cyniczny Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 10 godzin temu, Mitek napisał: A z ciekawości, jak oceniasz nowe rozwiązanie Spacerowej? Nie jeżdżę tamtędy w ogóle, ale jeśli jest tak jak piszesz (a nie mam powodu wierzyć, że jest inaczej) to ciesze się, że omijam to miejsce. Zwłaszcza jadąc w dół musi to być cholernie niebezpieczne - jazda ścieżką, która sobie wesoło lawiruje krzyżując się z ruchem pieszych. Wielokrotnie powtarzałem, że drogi rowerowe w większości przypadków powinny być częścią jezdni, a nie chodnika. Już na Puławskiej od Piaseczna się zżymałem, że budują tam drogę rowerową oddaloną od jezdni, a miejsca tam jest bardzo dużo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 9 godzin temu, Spiochu napisał: To.mnie zaskoczyles. Mnie Poznań kojarzy się z komfortową jazdą. Jest dużo więcej miejsca niż we Wrocku, sporo szerokich ulic, większość skrzyźowań o normalnym kształcie, pasy rozsądniej poprowadzone. Może to zależy od dzielnicy bo we Wrocku też jest gorzej na południu niż na zachodzie. Pedalarz to stan umyslu. Dla niego logika nie istnieje. On robi treningi po centrum miasta i na glownych drogach. To tak jakby ktos biegal po pasach w kolo glownego skrzyzowania. Co do buspasow to ciekawe czy kiedykolwiek ktos realnie zmierzyl przepustowosc z i bez takiego pasa w polskich warunkach. Lewactwo bierze sobie modele z Londynu z nieskonczona iloscia samochodow a do wyliczen zaklada ze bez buspasa autobusy w ogole nie istnieja. Ilu tych „pedalarzy” robiących trening trening w środku miasta spotykasz na swojej drodze? Jestem w stanie założyć się, że kierowców łamiących przepisy spotykasz znacznie więcej. To kwestia skali. Czy jest w tym kraju coś albo ktoś (w domyśle płeć piękna) co możesz pochwalić? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu 2 godziny temu, kordiankw napisał: Ilu tych „pedalarzy” robiących trening trening w środku miasta spotykasz na swojej drodze? Jestem w stanie założyć się, że kierowców łamiących przepisy spotykasz znacznie więcej. To kwestia skali. Czy jest w tym kraju coś albo ktoś (w domyśle płeć piękna) co możesz pochwalić? Na szczęście niewielu. Przepisy mamy taki ze prawie nikt ich nie przestrzega. Większość mi nie przeszkadza. Juz predzej Ci fanatycznie przepisowi. Tak, mamy piękną przyrodę, dobry klimat przez większość roku, jest wiele dostepnych zajec i to prawie za darmo ( multisport), w kraju jest dosc bezpiecznie. Drogi pomiedzy miastami sa niezle. Spotykam tez wielu ciekawych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 9 godzin temu, Spiochu napisał: Ogólnie jest najgorszym miastem w jakim jeździłem, ale są osiedla które wyglądają lepiej i takie które gorzej. Na Gaju (wileka płyta) zaparkujesz, a na jagodnie już nie. Na zachodzie są szerokie ulice a na wschodzie nie bardzo. Ogólna koncepcja zatkania wjazdów do miasta jest tragiczna, a centrum już tylko przeciętne. Czego nie rozumiesz? Co do Wrocławia to masz prawo oceniać, bo tutaj mieszkałeś. Więc dużo jeździłeś w różnych porach i w różnych dniach tygodnia. Natomiast dla innych miast, w których jesteś przelotem, twoje oceny są debilne. Co pięknie zostało pokazane na przykładzie Poznania. Czego nie rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 7 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowane) 12 minut temu, MarioJ napisał: Co do Wrocławia to masz prawo oceniać, bo tutaj mieszkałeś. Więc dużo jeździłeś w różnych porach i w różnych dniach tygodnia. Natomiast dla innych miast, w których jesteś przelotem, twoje oceny są debilne. Co pięknie zostało pokazane na przykładzie Poznania. Czego nie rozumiesz? Mieszkalem tez w Lodzi, na gornym Slasku i pod Bielskiem Jedynie w Poznaniu tylko czesciowo, pt-ndz. I wcale nie uwazam ze nie moge go ocenic. Po prostu mam inna opinie. A nawet jak jestes przelotem to tez widac roznice. Jak jestes pierwszy raz i jedzie sie latwiej niz po kilku latach we Wrocku to chyba cos jest na rzeczy. I nie chodzi tu o korki. Edytowane 7 godzin temu przez Spiochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 9 godzin temu, tomkly napisał: Z tego co czytałem wcześniejsze posty, to obydwoje gloryfikowaliście Poznań, choć w nim nie mieszkacie. 😃 Odniosłem wrażenie, że Ty nawet bardziej aniżeli Śpiochu. Jak to było, cudze chwalicie, ..... ? 🙂 To było tylko na zasadzie kontry do Was, dla zabawy. W Poznaniu bywam dość często i jeździłem po nim autem. Wrocław jest dla mnie ok do jazdy. Wiele rozwiązań jest dobrze zrobionych. Problemy zawsze są, bo organizm się zmienia, i trzeba cały czas system komunikacji usprawniać. Problemem są np. błędy w budowie obwodnic miejskich. Kolejny fragment na północy jest projektowany na 4 pasy, ale ma być budowany na 2 pasy. Jakaś hybryda. Duża wada. Obwodnica wschodnia została zrobiona na dwa pasy z kolizyjnymi skrzyżowaniami. Też błędy. Ale to oszczędny marszałek. Oni wszystko robią po taniości, np. wszędzie robią kolizyjne torowiska. Brak jest przepustowości dróg w obszarze śródmieścia. Tutaj powinno być coś w rodzaju tuneli, nowych wiaduktów a trasa WZ powinna być zaorana. Były takie plany, ale odstąpili od tego. Na razie PO nie ma odwagi na taką rewolucję. Można ciągle coś poprawiać. Ale uważam że teraz kasa powinna iść we Wrocławiu na tramwaje i na kolej miejską. Tutaj inwestycje w zwiększanie przepustowości szybciej się zwrócą niż inwestycja w kolejne drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 3 godziny temu, kordiankw napisał: Ilu tych „pedalarzy” robiących trening trening w środku miasta spotykasz na swojej drodze? Jestem w stanie założyć się, że kierowców łamiących przepisy spotykasz znacznie więcej. To kwestia skali. Czy jest w tym kraju coś albo ktoś (w domyśle płeć piękna) co możesz pochwalić? Cześć Mnie zawsze chwali. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, Spiochu napisał: A nawet jak jestes przelotem to tez widac roznice. Jak jestes pierwszy raz i jedzie sie latwiej niz po kilku latach we Wrocku to chyba cos jest na rzeczy. I nie chodzi tu o korki. Pisząc o Wrocławiu mieszasz różne rzeczy. Twoje analizy są jak bigos. Jagodno mieszasz ze śródmieściem. Drogi rowerowe mieszasz z obwodnicą. Jagodno to jest oczywiście patoprojektowanie, brak tam sensownych ulic, ciasnota. Nie rozumiem jednej rzeczy. Jak ktoś kupuje mieszkanie, to wie gdzie kupuje. Jak ludzie kupują gówno, to gówno się rozwija dalej. Wiem, chodzi o cenę mieszkania, tam jest taniej. Ale pytanie: czy kupisz w biedronce parówkę w cenie 10zł/kg czy może się zastanowisz jakie śmieci są w tej parówce? Tak samo jest z mieszkaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu 37 minut temu, MarioJ napisał: Pisząc o Wrocławiu mieszasz różne rzeczy. Twoje analizy są jak bigos. Jagodno mieszasz ze śródmieściem. Drogi rowerowe mieszasz z obwodnicą. Jagodno to jest oczywiście patoprojektowanie, brak tam sensownych ulic, ciasnota. Nie rozumiem jednej rzeczy. Jak ktoś kupuje mieszkanie, to wie gdzie kupuje. Jak ludzie kupują gówno, to gówno się rozwija dalej. Wiem, chodzi o cenę mieszkania, tam jest taniej. Ale pytanie: czy kupisz w biedronce parówkę w cenie 10zł/kg czy może się zastanowisz jakie śmieci są w tej parówce? Tak samo jest z mieszkaniami. Takie Jagodno czy Oltaszyn blokuja wyjazdy z miasta, wiec przez nie przejezdzasz nawet jak tam nie mieszkasz. Swoja droga to Jagodno nie jest tanie. A ludzie kupuja patologie bo nic innego nie ma. Pewnie wiekszosc by wolala dom z 3 banki ale srednie zarobki to ledwie na klitke deweloperska starcza w tym naszym dobrobycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 minutę temu, Spiochu napisał: Takie Jagodno czy Oltaszyn blokuja wyjazdy z miasta, wiec przez nie przejezdzasz nawet jak tam nie mieszkasz. Swoja droga to Jagodno nie jest tanie. A ludzie kupuja patologie bo nic innego nie ma. Pewnie wiekszosc by wolala dom z 3 banki ale srednie zarobki to ledwie na klitke deweloperska starcza w tym naszym dobrobycie. To jest mocno żenujące jak twierdzisz że nie ma wyboru. I cały Wrocław sprowadzasz do dwóch osiedli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu Wojszyce, Klecina to samo. Ksieze tez zablokowany przejazd. To jaki jest wybor w tej czesci miasta? Patologiczny Brochow z wyjazdem po kocich lbach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) 42 minuty temu, Spiochu napisał: Wojszyce, Klecina to samo. Ksieze tez zablokowany przejazd. To jaki jest wybor w tej czesci miasta? Patologiczny Brochow z wyjazdem po kocich lbach? Może się rzuć do Oławy? Masz najbliżej. A gdzie Ty obecnie mieszkasz? Ja uważam że jeśli chcesz mieszkać na południu Wrocławia, które jest mocno zabudowane wielorodzinną mieszkaniówką, to jedyna sensowna strategia to home-office lub oparcie się o transport publiczny. Czyli kupujesz mieszkanie tam gdzie jest dobry lub bardzo dobry zbiorkom. Mieszkanie w dużym mieście polega na tym że się do niego dostosowujesz. Poza tym nie wiem czy słyszałeś ale miasto odpowiedziało na swoje błędy z przeszłości oraz odpowiedziało na liczne problemy południa wrocławia poniżej towarowej linii kolejowej i ogłosiło plan: Pakiet dla południa. Znajdziesz w internecie szczegóły. Dla Jagodna np. jest już działający buspass, który niebawem w 95% będzie dociągnięty do Suchej (dworzec główny). Czyli Jagodno zyska przewidywalny transport autobusowy do centrum, gdzie dalej można się przesiąść na tramwaj bezkorkowy. Edytowane 3 godziny temu przez MarioJ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 1 godzinę temu, MarioJ napisał: Nie rozumiem jednej rzeczy. Jak ktoś kupuje mieszkanie, to wie gdzie kupuje. Jak ludzie kupują gówno, to gówno się rozwija dalej. Wiem, chodzi o cenę mieszkania, tam jest taniej. Ale pytanie: czy kupisz w biedronce parówkę w cenie 10zł/kg czy może się zastanowisz jakie śmieci są w tej parówce? Tak samo jest z mieszkaniami. Powiedz to młodym ludziom, dla których istotną różnicę stanowi to czy płacą za metr kwadratowy 9 tys. zamiast 13 tys. zł. Idąc tym torem rozumowania, to generalnie zakup jakiegokolwiek mieszkania w mieście jest pozbawiony sensu, gdyż za podobne pieniądze można wybudować domek na wsi wraz z zakupem działki. Ceny mieszkań w Polsce są absurdalne, całkowicie oderwane od realnej siły nabywczej nawet całkiem dobrze zarabiających osób. To determinuje cały szereg innych zjawisk społecznych, w tym problemy demograficzne. Jakbym był teraz w wieku dwadzieścia kilka lat to bym w życiu nie planował założenia rodziny, wiedząc, że moja roczna pensja starczy na 6 m kw. mieszkania. Edytowane 3 godziny temu przez tomkly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Teraz, tomkly napisał: Powiedz to młodym ludziom, dla których istotną różnicę stanowi to czy płacą za metr kwadratowy 9 tys. zamiast 13 tys. zł. Idąc tym torem rozumowania, to generalnie zakup jakiegokolwiek mieszkania w mieście jest pozbawiony sensu, gdyż za podobne pieniądze można wybudować domek na wsi wraz z zakupem działki. Jak kupowałem swoje pierwsze mieszkanie, to miałem dużo dylematów i kompromisów. Ja mam swoje preferencje i zawsze je byłem w stanie zaspokoić. Ja nie muszę nikomu doradzać. Niech się każdy sam pomęczy i dokona wyboru. Cena mieszkania to jest cena jakości życia w każdym dniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 18 minut temu, MarioJ napisał: Może się rzuć do Oławy? Masz najbliżej. A gdzie Ty obecnie mieszkasz? Ja uważam że jeśli chcesz mieszkać na południu Wrocławia, które jest mocno zabudowane wielorodzinną mieszkaniówką, to jedyna sensowna strategia to home-office lub oparcie się o transport publiczny. Czyli kupujesz mieszkanie tam gdzie jest dobry lub bardzo dobry zbiorkom. Mieszkanie w dużym mieście polega na tym że się do niego dostosowujesz. Poza tym nie wiem czy słyszałeś ale miasto odpowiedziało na swoje błędy z przeszłości oraz odpowiedziało na liczne problemy południa wrocławia poniżej towarowej linii kolejowej i ogłosiło plan: Pakiet dla południa. Znajdziesz w internecie szczegóły. Dla Jagodna np. jest już działający buspass, który niebawem w 95% będzie dociągnięty do Suchej (dworzec główny). Czyli Jagodno zyska przewidywalny transport autobusowy do centrum, gdzie dalej można się przesiąść na tramwaj bezkorkowy. W przemysle nie dojezdza sie do pracy do centrum tylko samochodem poza miasto. Jak chcesz mieszkac we Wrocku zeby wieczorem dojechac komunikacja/rowerem na zajecia to wtedy Cie celowo blokuja na dojazdach do pracy. Jak bedziesz mieszkac poza Wrockiem to do pracy dojedziesz za to wieczorem bedziesz sie musial cisnac samochodem do cebtrum. Dlatego tak idiotyczne jest blokowanie przedmiesc. Centrum rozumiem ze nie ma miejsca, moga nawet zamknac dla ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 16 minut temu, MarioJ napisał: Jak kupowałem swoje pierwsze mieszkanie, to miałem dużo dylematów i kompromisów. Ja mam swoje preferencje i zawsze je byłem w stanie zaspokoić. Ja nie muszę nikomu doradzać. Niech się każdy sam pomęczy i dokona wyboru. Cena mieszkania to jest cena jakości życia w każdym dniu. W Polsce cena mieszkania nie odzwierciedla w jakikolwiek sposób jakości, patrz choćby na Warszawę. Najdroższe są na Mokotowie, z którego w godzinach szczytu nie da się wyjechać, bo jest on tak źle zaprojektowany urbanistycznie. Gdybym musiał wybierać, to brałbym te dużo tańsze ale na peryferiach, bo tam przynajmniej da się zaparkować samochód i jakoś dojechać. A te modne i nieadekwatnie drogie dzielnice zostawiłbym deweloperom, żeby sami w nich zamieszkali. Edytowane 3 godziny temu przez tomkly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 3 minuty temu, Spiochu napisał: W przemysle nie dojezdza sie do pracy do centrum tylko samochodem poza miasto. Jak chcesz mieszkac we Wrocku zeby wieczorem dojechac komunikacja/rowerem na zajecia to wtedy Cie celowo blokuja na dojazdach do pracy. Jak bedziesz mieszkac poza Wrockiem to do pracy dojedziesz za to wieczorem bedziesz sie musial cisnac samochodem do cebtrum. Dlatego tak idiotyczne jest blokowanie przedmiesc. Centrum rozumiem ze nie ma miejsca, moga nawet zamknac dla ruchu. Jakie blokowanie przedmieść? Drogi zbiorcze są normalne we Wrocławiu. Przykładowo Karkonoska, Lotnicza/Legnicka, Kromera/Sobieskiego - po 4 pasy. Patologia Ołtaszyna i Jagodna obecnie jest, ok. Ktoś tam się zapomniał. Docelowo Buforowa na Jagodnie ma być rozbudowana do czterech pasów. Koniec na przecięciu z obwodnicą, która to droga na zachód jest budowana i będzie się łączyć z Karkonoską. Czyli zostanie rozwiązane to, na co najbardziej narzekasz. Jagodno zostanie połączone porządnymi drogami z centrum i na zachód i na wschód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 18 minut temu, MarioJ napisał: Jak kupowałem swoje pierwsze mieszkanie, to miałem dużo dylematów i kompromisów. Ja mam swoje preferencje i zawsze je byłem w stanie zaspokoić. Ja nie muszę nikomu doradzać. Niech się każdy sam pomęczy i dokona wyboru. Cena mieszkania to jest cena jakości życia w każdym dniu. Bo się urodziłeś wcześniej. W obecnym systemie im pozniejszy rocznik tym bedzie gorzej. O ile beda kolejne roczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 3 minuty temu, MarioJ napisał: Jakie blokowanie przedmieść? Drogi zbiorcze są normalne we Wrocławiu. Przykładowo Karkonoska, Lotnicza/Legnicka, Kromera/Sobieskiego - po 4 pasy. Patologia Ołtaszyna i Jagodna obecnie jest, ok. Ktoś tam się zapomniał. Docelowo Buforowa na Jagodnie ma być rozbudowana do czterech pasów. Koniec na przecięciu z obwodnicą, która to droga na zachód jest budowana i będzie się łączyć z Karkonoską. Czyli zostanie rozwiązane to, na co najbardziej narzekasz. Jagodno zostanie połączone porządnymi drogami z centrum i na zachód i na wschód. Zwycieska, Buforowa, Krakowska i inne w okolicy po 1 pasie. Karkonoska ma 2 pasy ktore sie calkowice blokuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 41 minut temu, tomkly napisał: Powiedz to młodym ludziom, dla których istotną różnicę stanowi to czy płacą za metr kwadratowy 9 tys. zamiast 13 tys. zł. Idąc tym torem rozumowania, to generalnie zakup jakiegokolwiek mieszkania w mieście jest pozbawiony sensu, gdyż za podobne pieniądze można wybudować domek na wsi wraz z zakupem działki. Ceny mieszkań w Polsce są absurdalne, całkowicie oderwane od realnej siły nabywczej nawet całkiem dobrze zarabiających osób. To determinuje cały szereg innych zjawisk społecznych, w tym problemy demograficzne. Jakbym był teraz w wieku dwadzieścia kilka lat to bym w życiu nie planował założenia rodziny, wiedząc, że moja roczna pensja starczy na 6 m kw. mieszkania. Na tym tanim Jagodnie jest blizej 13 tys/ m2 W centrum 15-30tys/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 16 minut temu, Spiochu napisał: Na tym tanim Jagodnie jest blizej 13 tys/ m2 W centrum 15-30tys/m2. To są absurdalne ceny. Nie tylko oderwane od możliwości nabywczych ludności ale też od realnych kosztów wytworzenia nowej substancji, wliczając w to zakup ziemi i uczciwą marżę deweloperską. Edytowane 2 godziny temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu 36 minut temu, tomkly napisał: To są absurdalne ceny. Nie tylko oderwane od możliwości nabywczych ludności ale też od realnych kosztów wytworzenia nowej substancji, wliczając w to zakup ziemi i uczciwą marżę deweloperską. No i co im zrobisz? Mafia wspierana przez politykow wszystkich partii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) @tomkly od początku listopada zaczynają dwa duże remonty - dopiero zrobi się ciekawie w Poznaniu... Jaśkowiak z tego co pamiętam to jest teraz już trzecią kadencję. AntyPis jest tutaj mocny, bez względu na to co prezentuje kandydat. W sumie kampanii na prezydenta nie było. Podobnie jak z wyborcami PiSu, którzy wybierali ostatnio Nawrockiego. pozdro Edytowane 1 godzinę temu przez brachol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 14 minut temu, Spiochu napisał: No i co im zrobisz? Mafia wspierana przez politykow wszystkich partii. Politycy oraz inwestorzy, zarabiający na wzroście ceny mieszkań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi