Fewq Napisano Niedziela o 17:45 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:45 Hej! Od pewnego czasu jestem nieszczęśliwą posiadaczką okularów korekcyjnych i niestety nie mogę używać soczewek, więc muszę jakoś rozwiązać temat okularów na stoku. 🙂 Wiem, że są gogle OTG, ale zanim zacznę w nich kopać, to chciałabym poznać Wasze opinie na temat kasków z szybą zamiast kasku z tradycyjnymi goglami. Mam zerowe doświadczenie z takimi kaskami, więc każda opinia jest mile widziana. Pozdrawiam wszystkich i życzę śniegu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano Niedziela o 20:24 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:24 (edytowane) Typowe kaski z szybą są do kitu. Dobre mogą być kaski ze zintegrowanymi goglami ale to nie rozwiązuje Twojego problemu. https://sportano.pl/p/540032/kask-narciarski-salomon-osmo-white-flash-tonic-orange?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=23046458590&utm_content=775277047427&utm_term=&gad_source=1&gad_campaignid=23046458590&gbraid=0AAAAABJRqqXmCK8h3YJ87wYbyn3Usa-AK&gclid=Cj0KCQjwgpzIBhCOARIsABZm7vHFMkw20CZuW6CkrGIIgA24d0-k5dLBb8XHUB-51g3LxDhCoyS-ZjUaApaBEALw_wcB Rozwiązaniem jest poniższy gadżet. https://allegro.pl/oferta/wkladka-optyczna-gog-rim-do-gogli-narciarskich-uniwersalna-ramka-korekcyjna-17291109486?offerId=17291109486&inventoryUnitId=vzAHwkEb52OGcs6xmwqamA&adGroupId=YWRkOTQ4NTYtOGNmOC00MzI4LTk3YWUtNTM4ZmFkYWVjNTBlAA&campaignId=NzUzZjQzNmQtMGI5Yi00MTdiLTk5NjYtMmFmNjg5YjNiOGVhAA&clientId=MTAwMDIzMjYxAA&sig=caf3f976fd55fc3b9803fb24d18cd77c&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_source=google&utm_medium=ads&gad_source=1&gad_campaignid=17609439266&gbraid=0AAAAABYDEKyhctFijKTc7RjNXFVL4a6lT&gclid=Cj0KCQjwgpzIBhCOARIsABZm7vETHeiu5a0PZKRhiCL2MUJjuj5rXbMc7NAgsidmHiojXmPh31gH5tcaAiojEALw_wcB&dd_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F Edytowane Niedziela o 20:31 przez jurek_h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano Poniedziałek o 07:15 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:15 10 godzin temu, jurek_h napisał: Typowe kaski z szybą są do kitu. Dobre mogą być kaski ze zintegrowanymi goglami ale to nie rozwiązuje Twojego problemu. https://sportano.pl/p/540032/kask-narciarski-salomon-osmo-white-flash-tonic-orange?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=23046458590&utm_content=775277047427&utm_term=&gad_source=1&gad_campaignid=23046458590&gbraid=0AAAAABJRqqXmCK8h3YJ87wYbyn3Usa-AK&gclid=Cj0KCQjwgpzIBhCOARIsABZm7vHFMkw20CZuW6CkrGIIgA24d0-k5dLBb8XHUB-51g3LxDhCoyS-ZjUaApaBEALw_wcB Rozwiązaniem jest poniższy gadżet. https://allegro.pl/oferta/wkladka-optyczna-gog-rim-do-gogli-narciarskich-uniwersalna-ramka-korekcyjna-17291109486?offerId=17291109486&inventoryUnitId=vzAHwkEb52OGcs6xmwqamA&adGroupId=YWRkOTQ4NTYtOGNmOC00MzI4LTk3YWUtNTM4ZmFkYWVjNTBlAA&campaignId=NzUzZjQzNmQtMGI5Yi00MTdiLTk5NjYtMmFmNjg5YjNiOGVhAA&clientId=MTAwMDIzMjYxAA&sig=caf3f976fd55fc3b9803fb24d18cd77c&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_source=google&utm_medium=ads&gad_source=1&gad_campaignid=17609439266&gbraid=0AAAAABYDEKyhctFijKTc7RjNXFVL4a6lT&gclid=Cj0KCQjwgpzIBhCOARIsABZm7vETHeiu5a0PZKRhiCL2MUJjuj5rXbMc7NAgsidmHiojXmPh31gH5tcaAiojEALw_wcB&dd_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F Ja generalnie do nart używam soczewek ale awaryjnie mam i tę wkładkę. Sprawdza się ale czasem paruje. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monika Napisano Poniedziałek o 13:01 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:01 Ja się przymierzałam kiedyś do kasku z szybką, ale sprzedająca odradzała jeśli ktoś ma oczy wrażliwe na wiatr. One nie są jednak tak dobrze dopasowane jak kask i gogle - zwiewa czasami. Jako że ja nawet w mieście przy lekkim wiaterku potrafię płakać, to zrezygnowałam z zakupu i dokupiłam nowe gogle do mojego kasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano wczoraj o 07:43 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:43 Używam wyłącznie " okularów do czytania" +2. Przykleiłem w dolnej części szyby nakładki silikonowe. Powstała szyba dwuogniskowa. Działa. Kaski z szybą są różne, takie co to zasłaniają twarz ze szparą z dołu i takie z pianką przyklejoną do szyby przylegającą lepiej lub gorzej do twarzy. Używam od lat kasku z szybą. Jest dobrze dopasowany nie kolebie się na głowie a szyba 2 warstwowa pianką przylega do kości policzkowych. Jest lekki przewiew dla mnie całkowicie akceptowany. Myślę, że kluczem jest dopasowanie kasku i nie chodzi tylko o obwód głowy. Co pewien czas trzeba dokupić nową szybę i wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 08:46 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:46 53 minuty temu, Maciej S napisał: Używam wyłącznie " okularów do czytania" +2 a ile tekstów masz do przeczytania w czasie jazdy na nartach ? kiedyś nosiłem okulary korekcyjne (krótkowidz) kombinowałem i testowałem różne rozwiązania i żadne nie było zadowalające. W dniu 2.11.2025 o 18:45, Fewq napisał: niestety nie mogę używać soczewek, dlaczego nie możesz ? https://blikpol.pl/cennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano wczoraj o 09:39 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:39 (edytowane) 55 minut temu, Jan napisał: a ile tekstów masz do przeczytania w czasie jazdy na nartach ? Obsługa telefonu i analizowanie mapki z trasami. Generalnie rozwiązanie " babcinych" okularów dwuogniskowych w moim przypadku 0 i +2 sprawdza się w dobrze. Alternatywą są okulary progresywne ale trzeba się do nich przyzwyczaić i raczej nosić na stałe. Co do laserowej korekcji wzroku. Krótkowzroczność starcza nie jest wadą wzroku ale naturalnym procesem związanym z wiekiem. Chętnie skoryguje sobie PESEL może być laserowo. Edytowane wczoraj o 09:45 przez Maciej S 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano wczoraj o 10:11 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:11 A ile masz lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano wczoraj o 10:22 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:22 8 minut temu, Mitek napisał: A ile masz lat? Jakie to ma znaczenie? Krótkowzroczność starcza jako naturalny proces pojawia się od 40-45 roku życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 13:07 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:07 3 godziny temu, Maciej S napisał: analizowanie mapki z trasami potrzebujesz analizować mapki w czasie jazdy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano wczoraj o 14:10 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:10 Godzinę temu, Jan napisał: potrzebujesz analizować mapki w czasie jazdy ? Ja dla przykładu lubię sobie w czasie zjazdu poczytać coś z Szekspira, ale nie potrzebuję jeszcze okularów 😄. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 14:18 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:18 7 minut temu, kordiankw napisał: Ja dla przykładu lubię sobie w czasie zjazdu poczytać coś z Szekspira, ale nie potrzebuję jeszcze okularów 😄. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 8 godzin temu, Maciej S napisał: Jakie to ma znaczenie? Krótkowzroczność starcza jako naturalny proces pojawia się od 40-45 roku życia. Cześć Żona z wiekiem jest bardziej dalekowzroczna. Ja skończyłem już 60 lat i żadnych okularów nie noszę (a czytam 4). Mam sporo znajomych, którzy okulary noszą od czasów szkoły czy studiów i wada im się nie pogłębia - stąd pytanie. Wydaje mi się, że sporo zależy (poza genami oczywiście) od stylu życia, ogólnie mówiąc. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 48 minut temu, Mitek napisał: Wydaje mi się, że sporo zależy (poza genami oczywiście) od stylu życia, ogólnie mówiąc. I okoliczności. Przez lata musiałem pracować na monitorach kineskopowych. Od samego patrzenia na nie bolały oczy. Efekt - zaćma przed 40-ką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 26 minut temu, a_senior napisał: I okoliczności. Przez lata musiałem pracować na monitorach kineskopowych. Od samego patrzenia na nie bolały oczy. Efekt - zaćma przed 40-ką. Teraz, to innego typu zaćmę mają młodzi od patrzenia w smartfon 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Cześć Wszyscy mają jakieś przyczyny. Ja pracuję przed monitorem od 93-94 chyba ale... nigdy nie pracuje tylko przed monitorem - to warunek pracy - różnorodność, na razie się udaje. Okoliczności tworzymy my i nikt inny. Jeżeli coś nie gra w tej kwestii to tylko sami sobie możemy być winni. Andrzej ile ja bym zmienił i ale innych decyzji podjął gdyby się dało, a tak - po prostu spierdoliłem temat w danym momencie i koniec. Ty też mogłeś sobie spokojnie hodować owce albo konopie ale kręciło Cie bycie wielkim naukowcem. Ja gdybym w pewnym momencie wyczuł temat i podjął właściwe decyzje byłbym teraz pewnie dość bogaty ale w tych kwestiach jestem ślepy i głupi więc nawet nie zauważyłem szansy. Ale to nie okoliczności - sami sobie jesteśmy winni po prostu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 21 minut temu, Mitek napisał: Andrzej ile ja bym zmienił i ale innych decyzji podjął gdyby się dało, a tak - po prostu spierdoliłem temat w danym momencie i koniec. Ty też mogłeś sobie spokojnie hodować owce albo konopie ale kręciło Cie bycie wielkim naukowcem. U mnie to trochę inaczej. W zasadzie robiłem to, co naprawdę lubiłem i w czym byłem niezły. A wielkim naukowcem nie byłem choć mocno naukowców wspomagałem. Naprawdę mnie te komputery, algorytmy, programy kręciły. Na pieniądzach mi nigdy specjalnie nie zależało i żadnych zdolności do ich pomnażania nie miałem. I tak nieźle finansowo skończyłem. A dzięki zaćmie, a więc komputerom, mam teraz najlepszy wzrok w rodzinie. Smartfon czytam bez okularów. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Godzinę temu, a_senior napisał: U mnie to trochę inaczej. W zasadzie robiłem to, co naprawdę lubiłem i w czym byłem niezły. A wielkim naukowcem nie byłem choć mocno naukowców wspomagałem. Naprawdę mnie te komputery, algorytmy, programy kręciły. Na pieniądzach mi nigdy specjalnie nie zależało i żadnych zdolności do ich pomnażania nie miałem. I tak nieźle finansowo skończyłem. A dzięki zaćmie, a więc komputerom, mam teraz najlepszy wzrok w rodzinie. Smartfon czytam bez okularów. 🙂 Cześć Kurde, no potrafisz zmanipulować. Czyli wyszło zajebiście a sprzedałeś jako słabość. Po prostu zaćma dała Ci teraz handicap a Ty jeszcze narzekasz. No wiesz... ja to bym sprzedawał, że wszystkich elegancko nawlokłem i teraz widzę bo to przewidziałem a oni... 🙂 Wiadomo, że robiłeś to co lubiłeś albo to co robiłeś było środkiem do tego co lubiłeś - gorsza wersja. W każdym razie jak uważasz, że czas poświęcony dotychczas na to co robiłeś nie był stracony to już jest zajebiście, a można jeszcze sporo fajnych rzeczy zrobić mając taka podstawę. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 10 godzin temu, Mitek napisał: Po prostu zaćma dała Ci teraz handicap a Ty jeszcze narzekasz. No wiesz... ja to bym sprzedawał, że wszystkich elegancko nawlokłem i teraz widzę bo to przewidziałem a oni... 🙂 Aż tak to nie było. Pamietam, gdy udałem się na konsultacje do dobrego okulisty w W-wie, prof. Szaflika, już po diagnozie. Moje pierwsze pytanie było czy będę mógł jeździc na nartach. Jego odpowiedź: "raczej nie". Załamany zadzwoniłem do siostry i ostatecznie operację zrobiłem w Belgii. Tamtejsza okulistka, która mnie operowała, na to samo pytanie o narty odpowiedziała mniej wiecej tak: "A dlaczego nie? No chyba, że ktoś panu wbije kijek w oko". 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Godzinę temu, a_senior napisał: Aż tak to nie było. Pamietam, gdy udałem się na konsultacje do dobrego okulisty w W-wie, prof. Szaflika, już po diagnozie. Moje pierwsze pytanie było czy będę mógł jeździc na nartach. Jego odpowiedź: "raczej nie". Załamany zadzwoniłem do siostry i ostatecznie operację zrobiłem w Belgii. Tamtejsza okulistka, która mnie operowała, na to samo pytanie o narty odpowiedziała mniej wiecej tak: "A dlaczego nie? No chyba, że ktoś panu wbije kijek w oko". 🙂 Mozna domniemywac, ze profesor nie jezdził na nartach..... 🙃 Mnie operowała starsza pani, z ktorą wielokrotnie bylismy na nartach wiec nawet nie pytałem, bo było to oczywiste. Btw to w zasadzie moglbym jezdzic bez gogli ( chyba ze w sloncu to w ciemnych okularach) - łzawienie od wiatru zdecydowanie zmniejszyło się. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, mig napisał: łzawienie od wiatru zdecydowanie zmniejszyło się. może już nie jeździsz tak szybko jak kiedyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, mig napisał: Mnie operowała starsza pani, z ktorą wielokrotnie bylismy na nartach Widzę, że nie tylko mnie to dopadło. U mnie łzawią bez zmian, muszę zakładac gogle. I oczy są bardziej wrażliwe na światło, więc okulary przeciwsłoneczne też często sa konieczne. Choć z drugiej strony te nowe soczewki mają już w sobie filtr UV. Człowiek poprawił naturę. 🙂 Swoją droga te wynalazki medyczne robią wrażenie. Mitek też coś może powiedzieć w tym temacie. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi