Jump to content

Maj贸wka i narty. Da si臋?

Dorota_K.
 Share

Recommended Posts

Hej, maj贸wka jak najbardziej, tylko wysoko - wi臋kszo艣膰 o艣rodk贸w poza lodowcami ju偶 b臋dzie zamkni臋ta. Trzeba liczy膰 si臋 z tym, 偶e stoki po nocy s膮 zmro偶one czyli rano b臋dzie twardo, a z up艂ywem dnia i wzrostem promieniowania s艂onecznego zrobi si臋 mi臋kko, czasem bardzo. To taki troch臋 czas dla koneser贸w, odradza艂abym pocz膮tkuj膮cym. Na tym czy s膮siednim forum (skionline) znajdziesz sporo relacji z wyjazd贸w na maj贸wk臋. W tym roku - o ile nie dopada 艣niegu w mi臋dzyczasie - b臋dzie to trudna jazda, bo jest relatywnie ma艂o 艣niegu.

Edited by zaj膮c
  • Thanks 1

8 minut temu, Dorota_K. napisa艂:

Hej, jak w temacie 馃檪

Czy da si臋 gdzie艣 poje藕dzi膰 na nartach by zahaczy膰 o maj贸wk臋? Z urlopem ci臋偶ko 馃槈

wiem, 偶e niekt贸re o艣rodki s膮 wci膮偶 otwarte, ale czy to ma sens? Kto艣 pr贸bowa艂?

najlepszy b臋dzie Hintertuxer Gletscher

• Thanks 1

16 minut temu, zaj膮c napisa艂:

Hej, maj贸wka jak najbardziej, tylko wysoko - wi臋kszo艣膰 o艣rodk贸w poza lodowcami ju偶 b臋dzie zamkni臋ta. Trzeba liczy膰 si臋 z tym, 偶e stoki po nocy s膮 zmro偶one czyli rano b臋dzie twardo, a z up艂ywem dnia i wzrostem promieniowania s艂onecznego zrobi si臋 mi臋kko, czasem bardzo. To taki troch臋 czas dla koneser贸w, odradza艂abym pocz膮tkuj膮cym. Na tym czy s膮siednim forum (skionline) znajdziesz sporo relacji z wyjazd贸w na maj贸wk臋. W tym roku - o ile nie dopada 艣niegu w mi臋dzyczasie - b臋dzie to trudna jazda, bo jest relatywnie ma艂o 艣niegu.

Czyli 艣redni pomys艂 dla mnie, pocz膮tkuj膮cej.. I gdzie tu si臋 uczy膰! 馃檪聽(i kiedy?)

Nie chc臋 Ci臋 zniech臋ca膰 - wyjazd na narty to zawsze dobry pomys艂 馃槈聽a b臋dziesz mie膰 okazj臋 zaznajomi膰 si臋 z nowymi warunkami 艣niegowymi, co jest rozwijaj膮ce. Natomiast nale偶y wzi膮膰 pod uwag臋, 偶e jazda np. w wiosennej 艣nie偶nej brei jest trudna (艣nieg jest ci臋偶ki) i mo偶e by膰 m臋cz膮ca dla ma艂o zaawansowanych os贸b, za to zmro偶ony sztruks jest szybki i potrafi wywo艂a膰 efekt przera偶enia bo op贸r na kraw臋dziach jest mniejszy ni偶 w mi臋kkim 艣niegu - czy Ci臋 to zniech臋ca? Z mojej strony to tylko lu藕ne spostrze偶enia z do艣wiadcze艅 w艂asnych i bliskich mi os贸b.

13 minut temu, zaj膮c napisa艂:

Nie chc臋 Ci臋 zniech臋ca膰 - wyjazd na narty to zawsze dobry pomys艂 馃槈聽a b臋dziesz mie膰 okazj臋 zaznajomi膰 si臋 z nowymi warunkami 艣niegowymi, co jest rozwijaj膮ce. Natomiast nale偶y wzi膮膰 pod uwag臋, 偶e jazda np. w wiosennej 艣nie偶nej brei jest trudna (艣nieg jest ci臋偶ki) i mo偶e by膰 m臋cz膮ca dla ma艂o zaawansowanych os贸b, za to zmro偶ony sztruks jest szybki i potrafi wywo艂a膰 efekt przera偶enia bo op贸r na kraw臋dziach jest mniejszy ni偶 w mi臋kkim 艣niegu - czy Ci臋 to zniech臋ca? Z mojej strony to tylko lu藕ne spostrze偶enia z do艣wiadcze艅 w艂asnych i bliskich mi os贸b.

Pewnie, temat do przemy艣lenia a Twoje podpowiedzi do wzi臋cia pod uwag臋! O tych r贸偶nicach w warunkach nawet nie my艣la艂am. Ci臋偶ki 艣nieg chyba nawet wol臋 ni偶 zlodzenia..

Godzin臋 temu, Dorota_K. napisa艂:

Hej, jak w temacie 馃檪

Czy da si臋 gdzie艣 poje藕dzi膰 na nartach by zahaczy膰 o maj贸wk臋? Z urlopem ci臋偶ko 馃槈

wiem, 偶e niekt贸re o艣rodki s膮 wci膮偶 otwarte, ale czy to ma sens? Kto艣 pr贸bowa艂?

Za ciep艂o. S艂o艅ce mocno operuje na lodowcu i nawet jak jest zimno to w ubraniu gor膮co. Nowicjusz si臋 spiecze - niby wszystko posmarowane filtrem a jaki艣 kawa艂ek sk贸ry w uchu, nosie czy k膮ciku ust poparzony. No ale raz, par臋 razy warto zaliczy膰. Dobrze mie膰 inne zajawki, wtedy nie tak 偶al porzuci膰 艣nieg ju偶 w marcu/kwietniu.

7 godzin temu, zaj膮c napisa艂:

np. w wiosennej 艣nie偶nej brei jest trudna (艣nieg jest ci臋偶ki) i mo偶e by膰 m臋cz膮ca dla ma艂o zaawansowanych os贸b, za to zmro偶ony sztruks jest szybki i potrafi wywo艂a膰 efekt przera偶enia bo op贸r na kraw臋dziach jest mniejszy ni偶 w mi臋kkim 艣niegu -

Wi臋c patentem na to jest .. poleni膰 si臋 w 艂贸偶eczku troch臋 d艂u偶ej pozwalaj膮c operowa膰 s艂oneczku chwile coby zamieni艂o lodowy sztruks w co艣 bardziej przyjaznego.....nast臋pnie poje藕dzi膰 zanim wszystko zamieni sie w b艂oto po艣niegowe (przecie偶 dla pocz膮tkuj膮cej 3 h to sporo) i ko艂o po艂udnia chop - do knajpki na le偶aczek....i nirwana.... co my艣lisz Tereniu?.. ...馃檪

• Haha 1

2 godziny temu, Lexi napisa艂:

Wi臋c patentem na to jest .. poleni膰 si臋 w 艂贸偶eczku troch臋 d艂u偶ej pozwalaj膮c operowa膰 s艂oneczku chwile coby zamieni艂o lodowy sztruks w co艣 bardziej przyjaznego.....nast臋pnie poje藕dzi膰 zanim wszystko zamieni sie w b艂oto po艣niegowe (przecie偶 dla pocz膮tkuj膮cej 3 h to sporo) i ko艂o po艂udnia chop - do knajpki na le偶aczek....i nirwana.... co my艣lisz Tereniu?.. ...馃檪

No niby tak, mnie tam szkoda dnia by by艂o 馃檭聽a i trudno wyczai膰 kiedy zmro偶ony sztruks przejdzie w stan "uje偶d偶alny" - tak ko艂o 10:00? 3h do 13:00 powinny by膰 ok, potem lanczyk na stoku i le偶aczek (krem z filtrem - konieczny!)

• Like 1

1 godzin臋 temu, zaj膮c napisa艂:

No niby tak, mnie tam szkoda dnia by by艂o 馃檭聽a i trudno wyczai膰 kiedy zmro偶ony sztruks przejdzie w stan "uje偶d偶alny" - tak ko艂o 10:00? 3h do 13:00 powinny by膰 ok, potem lanczyk na stoku i le偶aczek (krem z filtrem - konieczny!)

Mo偶na le偶aczek, mo偶na rower kto co woli...

• Like 1

Godzin臋 temu, Dorota_K. napisa艂:

Dzi臋ki za wszelkie podpowiedzi! Widz臋, 偶e narciarska maj贸wka to jednak troch臋 ci臋偶ki temat 馃檪聽A tak膮 mam ochot臋 si臋 doskonali膰, a nie ma kiedy! 馃槥聽Szkoda, 偶e igielit we Wro zamkn臋li..

na igelicie si臋 nic nie nauczysz to ju偶 lepiej do hali

1 godzin臋 temu, Dorota_K. napisa艂:

Czemu? Widze tam sporo niebieskich a czerwone tez ogarnia艂am w Alpach. Czy chodzi o warunki?

Niebieskich jest kilka i s膮 porozrzucane po r贸偶nych miejscach. Dojazd do samego do艂u jedynie czerwon膮 lub kolejk膮. 呕eby si臋 sprawnie przemieszcza膰 po o艣rodku trzeba si臋 porusza膰 po czerwonych trasach, kt贸re s膮 obiektywnie patrz膮c bardzo strome. 艢nieg o tej porze roku b臋dzie bardzo ci臋偶ki, mokry --> b臋dzie mn贸stwo odsyp贸w i muld. Nie polecam jazdy w takich warunkach na pocz膮tek narciarskiej przygody, du偶e zagro偶enie kontuzj膮 z powodu nie zadzia艂ania wi膮za艅 przy ma艂ej pr臋dko艣ci. Wi膮zania trzeba ustawi膰 na absolutnie minimum w takich warunkach.

Edited by tomkly
  • Like 1
  • Thanks 2

3 godziny temu, tomkly napisa艂:

Niebieskich jest kilka i s膮 porozrzucane po r贸偶nych miejscach. Dojazd do samego do艂u jedynie czerwon膮 lub kolejk膮. 呕eby si臋 sprawnie przemieszcza膰 po o艣rodku trzeba si臋 porusza膰 po czerwonych trasach, kt贸re s膮 obiektywnie patrz膮c bardzo strome. 艢nieg o tej porze roku b臋dzie bardzo ci臋偶ki, mokry --> b臋dzie mn贸stwo odsyp贸w i muld. Nie polecam jazdy w takich warunkach na pocz膮tek narciarskiej przygody, du偶e zagro偶enie kontuzj膮 z powodu nie zadzia艂ania wi膮za艅 przy ma艂ej pr臋dko艣ci. Wi膮zania trzeba ustawi膰 na absolutnie minimum w takich warunkach.

Kumam. Ja po czerwonych w Dolomitach je藕dzi艂am dni kilka i by艂o ok, ale je艣li te s膮 faktycznie trudne czerwone plus zmuldzone szybko to faktycznie mo偶e by膰 ma艂y zysk

5 minut temu, Dorota_K. napisa艂:

Kumam. Ja po czerwonych w Dolomitach je藕dzi艂am dni kilka i by艂o ok, ale je艣li te s膮 faktycznie trudne czerwone plus zmuldzone szybko to faktycznie mo偶e by膰 ma艂y zysk

Dolomity to du偶o wi臋cej niebieskich tras i wyra藕nie ni偶szy poziom wymaga艅 ani偶eli Tux.聽

5 minut temu, Dorota_K. napisa艂:

Ok, dobrze wiedzie膰! Te czerwone by艂y faktycznie ok

tyle 偶e w maju w Dolomitach nic nie jest otwarte

jest jeszcze Stubaier Gletscher i tam masz sporo niebieskich tras

1 godzin臋 temu, Dorota_K. napisa艂:

A to takich rzeczy we Wro to nie ma 馃檪聽Chyba, 偶e co艣 mnie omin臋艂o..聽

jed藕 na urlop do Dubaju - 3 godzinki potrenujesz w hali narciarskiej a reszt臋 czasu sp臋dzisz na pla偶y

• Haha 1

43 minuty temu, grimson napisa艂:

Jeszcze nie tak dawno temu do prawie ko艅ca kwietnia kr臋ci艂a CG [2022r] w Sudetach, podobnie jak Szklarska Por臋ba [2019]. Zieleniec kr臋ci艂 do maj贸wki gdzie艣 w okolicach 2003-2004 roku. No i zostaje Kasprowy.

Cudze chwalicie, swego nie znacie.

Kasprowy to w tym sezonie ledwo zipie i nie wiadomo kiedy padnie...

Czarna G贸ra 2 maja 2022 na zdj臋ciu - by艂o ju偶 po nartach. Maj贸wka to tylko lodowce. Stosunkowo 艂atwe trasy (ale nie o艣la 艂膮czka i mo偶na by膰 zmuszonym do jazdy trudniejsz膮 tras膮, by wr贸ci膰 z 艂atwiejszej) to Kaprun. W Polsce mo偶e si臋 zdarzy膰 cud na Kasprowym, ale rezerwacji bym nie robi艂. Jazda w ciep艂ej porze to ranne wstawanie, bo po po艂udniu to ju偶 s艂abo. Jazda w hali (kilka razy by艂em w Druskiennikach) to nie jest wielki fun. W ostatnich latach p贸艂 hali utrzymane jest na lodowisko do treningu zawodnik贸w, w drugiej po艂owie 艣nieg taki sobie. Brak s艂o艅ca, dziwne powietrze. Lepiej w maju szuka膰 innych wra偶e艅.

IMG_0879.jpeg

Edited by Wojcio
  • Like 2