Jan Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 24 minuty temu, AdrianW napisał: Cześć. Czaję się na kurtkę. Mam 3 typy: 1. Dainese Snow HP Spur 780zł 2. Dare2B Baseplate 490zł 3. Spyder Titan 850zł Nie znam się na technologicznym bełkocie więc może coś doradzicie? Pozdro Bierzesz taką co kolor Tobie się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 20 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 20 godzin temu 4 minuty temu, Jan napisał: Bierzesz taką co kolor Tobie się podoba Spodziewałem się takiej odpowiedzi 🙂 do mnie to cena najbardziej przemawia...😉 Aczkolwiek zawsze wolę dołożyć parę groszy jeśli jest sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 29 minut temu, AdrianW napisał: Cześć. Czaję się na kurtkę. Mam 3 typy: 1. Dainese Snow HP Spur 780zł 2. Dare2B Baseplate 490zł 3. Spyder Titan 850zł Nie znam się na technologicznym bełkocie więc może coś doradzicie? Pozdro Cześć Do czego Ci ta kurtka? 1. Jeżeli ma być to strój na narty to lepiej kupić trzy, cztery różne warstwy i tym manipulować. Na nartach możesz jeździć w temp. od -20 do +20 - nie ma kurtki, która to przeniesie jak należy. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Według mnie, on już wybrał najtańszą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 20 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 20 godzin temu (edytowane) 6 minut temu, Mitek napisał: Cześć Do czego Ci ta kurtka? 1. Jeżeli ma być to strój na narty to lepiej kupić trzy, cztery różne warstwy i tym manipulować. Na nartach możesz jeździć w temp. od -20 do +20 - nie ma kurtki, która to przeniesie jak należy. Pozdro Na narty. Czytałem o tym co piszesz czyli tzw. cebulce. Tylko Mitku ja to zmarźluch jestem. Jakie technologie powinny mieć te np 3 warstwy? Nawet 2 wierzchnie, bo pierwsza przypuszczam że to będzie po prostu bielizna termiczna? Edytowane 20 godzin temu przez AdrianW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 7 minut temu, rulez napisał: Według mnie, on już wybrał najtańszą. ostatnio kupiłem w Tschibo bardzo fajną pomarańczową za 49,90 euro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 20 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 20 godzin temu 7 minut temu, rulez napisał: Według mnie, on już wybrał najtańszą. Jakbym wybrał to bym tu nie pisał 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 20 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 20 godzin temu 2 minuty temu, Jan napisał: ostatnio kupiłem w Tschibo bardzo fajną pomarańczową za 49,90 euro Taaa??? To weź podeślij model to może ją nabędę😍 a jak nie przypasuje to do roboty jak znalazł....😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Jak lubisz ciepło to szukaj z ociepliną Primaloft. Swego czasu kupiłem 4f z membraną Dermizax i z ociepliną Primaloft za około 400 PLN, teraz na pewnym portalu na Z widziałem podobne za 600. Wiem dla wielu 4f to obciach, szczególnie na wyjazdach zagranicznych, ale cena do jakości nie ma co narzekać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 19 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 19 godzin temu 6 minut temu, rulez napisał: Jak lubisz ciepło to szukaj z ociepliną Primaloft. Swego czasu kupiłem 4f z membraną Dermizax i z ociepliną Primaloft za około 400 PLN, teraz na pewnym portalu na Z widziałem podobne za 600. Wiem dla wielu 4f to obciach, szczególnie na wyjazdach zagranicznych, ale cena do jakości nie ma co narzekać. Spyder ma Primaloft. Ale tych przeróżnych technologii jest sporo i każdy producent ma jakieś swoje wynalazki. 4F mam obecnie jednak przemięka. Rozważałem kupić coś na warstwę wierzchnią z Hardshell lub Softshell np z Salewy lub Dainese. Tylko co pod spód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, AdrianW napisał: Rozważałem kupić coś na warstwę wierzchnią z Hardshell lub Softshell np z Salewy lub Dainese. Tylko co pod spód? 1. Ubierasz się na cebulkę. 2. Warstwa wierzchnia: HS lub SS w zależności od prognozy pogody. Najlepiej mieć obie. Jeśli jedna to HS. Wymogi - kaptur, wysoka stójka, wywietrzniki pod pachami (z tym w SS jest dość ciężko), dłuższy stan. Dobry laminat (Gore, Dermizax, Pertex). Dobrze widziana konstrukcja strefowa. Napoleonka i wyższe kieszenie jak jeździsz z plecakiem. Żadnej ociepliny ani siatki. Goły laminat. 3. Warstwa ocieplająca - polar, sweter puchowy na totalne mrozy, lekka bluza z meszkiem lub nic - na wiosnę. 4. Warstwa spodnia - dobrej klasy bielizna. Obcisła, dobrze dopasowana. Raczej syntetyk, ale może być też mieszanka z merino. Mogę polecić xbionic - jest naprawdę warta swojej ceny. Edytowane 18 godzin temu przez Wujot2 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 9 godzin temu, Wujot2 napisał: 1. Ubierasz się na cebulkę. 2. Warstwa wierzchnia: HS lub SS w zależności od prognozy pogody. Najlepiej mieć obie. Jeśli jedna to HS. Wymogi - kaptur, wysoka stójka, wywietrzniki pod pachami (z tym w SS jest dość ciężko), dłuższy stan. Dobry laminat (Gore, Dermizax, Pertex). Dobrze widziana konstrukcja strefowa. Napoleonka i wyższe kieszenie jak jeździsz z plecakiem. Żadnej ociepliny ani siatki. Goły laminat. 3. Warstwa ocieplająca - polar, sweter puchowy na totalne mrozy, lekka bluza z meszkiem lub nic - na wiosnę. 4. Warstwa spodnia - dobrej klasy bielizna. Obcisła, dobrze dopasowana. Raczej syntetyk, ale może być też mieszanka z merino. Mogę polecić xbionic - jest naprawdę warta swojej ceny. Generalnie popieram, jeździłam tak przez wiele lat, ale są też pewne minusy: 1) wadą jest cena całego zestawu ciuchów - jeśli kupisz dobre jakościowo produkty to 2-3 tysie minimum wydasz nawet na promocjach czy wyprzedażach 2) mało która kurtka HS lub SS ma dużo kieszonek które się przydają (zwłaszcza jak nie chcesz jeździć z plecakiem) w tym kieszonki na skipass (wśród kurtek damskich jest z tym wyjątkowa lipa) 3) jak marzniesz to w zimie i tak będziesz ubierał warstwę ocieplenia, co zastępuje kurtka narciarska z lekkim ociepleniem. W efekcie odkąd porządnie zmarzłam w mocno minusowych temperaturach (stara ocieplina syntetyczna już się zużyła i nie działa za dobrze, a kurtki puchowej nie używam pod HS), kupiłam narciarską kurtkę Marmota z goretexem i primaloftem i używam jej przez 90% czasu na nartach zjazdowych, ale jeżdżę zimą w warunkach zimowych. W warunkach wiosennych wybieram inny rodzaj aktywności fizycznej i inne ubranie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 13 godzin temu, AdrianW napisał: Cześć. Czaję się na kurtkę. Mam 3 typy: 1. Dainese Snow HP Spur 780zł 2. Dare2B Baseplate 490zł 3. Spyder Titan 850zł Nie znam się na technologicznym bełkocie więc może coś doradzicie? Pozdro szukaj na Vinted, w necie. lub w TK Maxx, szczególnie na południu Polski -> powinni już w tym miesiącu rzucić do sklepów ciuchy narciarskie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 49 minut temu, zając napisał: Generalnie popieram, jeździłam tak przez wiele lat, ale są też pewne minusy: 1) wadą jest cena całego zestawu ciuchów - jeśli kupisz dobre jakościowo produkty to 2-3 tysie minimum wydasz nawet na promocjach czy wyprzedażach 2) mało która kurtka HS lub SS ma dużo kieszonek które się przydają (zwłaszcza jak nie chcesz jeździć z plecakiem) w tym kieszonki na skipass (wśród kurtek damskich jest z tym wyjątkowa lipa) 3) jak marzniesz to w zimie i tak będziesz ubierał warstwę ocieplenia, co zastępuje kurtka narciarska z lekkim ociepleniem. W efekcie odkąd porządnie zmarzłam w mocno minusowych temperaturach (stara ocieplina syntetyczna już się zużyła i nie działa za dobrze, a kurtki puchowej nie używam pod HS), kupiłam narciarską kurtkę Marmota z goretexem i primaloftem i używam jej przez 90% czasu na nartach zjazdowych, ale jeżdżę zimą w warunkach zimowych. W warunkach wiosennych wybieram inny rodzaj aktywności fizycznej i inne ubranie. Patrzę na to zupełnie inaczej - ten zestaw umożliwia mi wiele aktywności. Nic się nie marnuje. W HS chodzę na trekkingi 9i po mieście) przy deszczowej pogodzie, w SS jeżdżę na rowerze gdy <12 stopni, bieliznę też wykorzystuję w obu działalnościach gdy jest zimno. Kosztowała sporo kasy więc ma pracować! Nie mówiąc już o middle layerach - nic tu nie jest ściśle ukierunkowane pod narty. Nie da się ukryć jednak, że pod rower mam sporo dedykowanych ciuchów - w tym ultralekką kurtkę używaną głównie tam. Klasyczna kurtka narciarska z ociepliną jest ciężka i ma słabą ruchomość. Z reguły wyposażona w zbyt grubą (3L) warstwę zewnętrzną. Kroje też siekierą ciosane (choć wzory oczywiście czasem świetne). Najważniejsze, że po krótkim okresie użycia wisi niepotrzebnie w szafie blokując kupę miejsca. Kieszonka w rękawie to zbyt słaby argument (bo z reguły karnety w kieszeni też są "widoczne"). Ale oczywiście każdy ma inne priorytety, inne poczucie komfortu temperaturowego. Dlatego przedstawiam tu punkt widzenia kogoś kto patrzy przez pryzmat różnych działalności outdoorowych a komfort termiczny traktuje jako aktywo którym trzeba zarządzać (zdarza mi się jeździć w dwóch warstwach na rowerze przy ujemnej temperaturze - wtedy mam tylko grubsze rękawice - ale też nie za bardzo, bo utrudniają obsługę manetek). 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, Wujot2 napisał: Patrzę na to zupełnie inaczej - ten zestaw umożliwia mi wiele aktywności. Nic się nie marnuje. W HS chodzę na trekkingi 9i po mieście) przy deszczowej pogodzie, w SS jeżdżę na rowerze gdy <12 stopni, bieliznę też wykorzystuję w obu działalnościach gdy jest zimno. Kosztowała sporo kasy więc ma pracować! Nie mówiąc już o middle layerach - nic tu nie jest ściśle ukierunkowane pod narty. Nie da się ukryć jednak, że pod rower mam sporo dedykowanych ciuchów - w tym ultralekką kurtkę używaną głównie tam. Klasyczna kurtka narciarska z ociepliną jest ciężka i ma słabą ruchomość. Z reguły wyposażona w zbyt grubą (3L) warstwę zewnętrzną. Kroje też siekierą ciosane (choć wzory oczywiście czasem świetne). Najważniejsze, że po krótkim okresie użycia wisi niepotrzebnie w szafie blokując kupę miejsca. Kieszonka w rękawie to zbyt słaby argument (bo z reguły karnety w kieszeni też są "widoczne"). Ale oczywiście każdy ma inne priorytety, inne poczucie komfortu temperaturowego. Dlatego przedstawiam tu punkt widzenia kogoś kto patrzy przez pryzmat różnych działalności outdoorowych a komfort termiczny traktuje jako aktywo którym trzeba zarządzać (zdarza mi się jeździć w dwóch warstwach na rowerze przy ujemnej temperaturze - wtedy mam tylko grubsze rękawice - ale też nie za bardzo, bo utrudniają obsługę manetek). Rozumiem, wychodziłam z tego samego punktu widzenia, po prostu z czasem coś w tej koncepcji przestało mi pasować 🙂 nie jest ona po prostu dla każdego idealna. Natomiast na pewno nie polecam kupowania bardzo ciepłych kurtek narciarskich bo wystarczy trochę więcej słońca lub trochę bardziej dynamiczna jazda i się można zagotować, co jest mało komfortowe. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Cześć Ja podobnie jak Wiesiek preferuję ubiór warstwowy, który można wykorzystać w innych aktywnościach, i dobrać do konkretnych warunków panujących na stoku. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 16 godzin temu, AdrianW napisał: Jakie technologie powinny mieć te np 3 warstwy? Nawet 2 wierzchnie, bo pierwsza przypuszczam że to będzie po prostu bielizna termiczna? @Wujot2 właściwie napisał wszystko...dodam z własnych obserwacji - że wszystko zależy od tego gdzie będziesz jeździł - czy bedzie to nowoczesny ON z podgrzewanymi kanapami i gondolami czy zabytkowe, wolne krzesełka z twardymi oparciami, czy może jakieś wyrypy free czy skiturowe gdzie ubiór gwarantować może przetrwanie. Zakładam że ON - wtedy postawiłbym na początek na spodnie z solidną membraną - najlepiej GTX ..jeśli Pro to jeszcze lepiej - z mokrymi krzesłami będziesz miał do czynienia na 100%. A kurteczka - jeśli nie zamierzasz jeździć w deszczu to szkoda kasy na GTX tańsza meembrana też ok... wybrałbym za to porządnego SS. Bielizna i skarpety = baza.. tutaj bym nie oszczędzał tak jak Wiesiek pisze - czyli plastiki X-bionic ewenualnie UYN lub opcja tańsza Odlo. Wełna merinosa - tutaj masa solidnych firm ja mam sprawdzone Ortovox, Devold .ten ostatni szczyci się ciekawymi rozwiązaniami np. bielizna dwustronna ze zróżnicowanym stopniem izolacji - zimno- nosisz na jednej stronie- ciepło nosisz na drugiej. Ciekawostka.. jest jeszcze kaszmir.. czy koszmar .... skarpety narciarskie z kaszmirem 600zł 🙂 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu No to ja zapytam jaki SS polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Dziękuję wszystkim za pomoc. Sporo informacji dostałem, postaram się je dobrze wykorzystać 😉 Jednak nie byłbym sobą gdybym o coś jeszcze nie dopytał - ile macie wzrostu/wagi? Ja mam 178cm/72kg. Jestem szczupak i zmarźluch. Próbuję się ustosunkować do tego co Zając napisała. Bo Wy pewnie chłopy a nie patyczaki więc Wam zawsze cieplej. Widziałem gdzieś nagranie ze Zwardonia jak Mitek przy dobrej wichurze w bluzie pomykał... Także wszystkie rady spoko ,cenne , ale jeszcze spróbuję metody "na chłopski rozum"🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 46 minut temu, rulez napisał: No to ja zapytam jaki SS polecacie ? Ja mam i jestem bardzo zadowolony z https://www.skalnik.pl/kurtka-radical-infinium-hybrid-storm-blue-3010-1006232# Jest dość lekka - ale dla mnie to zaleta. Edytowane 1 godzinę temu przez Wujot2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 19 minut temu, Wujot2 napisał: Ja mam i jestem bardzo zadowolony z https://www.skalnik.pl/kurtka-radical-infinium-hybrid-storm-blue-3010-1006232# Jest dość lekka - ale dla mnie to zaleta. Kilka razy już przeglądałem stronę Dynafita. Fajne mają te kurteczki. Chociaż na niektórych modelach wyglądają jak namioty i to mnie zraziło. Duży plus za to że na stronie jest skala z poszczególnymi parametrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Na stronie w HS te parametry wypadają zdecydowanie lepiej - model Traverse Gore-Tex . Jednak nie ma parametru "ciepło"🙂 Edytowane 1 godzinę temu przez AdrianW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 33 minuty temu, AdrianW napisał: Ja mam 178cm/72kg. Jestem szczupak i zmarźluch To ja chyba głodny szczupak 🙂 185/72 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Godzinę temu, rulez napisał: No to ja zapytam jaki SS polecacie ? Tej którą mógłbym polecić już nie kupisz a teraz mam Mamuta z GTX infinium ale zbyt krótko żeby polecać - jedno bym poradził .. zamiast "ventów" pod pachami takie skośne na piersiach - jakieś bardziej wygodne mi się zdają... akurat przy tym Mamucie mam pod pachami bo taka była "na wysprzedaży" ale brałbym z tymi skośnymi bo i takie miałem i lepiej mi pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Może u Ciebie po prostu samo mięsko 😉 ja jeszcze 5-6 lat temu ważyłem 60kg i wtedy mógłbym się w pierzynę zawinąć a i tak zawsze było mi zimno. I jak się oceniasz, też zmarźluch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi