grimson Napisano Środa o 07:11 Udostępnij Napisano Środa o 07:11 13 godzin temu, Kaem napisał: Qre ... też kupilem nowe buty ... a co ... Lange Shadow 120. Ale ... no cóż fotek nie zrobiłem. Bez BOA bo węzżwi nie wierzę ... może za jakiś czas. I także jestem pod wrażeniem łatwości zakładania ... ale jest + 10 C co najmniej, więc rozumiecie ... 😄 Reszta w przyszłych komentarzach. PS Kupiłem też nowy zestaw nart : tzw set Volkl SL 165 R12.6 sklep (67 pod butem) Dynastar M88 176 R14 potest (88 pod butem) Dynastar Course Master 173 R17 potest (70 pod butem) Dynastar Speed Race 174 R15 (75 pod butem) nowe - kundelki, na których pewnie spędzę 80% sezonu 😄 😄 😄 Aha, i są śliczne Mam lubieżne zamierzenie ,aby sprawić sobie niebieski wierzchni zestaw odzieżowy. Stan chorobowy się pogłębia, konował już tu nie pomoże. Zostaje opieka paliatywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Środa o 07:14 Udostępnij Napisano Środa o 07:14 13 godzin temu, Kaem napisał: też kupilem nowe buty ... Nowe narty to tylko substytut nowej torebki pasującej do butów.. 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano Środa o 10:07 Udostępnij Napisano Środa o 10:07 2 godziny temu, Lexi napisał: Nowe narty to tylko substytut nowej torebki pasującej do butów.. 😉 Wszystkie narty nie mogą pasować do butów które ma. Jest teren do dalszych zakupów... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Środa o 12:20 Udostępnij Napisano Środa o 12:20 16 godzin temu, Lexi napisał: I będzie wypożyczał DARMO.... (za dodatkową opłatą nie posmaruje.. 😉 ) Cześć U mnie Marek zawsze może liczyć na rekompensatę w browarach, nawet jak nart nie da - no, wtedy to będzie darowizna. Pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano Środa o 18:02 Udostępnij Napisano Środa o 18:02 Wszedłem w wątek teraz. Czy te Boa są za duże? Czy nie? Moim zdaniem jeśli nie to są super. Ja jako zdeklarowany i bezkompromisowy ścigant 🙂 ( to wymaga serii uśmieszków ) Założyłem w sklepie coś takiego na nogi. Były super. Genialny kompromis pomiędzy komfortem a trzymaniem stopy. Myślę, że to przyszłość " normalnych ludzi" Czy sport wyczynowy po nie sięgnie ? ......... nie wiem. Chyba nie bo w nim liczy się totalny brak kompromisu . Jednak nikt z nas nie odpina klamerek butów zaraz po zjechaniu na dół stoku. Ja nie sięgam po odpinanie klamerek w imadłach 130 ale poniżej -8 stopni temperatury moje buty zaczynaja być kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano Środa o 18:13 Udostępnij Napisano Środa o 18:13 6 minut temu, jurek_h napisał: Ja nie sięgam po odpinanie klamerek w imadłach 130 ale poniżej -8 stopni temperatury moje buty zaczynaja być kłopotliwe. Tzn.? Co się dzieje? Jeżdżę też w butach z flexem 130, ale bez względu na temp. nic sie nie dzieje. Jedynie rozsądek każe popuścić klamry na popasie w knajpie. Jedyny problem z nimi to zakładanie zimnych butów na mrozie. Choć opanowałem już swój patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano Środa o 18:18 Udostępnij Napisano Środa o 18:18 (edytowane) Generalnie nic się nie dzieje. Twardość solidnych butów polega nie tylko na twardości skorupy ale na ograniczeniu miękkich elementów wkładki ( linera) Dopasowanie robi się nie ilością piany we wkładce ale kształtem skorupy. Czasami takie rozwiązanie choć jest technicznie sprawne powoduje, że jest w stopę zimo. Możliwe, że to cecha osobowościowa. p.s. jak but jest solidnie dopasowany to "popas" w knajpie nie wymaga dotykania klamerek. Tak jest u mnie. Edytowane Środa o 18:19 przez jurek_h 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano Środa o 18:27 Udostępnij Napisano Środa o 18:27 7 minut temu, jurek_h napisał: Czasami takie rozwiązanie choć jest technicznie sprawne powoduje, że jest w stopę zimo. Też mam dopasowane termicznie skorupy. Teraz mi palce stóp nie marzną, ale bywało że marzły w lekko przyciasnych na długość butach. W obecnych mam lekki luz w palcach i nic złego sie nie dzieje. Może to efekt starości? Zaraz, zaraz, na starość ponoć nogi marzną? 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano Środa o 18:29 Udostępnij Napisano Środa o 18:29 1 minutę temu, a_senior napisał: Zaraz, zaraz, na starość ponoć nogi marzną? 🙂 Przestałem Cię lubić 🙂 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Środa o 20:02 Udostępnij Napisano Środa o 20:02 1 godzinę temu, jurek_h napisał: Wszedłem w wątek teraz. Czy te Boa są za duże? Czy nie? Moim zdaniem jeśli nie to są super. Ja jako zdeklarowany i bezkompromisowy ścigant 🙂 ( to wymaga serii uśmieszków ) Założyłem w sklepie coś takiego na nogi. Były super. Genialny kompromis pomiędzy komfortem a trzymaniem stopy. Myślę, że to przyszłość " normalnych ludzi" Czy sport wyczynowy po nie sięgnie ? ......... nie wiem. Chyba nie bo w nim liczy się totalny brak kompromisu . Jednak nikt z nas nie odpina klamerek butów zaraz po zjechaniu na dół stoku. Ja nie sięgam po odpinanie klamerek w imadłach 130 ale poniżej -8 stopni temperatury moje buty zaczynaja być kłopotliwe. Nie rozumie tego - przecież skorupa jest dokładnie taka sama a linka zastępuje tylko klamry .. rozumie że może być różnica w precyzji "dopinania/dociągania".. ale jak poluźnisz te linki lub odepniesz klamry to zostaje rozpięta skorupa ..taka sama skorupa więc jaka różnica w zakładaniu buta? ... (nie miałem takich kierpców nigdy w ręku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Środa o 20:07 Udostępnij Napisano Środa o 20:07 W dniu 21.10.2025 o 20:05, Kaem napisał: Mam lubieżne zamierzenie ,aby sprawić sobie niebieski wierzchni zestaw odzieżowy. ..porzuć tę nieczystą myśl o niebieskim Marek..chyba że chcesz coś wywinąć i wtopić sie w tłum.. 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu W dniu 22.10.2025 o 22:02, Lexi napisał: Nie rozumie tego - przecież skorupa jest dokładnie taka sama a linka zastępuje tylko klamry .. rozumie że może być różnica w precyzji "dopinania/dociągania".. ale jak poluźnisz te linki lub odepniesz klamry to zostaje rozpięta skorupa ..taka sama skorupa więc jaka różnica w zakładaniu buta? ... (nie miałem takich kierpców nigdy w ręku) Linka daje równomierny i dokładnie taki sam nacisk na każdą z klamerek co daje poczucie większego komfortu. Miałem wrażenie, że trzyma całość a nie tylko miejsca w których są klamry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 5 minut temu, jurek_h napisał: Linka daje równomierny i dokładnie taki sam nacisk na każdą z klamerek co daje poczucie większego komfortu. Miałem wrażenie, że trzyma całość a nie tylko miejsca w których są klamry. No dobra - to mogę zrozumieć.. ale jeśli idzie o komfort ubierania/zdejmowania to niezbyt - tego nie czaję .. @Kaem wyzna w styczniu na mękach jaka jest prawda 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 2 minuty temu, Lexi napisał: No dobra - to mogę zrozumieć.. ale jeśli idzie o komfort ubierania/zdejmowania to niezbyt - tego nie czaję .. @Kaem wyzna w styczniu na mękach jaka jest prawda 😉 Ja z kolei nie rozumiem większego komfortu ubierania i zdejmowania. Moim zdaniem jest przeciwnie. W samych skorupach nie ma znaczących różnic. Dolne klamry nie wnoszą żadnej zmiany ale górną linkę trzeba rozwinąć bardzo mocno aby but założyć i potem jest sporo kręcenia. Na pewno szybciej i wygodniej jest odpiąć i zapiąć klamry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 8 minut temu, jurek_h napisał: Ja z kolei nie rozumiem większego komfortu ubierania i zdejmowania. Nosz przecie o tym właśnie mówię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi