Dzejk Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowane) Cześć, Tak, tak… wiem że do sezonu zimowego nam dość daleko ale właśnie dlatego zaczynam poszukiwania już teraz, chciałbym nie wypożyczać lub pożyczać ale mieć swoje. Tak więc troche o mnie, 184cm wzrostu oraz 125kg wagi ( do czasu wyjazdu mam nadzieje będzie 110kg ) - wiem że to ma znaczenie jeśli chodzi o dobór nart, dodam też że w skali od 1-10 gdzie 1 to pierwszy raz na nartach a 10 to totalny prze-kozak jestem gdzieś na poziomie 3-4 no może 5 I raczej wolę szybszą ale spokojną jazdę, żadnego szaleństwa, skoków itp. A więc, zacznę od tego na co narty się zakłada SALOMON SELECT HV MR 90 2025 - mam okazje kupić te buty w bardzo ( chyba przystępnej cenie ) bo tylko 400zł miałem okazję śmigać w podobnym modelu a z racji na szerszą stopę i większą łydkę wydają mi się one być dobrym wyborem, co myślicie o tych butach? ( HV do mnie przemawia, komfort to jednak ważna sprawa ) I teraz narty, chcę je kupić używane, dlaczego? Dlatego że jeszcze dużo wyjazdów przede mną i czas na testowanie różnych różności, Śmigałem na Blizzard Firebird 2021 które oczywiście pożyczone od teścia 178cm długości zrobiły na mnie bardzo pozytywne wrażenie a różnych różności z wypożyczalni nie zliczę nazw, modeli i kolorów na trzech wyjazdach w poprzednim roku wypróbowałem około 10 par nart - ale firebirdy podpasowały mi najbardziej ( ale to pewnie też kwestia ich zachowania, narty z wypożyczalni to jednak narty z wypożyczalni i niestety nie były to wypożyczalnie wysokich lotów ) W oko wpadły mi Armada Declivity 88C 176cm, Volkl Deacon RXT 175cm , K2 Mindbender RX 177cm - czy któreś z tych w ogóle się nadadzą? Ewentualnie jakiej narty mogę szukać do 1000zł - najlepiej z wiązaniami ? Generalnie rzecz biorąc, troche czytałem, troche oglądałem na ten temat i mam tyle informacji że nadal nie wiem w co powinienem celować także proszę was o pomoc ! W temacie profesjonalistą nie jestem i daleko mi do niego ale też mam świadomość że jednak swój nawet gorszej klasy sprzęt zachowany bardzo dobrze jest zazwyczaj lepszy niż sprzęt wypożyczany razy set bazując na różnych użytkownikach a przede wszystkim użytkownik się liczy. PS: Sorry za tak długi post ! Edytowane 19 godzin temu przez Dzejk Dodawanie tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 10 godzin temu, Dzejk napisał: SALOMON SELECT HV MR 90 2025 - mam okazje kupić te buty w bardzo ( chyba przystępnej cenie ) A nie zastanowiło Cię czemu tak tanio? .. te buty będą zbyt miękkie dla takiego dużego i ciężkiego chłopa - sugeruje udać sie do fachowca który buty dobierze i ewentualnie dostosuje w razie potrzeby. ..narty jakiekolwiek.. dobrze serwisowane i jakieś ładne 🙂 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 12 godzin temu, Dzejk napisał: Cześć, Tak, tak… wiem że do sezonu zimowego nam dość daleko ale właśnie dlatego zaczynam poszukiwania już teraz, chciałbym nie wypożyczać lub pożyczać ale mieć swoje. Tak więc troche o mnie, 184cm wzrostu oraz 125kg wagi ( do czasu wyjazdu mam nadzieje będzie 110kg ) - wiem że to ma znaczenie jeśli chodzi o dobór nart, dodam też że w skali od 1-10 gdzie 1 to pierwszy raz na nartach a 10 to totalny prze-kozak jestem gdzieś na poziomie 3-4 no może 5 I raczej wolę szybszą ale spokojną jazdę, żadnego szaleństwa, skoków itp. A więc, zacznę od tego na co narty się zakłada SALOMON SELECT HV MR 90 2025 - mam okazje kupić te buty w bardzo ( chyba przystępnej cenie ) bo tylko 400zł miałem okazję śmigać w podobnym modelu a z racji na szerszą stopę i większą łydkę wydają mi się one być dobrym wyborem, co myślicie o tych butach? ( HV do mnie przemawia, komfort to jednak ważna sprawa ) I teraz narty, chcę je kupić używane, dlaczego? Dlatego że jeszcze dużo wyjazdów przede mną i czas na testowanie różnych różności, Śmigałem na Blizzard Firebird 2021 które oczywiście pożyczone od teścia 178cm długości zrobiły na mnie bardzo pozytywne wrażenie a różnych różności z wypożyczalni nie zliczę nazw, modeli i kolorów na trzech wyjazdach w poprzednim roku wypróbowałem około 10 par nart - ale firebirdy podpasowały mi najbardziej ( ale to pewnie też kwestia ich zachowania, narty z wypożyczalni to jednak narty z wypożyczalni i niestety nie były to wypożyczalnie wysokich lotów ) W oko wpadły mi Armada Declivity 88C 176cm, Volkl Deacon RXT 175cm , K2 Mindbender RX 177cm - czy któreś z tych w ogóle się nadadzą? Ewentualnie jakiej narty mogę szukać do 1000zł - najlepiej z wiązaniami ? Generalnie rzecz biorąc, troche czytałem, troche oglądałem na ten temat i mam tyle informacji że nadal nie wiem w co powinienem celować także proszę was o pomoc ! W temacie profesjonalistą nie jestem i daleko mi do niego ale też mam świadomość że jednak swój nawet gorszej klasy sprzęt zachowany bardzo dobrze jest zazwyczaj lepszy niż sprzęt wypożyczany razy set bazując na różnych użytkownikach a przede wszystkim użytkownik się liczy. PS: Sorry za tak długi post ! Lexi dobrze prawi. Bierz Pan najsampierw sztywne buty, przy wadze +120kg z flexem min 120. Potem instruktor, a dopiero później, jak złapiesz skilla, kupno nart. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejk Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, Lexi napisał: A nie zastanowiło Cię czemu tak tanio? .. te buty będą zbyt miękkie dla takiego dużego i ciężkiego chłopa - sugeruje udać sie do fachowca który buty dobierze i ewentualnie dostosuje w razie potrzeby. ..narty jakiekolwiek.. dobrze serwisowane i jakieś ładne 🙂 Aaa już tłumaczę, buty są od znajomego, model 2025, używał ich miesiąc na wyjeździe, te buty są właściwie nowe. Jeśli chodzi o flex to od teścia tez próbowałem flex 120 Buty Rossignol, bodajże model Speed lub Alias ale były trochę za sztywne ( albo tak mi się wydaje ) czy w takim wypadku może powinienem spróbować coś z 110/100 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejk Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu 31 minut temu, grimson napisał: Lexi dobrze prawi. Bierz Pan najsampierw sztywne buty, przy wadze +120kg z flexem min 120. Potem instruktor, a dopiero później, jak złapiesz skilla, kupno nart. Oczywiście, na każdym z wyjazdów był instruktor oraz mam świadomość tego że najpierw buty później narty tyle że chodzi mi tutaj głównie o to że narty z wyporzyczalni i ich stan częściej niż nie daje wiele do życzenia... 😕 No i niestety trzeba za tą wyporzyczalnie płacić, 3 wyjazdy w roku i już mam swój sprzęt i pare złotych w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowane) 26 minut temu, Dzejk napisał: Oczywiście, na każdym z wyjazdów był instruktor oraz mam świadomość tego że najpierw buty później narty tyle że chodzi mi tutaj głównie o to że narty z wyporzyczalni i ich stan częściej niż nie daje wiele do życzenia... 😕 No i niestety trzeba za tą wyporzyczalnie płacić, 3 wyjazdy w roku i już mam swój sprzęt i pare złotych w kieszeni. Pierwszy krok to dobrze dobrane buty, z wysokim flexem. Moje pierwsze buty to model z Tesco, kupione gdzieś w 2006? roku. Za 200zł. Przymierzane jak zwykłe obuwie, miały być wygodne i tyle. Flex? Gdzieś w okolicach 60? Okazało się potem, że stopa latała w bucie jak wiadomo jaki wyznawca religii po pustym sklepie. Dopiero następne buty, kupione w Intersport Poznań, z flexem 110 z boot fitterem, pokazały różnicę między źle a dobrze dobranym butem. Przełożyło się to od razu na znaczącą poprawę kontroli nad nartami. Narty? Na te przyjdzie spokojnie czas. Edytowane 6 godzin temu przez grimson 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Dzejk napisał: Oczywiście, na każdym z wyjazdów był instruktor oraz mam świadomość tego że najpierw buty później narty tyle że chodzi mi tutaj głównie o to że narty z wyporzyczalni i ich stan częściej niż nie daje wiele do życzenia... 😕 No i niestety trzeba za tą wyporzyczalnie płacić, 3 wyjazdy w roku i już mam swój sprzęt i pare złotych w kieszeni. @Dzejk ile dni spędziłeś na śniegu, ile z instruktorem, ile masz lat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejk Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Jan napisał: @Dzejk ile dni spędziłeś na śniegu, ile z instruktorem, ile masz lat ? W zeszłym roku dni na śniegu było wszystkiego razem 26 - z instruktorem 15 lub 16, lat mam 28. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, Dzejk napisał: W zeszłym roku dni na śniegu było wszystkiego razem 26 - z instruktorem 15 lub 16, lat mam 28. 15 dni z instruktorem w sezonie to całkiem sporo,brawo! . Powinieneś już mieć własny obraz na zakupy sprzętowe co jest dobre a co nie dla Ciebie. Tu forum za wiele nie pomoże bo narta biała,czerwona czy niebieska nie ma znaczenia . Kupujesz to co Ci się podoba i w którym kierunku chcesz podążać. W innym wątku kolega forumowy wystawił jakiegoś klasyka - ja narty nie znam ale na bank się nadaje do rekreacyjnej codziennej jazdy a ceni poniżej tysiaka . Jak sam widzisz można znaleźć dobrą nartę poniżej Twoje ceny wyjściowej ale czy to narta i jej charakterystyka którą Ty chcesz to już sam musisz sobie odp. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi