AdrianW Napisano wczoraj o 18:32 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:32 (edytowane) Oczywiście, że nie zachowałem się odpowiednio, jestem świadom. Ja miałem tylko jeden wypadek ze swojej winy, o którym już pisałem. Mnie nikt nie uczył, poza kursem. W domu nie było samochodu. Ogólnie, tak jak czytam Was, np Marcosa to jestem pod wrażeniem wiedzy ogólnej takiej życiowej, której mi nikt nie przekazał... Nie wiem jakim jestem kierowcą ale największą moją wadą jest rozkojarzenie i codzienna rutyna za kierownicą oraz ilość rzeczy i spraw, które pochłaniają skupienie. Myślę też, że im więcej jeździmy, tym większe prawdopodobieństwo błędu, niezależnie jakim kto jest kierowcą. A dużo sytuacji nie zależy tylko od nas samych. Możemy jedynie to prawdopodobieństwo zmniejszyć ale zawsze ono jest. A jak długo Kacper ma prawko? W 21r tak nas spych śnieżny urządził Pozdrowienia Edytowane wczoraj o 18:41 przez AdrianW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 23 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 23 godziny temu Mitek, mało precyzyjne są te Twoje opisy warunków jazdy. Rozumiem przesłanie, ale mógłbyś być precyzyjny. Ja mam kolejne złe doświadczenia z piratami. Droga ekspresowa z ograniczeniem 100km/h. Wyprzedzam lewym pasem z prędkością 105-110. Z tyłu podjeżdża pirat bez zachowania bezpiecznej odległości i daje długimi, naciska. Nie widziałem go wcześniej w lusterku. Sobota wieczór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 23 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 23 godziny temu Przyznam że jak robiłem test na A4 jadąc z prędkością 140 to większy problem jest z wjeżdżaniem pod maskę, kiedy ja już wyprzedzam na lewym pasie, niż z tymi piratami z tyłu. Jednak ja podchodzę do tego na spokojnie. Nie uważam wcale że każdy taki wjazd przed moją maskę jest głupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu A ja dzisiaj na jeden dzień w Warszawie, na 18-stce w rodzinie. Wyjazd z Wawy o 20.38, o dziwo A2 w kierunku na Łódź przelotowa i raczej pusta. Dalej A1 na Katowice pusto, S8 na Kępno dalej pusto. Tylko na odcinku Warszawa-Łódź byli mistrzowie lewego pasa, co jechali 100km/godz na lewym, przy całkowicie wolnym prawym pasie. Poza tym jazda cały czas na tempomacie, z track GPS wynika, że jechałem do 35km na S8 non-stop bez zmiany prędkości. To ja lubię: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowane) 13 godzin temu, Mitek napisał: niemiecka mentalność. Cześć Raczej austriacka 🤷♂️ co do Niemców to jest chyba jedyny kraj gdzie ma obowiązkowe szkolenie z jazdy po autostradach jak również egzamin z tej jazdy. Jeździłem kiedyś dużo znaczy przelotów Benelux-Polska , płynność i pewność jazdy Niemców jest na najwyższym poziomie bez względu czy siedzi dziewczyna, chłopak czy nawet emeryt za sterami . Jestem obecnie wakacyjnie u Tajów choć wyspa jest mała ale ruch spory ( ciężko pracująca społeczność) autostrad brak , pomiędzy większymi miastami są dwupasowe drogi, teren pagórkowaty dużo zakrętów a aut całkiem sporo ale jeszcze więcej skuterów- jeżdżą zdumiewająco płynnie i nic tu się nie korkuje, nikt nie trąbi, prędkość dostosowują do warunków w których się znajdują . Auta nie są po dzwonach a nawet zadrapań na nich nie widać . Znaków jak na lekarstwo , sporadycznie gdzieś informujący o prędkości czy zwężeniu i tyle . Wszyscy przechodzą gdzie chcą, wbijają się między . Na przejściu po włączeniu sygnalizacji dostajesz zielone gdzie bezpiecznie przejdziesz na drugą stronę jeżeli jej nie włączysz kierowcy mają ciagle zielone dla siebie i nikt tu ich nie zatrzymuje może jadą wolno ale jadą nie stoją . Karetek nie słychać , strażaków też nie a policja( podobno mega skorumpowana) robi tylko kontrole na wylotówkach miejskich . Praktycznie w miastach czy wioskach ich nie widać . Wszystko się kręci , pozdro Edytowane 18 godzin temu przez PaVic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 12 godzin temu, Mitek napisał: Autostradą jest wymyślona po to aby poruszać sie samochodem szybko/szybciej oraz bez zbędnych manewrów, bo każdy manewr - nawet tak prosty jak zmiana pasa - jest manewrem pochłaniającym energie, uwagę i wprowadzającym zamęt - jeżeli jest wykonywany tylkonl dla zasady. To jest dość proste. a to trzeba było napisać od razu że boisz się zmiany pasa, to jest dosyć charakterystyczne u kierowców, którzy prawo jazdy robili w PRLu i mało albo wcale jeździli autostradami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 20 godzin temu, MarioJ napisał: Mitek, mało precyzyjne są te Twoje opisy warunków jazdy. Rozumiem przesłanie, ale mógłbyś być precyzyjny. Ja mam kolejne złe doświadczenia z piratami. Droga ekspresowa z ograniczeniem 100km/h. Wyprzedzam lewym pasem z prędkością 105-110. Z tyłu podjeżdża pirat bez zachowania bezpiecznej odległości i daje długimi, naciska. Nie widziałem go wcześniej w lusterku. Sobota wieczór. Mario, to jesteś usprawiedliwiony, bo pewnie jechał bez świateł cymbał jeden i sobie przypomniał o nich jak do Ciebie dojechał. Nie miałeś prawa go zobaczyć. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Cze Apropos dzisiejszych egzaminów na prawo jazdy. Miałem w środę na B+E. Kurwa kosmos. 2h trwał, sama jazda. Zdałem, ale nie obyło się bez scysji już po z egzaminatorem. Trochę mi puściły lejce. Ale szczegóły w Zwardoniu przy piwie opowiem. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 48 minut temu Autor Udostępnij Napisano 48 minut temu 1 godzinę temu, Marcos73 napisał: Mario, to jesteś usprawiedliwiony, bo pewnie jechał bez świateł cymbał jeden i sobie przypomniał o nich jak do Ciebie dojechał. Nie miałeś prawa go zobaczyć. pozdro Może tak. Ale jest jeszcze inna opcja. Wiesz że na ekspresówkach są zakręty? A do tego może dojść jeszcze las. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi