Skocz do zawartości

Dlaczego kierowca to zabójca

MarioJ

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Marcos73 napisał:

No i coś przytoczył? Zachowali się prawidłowo i po ludzku. Dostał 5 dych za przekroczenie a nie 3 stówki za brak włączonych świateł.

pozdro

Cześć

Marek... ja już sobie dawno odpuściłem - w momencie jak kolega udowadniał, że nie możemy dość wiernie oszacować temperatur panujących w dawnych okresach geologicznych. 

Na tym polega płaskoziemstwo między innymi - widzisz tytuł pasuje do wizji - staje się faktem i dowodem a statystyka, badania naukowe, logika...

Zostawmy to.

Pozdro

• Like 1

7 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Marek... ja już sobie dawno odpuściłem - w momencie jak kolega udowadniał, że nie możemy dość wiernie oszacować temperatur panujących w dawnych okresach geologicznych. 

Na tym polega płaskoziemstwo między innymi - widzisz tytuł pasuje do wizji - staje się faktem i dowodem a statystyka, badania naukowe, logika...

Zostawmy to.

Pozdro

To jest szukanie teorii spiskowych na siłę. Tak to czasami jest, że ludzie stają się ofiarami swojej wyrozumiałości. Trzeba było młodemu wjebać 300 za brak świateł i mieć wszystko dupie. A tak jest afera.

pozdro

• Like 2

3 godziny temu, grimson napisał:

trafisz raz na policjanta w złym humorze, przekroczysz o 1km/godz i wpadnie mandacik.

więc jakie to zwykły kierowca ma zabiezpieczenia, żeby powtarzalnie jeździć w limicie? podpowiem: żadnych. więc skoro nie ma zabezpieczeń, to polowanie na kierowców to zwykłe reperowanie budżetów.

To gdzie jest granica przekroczenia i dlaczego? Tobie nie pasuje 1 km/h, innemu 3, innemu 5, gdzie kończymy?  Zabezpieczenie kierowca ma między uszami, a jak go nie wykorzystuje to płaci. Nikt nie każe jeździć w limicie, skoro nie umie.

• Like 1

3 godziny temu, Mitek napisał:

kolega udowadniał, że nie możemy dość wiernie oszacować temperatur panujących w dawnych okresach geologicznych. 

Polska Akademia Nauk niech żałuje, że nie ma nikogo na Ski Forum. Tu udzielają się autorytety naukowe, z potencjałem na Nagrodę Nobla.

4 godziny temu, Marcos73 napisał:

No i coś przytoczył? Zachowali się prawidłowo i po ludzku. Dostał 5 dych za przekroczenie a nie 3 stówki za brak włączonych świateł.

pozdro

Przytoczyłem, jak pisałem wyżej. Za przekroczenie prędkości 1 km/godz wchodzi mandacik.

Jest bezpieczniej? Jest.

Wchodzi kasa do budżetu państwa? Wchodzi.

Wszystko się zgadza.

11 godzin temu, grimson napisał:

Przytoczyłem, jak pisałem wyżej. Za przekroczenie prędkości 1 km/godz wchodzi mandacik.

Jest bezpieczniej? Jest.

Wchodzi kasa do budżetu państwa? Wchodzi.

Wszystko się zgadza.

Ale po co wyrywasz zdania z kontekstu? Tak się tworzy mity. Nawet śmieciarze są kontrolowani w postaci śledzenia GPS i i videomonitoringu. Policja tak samo i musi się tłumaczyć z każdego zatrzymania. Mandat upraszcza robotę. Moja Żona ostatnio też dostała mandat 50 żęta za jakąś pierdołę, a znacznie przekroczyła prędkość. Było to zaraz po uśpieniu naszego psa i jechała zapłakana. Policjanci to też ludzie, musieli coś wypisać i jakąś pierdołę wymyślili za 50 zeta, bo je chała 20+ na 50-ce. Mam z tego robić aferę, bo dostała 5 dych za nieważną gaśnicę????

pozdro

Godzinę temu, Marcos73 napisał:

Ale po co wyrywasz zdania z kontekstu? Tak się tworzy mity. Nawet śmieciarze są kontrolowani w postaci śledzenia GPS i i videomonitoringu. Policja tak samo i musi się tłumaczyć z każdego zatrzymania. Mandat upraszcza robotę. Moja Żona ostatnio też dostała mandat 50 żęta za jakąś pierdołę, a znacznie przekroczyła prędkość. Było to zaraz po uśpieniu naszego psa i jechała zapłakana. Policjanci to też ludzie, musieli coś wypisać i jakąś pierdołę wymyślili za 50 zeta, bo je chała 20+ na 50-ce. Mam z tego robić aferę, bo dostała 5 dych za nieważną gaśnicę????

pozdro

koniec końców zapłaciła. miły pan policjant zlitował się, i potraktował lepszą połowę ulgowo.

teraz wejdą konkrety. wynika z nich, że budżecik państwa miło puchnie, od wpływów z mandatów:

image.png.173eb2915faa13faaab37102b1b63fec.png

9 minut temu, grimson napisał:

koniec końców zapłaciła. miły pan policjant zlitował się, i potraktował lepszą połowę ulgowo.

teraz wejdą konkrety. wynika z nich, że budżecik państwa miło puchnie, od wpływów z mandatów:

Puchnie, bo ludzie jeżdżą nie przepisowo. Na ludzi nie działa żadna inna motywacja jak kara finansowa. Co roku jest w chuj pijanych kierowców, ludzie to maja w dupie bo ich na to stać. Na mandaty także. Jak nie płacisz mandatów, to co w sumie Cie to obchodzi? Ja na dzień dzisiejszy mam 0 punktów i mandatów brak. Ostatni to 30 jurków i to z Austrii. Japierdole jakie problemy masz. Jak zadupcasaz i łamiesz przepisy, to się musisz liczyć z mandatami. Ja jeżdzę szybko dość i w razie mandatu nie dyskutuję tylko go płacę.

pozdro

27 minut temu, grimson napisał:

No i weszły konkrety:

2022 - 1,42 mld

2025 - 1,39 mld

Drastyczny wzrost według Nieocenionych Źródeł Grimsona.

Swoją drogą jeżeli ktoś myśli, że 100 czy 200 mln ma jakiś kluczowy wpływ na budżet... Niezłe. Zbudujemy 3km dróg szybkiego ruchu więcej... no ale już w górach to może pół. 🙂

Edytowane przez Mitek
  • Like 1

Godzinę temu, Mitek napisał:

No i weszły konkrety:

2022 - 1,42 mld

2025 - 1,39 mld

Drastyczny wzrost według Nieocenionych Źródeł Grimsona.

Swoją drogą jeżeli ktoś myśli, że 100 czy 200 mln ma jakiś kluczowy wpływ na budżet... Niezłe. Zbudujemy 3km dróg szybkiego ruchu więcej... no ale już w górach to może pół. 🙂

i to się nazywa manipulacja.

- w 2010r, w materiale który cytowałem wyżej, policja wystawiła ponad 2,5 mln mandatów

- rok 2022: ponad 4,3 mln mandatów

- rok 2025: szacunkowo ponad 4,05 mln mandatów

interesujące, że cytujesz tylko dla ciebie interesujące fragmenty.

obiektywizm poszedł się paść na zielone łąki.

36 minut temu, Adam ..DUCH napisał:

Jako emeryt napiszę tak - kolejny raz zrobili z siebie debili. Kompletnie przespali zajęcia z prawa administracyjnego, karnego. Zapomnieli o roli "kary" i zasadach jej wymierzania 

Ale kto? Policja? Przecież oni sami tego nie wymyślają. Są przecież lepsi na Wiejskiej.

pozdro.

2 godziny temu, grimson napisał:

i to się nazywa manipulacja.

- w 2010r, w materiale który cytowałem wyżej, policja wystawiła ponad 2,5 mln mandatów

- rok 2022: ponad 4,3 mln mandatów

- rok 2025: szacunkowo ponad 4,05 mln mandatów

interesujące, że cytujesz tylko dla ciebie interesujące fragmenty.

obiektywizm poszedł się paść na zielone łąki.

Cały czas podnosisz problem wpływów do budżetu a nie ilości wystawianych mandatów. Jeżeli chcesz coś udowodnić to załączaj dane żeby to udowodnić a nie takie, które tezie przeczą.

Popatrz:

Wpływy z mandatów w roku 2010 to 612 mln pln

W roku 2025 to 1390 mln pln

Wzrost 778 mln co daje wzrost o 120%. W tym czasie siła nabywcza złotówki spadła o mniej więcej 45-50%. Co daje realny wzrost o mniej więcej 10%. Zakładając, że ściągalność w tym czasie wzrosła z poniżej 50% w 2010 roku do mniej więcej 70% w latach obecnych to wpływy utrzymują się mniej więcej na stałym poziomie a ich koszty - wzrost ilości mandatów o około 80% - znacząco wzrosły. 

I to jest coś czym bym się trochę martwił.

Natomiast zakładając, że zwiększyło to bezpieczeństwo na drogach:

Wskaźnik  Rok 2010 Rok 2025 Zmiana
Wypadki drogowe 38 832 20 925 -46%
Ofiary śmiertelne 3 907 1 660 -57%
Liczba rannych 48 952 24 590 -50%
Kolizje drogowe 416 075 391 811 -6%

to można przyjąć, że akcja mandatowania przyniosła oczekiwany efekt i nie pociągnęła za sobą dodatkowych znaczących kosztów.

Zaznaczam, że to szybkie myślenie bez jakichś wyliczeń czy szczegółowych statystyk , analizy wpływu automatyki na ilości i koszty itd.

Edytowane przez Mitek

14 minut temu, Mitek napisał:

Cały czas podnosisz problem wpływów do budżetu a nie ilości wystawianych mandatów. Jeżeli chcesz coś udowodnić to załączaj dane żeby to udowodnić a nie takie, które tezie przeczą.

Popatrz:

Wpływy z mandatów w roku 2010 to 612 mln pln

W roku 2025 to 1390 mln pln

Wzrost 778 mln co daje wzrost o 120%. W tym czasie siła nabywcza złotówki spadła o mniej więcej 45-50%. Co daje realny wzrost o mniej więcej 10%. Zakładając, że ściągalność w tym czasie wzrosła z poniżej 50% w 2010 roku do mniej więcej 70% w latach obecnych to wpływy utrzymują się mniej więcej na stałym poziomie a ich koszty - wzrost ilości mandatów o około 80% - znacząco wzrosły. 

I to jest coś czym bym się trochę martwił.

Natomiast zakładając, że zwiększyło to bezpieczeństwo na drogach:

Wskaźnik  Rok 2010 Rok 2025 Zmiana
Wypadki drogowe 38 832 20 925 -46%
Ofiary śmiertelne 3 907 1 660 -57%
Liczba rannych 48 952 24 590 -50%
Kolizje drogowe 416 075 391 811 -6%

to można przyjąć, że akcja mandatowania przyniosła oczekiwany efekt i nie pociągnęła za sobą dodatkowych znaczących kosztów.

Zaznaczam, że to szybkie myślenie bez jakichś wyliczeń czy szczegółowych statystyk , analizy wpływu automatyki na ilości i koszty itd.

dodaj jeszcze, jak między 2010 a 2025 poprawiła się infastruktura drogowa + jakość samochodów.

i będziemy mieć pełen obraz.

14 minut temu, grimson napisał:

dodaj jeszcze, jak między 2010 a 2025 poprawiła się infastruktura drogowa + jakość samochodów.

i będziemy mieć pełen obraz.

Czy ja piszę niezrozumiale???

To proste wyliczenie na kolanie zmiennych jest cała masa i uwzględnienie ich jest trudne statystycznie w chwilkę.

Z części czynników pewnie nawet nie zdajemy sobie sprawy - to znaczy ja sobie nie zdaję bo ty ogarniasz wszystkie i masz "pełen obraz".

Edytowane przez Mitek

1 godzinę temu, Mitek napisał:

Czy ja piszę niezrozumiale???

To proste wyliczenie na kolanie zmiennych jest cała masa i uwzględnienie ich jest trudne statystycznie w chwilkę.

Z części czynników pewnie nawet nie zdajemy sobie sprawy - to znaczy ja sobie nie zdaję bo ty ogarniasz wszystkie i masz "pełen obraz".

No i pacz pan:

Co jest najbardziej istotne, przy redukcji wypadków samochodowych w Polsce, od roku 2010?

Read 1 web page

Odpowiadając na Pana pytanie, analiza dostępnych informacji wskazuje, że na znaczącą redukcję liczby wypadków śmiertelnych na polskich drogach od 2010 roku wpływ miała przede wszystkim poprawa infrastruktury drogowej, a następnie zaostrzenie przepisów i rozwój systemów nadzoru .

Poniżej przedstawiam kluczowe czynniki, które przyczyniły się do tej pozytywnej zmiany.

🔍 Kluczowe czynniki poprawy bezpieczeństwa (od 2010 r.)

Dane pokazują, że liczba ofiar śmiertelnych systematycznie spadała: w 2010 roku po raz pierwszy spadła poniżej 4 tysięcy, w 2015 poniżej 3 tysięcy, a w 2022 poniżej 2 tysięcy . Za tym trendem stoją konkretne działania.

Czynnik Opis znaczenia
1. Rozwój infrastruktury drogowej To czynnik o kluczowym znaczeniu. Dzięki funduszom unijnym nastąpiła intensywna budowa nowych, bezpieczniejszych dróg ekspresowych i autostrad. W samym tylko 2025 roku oddano do użytku niemal 400 km nowych tras, a na kolejne 390 km ogłoszono przetargi . Nowe drogi są projektowane z myślą o bezpieczeństwie, m.in. poprzez bezkolizyjne skrzyżowania, pasy awaryjne i nowoczesne bariery energochłonne.
2. Automatyzacja nadzoru (fotoradary) Rozwój systemów automatycznego nadzoru, takich jak fotoradary i odcinkowe pomiary prędkości, zdyscyplinował kierowców. Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym (CANARD) nadzoruje obecnie 623 lokalizacje, a wkrótce dojdzie ponad 100 nowych urządzeń, w tym 32 nowe odcinkowe pomiary prędkości na drogach szybkiego ruchu .
3. Zaostrzenie kar dla kierowców Zarówno obecny, jak i poprzedni rząd wprowadzały surowsze kary dla łamiących przepisy. W 2022 roku radykalnie podniesiono mandaty. Od 2026 roku wchodzą w życie kolejne zmiany, takie jak dożywotnia utrata prawa jazdy dla niektórych sprawców oraz zatrzymywanie prawa jazdy za przekroczenie prędkości o 50 km/h w terenie zabudowanym . Wprowadzono też możliwość kar więzienia za drastyczne łamanie przepisów stwarzające zagrożenie .

💡 Dodatkowe aspekty

Oprócz wymienionych w tabeli czynników, na poprawę statystyk wpływają także:

• Lepsze samochody: Nowoczesne pojazdy wyposażone w systemy bezpieczeństwa (np. ESP, liczne poduszki powietrzne, systemy hamowania awaryjnego) lepiej chronią pasażerów .

• Rozwój ratownictwa drogowego: Szybszy i skuteczniejszy dojazd służb ratunkowych na miejsce wypadku zwiększa szanse na przeżycie ofiar .

Podsumowanie

Gdyby miał Pan wskazać jeden, najważniejszy czynnik odpowiadający na Pana pytanie, byłaby to budowa nowoczesnej infrastruktury drogowej, która fundamentalnie zmieniła warunki podróżowania. Działania te, wsparte przez zaostrzenie prawa i skuteczniejszy nadzór, przełożyły się na wymierne ratowanie ludzkiego życia.

36 minut temu, Adam ..DUCH napisał:

Nie policja tylko policjanci

To największa formacja ludzi z przypadku tam ambitnych z powołania jest taki odsetek jak dobrze jeżdżących technicznie narciarzy 😂

Mlodzi może dziś tematu nie za bardzo kumają ale ci urodzeni jeszcze w czasach komuny temat regionalnej jednostki po 90 powinni totalnie kojarzyć 😂 ja o jednostce ze swojej mieściny mogę godzinami opowiadać -alkoholicy , narkomani, dziwkarze, łapownicy itd 🥳🥳 ale też znam i prawdziwych z powołania ambitnych niebieskich  🤷‍♂️ najgorzej jebnieci byli ci którzy w szkole w kącie stali a po niej nie wiedzieli co ze soba poczynić-później dostali blachę,gnata i latali jak pojebani na bombach bawiąc sie w szeryfa 🤦‍♂️😂 komedia zresztą nie jeden film już powstał o tej formacji chyba Wega najlepiej pokazał obraz komendy tamtych lat . 

Godzinę temu, grimson napisał:

No i pacz pan:

Co jest najbardziej istotne, przy redukcji wypadków samochodowych w Polsce, od roku 2010?

Read 1 web page

Odpowiadając na Pana pytanie, analiza dostępnych informacji wskazuje, że na znaczącą redukcję liczby wypadków śmiertelnych na polskich drogach od 2010 roku wpływ miała przede wszystkim poprawa infrastruktury drogowej, a następnie zaostrzenie przepisów i rozwój systemów nadzoru .

Poniżej przedstawiam kluczowe czynniki, które przyczyniły się do tej pozytywnej zmiany.

🔍 Kluczowe czynniki poprawy bezpieczeństwa (od 2010 r.)

Dane pokazują, że liczba ofiar śmiertelnych systematycznie spadała: w 2010 roku po raz pierwszy spadła poniżej 4 tysięcy, w 2015 poniżej 3 tysięcy, a w 2022 poniżej 2 tysięcy . Za tym trendem stoją konkretne działania.

Czynnik Opis znaczenia
1. Rozwój infrastruktury drogowej To czynnik o kluczowym znaczeniu. Dzięki funduszom unijnym nastąpiła intensywna budowa nowych, bezpieczniejszych dróg ekspresowych i autostrad. W samym tylko 2025 roku oddano do użytku niemal 400 km nowych tras, a na kolejne 390 km ogłoszono przetargi . Nowe drogi są projektowane z myślą o bezpieczeństwie, m.in. poprzez bezkolizyjne skrzyżowania, pasy awaryjne i nowoczesne bariery energochłonne.
2. Automatyzacja nadzoru (fotoradary) Rozwój systemów automatycznego nadzoru, takich jak fotoradary i odcinkowe pomiary prędkości, zdyscyplinował kierowców. Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym (CANARD) nadzoruje obecnie 623 lokalizacje, a wkrótce dojdzie ponad 100 nowych urządzeń, w tym 32 nowe odcinkowe pomiary prędkości na drogach szybkiego ruchu .
3. Zaostrzenie kar dla kierowców Zarówno obecny, jak i poprzedni rząd wprowadzały surowsze kary dla łamiących przepisy. W 2022 roku radykalnie podniesiono mandaty. Od 2026 roku wchodzą w życie kolejne zmiany, takie jak dożywotnia utrata prawa jazdy dla niektórych sprawców oraz zatrzymywanie prawa jazdy za przekroczenie prędkości o 50 km/h w terenie zabudowanym . Wprowadzono też możliwość kar więzienia za drastyczne łamanie przepisów stwarzające zagrożenie .

💡 Dodatkowe aspekty

Oprócz wymienionych w tabeli czynników, na poprawę statystyk wpływają także:

• Lepsze samochody: Nowoczesne pojazdy wyposażone w systemy bezpieczeństwa (np. ESP, liczne poduszki powietrzne, systemy hamowania awaryjnego) lepiej chronią pasażerów .

• Rozwój ratownictwa drogowego: Szybszy i skuteczniejszy dojazd służb ratunkowych na miejsce wypadku zwiększa szanse na przeżycie ofiar .

Podsumowanie

Gdyby miał Pan wskazać jeden, najważniejszy czynnik odpowiadający na Pana pytanie, byłaby to budowa nowoczesnej infrastruktury drogowej, która fundamentalnie zmieniła warunki podróżowania. Działania te, wsparte przez zaostrzenie prawa i skuteczniejszy nadzór, przełożyły się na wymierne ratowanie ludzkiego życia.

Napisz coś sam to może chociaż wtedy zrozumiesz co czytasz/piszesz.