Skocz do zawartości

Eksperci

Spiochu

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam przeczytać, szczególnie @Mitek:

Amator po tygodniowym kursie zastępuje i szkoli personel medyczny w szpitalu. 

https://wykop.pl/link/7836499/pokoj-pielegniarek-dzien-dobry-moj-krewniak-ma-port-naczyniowy-trzeba-zgodnie/strona/2\

Cytat

Dzień wymiany, przychodzę do szpitala 14:00, wymienili Ci igłę? – nie, jak to nie?  Idę do pielęgniarek, że igła miała być wymieniona, ale one nie umieją, musi lekarz, ale anestezjolog, zaraz zgłoszę, mijają godziny, co z lekarzem, zaraz, szukamy, po godzinie jest, ogląda, trzeba wymienić, macie igłę, szukają, jest, jeszcze zatyczka, nie ma, jak to wygląda, ok, damy niekapka, pan umie, mówię umiem, to proszę wymienić, ok, mogę wymienić, o a panie pielęgniarki sobie popatrzą i się nauczą (nauczą się ode mnie? Ja zwykły opiekun chorego mam uczyć pielęgniarki?).  Wymieniam igłę (tu link jak się to robi: https://oipip.gda.pl/wp-content/uploads/2023/07/procedura-obslugi-portu-dozylnego-u-osob-doroslych-PKDN-i-PSPO.pdf ). Wymieniłem. Co pozytywnego? Może inni pacjenci zyskają na tym, wymusiłem zachowanie rygoru higienicznego i być może zmniejszymy ilość zakażeń związanych z brakiem higieny przy obsłudze portu.

Edytowane przez Spiochu

Godzinę temu, Mitek napisał:

Źródło eliminuje wiarygodność.

Ogarnij się i przeczytaj, potem dyskutuj.

Autor wpisu sam podaje w tekście link do materiałów weryfikujących to co pisze

https://oipip.gda.pl/wp-content/uploads/2023/07/procedura-obslugi-portu-dozylnego-u-osob-doroslych-PKDN-i-PSPO.pdf

Edytowane przez Spiochu

6 godzin temu, Mitek napisał:

Źródło eliminuje wiarygodność.

Przekazujący informację podważają wiarygodność.

Jak ktoś bardzo chce, to może wierzyć nawet w garbate aniołki. Zacytowany tekst na odległość bije bajkopisarstwem, a piszący to chyba nigdy nie był w szpitalu, skoro pisze takie farmazony. Od razu widać, że AI miał swój udział w tym dziele.

Edytowane przez kordiankw
  • Like 1

Będzie coraz więcej takich niewiarygodności AI. Ostatnio zbulwersowała mnie (w domyśle starego, co to już niczemu się nie dziwi :)) aferka z panią Joanną Dunikowską-Paź. Ładna, urocza,miła i do tego intelintna jak się wydaje prezenterka TP. Oskarżono ją o zdanie, które wypowiedziała na konferencji prasowej. Znana sprawa. Zdanie przypisał jej czatbot dawnego X. Wylała się na nią fala hejtu... Tyle że pani Joannej na tej konferencji nie było.

A z mojego ostatniego doświdczenia. Zapytałem googla o godziny mszy świętych w Warszawie (kościół Św. Tomasza). Podał, a jakże, ale się pomylił o godzinę. 🙂 Miałem dodatkowy spacer.

5 godzin temu, kordiankw napisał:

Jak ktoś bardzo chce, to może wierzyć nawet w garbate aniołki. Zacytowany tekst na odległość bije bajkopisarstwem, a piszący to chyba nigdy nie był w szpitalu, skoro pisze takie farmazony. Od razu widać, że AI miał swój udział w tym dziele.

Chcialbym wierzyc , ze to nieprawda.  Tylko taka historie bardzo trudno wymyslec. Ja nawet nie wiedzialem ze istnieje jakis port naczyniowy i podobna procedura a ten wasz "bot" ma konto z 5 letnim stazem.

Historie AI zupelnie inaczej wygladaja.

Jak widzisz konkretne watpliwosci to wskaz jakie.

21 minut temu, Spiochu napisał:
5 godzin temu, kordiankw napisał:

Chcialbym wierzyc , ze to nieprawda.  Tylko taka historie bardzo trudno wymyslec. Ja nawet nie wiedzialem ze istnieje jakis port naczyniowy i podobna procedura a

I jaki masz problem - pacjent przeżył? przeżył - co cię nie zabije to cie wzmocni... gdzie Ty żyjesz? ... (artykuł przeczytałem - bez zdziwka..... abstrahując od wiarygodności zródła)...... to jest szpital tu trzeba być twardym .. a nie miękkim 

Godzinę temu, Spiochu napisał:

Chcialbym wierzyc , ze to nieprawda.  Tylko taka historie bardzo trudno wymyslec. Ja nawet nie wiedzialem ze istnieje jakis port naczyniowy i podobna procedura a ten wasz "bot" ma konto z 5 letnim stazem.

Historie AI zupelnie inaczej wygladaja.

Jak widzisz konkretne watpliwosci to wskaz jakie.

Szpital, szpitalowi nie pożyczy igieł, a jakiemuś leszczowi pożycza na telefon. I jak miałby wyglądać zwrot tych pożyczonych, kto potwierdzi ich sterylność, jak przyniesie je jakiś Henio. Pielęgniarka nie jest dość sterylna w nitrylowych rękawicach, ale już Henio co przyszedł z ulicy tak; pewnie zdezynfekowal  ręce w ogólnodostępnym kiblu i wyręcza pielęgniarkę czy anestezjologa. Pomijając już fakt, że po oddziale wymagającym sterylności, pałęta się jakiś Heniek z ulicy. Nie należy łykać wszystkiego jak pelikan.

Edytowane przez kordiankw

2 godziny temu, Lexi napisał:

I jaki masz problem - pacjent przeżył? przeżył - co cię nie zabije to cie wzmocni... gdzie Ty żyjesz? ... (artykuł przeczytałem - bez zdziwka..... abstrahując od wiarygodności zródła)...... to jest szpital tu trzeba być twardym .. a nie miękkim 

Ja pracuje w przemysle. Jedne firmy przestrzegaja dosc scisle dokladnie zaplanowanych procedur. Czesto upierdliwych i utrudniajacych prace. Inne robia tak jak mirkowi z produkcji wygodnie, poza jakas ogolna instrukcja. Zgadnij gdz8e jest wiekszy % wadliwych produktow?

1 godzinę temu, kordiankw napisał:

Szpital, szpitalowi nie pożyczy igieł, a jakiemuś leszczowi pożycza na telefon. I jak miałby wyglądać zwrot tych pożyczonych, kto potwierdzi ich sterylność, jak przyniesie je jakiś Henio. Pielęgniarka nie jest dość sterylna w nitrylowych rękawicach, ale już Henio co przyszedł z ulicy tak; pewnie zdezynfekowal  ręce w ogólnodostępnym kiblu i wyręcza pielęgniarkę czy anestezjologa. Pomijając już fakt, że po oddziale wymagającym sterylności, pałęta się jakiś Heniek z ulicy. Nie należy łykać wszystkiego jak pelikan.

Po znajomosci  te pewnie tomograf bys pozyczyl a nie tylko igle. Sam zawozilem znajomego bezposrednio na odddzial szpitalny, z pominieciem izby przyjec i bez zadnego skierowania. Wykonal tylko jeden telefon do kolegi. Jego kolega przepraszal ze bedzie musial 2 dni zaczekac na operacje ale akurat jest na urlopie. Ale na pewno zmyslilem ta historie;)

Ciekawa uwaga odnosnie sterylnosci. Nie wiem w jaki sposob sie dezynfek9wal ani czy bylo to na odddziale o specjalnym rygorze sterylnosci ale mozesz zapytac autora artykulu w komentarzach. W domu jakos sobie z tym radzi opiekujac sie krewnym.