Sali Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu 9 godzin temu, Mitek napisał: A co to znaczy 73 przy bucie i że mniej nie chcesz? Pozdro Myślę, że niepotrzebnie czepiasz się szczegółów. Starałem się napisać w miarę konkretnie, na tyle na ile pozwala moja słaba wiedza co bym oczekiwał. Jeśli dobrze rozumiem to węższe narty pod butem są bardziej do slalomu, ja raczej jeżdżę dłuższymi skrętami. Może inaczej, w obecnej wersji przechodzenie z krawędzi na krawędź jest wystarczająco proste i raczej nie potrzebuję iść w dół. Dam Ci prosty przykład, który może bardziej naświetli problem. Gdybyśmy rozmawiali o tenisie stołowym (na tym się dobrze znam), i powiedziałbyś mi, że jesteś amatorem, który gra od 10 lat, styl wszechstronny - to bardzo prosto mógłbym Ci zaproponować coś w przedziałach cenowych. Czyli do 200zł za całość to będzie badziew, ale jeśli nie masz więcej to coś wymyślimy. Powyżej 300zł to już będzie fajny zestaw. Oczywiście możesz wydać 1000zł, ale przy Twoim poziomie nie odczujesz różnicy w stosunku do tego za 300zł, bo nie masz takiego czucia, żeby docenić droższy sprzęt (deska z przekładkami z włókien węglowych pewnie będzie trochę lepsza od zwykłej drewnianej, ale tego nie odczujesz). Najgorsze natomiast jest, bo najczęstszym błędem jest to, że ktoś przecenia swoje umiejętności i szybkość gry i wybiera zestaw ofensywny, którego kompletnie nie ogarnie. Widzisz ja szukam czegoś wszechstronnego w średniej półce cenowej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Każda gigantka do długich skrętów jest pod butem wąska, 66-68 mm, więc kwestia długości skrętu nie ma tu nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sali Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu 9 godzin temu, bubol.T napisał: Na pewno nie warto iść w jakies używane badziewia. Można znaleźć fajny sprzęt w podanych widełkach. Np. Coś takiego, sprzedawca sprawdzony https://m.olx.pl/d/oferta/narty-zjazdowe-kastle-px71-prd-12-gw-nowe-wyprzedaz-CID767-IDLRSIH.html?_gl=1*g3brek*_gcl_au*NDE2NTY2NzE5LjE3Njk0NDc5ODg.*_ga*MTY2MDkwMDkyNC4xNzY5NDQ3OTg4*_ga_6PZTQNYS5C*czE3Njk1NTI1MTIkbzIkZzEkdDE3Njk1NTI2NjAkajU1JGwwJGgw*_ga_1MNBX75RRH*czE3Njk1NTI1MTIkbzIkZzEkdDE3Njk1NTI2NjAkajU1JGwwJGgw&reason=seller_listing|olx_shop_premium fajne, ale jest napisane, że mogą posiadać drobne wady produkcyjne - takich rzeczy to jednak się obawiam. 1 minutę temu, Chertan napisał: Za 2000 kupujesz prawie nowe narty używane, byle z pewnego źródła, kupowanie nowych nart przecenionych na 1300 - szkoda kasy, bo niedługo się przekonasz (o ile będziesz się chciał rozwijać), że nie wystarczy. Nie będę przytakiwać propozycjom, które są niewłaściwe, zapewne wielu kolegów również. Narty o szerokości 72 jest całkiem sporo w każdej stajni. No i tutaj się chyba nie zgodzę. Nie wiem czy będę się chciał rozwijać, wolę przechodzić stopniowo na lepszy sprzęt. To czego najbardziej się obawiam to kupno zbyt ambitnego sprzętu, którego nie ogarnę, który będzie zbyt trudny (czyli będzie zbyt twardy, będzie się ciężko skręcało) i odbierze mi przyjemność z jazdy. Jeśli odczuję postęp i za kilka lat będę chciał znowu zmienić sprzęt, to nie będzie z tym problemu. Nie chcę teraz kupować nart do końca życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu To jeżeli potrzebujesz przytaknięcia dla swoich propozycji to raczej nie znajdziesz, oczywiście możesz się nie zgadzać i kupuj co tam chcesz. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 11 godzin temu, Mitek napisał: Większość nart z segmentu nart popularnych jest podobna ale modele najtańsze są naprawdę badziewne a co sądzisz na przykład o modelu Völkl SRC Racetiger - badziewie czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 11 godzin temu, SzymQ napisał: ja zaczynałem mając 40 to ile sezonów masz teraz za sobą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 8 minutes ago, Jan said: to ile sezonów masz teraz za sobą ? 6 i jeszcze niestety nie miałem okazji z Tobą pojeździć. A Ty chyba masz kilkadziesiąt... Gdybyś przypadkiem był w PL, to możemy się spotkać na jakiejś oślej łączce i coś mi podpowiesz z techniki. Z góry dzięki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sali Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu 36 minut temu, Chertan napisał: To jeżeli potrzebujesz przytaknięcia dla swoich propozycji to raczej nie znajdziesz, oczywiście możesz się nie zgadzać i kupuj co tam chcesz. Nie ma co się fochować, wolałbym szczerze jakąś konkretniejszą odpowiedź. Napisałeś, że mogę kupić używki za 2tys, i to jest ok, tylko ja nie znam jak Ty to ująłeś pewnego źródła i nawet nie wiem jak ocenić czy narty są mało używane. Jeśli możesz to napisz mi kilka konkretnych modeli, które masz na myśli, albo chociaż parametry, to sobie coś poszukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Teraz, Sali napisał: ja nie znam jak Ty to ująłeś pewnego źródła @Bruner79 - już znasz.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowane) Gdybyś zobaczył jaką ja miałem wadę, to byś sie uśmiał. Zadzwoniłem do nich, wysłali mi zdjęcia tej wady w dobrej rozdzielczości. Narty sa na gwarancji i mam na nie fakturę. Teraz po około 30 dniach na stoku tej ryski nie widać, bo przykryły ją inne, zrobione w kolejce przez deptanie tyłów nart. Ale każdy podejmuje decyzję samodzielnie. Pozdrowienia Edytowane 7 godzin temu przez bubol.T 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sali Napisano 7 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 7 godzin temu 42 minuty temu, bubol.T napisał: Gdybyś zobaczył jaką ja miałem wadę, to byś sie uśmiał. Zadzwoniłem do nich, wysłali mi zdjęcia tej wady w dobrej rozdzielczości. Narty sa na gwarancji i mam na nie fakturę. Teraz po około 30 dniach na stoku tej ryski nie widać, bo przykryły ją inne, zrobione w kolejce przez deptanie tyłów nart. Ale każdy podejmuje decyzję samodzielnie. Pozdrowienia ok, dzięki. A możesz mi powiedzieć czym się kierowałeś, że akurat ten model wybrałeś? Widzę, że on ma sporo innych modeli, czy to kwestia promienia skrętu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 24 minuty temu, Sali napisał: ok, dzięki. A możesz mi powiedzieć czym się kierowałeś, że akurat ten model wybrałeś? Widzę, że on ma sporo innych modeli, czy to kwestia promienia skrętu? Ja nie napisałem, że wybrałem ten model. Mam zupełnie inny. Wysłałem Ci przykładowy model według tego, co wcześniej pisałeś i czego oczekujesz. Nie po to, żeby Ci narzucić jakikolwiek wybór, tylko pokazać, ze można kupić coś dobrego, nowego i w cenie która mieści się w Twoich widełkach. Sporo forumowiczów kupuje narty od @Bruner79 i wszyscy są zadowoleni. Poszukaj, zastanow się, poczytaj. Juz tu niedawno pisaliśmy, jak ludzie kupują za 1500 zł zjechane volkl bez krawędzi, albo nawet z uszkodzonym rdzeniem. Ale mają markę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, SzymQ napisał: coś mi podpowiesz z techniki. nie mam o tym zielonego pojęcia Edytowane 6 godzin temu przez Jan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sali Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu 28 minut temu, bubol.T napisał: Ja nie napisałem, że wybrałem ten model. Mam zupełnie inny. Wysłałem Ci przykładowy model według tego, co wcześniej pisałeś i czego oczekujesz. Nie po to, żeby Ci narzucić jakikolwiek wybór, tylko pokazać, ze można kupić coś dobrego, nowego i w cenie która mieści się w Twoich widełkach. Sporo forumowiczów kupuje narty od @Bruner79 i wszyscy są zadowoleni. Poszukaj, zastanow się, poczytaj. Juz tu niedawno pisaliśmy, jak ludzie kupują za 1500 zł zjechane volkl bez krawędzi, albo nawet z uszkodzonym rdzeniem. Ale mają markę. Rozumiem, to znaczy kolega Bruner wysłał mi już pewne propozycje, więc się temu przyjrzę na spokojnie. Ciekawi mnie po prostu jakie parametry zadecydowały, że wybrałeś akurat ten model dla mnie, długość, twardość, szerokość pod butem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu W dniu 26.01.2026 o 13:03, Sali napisał: Cześć, Pewnie się trochę powtórzę, ale nie znalazłem na forum bardzo podobnej sytuacji, więc może ktoś pomoże. Mam prawie 50 lat, jeżdżę dosyć amatorsko, to znaczy daję radę na krawędziach, ale jednak na stromych trasach i muldach zarzucam tyłami i zdarza mi się odchylać do tyłu. Na bardziej płaskich tor jazdy i pozycja jest dosyć dobra. W sezonie jeden wyjazd Włochy lub Austria, głównie jeżdżę po czerwonych trasach i powiedzmy poza tym raz w tygodniu na 2 godzinki w kraju na łatwiejszych stokach. Taki ze mnie amator, że nawet nie wiedziałem, że narty należy regularnie ostrzyć. Jak to zrobiłem to po prostu była przepaść w jeździe, kompletnie inaczej i duużo łatwiej. Obecnie jeżdżę na Nordica drive LX 168cm (wzrost 181cm, waga 74kg), buty Fischer MY RC PRO 100X. Pytanie jest czy zmieniać, czy wogóle jest sens? Trasy po których jeżdżę są mieszane, rzadko trafiam na sztruks, bo nie chce mi się rano wstawać. Często oblodzone, zdarzają się muldy. Jak jest grysik to raczej odpuszczam. Poszukaj desek 72-76 max 78 pod butem. W opisie zwróć uwagę żeby były na rdzeniu drewnianym i miały chociaż jakieś wzmocnienie titanalem. Długość tak w przedziale 172-178. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 6 minut temu, Bruner79 napisał: Poszukaj desek 72-76 max 78 pod butem. W opisie zwróć uwagę żeby były na rdzeniu drewnianym i miały chociaż jakieś wzmocnienie titanalem. Długość tak w przedziale 172-178. 7 minut temu, Sali napisał: Rozumiem, to znaczy kolega Bruner wysłał mi już pewne propozycje, więc się temu przyjrzę na spokojnie. Ciekawi mnie po prostu jakie parametry zadecydowały, że wybrałeś akurat ten model dla mnie, długość, twardość, szerokość pod butem? Takie jak kolega powyżej napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 2 godziny temu, Sali napisał: ajne, ale jest napisane, że mogą posiadać drobne wady produkcyjne - takich rzeczy to jednak się obawiam. Cze Mam takie - 1 sezon jeżdżone. Naostrzone i nasmarowane. Za 5 stówek z przesyłką są Twoje. Bez wad produkcyjnych. Kupione jako nowe. Były teraz we Francji ze mną, ale się nie doczekały debiutu. Mam świadków. 175cm czy jakoś tak. Leżą i się kurzą. Noszą ślady użytkowania, ale najważniejsze ślizgi i krawędzie są ok. Opinia - sprzęt niezły, ale dla mnie narty bez blachy są zbyt słabe. Są niezwykle lekkie, jak coś. Jak przyszły, to myślałem że mnie ktoś oszukał i pusty karton przysłał :), da się na nich jeździć i nie mają jakichś większych braków, w końcu sezon jeździłem i żyję, wręcz byłem z nich zadowolony. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sali Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu Godzinę temu, Bruner79 napisał: Poszukaj desek 72-76 max 78 pod butem. W opisie zwróć uwagę żeby były na rdzeniu drewnianym i miały chociaż jakieś wzmocnienie titanalem. Długość tak w przedziale 172-178. A dlaczego Head shape v5 będzie złym wyborem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Nie twierdzę że złym. Zwróciłem Ci uwagę na budowę desek i długość. Reszta up to You. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 4 godziny temu, Sali napisał: Nie ma co się fochować, wolałbym szczerze jakąś konkretniejszą odpowiedź. Napisałeś, że mogę kupić używki za 2tys, i to jest ok, tylko ja nie znam jak Ty to ująłeś pewnego źródła i nawet nie wiem jak ocenić czy narty są mało używane. Jeśli możesz to napisz mi kilka konkretnych modeli, które masz na myśli, albo chociaż parametry, to sobie coś poszukam. Stary, zero focha, tylko ile razy można pisać to samo, linki do fajnych grup nart Ci dałem, od Brunera mam łącznie z 6 part nart albo nawet więcej, więc polecam człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Marcos73 napisał: Cze Mam takie - 1 sezon jeżdżone. Naostrzone i nasmarowane. Za 5 stówek z przesyłką są Twoje. Bez wad produkcyjnych. Kupione jako nowe. Były teraz we Francji ze mną, ale się nie doczekały debiutu. Mam świadków. 175cm czy jakoś tak. Leżą i się kurzą. Noszą ślady użytkowania, ale najważniejsze ślizgi i krawędzie są ok. Opinia - sprzęt niezły, ale dla mnie narty bez blachy są zbyt słabe. Są niezwykle lekkie, jak coś. Jak przyszły, to myślałem że mnie ktoś oszukał i pusty karton przysłał :), da się na nich jeździć i nie mają jakichś większych braków, w końcu sezon jeździłem i żyję, wręcz byłem z nich zadowolony. pozdro Z ciekawości - po co je kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sali Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Panowie, Dziękuję wszystkim za pomoc i cierpliwość. Sporo się od Was dowiedziałem, trochę też pomogła sztuczna inteligencja 😉 Wybór padł na Head shape V5. Ślubu z nartami nie biorę, jeśli będą zbyt słabe to najwyżej je zmienię za rok czy dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu I git, napisz jak wrażenia. Zima w pełni, to pewnie niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, zając napisał: Z ciekawości - po co je kupiłeś? Teresko Jeździłem na GS-ach Atomic 173 cm, do momentu, jak się na nich przejechała Żona - narty zostały przejęte w sposób siłowy i nic nie miałem do gadania. Więc zaczęły się poszukiwania, a że kupiłem jakoś równocześnie SL Kastle i to świetne (dla mnie) deski idąc za ciosem kupiłem PX-y o charakterystyce takiej raczej hybrydy. Przejeździłem w nich sezon (nie cały) i będąc na wiosnę na nartach z rodziną w czasie przerwy założyłem ponownie mój stary GS (a skorupy mamy takie same) i się okazało, że kombinacje alpejskie z nartami są bez sensu, bo dla mnie jako narta uniwersalna to przykrótki GS o tradycyjnej konstrukcji. No musiałem do tego dojrzeć. Więc kupiłem ponownie Kastle GS 173 cm, po czym ponownie Żona je przejęła po sezonie - bo Atomy zajechała i nie było już co ostrzyć. Poszły do jakiegoś forumowicza za free. Będąc z Damianem i Marasem na Moltku jeździłem na Stoeckli GS 180cm, super narta i chciałem kupić taką. Ale nie było. Więc trafiłem na Kastle GS 178 (używki) i szybciutko kupiłem, ale na raz chwilę później pojawiły się używki Stoeckli GS 180 i też je kupiłem, bo sezon był tuż, tuż. Ja jestem leniwy i o ile miałem pod nosem serwis, to nie było problemu, ale niestety zamknęli i ostrzenie i smarowanie wszystkich nart to problem, bo mi się nie chce, a i czasu na to nie mam. Musze wybrać 1 parę i wyszło, że ów przykrótki GS to najlepsze wyjście dla mnie. Czy w Alpy, czy na nasze popierdółki się sprawdza. Więc obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem wielu par nart, ale jeżdżę de facto tylko na 1. Właśnie kupiłem następna parę Dynastar GS 173cm a reszta może leżeć - chociaż szkoda, albo znajdzie nowego użytkownika. JA NA NICH NIE BĘDĘ JEŹDZIŁ! Prosta historia 😉 pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 16 minut temu, Marcos73 napisał: Teresko Jeździłem na GS-ach Atomic 173 cm, do momentu, jak się na nich przejechała Żona - narty zostały przejęte w sposób siłowy i nic nie miałem do gadania. Więc zaczęły się poszukiwania, a że kupiłem jakoś równocześnie SL Kastle i to świetne (dla mnie) deski idąc za ciosem kupiłem PX-y o charakterystyce takiej raczej hybrydy. Przejeździłem w nich sezon (nie cały) i będąc na wiosnę na nartach z rodziną w czasie przerwy założyłem ponownie mój stary GS (a skorupy mamy takie same) i się okazało, że kombinacje alpejskie z nartami są bez sensu, bo dla mnie jako narta uniwersalna to przykrótki GS o tradycyjnej konstrukcji. No musiałem do tego dojrzeć. Więc kupiłem ponownie Kastle GS 173 cm, po czym ponownie Żona je przejęła po sezonie - bo Atomy zajechała i nie było już co ostrzyć. Poszły do jakiegoś forumowicza za free. Będąc z Damianem i Marasem na Moltku jeździłem na Stoeckli GS 180cm, super narta i chciałem kupić taką. Ale nie było. Więc trafiłem na Kastle GS 178 (używki) i szybciutko kupiłem, ale na raz chwilę później pojawiły się używki Stoeckli GS 180 i też je kupiłem, bo sezon był tuż, tuż. Ja jestem leniwy i o ile miałem pod nosem serwis, to nie było problemu, ale niestety zamknęli i ostrzenie i smarowanie wszystkich nart to problem, bo mi się nie chce, a i czasu na to nie mam. Musze wybrać 1 parę i wyszło, że ów przykrótki GS to najlepsze wyjście dla mnie. Czy w Alpy, czy na nasze popierdółki się sprawdza. Więc obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem wielu par nart, ale jeżdżę de facto tylko na 1. Właśnie kupiłem następna parę Dynastar GS 173cm a reszta może leżeć - chociaż szkoda, albo znajdzie nowego użytkownika. JA NA NICH NIE BĘDĘ JEŹDZIŁ! Prosta historia 😉 pozdro Już wszystko jasne. Właśnie byłam zdziwiona że wielbiciel GS zakupił nie-GSy. Jabym była na miejscu założyciela tematu, to bym brała w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi