Skocz do zawartości

Dlaczego kierowca to zabójca

MarioJ

Rekomendowane odpowiedzi

W środę, 25 lutego 2026 roku około godziny 17.30 dyżurny siemianowickiej jednostki otrzymał informację o niebezpiecznie poruszającym się samochodzie marki Audi.

Już podczas rozmowy z kierującym policjanci wyczuli od niego alkohol. 35-letni mieszkaniec Bytomia zachowywał się nerwowo i nie wykonywał poleceń mundurowych. Utrudniał przeprowadzenie kontroli stanu trzeźwości i kwestionował zasadność kontroli. Już podczas rozmowy z kierującym policjanci wyczuli od niego alkohol. 35-letni mieszkaniec Bytomia zachowywał się nerwowo i nie wykonywał poleceń mundurowych. Utrudniał przeprowadzenie kontroli stanu trzeźwości i kwestionował zasadność kontroli. Dodatkowo okazało się, że nie posiada uprawnień do kierowania pojazdami. Co więcej, w aucie znajdował się również 15-letni pasażer, który znajdował się w stanie po użyciu alkoholu. Sprawą nieletniego zajmie się sąd rodzinny.

filmik https://slaska.policja.gov.pl/dokumenty/zalaczniki/58/58-923520.mp4

pełno info Policji https://slaska.policja.gov.pl/kat/informacje/wiadomosci/434117,Nietrzezwy-kierujacy-zaatakowal-policjanta-Mial-blisko-15-promila-alkoholu-w-org.html

3 minuty temu, Mitek napisał:

Cześć

Mario, na absolutnych idiotów po prostu nie poradzisz trzeba strzelać. W tych tunelach są w większości odcinkowe pomiary prędkości wiec trzeba być z założenia kosmitą, żeby robć takie rzeczy.

Pozdro

Czesć

Mitek, kosmici zdarzają się na drodze, z dwa miesiące temu widziałem informację, że goście zatrzymali się w tunelu na Zakopiance w celu załatwienia potrzeb fizjologicznych...

pozdro

• Like 1

4 godziny temu, Mitek napisał:

Cześć

Mario, na absolutnych idiotów po prostu nie poradzisz trzeba strzelać. W tych tunelach są w większości odcinkowe pomiary prędkości wiec trzeba być z założenia kosmitą, żeby robć takie rzeczy.

Pozdro

Też bym strzelał. 
Robisz to u siebie ? 

• Like 1

Cześć

Mamy jeden tunel i jest w nim odcinkowy pomiar na całej długości. Jeżdżę tamtędy bardzo często - czasami 4 razy dziennie. Nigdy nie widziałem aby ktokolwiek jechał tam niezgodnie z przepisami, ani o takim przypadku nie słyszałem. Może to przypadłość Małopolan...?

Pozdro

P.S.

Oczywiście żartuję, ale chodzi mi o to, że takie przypadki są naprawdę rzadkie natomiast my - ludzie, a za nimi nasze media koncentrują się na takich kuriozach choć rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej... więc... nie strzelam bo nie mam okazji ale wożę w samochodzie łuk i strzały. 😉

Edytowane przez Mitek

Ja akurat uważam, że nasze jednostkowe obserwacje nie są dobre do wyciągania szerszych wniosków.

Według statystyk w ciągu pierwszego roku działania OPP w tunelu pod Ursynowem wystawiono 46 tys mandatów co dane średnio ponad 120 mandatów na dobę - tu pewnie zadziałał syndrom nowości;-).

Znalazłem jeszcze niepełne statystyki za 2024, w ciągu 9 miesięcy wystawiono 17 tys mandatów czyli około 60 na dobę. Czy to mało czy to dużo można się spierać, ale jednak tych kilkudziesięciu durniów na każdą dobę się znajduje. Dodam, że własne obserwacje mam bardzo podobne do Twoich. Też dość często jeżdżę tym tunelem zwłaszcza po południu i praktycznie nikt mnie nie wyprzedza - zazwyczaj jadę licznikowe 84-85.

Jechałem wczoraj przez tunel w fr między Colmar a Nancy wjeżdżając do tunelu ( słuchałem własnej muzy nie radia ) automatycznie przełączył się komunikat na głośniki w czterech językach informujący jak zachowywać się jadąc w tym tunelu, prędkość max 70 po ostatniej informacji ponownie grała moja muza .  Może to jest metoda ! 

Możliwe, choć ten tunel pod Ursynowem jest naprawdę bardzo dobrze oznaczony i nie wiem jak można przeoczyć tyle informacji jeśli faktycznie skupiasz się na drodze. Dodatkowo w większości krajów (Austria, Niemcy, Czechy) w autostradowych tunelach jest jakieś ograniczenie prędkości, czasem do 80 czasem do 100.

13 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Mamy jeden tunel i jest w nim odcinkowy pomiar na całej długości. Jeżdżę tamtędy bardzo często - czasami 4 razy dziennie. Nigdy nie widziałem aby ktokolwiek jechał tam niezgodnie z przepisami, ani o takim przypadku nie słyszałem. Może to przypadłość Małopolan...?

Pozdro

P.S.

Oczywiście żartuję, ale chodzi mi o to, że takie przypadki są naprawdę rzadkie natomiast my - ludzie, a za nimi nasze media koncentrują się na takich kuriozach choć rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej... więc... nie strzelam bo nie mam okazji ale wożę w samochodzie łuk i strzały. 😉

Ile kilometrów ma ten tunel ?

ps.

tak tylko z ciekawości pytam