grimson Napisano 20 Marca Udostępnij Napisano 20 Marca 8 godzin temu, MarioJ napisał: W tunelu na #zakopianka #S7 wprowadzamy ograniczenie 90 km/h (kierunek #NowyTarg)❗️ Dziś rano kierowca ciężarówki przejechał prawie cały tunel z pękniętą oponą, felga uszkodziła część infrastruktury🤦♂️ Szacujemy szkody🚧 @GDDKiA | @MI_GOV_P auto złomować, kierowcę wsadzić na 25 lat. będzie bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 20 Marca Autor Udostępnij Napisano 20 Marca Czytałem też takie opinie, że ciężarówka z dymiącą oponą nie powinna zatrzymywać się w tunelu. Przy zatrzymaniu ogień z opony może objąć całą ciężarówkę i wtedy katastrofa jest ogromna. Jeśli opona dymi, to kierowca nie wie czy to tarcie czy ogień. Zatrzymanie tylko poza tunelem. Natomiast kwestia czy ta opona padła mu w tunelu czy przed. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 20 Marca Udostępnij Napisano 20 Marca 9 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Pewnie nie widział jak to był wewnętrzny bliźniak. Pozdro Wtedy felga uszkodzonej nie dotknie asfaltu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Marca Udostępnij Napisano 20 Marca 49 minut temu, Lexi napisał: Wtedy felga uszkodzonej nie dotknie asfaltu. Cześć No to może druga mu się rozpadła właśnie w tunelu. Zastanawiam się jaką infrastrukturę uszkodził? Pasy na jezdni... Nie za bardzo rozumiem ten opis. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 20 Marca Udostępnij Napisano 20 Marca 10 minut temu, Mitek napisał: Cześć No to może druga mu się rozpadła właśnie w tunelu. Zastanawiam się jaką infrastrukturę uszkodził? Pasy na jezdni... Nie za bardzo rozumiem ten opis. Pozdro Niewiele wiadomo chyba.. nawet jaka to była ciężarówka podejrzewam że jakaś mała "sztywna" - ciągnik z naczepą raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTT Napisano 21 Marca Udostępnij Napisano 21 Marca W dniu 20.03.2026 o 07:28, grimson napisał: auto złomować, kierowcę wsadzić na 25 lat. będzie bezpieczniej. Prokurator się znalazł. Masz trochę pojęcia jak się jeździ takim zestawem? Chyba nie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 21 Marca Udostępnij Napisano 21 Marca 2 godziny temu, PTT napisał: Prokurator się znalazł. Masz trochę pojęcia jak się jeździ takim zestawem? Chyba nie! Kierowca ma jeździć bezpiecznie. Należy radykalnie zaostrzyć mandaty w PL oraz podwyższyć pkt karne. Nie mogę się doczekać, aż będą odbierać prawko za przekroczenie o 5km/godz w zabudowanym. Dla przekroczeń +10km/godz kara bezwzględnego więzienia i konfiskata auta na rzecz skarbu państwa. Za drastyczne przekroczenia prędkości- dożywocie. Ma być bezpiecznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 23 Marca Udostępnij Napisano 23 Marca W dniu 21.03.2026 o 22:46, grimson napisał: Kierowca ma jeździć bezpiecznie. Należy radykalnie zaostrzyć mandaty w PL oraz podwyższyć pkt karne. Nie mogę się doczekać, aż będą odbierać prawko za przekroczenie o 5km/godz w zabudowanym. Dla przekroczeń +10km/godz kara bezwzględnego więzienia i konfiskata auta na rzecz skarbu państwa. Za drastyczne przekroczenia prędkości- dożywocie. Ma być bezpiecznie. i systemowy ogranicznik prędkości + 50 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca W dniu 23.03.2026 o 19:08, Adam ..DUCH napisał: i systemowy ogranicznik prędkości + 50 Eeee... i brak miliarda w budzecie. To sabotaż byłby. Juz predzej obowiazkowy tachometr co sam kabluje online. I blokuje odpalenie silnika w razie braku zaplaty... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano wczoraj o 15:37 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:37 Ciekawy materiał: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano wczoraj o 17:55 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 17:55 (edytowane) Bzdury heretyka a nie materiał. OPP realnie zmniejsza liczbę wypadków a to jest dla nas wszystkich wielki plus. Edytowane 22 godziny temu przez MarioJ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano wczoraj o 20:33 Udostępnij Napisano wczoraj o 20:33 (edytowane) 2 godziny temu, MarioJ napisał: Bzdury cheretyka a nie materiał. Nie miałem czasu czytać wątku, ale widzę że podsumowałeś swoje wpisy. ;) Edytowane wczoraj o 20:34 przez Spiochu 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 22 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 22 godziny temu Kobieta od razu załatwiła trzy osoby śmiertelnie w aucie, które prowadziła. Zgodnie z misją wątku. Teren zabudowany, czołówka z ciężarowym na łagodnym zakręcie w Wilkowie Wielkim, mokro. 29 marca 2026 r., około godziny 6:20 na drodze krajowej nr 8 doszło do bardzo poważnego wypadku drogowego, w którym zderzył się samochód osobowy z pojazdem ciężarowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu (edytowane) Cześć Na Instruktora narciarstwa chcą zdawać jacyś kosmici po sezonie...?? - Bezsens oczywisty. Na prawko powinni mieć możliwość zdawać tylko doświadczenie kierowcy - nie nie pomyliłem się, wiem co piszę. Tylko doświadczeni a nie np. grimson. 🙂 Pozdro Edytowane 22 godziny temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 6 godzin temu, MarioJ napisał: Kobieta od razu załatwiła trzy osoby śmiertelnie w aucie, które prowadziła. Zgodnie z misją wątku. Teren zabudowany, czołówka z ciężarowym na łagodnym zakręcie w Wilkowie Wielkim, mokro. 29 marca 2026 r., około godziny 6:20 na drodze krajowej nr 8 doszło do bardzo poważnego wypadku drogowego, w którym zderzył się samochód osobowy z pojazdem ciężarowym. no zobacz, jechałem dokładnie w tym samym miejscu 23 godziny wcześniej i nic mi się nie stało. jaki masz pomysł, żeby osobówki nie uderzały czołowo w ciągniki siodłowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 13 godzin temu, grimson napisał: no zobacz, jechałem dokładnie w tym samym miejscu 23 godziny wcześniej i nic mi się nie stało. jaki masz pomysł, żeby osobówki nie uderzały czołowo w ciągniki siodłowe? To dziękuj Bogu że jeszcze żyjesz. Bo to jest loteria na każdej DK w Polsce. Ja nie jestem inżynierem ruchu ani politykiem i nie muszę takich rozwiązań projektować. Również nie mam możliwości żeby je wdrażać. Więc to co proponujesz, to tylko luźne dyskusje. Jest wiele możliwych rozwiązań, część już funkcjonuje. Mechanizmy odstraszające: utrata prawo jazdy za przekroczenie prędkości. Powinno być więcej kontroli nakierowanych na takich piratów jak ta Pani. Znalazłem szybko taki wpis w mediach: "3 marca weszły w życie nowe przepisy ruchu drogowego. Pierwszy kierowca stracił prawo jazdy na trzy miesiące — informuje Komenda Wojewódzka Policji w Gdańsku." (chodzi o utratę prawo jazdy za nadmierną prędkość poza terenem zabudowanym). Ja się pytam dlaczego on stracił tylko na 3 miesiące. Ja bym zabierał prawko na rok. A trzecia recydywa to utrata prawka na zawsze. I żadnych możliwości "wykupienia się", typu zdam prawko jeszcze raz. Inna kwestia. Po co auta mają prędkość maksymalną rzędu 220 czy 250 km/h? Auta są obecnie bardzo komfortowe, łatwo się nim jeździ. Dużą prędkość osiąga się błyskawicznie, wydaje się że to jest proste. Jechałem próbnie 200 km/h po autostradzie, wymaga to ogromnego skupienia i przewidywania. Volvo wprowadziło ogranicznik do 180 km/h to się zrobił powszechny hejt na tą markę. Ja takie kierunki popieram. Jeszcze uzupełnienie tego przypadku wspomnianego: "Do zdarzenia doszło na trasie Suchorze — Jezierze w okolicach Bytowa, gdzie policjanci zatrzymali 72-latka jadącego z prędkością 143 km na godz. poza obszarem zabudowanym. Mężczyzna przekroczył dozwoloną prędkość o 53 km na godz." Oczywiście mi się też zdarza jechać szybciej na DK niż 90. Ale 140 to bym nie pojechał, zasady są inne. Jeśli jeździsz szybciej, to musisz mieć pewność że robisz to bezpiecznie i nikomu innemu nie zagrozisz. Edytowane 2 godziny temu przez MarioJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, MarioJ napisał: To dziękuj Bogu że jeszcze żyjesz. Bo to jest loteria na każdej DK w Polsce. Ja nie jestem inżynierem ruchu ani politykiem i nie muszę takich rozwiązań projektować. Również nie mam możliwości żeby je wdrażać. Więc to co proponujesz, to tylko luźne dyskusje. Jest wiele możliwych rozwiązań, część już funkcjonuje. Mechanizmy odstraszające: utrata prawo jazdy za przekroczenie prędkości. Powinno być więcej kontroli nakierowanych na takich piratów jak ta Pani. Znalazłem szybko taki wpis w mediach: "3 marca weszły w życie nowe przepisy ruchu drogowego. Pierwszy kierowca stracił prawo jazdy na trzy miesiące — informuje Komenda Wojewódzka Policji w Gdańsku." (chodzi o utratę prawo jazdy za nadmierną prędkość poza terenem zabudowanym). Ja się pytam dlaczego on stracił tylko na 3 miesiące. Ja bym zabierał prawko na rok. A trzecia recydywa to utrata prawka na zawsze. I żadnych możliwości "wykupienia się", typu zdam prawko jeszcze raz. Inna kwestia. Po co auta mają prędkość maksymalną rzędu 220 czy 250 km/h? Auta są obecnie bardzo komfortowe, łatwo się nim jeździ. Dużą prędkość osiąga się błyskawicznie, wydaje się że to jest proste. Jechałem próbnie 200 km/h po autostradzie, wymaga to ogromnego skupienia i przewidywania. Volvo wprowadziło ogranicznik do 180 km/h to się zrobił powszechny hejt na tą markę. Ja takie kierunki popieram. no cóż, ja stoję po drugiej stronie barykady. ta pani, co zginęła na DK8 - wcale nie musiała jechać 100 km/godz w terenie zabudowanym. mogła zwyczajnie zasłabnąć/zasnąć za kierownicą, zderzenie z ciągnikiem siodłowym + naczepa, oba pojazdy jadą regulaminowe 50km/godz i temat kończy niestety grabarz dla podróżujących osobówką. interesujące, że tylko w Polsce są tak restrykcyjne przepisy, drenujące kieszenie kierowców. w myśl pustej idei, żeby było bezpieczniej. a tak naprawdę chodzi o pompowanie budżetów. bezpieczeństwo na drogach zaczyna się od bezpiecznej infrastruktury drogowej, czytaj dobrej jakości drogi + sensowne oznakowania. a jak to w PL z tym bywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 34 minuty temu, grimson napisał: ta pani, co zginęła na DK8 - wcale nie musiała jechać 100 km/godz w terenie zabudowanym. mogła Jeśli na podstawie zdjęcia tego auta i miejsca nie potrafisz oszacować prędkości tej osobówki, to już świadczy że jesteś cienki. Osobówką jechała dobre 120 lub więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 37 minut temu, grimson napisał: interesujące, że tylko w Polsce są tak restrykcyjne przepisy, drenujące kieszenie kierowców. w myśl pustej idei, żeby było bezpieczniej. a tak naprawdę chodzi o pompowanie budżetów. To jest po prostu żałosne. Pierdolenie bez argumentów, bez przykładów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, MarioJ napisał: To jest po prostu żałosne. Pierdolenie bez argumentów, bez przykładów. Mario masz do czynienia z debilem, który za własne błędy i głupotę obwinia każdego i wszystkich tylko nie siebie. to jest taki typ ludzi i nic z tym nie zrobisz. Trzeba ich po prostu unikać a jak się da eliminować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 11 minut temu, MarioJ napisał: Jeśli na podstawie zdjęcia tego auta i miejsca nie potrafisz oszacować prędkości tej osobówki, to już świadczy że jesteś cienki. Osobówką jechała dobre 120 lub więcej. Jeśli osobówka jechała 120 km/godz, to z przyjemnością poznam argumenty. tak na marginesie, jeśli osobówką jechała 120, a TIR 50, to suma predkosci = 170km/godz. Przy tej prędkości tył auta osobowego także by był zmasakrowany. A nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) . Edytowane 1 godzinę temu przez grimson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 58 minut temu Autor Udostępnij Napisano 58 minut temu 26 minut temu, grimson napisał: Jeśli osobówka jechała 120 km/godz, to z przyjemnością poznam argumenty. Już Ci podawałem w różnych sprawach wiele argumentów a Ty odpowiadałeś bzdetami. Tym razem wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi