Skocz do zawartości

Za duże buty

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Kaem napisał:

Qre ... też kupilem nowe buty ... a co ... Lange Shadow 120. Ale ... no cóż fotek nie zrobiłem.

Bez BOA bo węzżwi nie wierzę ... może za jakiś czas.

I także jestem pod wrażeniem łatwości zakładania ... ale jest + 10 C  co najmniej, więc rozumiecie ... 😄 

Reszta w przyszłych komentarzach.

PS

Kupiłem też nowy zestaw nart : tzw set 

Volkl SL 165 R12.6  sklep (67 pod butem)

Dynastar M88 176 R14 potest (88 pod butem)

Dynastar Course Master 173 R17 potest (70 pod butem)

Dynastar Speed Race 174 R15 (75 pod butem) nowe  - kundelki, na których pewnie spędzę 80% sezonu 😄 😄 😄  Aha, i są śliczne

Mam lubieżne zamierzenie ,aby sprawić sobie niebieski wierzchni zestaw odzieżowy.

Stan chorobowy się pogłębia, konował już tu nie pomoże. Zostaje opieka paliatywna.

Wszedłem w wątek teraz.

Czy te Boa są za duże?

Czy nie?

Moim zdaniem jeśli nie to są super.

Ja jako zdeklarowany i bezkompromisowy ścigant  🙂 ( to wymaga serii uśmieszków )

Założyłem w sklepie coś takiego na nogi.

Były super.

Genialny kompromis pomiędzy komfortem a trzymaniem stopy.

Myślę, że to przyszłość " normalnych ludzi"

Czy sport  wyczynowy po nie sięgnie ? ......... nie wiem.

Chyba nie bo w nim liczy się totalny brak kompromisu .

Jednak nikt z nas nie odpina klamerek butów zaraz po zjechaniu na dół stoku.

Ja nie sięgam po odpinanie klamerek w imadłach 130 ale poniżej -8 stopni temperatury moje buty zaczynaja być kłopotliwe.

6 minut temu, jurek_h napisał:

Ja nie sięgam po odpinanie klamerek w imadłach 130 ale poniżej -8 stopni temperatury moje buty zaczynaja być kłopotliwe.

Tzn.? Co się dzieje? Jeżdżę też w butach z flexem 130, ale bez względu na temp. nic sie nie dzieje. Jedynie rozsądek każe popuścić klamry na popasie w knajpie. Jedyny problem z nimi to zakładanie zimnych butów na mrozie. Choć opanowałem już swój patent.

Generalnie nic się nie dzieje.

Twardość solidnych butów polega nie tylko na twardości skorupy ale na ograniczeniu miękkich elementów wkładki ( linera) 

Dopasowanie robi się nie ilością piany we wkładce ale kształtem skorupy.

Czasami takie rozwiązanie choć jest technicznie sprawne powoduje, że jest w stopę zimo.

Możliwe, że to cecha osobowościowa.

p.s. jak but jest solidnie dopasowany to "popas" w knajpie nie wymaga dotykania klamerek.

Tak jest u mnie.

Edytowane przez jurek_h
  • Like 2

7 minut temu, jurek_h napisał:

Czasami takie rozwiązanie choć jest technicznie sprawne powoduje, że jest w stopę zimo.

Też mam dopasowane termicznie skorupy. Teraz mi palce stóp nie marzną, ale bywało że marzły w lekko przyciasnych na długość butach. W obecnych mam lekki luz w palcach i nic złego sie nie dzieje. Może to efekt starości? Zaraz, zaraz, na starość ponoć nogi marzną? 🙂 

• Haha 1

1 godzinę temu, jurek_h napisał:

Wszedłem w wątek teraz.

Czy te Boa są za duże?

Czy nie?

Moim zdaniem jeśli nie to są super.

Ja jako zdeklarowany i bezkompromisowy ścigant  🙂 ( to wymaga serii uśmieszków )

Założyłem w sklepie coś takiego na nogi.

Były super.

Genialny kompromis pomiędzy komfortem a trzymaniem stopy.

Myślę, że to przyszłość " normalnych ludzi"

Czy sport  wyczynowy po nie sięgnie ? ......... nie wiem.

Chyba nie bo w nim liczy się totalny brak kompromisu .

Jednak nikt z nas nie odpina klamerek butów zaraz po zjechaniu na dół stoku.

Nie rozumie tego - przecież skorupa jest dokładnie taka sama a  linka zastępuje tylko klamry .. rozumie że  może być różnica w precyzji "dopinania/dociągania".. ale  jak poluźnisz  te linki lub odepniesz  klamry  to  zostaje rozpięta skorupa ..taka sama skorupa więc  jaka  różnica w  zakładaniu  buta? ... (nie miałem  takich kierpców nigdy w ręku)

W dniu 22.10.2025 o 22:02, Lexi napisał:

Nie rozumie tego - przecież skorupa jest dokładnie taka sama a  linka zastępuje tylko klamry .. rozumie że  może być różnica w precyzji "dopinania/dociągania".. ale  jak poluźnisz  te linki lub odepniesz  klamry  to  zostaje rozpięta skorupa ..taka sama skorupa więc  jaka  różnica w  zakładaniu  buta? ... (nie miałem  takich kierpców nigdy w ręku)

Linka daje równomierny i dokładnie taki sam  nacisk na każdą z klamerek co daje poczucie większego komfortu.

Miałem wrażenie, że trzyma całość a nie tylko miejsca w których są klamry.

• Thanks 1

5 minut temu, jurek_h napisał:

Linka daje równomierny i dokładnie taki sam  nacisk na każdą z klamerek co daje poczucie większego komfortu.

Miałem wrażenie, że trzyma całość a nie tylko miejsca w których są klamry.

No dobra - to mogę zrozumieć..  ale jeśli idzie o komfort ubierania/zdejmowania to niezbyt - tego nie czaję .. @Kaem wyzna  w styczniu na mękach jaka jest prawda 😉

2 minuty temu, Lexi napisał:

No dobra - to mogę zrozumieć..  ale jeśli idzie o komfort ubierania/zdejmowania to niezbyt - tego nie czaję .. @Kaem wyzna  w styczniu na mękach jaka jest prawda 😉

Ja z kolei nie rozumiem większego komfortu ubierania i zdejmowania.

Moim zdaniem jest przeciwnie.

W samych skorupach nie ma znaczących różnic.

Dolne klamry nie wnoszą żadnej zmiany  ale górną linkę trzeba rozwinąć bardzo mocno aby but założyć i potem jest sporo kręcenia.

Na pewno szybciej i wygodniej jest odpiąć i zapiąć klamry.