart. Silnik 2.0 bi-turbo o mocy 476 koni. Przewidywana żywotność < 100 tys. km. AMG z silnikiem 2.0 😉 to prawie jak w moim dziadkowozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, tomkly napisał: Też mi się podobają, nie tylko te w Krakowie. Bardzo chętnie z nich korzystam, nie są zakorkowane. 😁 To publicznie przyznajesz że łamiesz przepis prawa. Kiedyś ta patologia ci się odbije w życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, tomkly napisał: Też mi się podobają, nie tylko te w Krakowie. Bardzo chętnie z nich korzystam, nie są zakorkowane. 😁 Cześć Hmmm. Nawet jak się naprawdę bardzo śpieszę staram się nie korzystać. Mógłbym to policzyć na palcach dwóch rąk w ciągu roku i tylko w poważnych sprawach służbowych. Zdaje sobie jednak sprawę, że łamie przepisy jak zwykły wieśniak. Uważam, że to pójście na zwykłą łatwiznę. Można wyciągnąć więcej z jazdy w ramach przepisów ale aktywnej w sensie wyboru dróg. Jak dla Ciebie Tomek to standard to słabe jest. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, Spiochu napisał: Sporadycznie się to zdarza. Zresztą ogólnie policji w dużych miastach prawie nie ma. Większość ma w pompie różne durne ograniczenia, tylko Mario tak się wystraszył że boi się do samochodu wsiadać;) BZDURA albo napisz, że nie dotyczy Warszawy, której jak widać nie znasz. Policja działa jak miło. Edytowane 2 godziny temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Godzinę temu, Mitek napisał: BZDURA albo napisz, że nie dotyczy Warszawy, której jak widać nie znasz. Policja działa jak miło. Jak jesteś taki pewny to podaj dane ilu kierowców przypda na jednego krawężnika, albo ile mandatów wystawili w porównaniu do liczby aut. We Wrocku jeszcze nigdy mnie policja nie zatrzymała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Godzinę temu, MarioJ napisał: To publicznie przyznajesz że łamiesz przepis prawa. Kiedyś ta patologia ci się odbije w życiu. Zdecydowana większość kierowców łamie przepisy codziennie. Reszta albo kłamie albo boi się jeździć samochodem. Łamanie przepisów dotyczących buspasów jest pożyteczne społecznie, zmniejsza korki na pozostłych drogach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 2 minuty temu, Spiochu napisał: Zdecydowana większość kierowców łamie przepisy codziennie. Reszta albo kłamie albo boi się jeździć samochodem. Łamanie przepisów dotyczących buspasów jest pożyteczne społecznie, zmniejsza korki na pozostłych drogach. Jest to wyraz obywatelskiego nieposłuszeństwa. Gdyby wszyscy kierowcy odmówili stosowania się do tych debilnych przepisów problem by automatycznie sam zniknął. Edytowane 1 godzinę temu przez tomkly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 56 minut temu Udostępnij Napisano 56 minut temu (edytowane) Dotarłem do tych lewackich badań na które się powoływał mario. https://www.wroclaw.pl/komunikacja/galeria/kompleksowe-badania-ruchu-we-wroclawiu-2024,p,1 Podejrzewam że i tak są mocno naciągane ale nawet przyjmując że to realne dane Wrocław + Gminy sąsiednie: Samochód 771 000 - 63,8% Zbiorkom 336 600 - 27,8 % Rower i hulajnogi 101 000 - 8,4 % Razem 1208,6 Pieszych pominałem bo nikt nie porusza sie pieszo na duze odleglosci. Po Wroclawiu jezdzi tez masa osob z poza najblizszych gmin, zazwyczaj przyjechali samochodem. Można też zauważyć, że pomimo usilnych starań miasta by utrudnić życie kierowcom i potężnych inwestycji w zbiorkom ruch samochodowy wzrósł, a zbiorkomem się nie zmienił. Warto dodadać, że na zbiorkom Wrocław wydaje ok. 1 MLD zł rocznie, to prawie 2x więcej niż na utrzymanie dróg. (Wpływy z biletów to marginalne 20-kilka mln zł) A tutaj ilewacka metodologia badań: Cytat Czym jest podróż? Jeśli badania mówią o podróżowaniu, to ważne, żebyśmy sobie powiedzieli co tą podróżą jest w Kompleksowym Badaniu Ruchu? Za podróż uznajemy każde przemieszczenie się osoby na odległość nie mniejszą niż 100 m. Wyobraźmy sobie, że we wtorek, tak ja k d zisiaj rano wychodzę z domu do pracy, po pracy idę na zakupy, a po drodze z pracy do domu wpadam do znajomego na kawę. To znaczy, że wyko nuj ę 4 podróże na dzień... Co więcej, np. godzinny przejazd samochodem z pracy do domu to jedna podróż, a wyjście wieczorne do pobli ski ej "Żabki" to dwie "piesze podróże"! Są też takie osoby, które nie wychodzą codziennie z domu ich liczba podróży może więc wynosić 0 Normalnie jestem jasnowidzem. 😉 Edytowane 54 minuty temu przez Spiochu 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 48 minut temu Udostępnij Napisano 48 minut temu 44 minuty temu, Spiochu napisał: Jak jesteś taki pewny to podaj dane ilu kierowców przypda na jednego krawężnika, albo ile mandatów wystawili w porównaniu do liczby aut. We Wrocku jeszcze nigdy mnie policja nie zatrzymała. Nie jeździcie to was nie zatrzymują proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 45 minut temu Udostępnij Napisano 45 minut temu 2 minuty temu, Mitek napisał: Nie jeździcie to was nie zatrzymują proste. Jak będziesz mniej pił browarów, to też przestaną cię zatrzymywać. 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 41 minut temu Udostępnij Napisano 41 minut temu (edytowane) 4 minuty temu, Spiochu napisał: Jak będziesz mniej pił browarów, to też przestaną cię zatrzymywać. 😉 Takie mądre słowo,imputujesz Mitkowi , że po browarach jeździ 😄 Nigdy w to bym nie uwierzył 😀 A dobry browar dobra sprawa też jestem fanem... Edytowane 40 minut temu przez Edwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 40 minut temu Udostępnij Napisano 40 minut temu 4 minuty temu, Spiochu napisał: Jak będziesz mniej pił browarów, to też przestaną cię zatrzymywać. 😉 Hm... To dość dziwne spostrzeżenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 40 minut temu Udostępnij Napisano 40 minut temu (edytowane) 2 godziny temu, MarioJ napisał: To publicznie przyznajesz że łamiesz przepis prawa. Kiedyś ta patologia ci się odbije w życiu. Zapewne znasz funkcje prawa opisane w literaturze tej dziedziny. W tym przypadku aż się prosi dodanie do dorobku nauki pojęcia: funkcja demoralizująca. Normy prawne powinny odzwierciedlać społeczne poczucie słuszności --> jeśli tak nie jest, to będą budzić sprzeciw i nie będą przez ogół przestrzegane, prowadząc w prostej linii do erozji całego systemu prawnego, osłabiając autorytet prawa ipso se, jak i państwa, które je ustanowiło. Tu masz klasyczny przykład tego typu regulacji, która nie pokrywa się z oczekiwaniami społecznymi. Edytowane 39 minut temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 38 minut temu Udostępnij Napisano 38 minut temu 1 minutę temu, Edwin napisał: Takie mądre słowo,imputujesz Mitkowi , że po browarach jeździ 😄 Nigdy w to bym nie uwierzył 😀 A dobry browar dobra sprawa też jestem fanem... Nie musi jeździć. Jak się wymądrza pod sklepem albo "prostuje" łamiących przepisy to też go mogą zatrzymać. 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 minut temu Udostępnij Napisano 27 minut temu 6 minut temu, tomkly napisał: Zapewne znasz funkcje prawa opisane w literaturze tej dziedziny. W tym przypadku aż się prosi dodanie do dorobku nauki pojęcia: funkcja demoralizująca. Normy prawne powinny odzwierciedlać społeczne poczucie słuszności --> jeśli tak nie jest, to będą budzić sprzeciw i nie będą przez ogół przestrzegane, prowadząc w prostej linii do erozji całego systemu prawnego, osłabiając autorytet prawa ipso se, jak i państwa, które je ustanowiło. Tu masz klasyczny przykład tego typu regulacji, która nie pokrywa się z oczekiwaniami społecznymi. Cześć No to jest akurat bzdura Tomku. W Warszawie bus pasy funkcjonują znakomicie a ich nadużywanie określiłbym jako incydentalne - może 1-1,5% jedzie buspasem- reszta stoi. Jeżeli natomiast korek jest sztywny a jest możliwość ucieczki bus pasy w sposób naturalny są drogą rozładowania korka. Powiem szczerze, że aż sam się dziwię tej dyscyplinie wśród kierowców. Dlatego nie wiem skąd ten argument wziąłeś. Gdyby było tak jak piszesz to buspasy by praktycznie nie funkcjonowały a tak nie jest. Piszę w Warszawie więc może u Ciebie jest odwrotnie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 26 minut temu Udostępnij Napisano 26 minut temu (edytowane) Godzinę temu, tomkly napisał: Jest to wyraz obywatelskiego nieposłuszeństwa. Gdyby wszyscy kierowcy odmówili stosowania się do tych debilnych przepisów problem by automatycznie sam zniknął. Dla jednych to debilny przepis, dla drugich mądre posunięcie. Anyway, w Krakowie nie widzę kierowców jeżdżących nielegalnie buspasem, bo czasem jedzie się legalnie, choćby przed skretem w prawo. Nie widać policji kontrolującej, ale może te Krakusy są takie prawomyślne, w końcu mamy zakorzeniony dobry austriacki dryl, a może to właśnie strach przed hipotetycznym mandatem. Edytowane 25 minut temu przez a_senior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 minuty temu Udostępnij Napisano 22 minuty temu 14 minut temu, Spiochu napisał: Nie musi jeździć. Jak się wymądrza pod sklepem albo "prostuje" łamiących przepisy to też go mogą zatrzymać. 😉 Zapomniałeś wspomnieć coś o lewakach - post nieudany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi