Mitek Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Cześć Pawel, jak kiedyś w Szczyrku. Były bramki normalne i komercyjne - chyba dwa razy droższy karnet. Z obu zresztą rzadko korzystslem, choć spędziem tam miesiące... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 1 godzinę temu, PaVic napisał: Zestaw późnego śniadania za 6€ dla przykładu Wygląda smacznie, napisz co jadłeś, jakie smaki, jakie zapachy, co tam jest pod tym jajkiem i ryżem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 4 minuty temu, .Beata. napisał: Wygląda smacznie, napisz co jadłeś, jakie smaki, jakie zapachy, co tam jest pod tym jajkiem i ryżem... Cześć Jak to co?? Talerz. Jajko z ryżem z przyprawami. Mniej więcej 1E +1E koszty + 1E realna marża. Narzneli go Tajowie na 3E na śniadaniu a ten się cieszy. 😀 Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 19 minut temu, Mitek napisał: Cześć Jak to co?? Talerz. Jajko z ryżem z przyprawami. Mniej więcej 1E +1E koszty + 1E realna marża. Narzneli go Tajowie na 3E na śniadaniu a ten się cieszy. 😀 Pozdro Ej, tak to ja też mogę dać się narżnąć, a nie że nie mam nic z babciowego a niby mam a nie mam, więc jeśli nawet do tych 3 € doliczyliby mi jeszcze 1 € za talerz to i tak lepiej. A między jajkiem i ryżem a talerzem jest jeszcze jedna warstwa czegoś… 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 3 godziny temu, PaVic napisał: I tak dla przykładu wypożyczenie skutera wyjściowa 600 za dzień końcowa przybita graba za 350batow( kaucja stała 3000b ) z Ale drożyzna 350 batów to 9,45 Eur do tego kaucja 81 Eur W Wietnamie wypozyczenie skutera to 120k dongów czyli 4,1 Eur, brak kaucji. Masz prawo jazdy miedzynarodowe z kat. A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Godzinę temu, .Beata. napisał: Ej, tak to ja też mogę dać się narżnąć, a nie że nie mam nic z babciowego a niby mam a nie mam, więc jeśli nawet do tych 3 € doliczyliby mi jeszcze 1 € za talerz to i tak lepiej. A między jajkiem i ryżem a talerzem jest jeszcze jedna warstwa czegoś… 😉 Cześć Oj.. o talerzu to mam fajna autentyczna opowieść z Sandomierza. Może jeszcze dzisiaj dam radę. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Jak to co?? Talerz. Jajko z ryżem z przyprawami. Mniej więcej 1E +1E koszty + 1E realna marża. Narzneli go Tajowie na 3E na śniadaniu a ten się cieszy. 😀 Pozdro Wy się śmiejecie a w Wietnamie za 6 Eur to można zjeść steka z australijskiej wołowiny, a z lokalnej to dwa kosztują 7 Eur. Oczywiście razem z ziemniakiem i surówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 24 minuty temu, Spiochu napisał: Wy się śmiejecie a w Wietnamie za 6 Eur to można zjeść steka z australijskiej wołowiny, a z lokalnej to dwa kosztują 7 Eur. Oczywiście razem z ziemniakiem i surówką. Cześć Oczywiście i to jest chyba normalne, czy nie? Ppzdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 6 godzin temu, Spiochu napisał: Wy się śmiejecie a w Wietnamie za 6 Eur to można zjeść steka z australijskiej wołowiny, a z lokalnej to dwa kosztują 7 Eur. Oczywiście razem z ziemniakiem i surówką. Na mojej prowincji, w restauracji, stek plus frytki plus surówka = 35 Euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 9 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Pawel, jak kiedyś w Szczyrku. Były bramki normalne i komercyjne - chyba dwa razy droższy karnet. Z obu zresztą rzadko korzystslem, choć spędziem tam miesiące... Pozdro Cześć Powiedz i komu to …… przeszkadzało? Zrobiliśmy się „nowocześni” z plastikiem w dłoni i brakiem straganów, handlem ulicznym bo państwo moment pajdę dojebie więc najlepiej wynajmij lokal od dewelopera 🤦♂️ za w c…monety a później płacz że biznes kuleje bo ciężko na koszta wyrobić .🤷♂️ pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Beata 😂 posiekany prosiak z warzywami obok ryżu i jajka( do wyboru był wegetariański zestaw lub wołowin lub kura) . Wszystko świetnie współgrało smakowo . Zupa owoce morza, trawa cytrynowa, imbir, pomidory , odrobina mleka kokosowego a z przypraw to jakaś ich mieszanka ogólnie na lajtowo zrobiona z idealna nuta ostrości . Sok z mango. Ogólnie podjada się od rana do nocy ale nie czuje się pełny i zmęczony bo brak chleba jak już to tostowy w markecie , ziemniaki sporadycznie widziałem gdzieś na targach smażone a mącznych makaronów nigdzie nie widziałem oprócz ryżowych. Jest masa warzyw , mięso i ryby- gotowane lub smażone . Każdy znajdzie coś dla siebie . pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) 10 godzin temu, Spiochu napisał: Ale drożyzna Względem Wietnamu ale Ci z Laosu czy Birmy powiedzą dokładnie to samo na ceny w Wietnamie - drożyzna 😂 Fakt jest taki że Europejczyków u Tajów jest dziś bardzo mało ( poza Rosjanami) a kiedyś były tłumy co zresztą sami mówili . Edytowane 2 godziny temu przez PaVic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 10 godzin temu, Spiochu napisał: Masz prawo jazdy miedzynarodowe z kat. A? Międzynarodowe wyrobiłem czas oczekiwania w be 3 dni niestety nie mam A czy A1 więc przy dzwonie ubezpieczenie by pokazało środkowy palec . Kumpel w Lądku wyrobił z partyzanta i przy B wbili mu A i A1 koszt 3xtanszy za ten sam kwit jak w BE. Jeździł z tą samą świadomością że jak dzwon to środkowy palec . Na miejscu mieliśmy 3 kontrole -kwity ok ale przy dwóch fokus kontroli na ciężkie narkotyki typu pewnie koks itp bo zioło jest na legalu jak w NL . Sprawdzone plecaki,kieszenie i można jechać dalej a skuter 🤣 nie przeczesany gdzie mógłbyś mieć śmiało z kilo i w razie draki tłumaczyć toż to dopiero go pożyczyłem bo masz na to kwity . Taka śmieszna kontrola z perspektywy tych europejskich ale są i widać że turyści przede wszystkim są kontrolowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 35 minut temu Udostępnij Napisano 35 minut temu 4 godziny temu, PaVic napisał: Względem Wietnamu ale Ci z Laosu czy Birmy powiedzą dokładnie to samo na ceny w Wietnamie - drożyzna 😂 Fakt jest taki że Europejczyków u Tajów jest dziś bardzo mało ( poza Rosjanami) a kiedyś były tłumy co zresztą sami mówili . Dlaczego mało europejczyków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 14 minut temu Udostępnij Napisano 14 minut temu 4 godziny temu, PaVic napisał: Względem Wietnamu ale Ci z Laosu czy Birmy powiedzą dokładnie to samo na ceny w Wietnamie - drożyzna 😂 Fakt jest taki że Europejczyków u Tajów jest dziś bardzo mało ( poza Rosjanami) a kiedyś były tłumy co zresztą sami mówili . W Laosie nie bylem ale tam chyba jest drozej. A tu nie tylko chodzi o kraj. Ty masz cene dla bialasa. Targujesz z bardzo drogo na drogo. Lokalsi z automatu placa mniej. Ja nie mam prawa jazdy A wiec skuter wypozyczala i prowadzila wietnamka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 5 minut temu Udostępnij Napisano 5 minut temu 21 minut temu, brachol napisał: Dlaczego mało europejczyków? Bo sąsiednie są dużo tańsze względem Tajlandii. Z dwóch źródeł dostałem podobne porównanie a ile w tym prawdy nie wiem ale jednak wypowiadały się podobnie . Laos 10 Wietnam 8 Chiny 5 Birma 20 Malezja 3 razy tańsza od Tajlandii . Na pytania do tych osób dlaczego nie jedziecie do Europy - stanowcza odp po co ? Jak tu mamy wszystko. Podatek 7%( podobny jest w luxemburgu) szybki internet za 40€ który na otwartym morzu działa a nie jak z europejskiej plaży holendersko/belgijskiej na której zasięgu brak . Prąd 50 dolarów . A zarobki średnia względem Europy dużo niższa ale ceny są pod te zarobki taki taksówkarz już za dwa kursy ma na te opłaty a pracuje po 12h /6 dni w tyg . A Europejczyka z rodziną nie stać bo na start przy 4 osobach ma 2500-3000€ za samolot 🤷♂️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 3 minuty temu Udostępnij Napisano 3 minuty temu 2 godziny temu, PaVic napisał: Międzynarodowe wyrobiłem czas oczekiwania w be 3 dni niestety nie mam A czy A1 więc przy dzwonie ubezpieczenie by pokazało środkowy palec . Kumpel w Lądku wyrobił z partyzanta i przy B wbili mu A i A1 koszt 3xtanszy za ten sam kwit jak w BE. Jeździł z tą samą świadomością że jak dzwon to środkowy palec . Na miejscu mieliśmy 3 kontrole -kwity ok ale przy dwóch fokus kontroli na ciężkie narkotyki typu pewnie koks itp bo zioło jest na legalu jak w NL . Sprawdzone plecaki,kieszenie i można jechać dalej a skuter 🤣 nie przeczesany gdzie mógłbyś mieć śmiało z kilo i w razie draki tłumaczyć toż to dopiero go pożyczyłem bo masz na to kwity . Taka śmieszna kontrola z perspektywy tych europejskich ale są i widać że turyści przede wszystkim są kontrolowani. Niepotrzebnie ryzykujesz. Mozna sobie duzo problemow narobic i szansa wypadku tez wieksza jak nie umiesz dobrze prowadzic. Jak jedziesz sam to zapoznajesz jakas panne i bedzie Cie wozic po okolicy. Ty w zamian fundujesz atrakcje. Jak z rodzina to lepiej wynajac auto luv jezdzic taksowkami. Co do kontrolii to mnie w Wietnamie nigdy nie zatrzymala policja. W ciagu kilku miesiecy, ale z prochami bym nie zartowal. Dostaniesz pietnastaka i zadne tlumaczenia nie pomoga. Marihuana w Tajlandii tez jest nielegalna bez recepty. Grozi za to kilka tys zl kary a nawet odsiadka. Sprawdz aktualne przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 3 minuty temu Udostępnij Napisano 3 minuty temu 10 minut temu, Spiochu napisał: Ty masz cene dla bialasa Zgadza się że te ceny są wyższe dla białego ale jak z nimi negocjujesz to są też szczere odp i mówią -nie zejdę poniżej tej bo to mój koszt ale daj tą 100 więcej i piątka . Mają Chiny Wietnam blisko gdzie produkcja wszystkiego jest olbrzymia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 1 minutę temu Udostępnij Napisano 1 minutę temu 3 minuty temu, PaVic napisał: Bo sąsiednie są dużo tańsze względem Tajlandii. Z dwóch źródeł dostałem podobne porównanie a ile w tym prawdy nie wiem ale jednak wypowiadały się podobnie . Laos 10 Wietnam 8 Chiny 5 Birma 20 Malezja 3 razy tańsza od Tajlandii . Na pytania do tych osób dlaczego nie jedziecie do Europy - stanowcza odp po co ? Jak tu mamy wszystko. Podatek 7%( podobny jest w luxemburgu) szybki internet za 40€ który na otwartym morzu działa a nie jak z europejskiej plaży holendersko/belgijskiej na której zasięgu brak . Prąd 50 dolarów . A zarobki średnia względem Europy dużo niższa ale ceny są pod te zarobki taki taksówkarz już za dwa kursy ma na te opłaty a pracuje po 12h /6 dni w tyg . A Europejczyka z rodziną nie stać bo na start przy 4 osobach ma 2500-3000€ za samolot 🤷♂️ Co oznaczaja te liczby 10, 8, 5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi