Spiochu Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 6 minut temu, Marcos73 napisał: 😀, Piotrek proszę Cię nie pisz głupot. W Chinach garstka ( a że to miliardowa populacja, to garstka jest spora) się bogaci wyzyskiem milionów. Podatki od 5 - 45%. W zamian gówno dostajesz. System emerytalny nie istnieje ( oprócz kacyków partyjnych co dostają po 10 latach służby Państwu emeryturę), a służba zdrowia jest płatna i mało kogo na to stać. Edukacja do średniej szkoły darmowa i obowiązkowa, potem płatna. W dużych miastach jest bardzo drogo. Głupoty piszesz. Z jednej strony wszystko chcesz dostać za darmo, a z drugiej twierdzisz że Cię okradają. To mi wytłumacz skąd ktoś ma Ci dać, jak nic nie chcesz oddać. Z pustego to i Salomon nie naleje. Ludzie darowanych rzeczy nie szanują i nie doceniają ich wartości. A w przypadku zagrożenia to wszyscy spierdolą, bo easy come, easy go. Co będziesz żałował mieszkania, jakżeś go dostał. A jak go kupisz to będziesz wiedział ile Cię to kosztowało pracy i wyrzeczeń. pozdro W Chinach jeszcze kilkadziesiąt lat temu było setki milionów głodujących. Teraz juz ich nie ma. Zbudowana infrastruktura powala, wszystko jest planowane długoterminowo. Państwo 3 świata wyrosło na mocarstwo zagrażające USA, Tak, zgadzam się że mają tam masę problemów, patologii i zwykłym ludziom dalej się żyje do dupy, ale i tak dużo lepiej niż kiedyś. Tu masz porównanie Wrocławia i Nanjing. (Dawna stolica, miasto 8mln mieszkańców) Podobny stosunek cen do zarobków. Nawet ceny wynajmu są korzystniejsze mimo że to dużo większe miasto. Jedynie zakup bardzo drogi ale to właśnie efekt celowego nakręcania bańki, tu akurat niczym sie od naszych rządów nie różnią. https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Poland&country2=China&city1=Wroclaw&city2=Nanjing&tracking=getDispatchComparison I służba zdrowia (dużo lepszy wynik w Chinach): https://www.numbeo.com/health-care/compare_cities.jsp?country1=Poland&country2=China&city1=Wroclaw&city2=Nanjing&tracking=getDispatchComparison Nie zrozumiałeś. Niczego nie chcę dostać za darmo i rozumiem sens płacenia podatków ale nie 80% i nie gdy większość z nich jest marnowana. Jestem właśnie przeciwnikiem rozdawnictwa, wszelkich zasiłków, dodatków i przywilejów. Jeśli jest państwowa emerytura to najlepiej taka sama dla wszystkich w wysokości minimalnej krajowej a o resztę niech każdy sam zadba. I w tym samym wieku a nie że kobiety i mundurowi wcześniej. Co do mieszkań to wcale nie muszą być rozdawane za darmo. Wystarczy budowa dużej ilości na wynajem państwowy po umiarkowanych cenach i podatkowe ograniczenie opłacalności posiadania mieszkań (szczególnie pustostanów) jako inwestycji. To pozwoli na utrzymanie cen na sensownym dla większości poziomie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu W dniu 5.06.2025 o 01:55, Spiochu napisał: Nie byli wybitni, choć mieli wykształcenie powyżej średniej. Mama była nauczycielką, a tata skończył budownictwo ale nigdy nie był jakimś szczególnym specjalistą. Zwróciłem jednak uwagę, że dzięki tej znienawidzonej komunie w 2 pokolenia zmienił się standard życia w mojej rodzinie z granicy przetrwania do zupełnie normalnego. To jest ogromny postep kraju i nie jest to odosobniony przypadek, bo u większości znajomych było podobnie. System rozwijał też edukację, kulturę, sport a bycie wykształconym było modne. Teraz liczy się tylko świecenie dupą lub nowym autem na insta. I kolejny przykład, zapierdzielał i wziął kredyt. Po co piszecie cały czas to samo? Ja nie dyskutuje jak radzić sobie w obecnym patologicznym systemie bo są na to różne sposoby tylko krytykuję jego konstrukcję. System w którym żyjemy jest szkodliwy i ma bardzo złe perspetywy mimo że niby ogólnie jest dobrobyt. Mam wrażnienie, że wszyscy tutaj już jesteście na etapie "tak musi być" i dlatego głosujecie na popis. Dobry Pan zabiera mi tylko 80% a mógłby całość. Jak będę cieżko pracował to sobie kupię klitkę na kredyt i może nawet na wakacje w Egipcie zostanie. A jak będziemy wszyscy zgadzać się z tą patologią, ingnorować negatywne zmiany i skupiać się na własnej pracy to za kilkaddziesiąt lat obudzimy się w kraju, który będzie wyglądał podobnie jak obecnie RPA. No to u nas żadne z rodziców wyższego pełnego nie miało ani u mnie ani u Starlet. Jak dochodzili do 50 dostali mieszkanie w blokach. To było ich osiągnięcie. Auta brak. U mnie oszczędzaliśmy cały rok by w wakacje pojechać nad morze koleją bo darmo i mieszkać w wagonach pkp. Zimą starczyło na wyjazd do Zakopca i tyle. Przynajmniej nauczyłem się pływać i jeździć na nartach. Ale żadne eldorado. Wszyscy ciężko pracowali niewiele z tego miejąc. Mamie ojciec do żadnych partii zapisywać się nie kazał a ojciec do Solidarności. Tak więc kariera zamknięta raczej. Choć ojciec brygadzista wbrew logice i możliwościom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 4 godziny temu, Spiochu napisał: W Chinach jeszcze kilkadziesiąt lat temu było setki milionów głodujących. Teraz juz ich nie ma. Zbudowana infrastruktura powala, wszystko jest planowane długoterminowo. Państwo 3 świata wyrosło na mocarstwo zagrażające USA, Tak, zgadzam się że mają tam masę problemów, patologii i zwykłym ludziom dalej się żyje do dupy, ale i tak dużo lepiej niż kiedyś. Tu masz porównanie Wrocławia i Nanjing. (Dawna stolica, miasto 8mln mieszkańców) Podobny stosunek cen do zarobków. Nawet ceny wynajmu są korzystniejsze mimo że to dużo większe miasto. Jedynie zakup bardzo drogi ale to właśnie efekt celowego nakręcania bańki, tu akurat niczym sie od naszych rządów nie różnią. https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Poland&country2=China&city1=Wroclaw&city2=Nanjing&tracking=getDispatchComparison I służba zdrowia (dużo lepszy wynik w Chinach): https://www.numbeo.com/health-care/compare_cities.jsp?country1=Poland&country2=China&city1=Wroclaw&city2=Nanjing&tracking=getDispatchComparison Nie zrozumiałeś. Niczego nie chcę dostać za darmo i rozumiem sens płacenia podatków ale nie 80% i nie gdy większość z nich jest marnowana. Jestem właśnie przeciwnikiem rozdawnictwa, wszelkich zasiłków, dodatków i przywilejów. Jeśli jest państwowa emerytura to najlepiej taka sama dla wszystkich w wysokości minimalnej krajowej a o resztę niech każdy sam zadba. I w tym samym wieku a nie że kobiety i mundurowi wcześniej. Co do mieszkań to wcale nie muszą być rozdawane za darmo. Wystarczy budowa dużej ilości na wynajem państwowy po umiarkowanych cenach i podatkowe ograniczenie opłacalności posiadania mieszkań (szczególnie pustostanów) jako inwestycji. To pozwoli na utrzymanie cen na sensownym dla większości poziomie. Coś z tym numbeo jest nie tak jeśli życie lepsze jest w Iranie i Indiach niż Singapurze https://www.quora.com/How-is-Numbeo-a-reliable-page-if-it-never-or-most-of-the-time-does-not-provide-sources-of-the-average-salary-of-a-country Co do tych milionów głodujących w Chinach to pewno zniknęli, w państwie totalitarnym nie takie cuda panie. Natomiast z pewnością Europa to tłuste koty i zamiast robić wolą dyskutować na forach i roić sobie jakieś mrzonki. Dynamika wzrostu pewno drzemie w Chinach (także Indiach) ale nie dzięki tamtejszej sprawiedliwości społecznej ale dzikiemu kapitalizmowi pod przykrywką komunistycznych haseł. Nie wiem skąd te resentymenty u Ciebie nie jesteś pan Grimson. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 7 godzin temu, star napisał: Coś z tym numbeo jest nie tak jeśli życie lepsze jest w Iranie i Indiach niż Singapurze https://www.quora.com/How-is-Numbeo-a-reliable-page-if-it-never-or-most-of-the-time-does-not-provide-sources-of-the-average-salary-of-a-country Co do tych milionów głodujących w Chinach to pewno zniknęli, w państwie totalitarnym nie takie cuda panie. Natomiast z pewnością Europa to tłuste koty i zamiast robić wolą dyskutować na forach i roić sobie jakieś mrzonki. Dynamika wzrostu pewno drzemie w Chinach (także Indiach) ale nie dzięki tamtejszej sprawiedliwości społecznej ale dzikiemu kapitalizmowi pod przykrywką komunistycznych haseł. Nie wiem skąd te resentymenty u Ciebie nie jesteś pan Grimson. Nie jest lepsze. Numbeo pokazuje ze wyraznie gorsze. https://www.numbeo.com/quality-of-life/compare_cities.jsp?country1=Singapore&country2=India&city1=Singapore&city2=Delhi&tracking=getDispatchComparison Znikneli bo kraj sie rozwinal. Dalej sa biedni ale nie gloduja. Nie doszukuj sie spisku bo go tu nie ma. Komunistyczny rzad ma tam w dupie jednostki. Wybral rozwoj za wszelka cene i budowanie mocarstwa. Pilnuje jednak by ten zapierdziel nie szedl na konto korporacji. Wszelkie strategiczne galezie sa kontrolowane, ziemia dzierzawiona a nie sprzedawana. Kradna tez bez konsekwencji technologie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, Spiochu napisał: Nie jest lepsze. Numbeo pokazuje ze wyraznie gorsze. https://www.numbeo.com/quality-of-life/compare_cities.jsp?country1=Singapore&country2=India&city1=Singapore&city2=Delhi&tracking=getDispatchComparison Znikneli bo kraj sie rozwinal. Dalej sa biedni ale nie gloduja. Nie doszukuj sie spisku bo go tu nie ma. Komunistyczny rzad ma tam w dupie jednostki. Wybral rozwoj za wszelka cene i budowanie mocarstwa. Pilnuje jednak by ten zapierdziel nie szedl na konto korporacji. Wszelkie strategiczne galezie sa kontrolowane, ziemia dzierzawiona a nie sprzedawana. Kradna tez bez konsekwencji technologie. Wierzysz w to o czym piszesz? Byłeś na chińskiej prowincji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 10 minut temu, star napisał: Wierzysz w to o czym piszesz? Byłeś na chińskiej prowincji? Ale w co mam wierzyć? Adminstracyjnie byłem, z tym że to tereny okupowane. Sprawdż sobie ile wybudowali dróg, kolei, elektrowni, jakie technologie opanowali. Jest tam obecnie 353 miliony samochodów osobowych, więc co 4 Chińczyk ma auto a ile było kiedyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 24 minuty temu, Spiochu napisał: Ale w co mam wierzyć? Adminstracyjnie byłem, z tym że to tereny okupowane. Sprawdż sobie ile wybudowali dróg, kolei, elektrowni, jakie technologie opanowali. Jest tam obecnie 353 miliony samochodów osobowych, więc co 4 Chińczyk ma auto a ile było kiedyś? Jak byłeś to wiesz jak wygląda ten dobrobyt na prowincji. Jak ty liczysz te auta? Zakładasz, że każdy ma po jednym aucie? Piszesz tak jak ci co w Polsce raz w roku bywają i ferują wyroki na temat naszego kraju. Bądź poważny. A potęgi Chin jako kraju nikt nie neguje. Ale jest dokładnie jak sam piszesz o zgniłym kapitalizmie z tym że wyzysk jest pod przykrywką komunistycznych idei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 26 minut temu, star napisał: Jak byłeś to wiesz jak wygląda ten dobrobyt na prowincji. Jak ty liczysz te auta? Zakładasz, że każdy ma po jednym aucie? Piszesz tak jak ci co w Polsce raz w roku bywają i ferują wyroki na temat naszego kraju. Bądź poważny. A potęgi Chin jako kraju nikt nie neguje. Ale jest dokładnie jak sam piszesz o zgniłym kapitalizmie z tym że wyzysk jest pod przykrywką komunistycznych idei. Większość mimo wszystko tak, ma jedno. Podobnie jak i u nas. Byłem bardzo dawno a mimo tego, głodujących nie widziałem. Był miks biedy z budynkami na pokaz, ale większość jakoś sobie radziła. Teraz jak oglądam blogerów co jeżdżą po chińskich zadupiach to jest przepaść względem tego co widziałem. Dalej znajdziesz tych skrajnie biednych ale jest ich po prostu dużo mniejszy %. W zasadzie nie wiem też, do czego mnie chcesz przekonać. Ja nie uważam, że w Chinach jest super, ani że chciałbym tam meiszkać. Jest tam jedynie lepiej niż w wielu biednych krajach w tym rejonie świata. Zauważam też, że są bardzo skuteczni w pewnych obszarach i wyniki to z silnej władzy centralnej i wieloletniego planowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) Godzinę temu, Spiochu napisał: Większość mimo wszystko tak, ma jedno. Podobnie jak i u nas. Byłem bardzo dawno a mimo tego, głodujących nie widziałem. Był miks biedy z budynkami na pokaz, ale większość jakoś sobie radziła. Teraz jak oglądam blogerów co jeżdżą po chińskich zadupiach to jest przepaść względem tego co widziałem. Dalej znajdziesz tych skrajnie biednych ale jest ich po prostu dużo mniejszy %. W zasadzie nie wiem też, do czego mnie chcesz przekonać. Ja nie uważam, że w Chinach jest super, ani że chciałbym tam meiszkać. Jest tam jedynie lepiej niż w wielu biednych krajach w tym rejonie świata. Zauważam też, że są bardzo skuteczni w pewnych obszarach i wyniki to z silnej władzy centralnej i wieloletniego planowania. A może mimo a nie dzięki? Lepiej? Powiedz to tym którzy zginęli. Edytowane 4 godziny temu przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi