Marcos73 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 5 minut temu, AdrianW napisał: Pytanie z innej beczki, może dla Was śmieszne ale mam problem przy tej temperaturze z poceniem się stóp. Zakładać zwykłe skarpy? Zawsze jeździłem w długich bo było zimno i było ok. Teraz lipa. Jest sporo sklepów z ciuchami więc może coś kupić konkretnego? Adrian - skarpetki narciarskie - tylko cienkie. Nie jakieś merynosy. Jak jest bardzo ciepło, to przecież nic nie poradzisz, możesz ewentualnie w samej skorupie jeździć 😉. Tu nie ma rozwiązania idealnego. krótkie skarpetki się nie nadają, w mojej opinii, nawet bielizna termiczna z długimi nogawkami. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, Marcos73 napisał: Adrian - skarpetki narciarskie - tylko cienkie. Nie jakieś merynosy. Jak jest bardzo ciepło, to przecież nic nie poradzisz, możesz ewentualnie w samej skorupie jeździć 😉. Tu nie ma rozwiązania idealnego. krótkie skarpetki się nie nadają, w mojej opinii, nawet bielizna termiczna z długimi nogawkami. pozdro Niech Ci Bozia w .... pięknej pogodzie za tydzień wynagrodzi😉 To gdzie dokładnie w te Włochii?🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Teraz, AdrianW napisał: Niech Ci Bozia w .... pięknej pogodzie za tydzień wynagrodzi😉 To gdzie dokładnie w te Włochii?🙂 Tam gdzie Koleżanka Zajączek pomyka. Val di Sole. Madonna. A Ty z Żoną jesteś na wyjeździe? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 5 minut temu, Marcos73 napisał: Tam gdzie Koleżanka Zajączek pomyka. Val di Sole. Madonna. A Ty z Żoną jesteś na wyjeździe? pozdro I jak Ci się pogoda zapowiada? Tam chyba też tras 2000m+ nie brakuje? Tak, jeszcze nie żona, ale to właściwie czysta formalność 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 32 minuty temu, AdrianW napisał: I jak Ci się pogoda zapowiada? Tam chyba też tras 2000m+ nie brakuje? Tak, jeszcze nie żona, ale to właściwie czysta formalność 😉 Pogoda mniej istotna - chociaż jak jest dobra - to super. Tam nie jest tak wysoko - ale śniegu mają opór. Z Adamem na zdjęciu toż Ona była? W takim róziowym czy też filetelowym kombozonie? pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu To powiedz czemu akurat tam i czy pierwszy raz?🙂 (obstawiam, że nie) Dokładnie, jak zawsze z zamkniętymi oczami . Ale o kolory mnie nie pytaj... odróżniam te co na kablach/przewodach elektrycznych - brązowy, niebieski i żółto - zielony 🫣😂 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Godzinę temu, AdrianW napisał: jeszcze nie żona, ale to właściwie czysta formalność 😉 termin jest już w kalendarzu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 46 minut temu Udostępnij Napisano 46 minut temu (edytowane) Co to są narty na trudniejsze warunki? Od razu powiem, że nie wiem. Po mojemu problem jest zupełnie gdzie indziej niż w sprzęcie . Nie rozumiem zwiększania szerokości nart „na ciapę” , to nie działa. Większa szerokość nart jest znakomita w puchu i tylko tam. Szersze narty na przygotowanej , ale zniszczonej trasie są zdecydowanie mniej „manewrowe” i bardzo kołkowate. Ja w takich warunkach wolę 65mm pod butem. Narta skręca szybko i łatwo. Nie ma mowy o tonięciu nart w mokrej breji. Zakładałem czasami 98mm ale szybko wracałem w miękkich warunkach do SL 65mm. Upatruję rozwiązanie tego problemu w prostym stosowani techniki „ nie zwracania uwagi na odsypy i nierówności” Oczywiście do pewnych granic ale w 90 % to działa. Z moich obserwacji wynika, że bardzo znacząca część narciarzy boi się nierówności i oczekuje rozwiązania problemu sprzętem. Tymczasem kłopot jest raczej mentalny. Wystarczy spróbować go nie dostrzegać i on magicznie znika. Zamiast kupować drugie kołkowate dechy sami bądźmy czołgiem 🙂 To działa. Edytowane 26 minut temu przez jurek_h 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 35 minut temu Udostępnij Napisano 35 minut temu 10 minut temu, jurek_h napisał: Co to są narty na trudniejsze warunki? Od razu powiem, że nie wiem. Po mojemu problem jest zupełnie gdzie indziej niż w sprzęcie . Nie rozumiem zwiększania szerokości nart „na ciapę” , to nie działa. Większa szerokość nart jest znakomita w puchu i tylko tam. Szersze narty na przygotowanej , ale zniszczonej trasie są zdecydowanie mniej „manewrowe” i bardzo kołkowate. Ja w takich warunkach wolę 65mm pod butem. Narta skręca szybko i łatwo. Nie mam mowy o tonięciu nart w mokrej breji. Zakładałem czasami 98mm ale szybko wracałem w miękkich warunkach do SL 65mm. Upatruję rozwiązanie tego problemu w prostym stosowani techniki „ nie zwracania uwagi na odsypy i nierówności” Oczywiście do pewnych granic ale w 90 % to działa. Z moich obserwacji wynika, że bardzo znacząca część narciarzy boi się nierówności i oczekuje rozwiązania problemu sprzętem. Tymczasem kłopot jest raczej mentalny. Wystarczy spróbować go nie dostrzegać i on magicznie znika. Zamiast kupować drugie kołkowate dechy sami bądźmy czołgiem 🙂 To działa. Super - ile ważysz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 34 minuty temu Udostępnij Napisano 34 minuty temu Cześć Przecież to jest oczywiste i wielokrotnie było wałkowane - przynajmniej przeze mnie. Wiadomo, że każdy kto zadaje pytanie jakie narty na zniszczone stoki to: 1. nie umie za bardzo jeździć 2, zniszczonego stoku to tak naprawdę w życiu nie widział Staram się w ogóle nie odpowiadać na takie bezsensowne pytania. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 32 minuty temu Udostępnij Napisano 32 minuty temu 2 minuty temu, Lexi napisał: Super - ile ważysz ? 79-81 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 28 minut temu Udostępnij Napisano 28 minut temu 2 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Przecież to jest oczywiste i wielokrotnie było wałkowane - przynajmniej przeze mnie. Wiadomo, że każdy kto zadaje pytanie jakie narty na zniszczone stoki to: 1. nie umie za bardzo jeździć 2, zniszczonego stoku to tak naprawdę w życiu nie widział Staram się w ogóle nie odpowiadać na takie bezsensowne pytania. Pozdro Miras. Nie o to chodzi czy ktoś tam umie jeździć. Pytanie czy ktoś mu powiedział, że to nie problem. Większość odsypów jest do przejechania tak jak by ich nie było. Tu nie ma nic do rzeczy waga narciarza ani nadmierna szerokość kołkowatych nart. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 24 minuty temu Autor Udostępnij Napisano 24 minuty temu 1 godzinę temu, Jan napisał: termin jest już w kalendarzu? A po co termin? Dwoje świadków, do urzędu i załatwione. Chyba że coś pominąłem?🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 23 minuty temu Udostępnij Napisano 23 minuty temu 16 minut temu, jurek_h napisał: Co to są narty na trudniejsze warunki? Od razu powiem, że nie wiem. Po mojemu problem jest zupełnie gdzie indziej niż w sprzęcie . Nie rozumiem zwiększania szerokości nart „na ciapę” , to nie działa. Większa szerokość nart jest znakomita w puchu i tylko tam. Szersze narty na przygotowanej , ale zniszczonej trasie są zdecydowanie mniej „manewrowe” i bardzo kołkowate. Ja w takich warunkach wolę 65mm pod butem. Narta skręca szybko i łatwo. Nie mam mowy o tonięciu nart w mokrej breji. Zakładałem czasami 98mm ale szybko wracałem w miękkich warunkach do SL 65mm. Upatruję rozwiązanie tego problemu w prostym stosowani techniki „ nie zwracania uwagi na odsypy i nierówności” Oczywiście do pewnych granic ale w 90 % to działa. Z moich obserwacji wynika, że bardzo znacząca część narciarzy boi się nierówności i oczekuje rozwiązania problemu sprzętem. Tymczasem kłopot jest raczej mentalny. Wystarczy spróbować go nie dostrzegać i on magicznie znika. Zamiast kupować drugie kołkowate dechy sami bądźmy czołgiem 🙂 To działa. Dobrze prawisz najlepiej mi to wychodzi na cywilnych GS przecinać wszystko nie patrzeć pod narty tylko musi być speed. Ale szerokie narty na klepisko też lubię inne odczucia i jeszcze to jak ja tnę i podskakuję a inni rzeźbią 😁wow niezapomniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 20 minut temu Udostępnij Napisano 20 minut temu 2 minuty temu, jurek_h napisał: 79-81 Jak podrośniesz może być inaczej... 😉 6 minut temu, jurek_h napisał: Nie o to chodzi czy ktoś tam umie jeździć. A to trzeba jeszcze jezdzić żeby pisać na tym forum? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 14 minut temu Autor Udostępnij Napisano 14 minut temu (edytowane) 10 minut temu, Mikoski napisał: Dobrze prawisz najlepiej mi to wychodzi na cywilnych GS przecinać wszystko nie patrzeć pod narty tylko musi być speed. Ale szerokie narty na klepisko też lubię inne odczucia i jeszcze to jak ja tnę i podskakuję a inni rzeźbią 😁wow niezapomniane Mikoski, nie to żebym podpuszczał, nie wierzył, robił podśmiechunki, ale chciałbym to zobaczyć. Masz może jakieś filmy? Tak poważnie pytam. Nie umiem sobie po prostu wyobrazić żeby ciąć wszystko bez mrugnięcia. Pozdro Edytowane 12 minut temu przez AdrianW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 10 minut temu Udostępnij Napisano 10 minut temu (edytowane) 10 minut temu, Lexi napisał: Jak podrośniesz może być inaczej... 😉 A to trzeba jeszcze jezdzić żeby pisać na tym forum? Waga nie ma nic do rzeczy. Dlaczego narty które mniej chętnie skręcają mają być remedium na słabe warunki. Co ma do tego waga? Szersza decha jest pomocna przy większej masie i puchu ale zdecydowanie nie w ciapie która zapada się najwyżej na kilka centymetrów. Moje 80 i inne 130 nie robi różnicy. Tnij jak przecinak i zobaczysz, że problem był wyimaginowany. Edytowane 9 minut temu przez jurek_h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 7 minut temu Udostępnij Napisano 7 minut temu 12 minut temu, Lexi napisał: Jak podrośniesz może być inaczej... 😉 A to trzeba jeszcze jezdzić żeby pisać na tym forum? tylko na forum się jeździ, na śniegu się zjeżdża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 minuty temu Udostępnij Napisano 4 minuty temu 20 minut temu, jurek_h napisał: Miras. Nie o to chodzi czy ktoś tam umie jeździć. Pytanie czy ktoś mu powiedział, że to nie problem. Większość odsypów jest do przejechania tak jak by ich nie było. Tu nie ma nic do rzeczy waga narciarza ani nadmierna szerokość kołkowatych nart. Cześć Ale co mu ma mówić? Jeżeli śnieg jest sypki czy nawet gomulasty ale mokry czy tez inny poddający się to problemu nie ma ale: - musi zdać sobie sprawę z roli dynamiki w jeździe - musi umieć ocenić nawierzchnię - musi się czuć na tyle pewnie żeby jechać szybko To raczej jest związane z umiejętnościami i/albo doświadczeniem. POzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano teraz Udostępnij Napisano teraz 1 minutę temu, Mitek napisał: Cześć Ale co mu ma mówić? Jeżeli śnieg jest sypki czy nawet gomulasty ale mokry czy tez inny poddający się to problemu nie ma ale: - musi zdać sobie sprawę z roli dynamiki w jeździe - musi umieć ocenić nawierzchnię - musi się czuć na tyle pewnie żeby jechać szybko To raczej jest związane z umiejętnościami i/albo doświadczeniem. POzdro Nie koniecznie. Moje obserwacje są oparte nie tylko na moich doświadczeniach. Moje dziewczyny miały z tym problem. Odkąd zasugerowałem im , to co napisałem wyżej .............słabszych dla nich warunków jest zdecydowanie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi