Skocz do zawartości

Ceny paliwa w PL i EU

Marcos73

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, .Beata. napisał:

Wygląda smacznie, napisz co jadłeś, jakie smaki, jakie zapachy, co tam jest pod tym jajkiem i ryżem...

Cześć

Jak to co?? Talerz. Jajko z ryżem z przyprawami. Mniej więcej 1E +1E koszty + 1E realna marża. Narzneli go Tajowie na 3E na śniadaniu a ten się cieszy. 😀

Pozdro

• Haha 1

19 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Jak to co?? Talerz. Jajko z ryżem z przyprawami. Mniej więcej 1E +1E koszty + 1E realna marża. Narzneli go Tajowie na 3E na śniadaniu a ten się cieszy. 😀

Pozdro

Ej, tak to ja też mogę dać się narżnąć, a nie że nie mam nic z babciowego a niby mam a nie mam, więc jeśli nawet do tych 3 € doliczyliby mi jeszcze 1 € za talerz to i tak lepiej.  A między jajkiem  i ryżem a talerzem jest jeszcze jedna warstwa czegoś… 😉

• Like 1

3 godziny temu, PaVic napisał:

I tak dla przykładu wypożyczenie skutera wyjściowa 600 za dzień końcowa przybita graba za 350batow( kaucja stała 3000b ) z

Ale drożyzna :classic_biggrin:

350 batów to 9,45 Eur do tego kaucja 81 Eur

W Wietnamie wypozyczenie skutera to 120k dongów czyli 4,1 Eur, brak kaucji. 

Masz prawo jazdy miedzynarodowe z kat. A?

Godzinę temu, .Beata. napisał:

Ej, tak to ja też mogę dać się narżnąć, a nie że nie mam nic z babciowego a niby mam a nie mam, więc jeśli nawet do tych 3 € doliczyliby mi jeszcze 1 € za talerz to i tak lepiej.  A między jajkiem  i ryżem a talerzem jest jeszcze jedna warstwa czegoś… 😉

Cześć

Oj.. o talerzu to mam fajna autentyczna opowieść z Sandomierza. Może jeszcze dzisiaj dam radę.

Pozdro

• Like 1

1 godzinę temu, Mitek napisał:

Cześć

Pozdro

Wy się śmiejecie a w Wietnamie za 6 Eur to można zjeść steka z australijskiej wołowiny, a z lokalnej to dwa kosztują 7 Eur. Oczywiście razem z ziemniakiem i surówką.

24 minuty temu, Spiochu napisał:

Wy się śmiejecie a w Wietnamie za 6 Eur to można zjeść steka z australijskiej wołowiny, a z lokalnej to dwa kosztują 7 Eur. Oczywiście razem z ziemniakiem i surówką.

Cześć 

Oczywiście i to jest chyba normalne, czy nie?

Ppzdro

• Haha 1

6 godzin temu, Spiochu napisał:

Na mojej prowincji, w restauracji, stek plus frytki plus surówka = 35 Euro.

9 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Pawel, jak kiedyś w Szczyrku. Były bramki normalne i komercyjne - chyba dwa razy droższy karnet. Z obu zresztą rzadko korzystslem, choć spędziem tam miesiące...

Pozdro

Cześć 

Powiedz i komu to …… przeszkadzało? Zrobiliśmy się „nowocześni” z plastikiem w dłoni i brakiem straganów, handlem ulicznym bo państwo moment pajdę dojebie więc najlepiej wynajmij lokal od dewelopera 🤦‍♂️ za w c…monety a później płacz że biznes kuleje bo ciężko na koszta wyrobić  .🤷‍♂️

pozdro

Beata 😂 posiekany prosiak z warzywami obok ryżu i jajka( do wyboru był wegetariański zestaw lub wołowin lub kura)   . Wszystko świetnie współgrało smakowo . Zupa owoce morza, trawa cytrynowa, imbir, pomidory , odrobina mleka kokosowego a z przypraw to jakaś ich mieszanka ogólnie na lajtowo zrobiona z idealna nuta ostrości . Sok z mango.

Ogólnie podjada się od rana do nocy ale nie czuje się pełny i zmęczony bo brak chleba jak już to tostowy w markecie , ziemniaki sporadycznie widziałem gdzieś na targach smażone a mącznych makaronów nigdzie nie widziałem oprócz ryżowych. Jest masa warzyw , mięso i ryby- gotowane lub smażone . Każdy znajdzie coś dla siebie . 

pozdrawiam

• Thanks 1

10 godzin temu, Spiochu napisał:

Ale drożyzna

Względem Wietnamu ale Ci z Laosu czy Birmy powiedzą dokładnie to samo na ceny w Wietnamie - drożyzna 😂

Fakt jest taki że Europejczyków u Tajów jest dziś bardzo mało ( poza Rosjanami) a kiedyś były tłumy co zresztą sami mówili . 

Edytowane przez PaVic

10 godzin temu, Spiochu napisał:

Masz prawo jazdy miedzynarodowe z kat. A?

Międzynarodowe wyrobiłem czas oczekiwania w be 3 dni niestety nie mam A czy A1 więc przy dzwonie ubezpieczenie by pokazało środkowy palec . Kumpel w Lądku wyrobił z partyzanta i przy B wbili mu A i A1 koszt 3xtanszy za ten sam kwit jak w BE. Jeździł z tą samą świadomością że jak dzwon to środkowy palec . 
Na miejscu mieliśmy 3 kontrole -kwity ok ale przy dwóch fokus kontroli na ciężkie narkotyki typu pewnie koks itp bo zioło jest na legalu jak w NL . Sprawdzone plecaki,kieszenie i można jechać dalej a skuter 🤣 nie przeczesany gdzie mógłbyś mieć śmiało z kilo i w razie draki tłumaczyć toż to dopiero go pożyczyłem bo masz na to kwity . Taka śmieszna kontrola z perspektywy tych europejskich ale są i widać że turyści przede wszystkim są kontrolowani. 

4 godziny temu, PaVic napisał:

Względem Wietnamu ale Ci z Laosu czy Birmy powiedzą dokładnie to samo na ceny w Wietnamie - drożyzna 😂

Fakt jest taki że Europejczyków u Tajów jest dziś bardzo mało ( poza Rosjanami) a kiedyś były tłumy co zresztą sami mówili . 

Dlaczego mało europejczyków?

4 godziny temu, PaVic napisał:

W Laosie nie bylem ale tam chyba jest drozej.

A tu nie tylko chodzi o kraj. Ty masz cene dla bialasa. Targujesz z bardzo drogo na drogo. Lokalsi z automatu placa mniej. 

Ja nie mam prawa jazdy A wiec skuter wypozyczala i prowadzila wietnamka.

21 minut temu, brachol napisał:

Dlaczego mało europejczyków?

Bo sąsiednie są dużo tańsze względem Tajlandii.

Z dwóch źródeł dostałem podobne porównanie a ile w tym prawdy nie wiem ale jednak wypowiadały się podobnie . 

Laos 10 

Wietnam 8

Chiny 5

Birma 20 

Malezja 3 razy tańsza od Tajlandii .

Na pytania do tych osób dlaczego nie jedziecie do Europy - stanowcza odp po co ? Jak tu mamy wszystko.

Podatek 7%( podobny jest w luxemburgu)  szybki internet za 40€ który na otwartym morzu działa a nie jak z europejskiej plaży holendersko/belgijskiej na której zasięgu brak . Prąd 50 dolarów . A zarobki średnia względem Europy dużo niższa ale ceny są pod te zarobki  taki taksówkarz już za dwa kursy ma na te opłaty a pracuje po 12h /6 dni w tyg . 

A Europejczyka z rodziną nie stać bo na start przy 4 osobach ma 2500-3000€ za samolot 🤷‍♂️

2 godziny temu, PaVic napisał:

Międzynarodowe wyrobiłem czas oczekiwania w be 3 dni niestety nie mam A czy A1 więc przy dzwonie ubezpieczenie by pokazało środkowy palec . Kumpel w Lądku wyrobił z partyzanta i przy B wbili mu A i A1 koszt 3xtanszy za ten sam kwit jak w BE. Jeździł z tą samą świadomością że jak dzwon to środkowy palec . 
Na miejscu mieliśmy 3 kontrole -kwity ok ale przy dwóch fokus kontroli na ciężkie narkotyki typu pewnie koks itp bo zioło jest na legalu jak w NL . Sprawdzone plecaki,kieszenie i można jechać dalej a skuter 🤣 nie przeczesany gdzie mógłbyś mieć śmiało z kilo i w razie draki tłumaczyć toż to dopiero go pożyczyłem bo masz na to kwity . Taka śmieszna kontrola z perspektywy tych europejskich ale są i widać że turyści przede wszystkim są kontrolowani. 

Niepotrzebnie ryzykujesz. Mozna sobie duzo problemow narobic i szansa wypadku tez wieksza jak nie umiesz dobrze prowadzic. Jak jedziesz sam to zapoznajesz jakas panne i bedzie Cie wozic po okolicy. Ty w zamian fundujesz atrakcje. Jak z rodzina to lepiej wynajac auto luv jezdzic taksowkami. 

Co do kontrolii to mnie w Wietnamie nigdy nie zatrzymala policja. W ciagu kilku miesiecy, ale z prochami bym nie zartowal. Dostaniesz pietnastaka i zadne tlumaczenia nie pomoga. 

Marihuana w Tajlandii tez jest nielegalna bez recepty. Grozi za to kilka tys zl kary a nawet odsiadka. Sprawdz aktualne przepisy. 

10 minut temu, Spiochu napisał:

Ty masz cene dla bialasa

Zgadza się że te ceny są wyższe dla białego ale jak z nimi negocjujesz to są też szczere odp i mówią -nie zejdę poniżej tej bo to mój koszt ale daj tą 100 więcej i piątka . Mają Chiny Wietnam blisko gdzie produkcja wszystkiego jest olbrzymia . 

3 minuty temu, PaVic napisał:

Bo sąsiednie są dużo tańsze względem Tajlandii.

Z dwóch źródeł dostałem podobne porównanie a ile w tym prawdy nie wiem ale jednak wypowiadały się podobnie . 

Laos 10 

Wietnam 8

Chiny 5

Birma 20 

Malezja 3 razy tańsza od Tajlandii .

Na pytania do tych osób dlaczego nie jedziecie do Europy - stanowcza odp po co ? Jak tu mamy wszystko.

Podatek 7%( podobny jest w luxemburgu)  szybki internet za 40€ który na otwartym morzu działa a nie jak z europejskiej plaży holendersko/belgijskiej na której zasięgu brak . Prąd 50 dolarów . A zarobki średnia względem Europy dużo niższa ale ceny są pod te zarobki  taki taksówkarz już za dwa kursy ma na te opłaty a pracuje po 12h /6 dni w tyg . 

A Europejczyka z rodziną nie stać bo na start przy 4 osobach ma 2500-3000€ za samolot 🤷‍♂️

Co oznaczaja te liczby 10, 8, 5?