Skocz do zawartości

FIFA World Cup 2026

Jan

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Mitek napisał:

Cześć

A ja widzę, że ewidentnie Hiszpan odwracając się stanął Argentyńczykowi na lewą stopę, na palce dokładnie. To musiało boleć bo było z takiego lekkiego przeskoku. To nie był ruch intencjonalny, z pewnością nie chciał ale tak było i to jest ewidentny faul. Faul nie test wtedy gdy ktoś robi coś intencjonalnie - wtedy jest faul na żółtą lub czerwoną. Przy obecnym aptekarstwie dotyczącym spalonych jest to interpretacja zgodna z ideą. Dlatego tym bardziej rażące są inne interpretacje rażąco agresywnej gry intencjonalnej, takiej by zrobić krzywdę. Nie podoba mi się tego typu podejście ale jeżeli obie drużyny akceptują twardą grę - Tak jak w wypadku meczu Argentyna-Anglia to ich dramat.

Pozdro

Cześć 

"Decyzja sędziego Slavko Vinčicia o podyktowaniu faulu i nieuznaniu bramki Nico Williamsa w dogrywce finału Mistrzostw Świata 2026 była bardzo kontrowersyjna i w ocenie ekspertów oraz powtórek telewizyjnych uznawana za błędną (niesłuszną)."

Pozdro 

2 godziny temu, Mikoski napisał:

Cześć 

"Decyzja sędziego Slavko Vinčicia o podyktowaniu faulu i nieuznaniu bramki Nico Williamsa w dogrywce finału Mistrzostw Świata 2026 była bardzo kontrowersyjna i w ocenie ekspertów oraz powtórek telewizyjnych uznawana za błędną (niesłuszną)."

Pozdro 

Cześć

Mitek dziwi mnie że nie zauważyłeś że "wytyczne" były żeby to Argentyna zdobyła tytuł a w ostatnim meczu to było rażące co robił sędzia.Przepchnęli ich do finału i mało brakowało żeby plan się udał w karnych moim zdaniem by wygrali. Nawet w nieuznanym golu dlaczego sędzia się wyrwał i odgwizdał od razu faul 🤔 a no dlatego że jak podjął decyzję to var już nie może do tego wrócić. Wielu to widziało na forum też...

Edytowane przez Mikoski

Już w poprzednim turnieju Argentyna grała jak Real za czasów Mourinho 🤦‍♂️ wystarczy wrócić do spotkania przeciwko Holandii . Zamiast skupić się na tym co tak naprawdę potrafią pokazali brutalna piłkę . Ten turniej był jak kalka poprzedniego  w ich wykonaniu .
Zresztą spojrzeć tylko na grupy i fazę po wyjściu to byli mega faworyzowani . Dla mnie jako kibica to jest właśnie drukowanie i pomijam już tą całą błazenadę sędziowską . Na szczęście i z przyjemnością patrzyłem na tą klęskę . Może ktoś tam tupnie mocniej nogą a może nie i dalej będą grali ten Antyfutbol !   . Zobaczymy co przyszłość pokaże  . Najgorszy finał jaki oglądałem od lat . Podsumowując to co oglądałem z całości tego turnieju to wygrała konsekwencja taktyczna . To wystarczyło 🤷‍♂️

Edytowane przez PaVic
  • Like 1

2 godziny temu, Mikoski napisał:

Cześć

Mitek dziwi mnie że nie zauważyłeś że "wytyczne" były żeby to Argentyna zdobyła tytuł a w ostatnim meczu to było rażące co robił sędzia.Przepchnęli ich do finału i mało brakowało żeby plan się udał w karnych moim zdaniem by wygrali. Nawet w nieuznanym golu dlaczego sędzia się wyrwał i odgwizdał od razu faul 🤔 a no dlatego że jak podjął decyzję to var już nie może do tego wrócić. Wielu to widziało na forum też...

Cześć

Nie mam na ten temat żadnej wiedzy anie potwierdzonych dokumentów. Nie znam żadnych faktów oficjalnie tę tezę potwierdzających i stąd moja opinia. Staram się być obiektywny w ocenianiu a w ocenianiu sportu przede wszystkim. Oceniłem grę oraz sędziowanie na podstawie tego co widziałem. Jeżeli masz na ten temat szerszą widzę z jakichś potwierdzonych źródeł to możesz oczywiście twierdzić co innego - ja takiej wiedzy nie posiadam.

Pozdro

21 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Nie mam na ten temat żadnej wiedzy anie potwierdzonych dokumentów. Nie znam żadnych faktów oficjalnie tę tezę potwierdzających i stąd moja opinia. Staram się być obiektywny w ocenianiu a w ocenianiu sportu przede wszystkim. Oceniłem grę oraz sędziowanie na podstawie tego co widziałem. Jeżeli masz na ten temat szerszą widzę z jakichś potwierdzonych źródeł to możesz oczywiście twierdzić co innego - ja takiej wiedzy nie posiadam.

Pozdro

Poczekaj do jutra Łysy mi powiedział że dzisiaj jest jeszcze bardzo zajęty ale postara się jutro przesyłać mi screeny i nagrania 🤣 w temacie tylko Trampek się stawia 🤪 

Nie traktuj wszystkich z zasady że są głupkami.

• Haha 1

2 minuty temu, Mikoski napisał:

Poczekaj do jutra Łysy mi powiedział że dzisiaj jest jeszcze bardzo zajęty ale postara się jutro przesyłać mi screeny i nagrania 🤣 w temacie tylko Trampek się stawia 🤪 

Nie traktuj wszystkich z zasady że są głupkami.

Cześć

Dlaczego tak piszesz? Czy ja Cię traktuje jak głupka. Ja po prostu takiej wiedzy nie mam i tyle a podejrzenia, dziennikarskie opisy itd. to dla mnie niepotwierdzony bełkot, być może prawdziwy a być może nie.

Pozdro

Panowie, przecież to teatralne pokazy były, depczą jedną nogę - za drugą się trzymają, muśnięcia powalają i niemalże karetki wzywają, no żenuła. O chamskim i agresywnym zachowaniu nie wspomnę... nie taki futbol oglądałam i nie taki chcę oglądać. A zamiast hydration break powinno być "a teraz idziemy na jednego..."

• Haha 1

No cóż, kibicowałem Argentynie. Skończyło się jak każdy widział.

Zostali totalnie zdominowani przez Hiszpanów. Do 90 minuty nie oddali nawet 1 strzału ma bramkę. Paradoksalnie najwięcej pokazali, jak dostali czerwoną kartkę i bramkę na 0:1. Wypracowali potem dwie w miarę mocne sytuacje podbramkowe.

To pokazuje, że:

- mental mają bardzo mocny

- kondycyjnie już słabo, poprzednie mecze w których kończyli grę po dogrywce nie pomagały

- mieli jeden ze starszych składów na tym mundialu

- w pewnym momencie na boisku przebywało 10 uczestników ostatniego mundialu z 2022r, za wyjątkiem emerytowanego już di Maria

Gdyby nie stracona w głupi sposób bramka [jeden z niewielu błędów w defensywie], dowieźliby mecz do karnych. A tam Martinez mógł zatrzymać Hiszpanię. Bo wczoraj do początku drugiej części OT był nie pokonania, i realnie trzymał Argentynę w grze.

Czy gra Dogo Argentino mogła się podobać? Sprawa gustu, grają mocno fizyczną piłkę, nastawioną na kontakt z przeciwnikiem.

Z drugiej strony Hiszpanie znakomicie weszli w mundial, kto pamięta ich wymęczone 0:0 z Cabo Verde na otwarcie i porówna pierwszych ich mecz vs ostatni, to zobaczy że ich trener wykonał kawał dobrej roboty. Nie to, co Francuzi, którzy od początku grali na 100%, a potem dostali baty w półfinale.

Cześć

Tak się zastanawiam dlaczego akurat Argentyna była wytypowana, żeby wygrać turniej i na jej korzyść sędziowali? Tak się dobrze znają z Infantino? 

W finale zdawali sobie sprawę, że jak pozwolą Hiszpanii grać swoje to nie mają za wiele szansy na wygraną. Wybrali karne, ale nie doczekali. Wiele było takich meczów podczas wcześniejszych mundiali. Niestety ciężko się to ogląda.

Wcześniej ktoś pisał, że nieważnie w jaki sposób, ważne, żeby wygrać. Moim zdaniem nie o to chodzi w piłce, żeby skopać przeciwnika, to nie MMA. Jak ktoś gra nieczysto celowo faulując przeciwnika, to czym się to różni od brania dopingu?

pozdro

• Like 1
  • Thanks 1

29 minut temu, brachol napisał:

Cześć

Tak się zastanawiam dlaczego akurat Argentyna była wytypowana, żeby wygrać turniej i na jej korzyść sędziowali? Tak się dobrze znają z Infantino? 

Jak dla mnie to jest "teoria" rozpropagowana przez wyznawców Krystyny.

2 godziny temu, brachol napisał:

Cześć

.........

Cześć

To jest właśnie interesujące. Bo skoro "ogólnie wiadomo" że Argentyńczycy byli odgórnie faworyzowani to w czyim to było interesie. Jak na razie to sprawa zaczyna mieć drugie dno bardzo kłopotliwe dla FIFA.

Pozdro

2 godziny temu, brachol napisał:

Wiesz w tym świecie piłkarskiej spekulacji jest wiele niedomówień a jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę potężną kasę . W piłce największa bukmacherka  np to rynek azjatycki a tam najniższe stawki to Ameryka Południowa czyli największe wygrane . Kto oprócz Argentyny miał możliwość wygranej 🤷‍♂️ 😏 piłka nożna to bardzo duże pieniądze,własne prawo  i reguły a to międzynarodowe nie wiele może wskórać chociażby żeby prześwietlić transparentność finansów . Dlatego czy to mistrzostwa czy to LM w obrocie są niewyobrażalne pieniądze- pieniądze które lubią ciszę . Dlatego my możemy sobie co najwyżej pisać własne dyrdymały .