AdrianW Napisano 15 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia (edytowane) 15 minut temu, Jan napisał: dla mnie całkiem przyzwoicie jak na krótki staż i fajnie że udało się Tobie wyrwać do hali PS dziewczyna też była ? Fajnie, tylko 2x więcej jazdy samochodem niż na nartach😵💫 Przed chwilą wróciliśmy. Pogadałem trochę z Japończykami i dali mi kilka wskazówek....🤣 Oczywiście że była - i tu chyba największy pozytyw bo nowe kijki(110) jej podpasowały. Powiedziała że lepiej z kijkami niż bez. Do butów wrzuciliśmy wkładki ortopedyczne i też na duży + . Jednym słowem chciało jej się jeździć/zjeżdżać . Pozdro Edytowane 15 Sierpnia przez AdrianW 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 15 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 20 minut temu, Victor napisał: Świetnie,że ćwiczysz 👌hala to świetne miejsce 😉 Masz troszkę filmów do dalszej motywacji 😜 https://m.facebook.com/reel/1388421562264018/?referral_source=external_deeplink Pozdro Dzięki Victor. Miałem dzisiaj kilkadziesiąt powodów do motywacji bo szkółki z różnych stron świata ćwiczyły na "lodowisku" obok. Przyjemnie się na to patrzyło. Czasami szczena opadała...🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 16 godzin temu, AdrianW napisał: Czasami szczena opadała.. Nic się nie przejmuj mam ten sam ból szczeny kiedy patrzę z krzesła co wyprawiają najmłodsi na tyczkach 🤦♂️ ta ich gibkość powala totalnie- cóż trzeba kaleczyć własne rzemiosło na swój sposób i mieć z tego przyjemną zajawkę 😉 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 16 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 22 minuty temu, Victor napisał: Nic się nie przejmuj mam ten sam ból szczeny kiedy patrzę z krzesła co wyprawiają najmłodsi na tyczkach 🤦♂️ ta ich gibkość powala totalnie- cóż trzeba kaleczyć własne rzemiosło na swój sposób i mieć z tego przyjemną zajawkę 😉 Taa, dokładnie...🥴 Człowiek patrzy i mówi do siebie "też tak potrafię" . Później schodzi z krzesełka żeby to sobie udowodnić. Wydaje mu się że dupą już jest blisko piętek nart a krawędzie prawie na sztorc tną śnieg jak masarz świniaka... za chwilę oglądam film i widzę jak w dalszym ciągu na stojąco macham dupą a krawędzie nart ledwo odrywają się od podłoża 🤣🤣 Pozdro💪 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 5 godzin temu, AdrianW napisał: Taa, dokładnie...🥴 Człowiek patrzy i mówi do siebie "też tak potrafię" . Później schodzi z krzesełka żeby to sobie udowodnić. Wydaje mu się że dupą już jest blisko piętek nart a krawędzie prawie na sztorc tną śnieg jak masarz świniaka... za chwilę oglądam film i widzę jak w dalszym ciągu na stojąco macham dupą a krawędzie nart ledwo odrywają się od podłoża 🤣🤣 Pozdro💪 nie przejmuj się, moje krawędzie odrywają się tylko wtedy gdy za szybko wjadę na muldę 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 11 minut temu, Jan napisał: nie przejmuj się, moje krawędzie odrywają się tylko wtedy gdy za szybko wjadę na muldę Nie bądź tak autokrytyczny 🙃 Twoje krawędzie odrywają się od śniegu znacznie częściej niż myślisz. Właściwie należało by powiedzieć : częściej niż byś chciał 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2 minuty temu, jurek_h napisał: Nie bądź tak autokrytyczny 🙃 Twoje krawędzie odrywają się od śniegu znacznie częściej niż myślisz. Właściwie należało by powiedzieć : częściej niż byś chciał 😁 to widocznie tak ma być bo mi się zawsze świetnie zjeżdża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 16 minut temu, Jan napisał: to widocznie tak ma być bo mi się zawsze świetnie zjeżdża Błogosławiona nieumiejętność i nieświadomość 🙃 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 5 minut temu, jurek_h napisał: Błogosławiona nieumiejętność i nieświadomość 🙃 ważne że się sobie podobam to 5 dni temu żonka mnie sfotografowała 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Godzinę temu, Jan napisał: nie przejmuj się, moje krawędzie odrywają się tylko wtedy gdy za szybko wjadę na muldę A już myślałem, że wtedy kiedy wsiadasz do gondoli... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia (edytowane) 23 minuty temu, Jan napisał: ważne że się sobie podobam Chwalebny narcyzm 🙂 Edytowane 16 Sierpnia przez jurek_h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 19 Sierpnia Udostępnij Napisano 19 Sierpnia W dniu 16.08.2025 o 21:40, Jan napisał: ważne że się sobie podobam to 5 dni temu żonka mnie sfotografowała Ciekawe zdjęcie w kwestii pewnych cech jazdy. Zbyt agresywne w stosunku do potrzeb pochylenie podudzi powoduje przeciążenie na przodach co z kolei jest rekompensowane prostym tułowiem - to z kolei powoduje odchylenie, które jadący próbuje kompensować pochyleniem głowy co kończy się permanentnym pochyleniem głowy do środka skrętu a co za tym idzie rotacją. Sylwetka bardzo charakterystyczna dla osób, które uczyły się jeździć śmigiem w okresie gdy ewolucja ta była realizowana przez siłowe obracanie nart - w tych czasach już było to błędem. Do tego dochodził wąski rozstaw, który powodował pewne związanie nóg, które w późniejszym etapie przekształca się w nadmierne wysuwanie narty wewnętrznej - niestety często popełniam podobny błąd. Nie da się ukryć swoje narciarskiej historii. 2 1 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 19 Sierpnia Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 12 godzin temu, Mitek napisał: Nie da się ukryć swoje narciarskiej historii. słuszna analiza ale dzięki temu znajomi i przyjaciele poznają mnie po stylu z odległości kilometra 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 14 godzin temu, Jan napisał: słuszna analiza ale dzięki temu znajomi i przyjaciele poznają mnie po stylu z odległości kilometra Jeżeli ktoś Cię zna, w sensie narciarskim, a masz długi staż to będziesz zawsze rozpoznawalny. Co ciekawe, łatwiejszy będzie do rozpoznania nawet słaby narciarz ale z wyrobionym własnym stylem niż bardzo dobry - bo Ci z oczywistych względów jeżdżą podobnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia Jak dobrać długość kija narciarskiego? Prosto: kupujesz regulowane 🙂 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 7 minut temu, Maciej S napisał: Jak dobrać długość kija narciarskiego? Prosto: kupujesz regulowane 🙂 7 minut temu, Maciej S napisał: Jak dobrać długość kija narciarskiego? Prosto: kupujesz regulowane 🙂 Nareszcie 😜 czekałem aż ktoś to napisze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 20 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 27 minut temu, Maciej S napisał: Jak dobrać długość kija narciarskiego? Prosto: kupujesz regulowane 🙂 Panie, dopiero teraz piszesz? Jak ja już 10 par nakupił!😆 Wędkę bym miał od razu😉 Korzystając z okazji, ktoś był w Sulden? Jak oceniacie ten ośrodek? Oglądałem film z Sulden u Jacka na kanale, oczywiście wielokrotnie i to już dawno. Bardzo mi się spodobał ten ośrodek. Ale to tylko film... A może jest lepiej niż na filmie? 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2 minuty temu, AdrianW napisał: Panie, dopiero teraz piszesz? Jak ja już 10 par nakupił!😆 Wędkę bym miał od razu😉 Korzystając z okazji, ktoś był w Sulden? Jak oceniacie ten ośrodek? Oglądałem film z Sulden u Jacka na kanale, oczywiście wielokrotnie i to już dawno. Bardzo mi się spodobał ten ośrodek. Ale to tylko film... A może jest lepiej niż na filmie? 😉 lepiej jak na filmie bo gęba nie zasłania widoków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia (edytowane) 25 minut temu, AdrianW napisał: Panie, dopiero teraz piszesz? Jak ja już 10 par nakupił!😆 Wędkę bym miał od razu😉 Powiem więcej, czasami na stoku zmieniam ich długość. To jeszcze o nartach na te trudniejsze warunki napiszę: Te trudniejsze warunki to są codziennie a ja mam drugie narty na te lepsze warunki, kiedy spadnie świeży śnieg i człowiek ani maszyna tego nie spaskudzi. Na taką okazję mam szersze narty. Kwestia punku widzenia. Przy okazji w takim VanThorens gdzie śnieg jest sypki bo nigdy nie podtopił się, nie zobaczycie praktycznie nart o szerokościach slalomki. Wszyscy szeroko i szerzej pod butem. Edytowane 20 Sierpnia przez Maciej S 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 20 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia Wiem Janie, mnie też wkurw bierze gdy patrzę jak Jaca wakacjuje a ja muszę zapier...😆 Maciej, gdy stworzyłem ten temat to wtedy jeszcze nie wiedziałem, że nie potrafię jeździć na żadnych 🤣 Także pewnie i tak bym nie poczuł różnicy. Ale chętnie kiedyś wypróbuję. Może kiedyś na jakieś testy się pojedzie 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 56 minut temu, Maciej S napisał: Powiem więcej, czasami na stoku zmieniam ich długość. To jeszcze o nartach na te trudniejsze warunki napiszę: Te trudniejsze warunki to są codziennie a ja mam drugie narty na te lepsze warunki, kiedy spadnie świeży śnieg i człowiek ani maszyna tego nie spaskudzi. Na taką okazję mam szersze narty. Kwestia punku widzenia. Przy okazji w takim VanThorens gdzie śnieg jest sypki bo nigdy nie podtopił się, nie zobaczycie praktycznie nart o szerokościach slalomki. Wszyscy szeroko i szerzej pod butem. Tak jak piszesz moje obserwacje z ostatnich czterech sezonów są takie że w Francji 70% jeździ na szerokich nartach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 8 minut temu, Mikoski napisał: Tak jak piszesz moje obserwacje z ostatnich czterech sezonów są takie że w Francji 70% jeździ na szerokich nartach. Bo tam sztruksu jak w AT nie ma 😜,tam właśnie jest narciarstwo które tak starsi koledzy z nostalgia opisują choć jak jadą co niektórzy to narzekają bo trasy nie przygotowane 😂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia (edytowane) 14 minut temu, Mikoski napisał: Tak jak piszesz moje obserwacje z ostatnich czterech sezonów są takie że w Francji 70% jeździ na szerokich nartach. Cześć Słaba technika preferuje taki sprzęt - taka prawda. Do tego dochodzi moda na górmena i starczy. Obowiązkowy strój oraz plecak lekko obwieszony jakimś szpejem, ale niezbyt nachalnie.. Pozdro Edytowane 20 Sierpnia przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia (edytowane) 57 minut temu, AdrianW napisał: że nie potrafię jeździć na żadnych nie przejmuj się - niedawno forumowy Guru napisał że na forum tylko kilka osób potrafi jeździć, reszta zjeżdża ale jak byś potrzebował spróbować szerokie to mógł bym Tobie podrzucić. Ostatnio w Espace Killy testowałem takie Edytowane 20 Sierpnia przez Jan m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 8 minut temu, Victor napisał: Bo tam sztruksu jak w AT nie ma 😜,tam właśnie jest narciarstwo które tak starsi koledzy z nostalgia opisują choć jak jadą co niektórzy to narzekają bo trasy nie przygotowane 😂 Hmm. Daj przykłady starszych kolegów (JEŻDŻĄCYCH), którym przeszkadzają "nieprzygotowane trasy". Jeżeli ktoś w ogóle poruszy ten temat to już wiadomo, że jest leszczem. Od zawsze to wiadomo. Podobnie jak z typem nart. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi