Jump to content

Kotelnica Białczańska

Administrator
 Share

Recommended Posts

Jechał z was ktoś w tym roku "nartostradą" 2C. W tamtym roku na końcówce było przewężenie z wyślizganą rynną na którym przy większej ilości ludzi robiło się nieciekawie (przed tym był znak stop). W lato z daleka widziałem że w okolicy coś kopali. Zmienili to?

• 2 weeks later...

Byłem dzisiaj.

Warun znakomity, śniegu naturalnego kupa, do tego twardo pod nartą. Ludzi sporo, parkingi pełne o godz 11.

Do tego Białka przygotowała ogromne pryzmy śniegu w ramach magazynu na trudne chwile, wg mnie spokojnie dożyją do końca marca, o ile nie zrobi się wiosennie już w lutym.

Byłem dzisiaj.

Warun znakomity, śniegu naturalnego kupa, do tego twardo pod nartą. Ludzi sporo, parkingi pełne o godz 11.

Do tego Białka przygotowała ogromne pryzmy śniegu w ramach magazynu na trudne chwile, wg mnie spokojnie dożyją do końca marca, o ile nie zrobi się wiosennie już w lutym.

Za tydzień mają być mega mrozy, dobrze że na stokach jest sporo barów, bo coś widzę, że trzeba się będzie często rozgrzewać :D

• 2 months later...

Dziś Białka. Warunki śniegowe moim zdaniem bardzo dobre, ale w zeszłym roku w mojej ocenie mieli większy zapas śniegu o tej porze, śnieg też był lepiej przygotowany (to oczywiście subiektywne odczucia). Pogoda dopisała, piękny widok na Tatry, ludzi jak na lekarstwo, tylko moja 5 letnia córka (po sezonie spędzonym w Szczyrku) co chwilę dopytywała kiedy dojedziemy na jakieś fajne trasy. Trasy przygotowane bardzo dobrze,  jedyne przecierki zaobserwowałem na trasie 2C. 

Kotelnica z rana jak śmietana.

Kotelnica.jpg

Kotelnica cd.

Kotelnica-2.jpg

6.

6.jpg

7 trzyma się dobrze.

7-si-trzyma-jeszcze.jpg

7 cd.

7-cd.jpg

Jedziemy dalej.

Niebieska.jpg

8 wyżej.

niebieska-wy-ej.jpg

Tatry.

Tatry.jpg

Za chwilę ciąg dalszy relacji.

To jedziemy dalej z relacją z Białki.

Zapasy śniegu.

zapas-niegu.jpg

Trasa nr 9.

ta.jpg

Ten tłok do bramek.

T-ok-na-bramkach.jpg

Najazd bezkijkowców.

Najazd-bezkijkowc-w.jpg

Trasa nr 10.

Remiasz-w-3.jpg

I widok z góry.

Od-g-ry.jpg

Przejazd na Kaniówkę - zamknięty.

Przejazd-na-Kani-wk.jpg

W dobrym jednak jeszcze stanie.

zamkni-ta-trasa-na-Kani-wk.jpg

Wracamy, łącznice też w dobrym stanie.

wracamy.jpg

Ten tłok na bramkach.

ten-t-ok-przy-bramkach.jpg

Trasa 2C - drobne przecierki na górze.

2-c.jpg

2C dalej.

2c-cd.jpg

Widok z 2C na FIS-y.

widok-z-2c-na-FIS-y.jpg

FIS-y.

FIS-y.jpg

Tu też dobrze.

tu-te-dobrze.jpg

Ratraki.

ratraki.jpg

Bania.

Bania.jpg

Mamy karnety z logo Tatry Super Ski.

karnety-z-logo-superski.jpg

Podsumowując, mam nieodparte wrażenie, że SMR sprzedając sezonówkę, systematycznie odbiera Białce narciarzy. Dziś na trasach było naprawdę pusto, a pogoda wspaniała, w nocy zmroziło, w ciągu dnia piękne słońce, a parkingi puste. W zeszłym roku, o tej samej porze, było znacznie więcej narciarzy na trasach i aut na parkingach. 

Super, dzięki!

Jeszcze się naradzamy - czy Białka, czy Szczyrk od soboty... i to kusi, i to nęci  :D

Jeżeli nie masz sezonówki na Szczyrk, chcesz się dobrze wyjeździć to wybrałbym chyba jednak Białkę na ten konkretny weekend (choć ja będę w Szczyrku). Kolega na sąsiednim forum pisał, że odcięli Juliany (Pośredni), co oznacza że 1/3 tras odpada (jeżeli ich nie otworzą juto), ma być słoneczny weekend i zaczęli od 18 sprzedaż sprytnej sezonówki na kolejny rok (na przedpłacie możesz jeździć w tym sezonie). W mojej ocenie, oznacza to, że Szczyrk przy całej mojej dla niego sympatii - stanie. Będę po prostu duże kolejki do wyciągów zamiast płynnej jazdy a w Białce cały ruch się rozłoży, jest tu też zdecydowanie więcej śniegu. 

Metę w Białce mamy już klepniętą od soboty ale tak cały czas Szczyrk nam chodzi po głowie...

Jutro zapadnie wiekopomna decyzja  ;)

W Szczyrku byliśmy ostatnio 2 lata temu a w Białce 4 razy przez ten czas... dlatego Szczyrk mimo wszystko kusi  :)