AdrianW Napisano Czwartek o 18:23 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 18:23 10 minut temu, star napisał: Co oznacza konkurencyjny? Mitek już zapodał kilka. W Czechach jest nie najgorzej, choć nie najtaniej. Szpindl. Pec. CH. ROKYTNICE. Ew. Jeseniki. Przyzwoicie. Moja perspektywa to Wrocław. Stąd startuję. Chodziło mi o wielkość/łączną długość tras. Bo nic podobnego nie znalazłem, a uparta bestia jestem😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Czwartek o 18:26 Udostępnij Napisano Czwartek o 18:26 13 minut temu, AdrianW napisał: Dachstein i Flachau brałem pod uwagę na najbliższy sezon. Ale wygrał Saalbach. Reszta co podałeś to raczej 50km tras nie ma. Ale dzięki 👍 Każdy jeden z tych ośrodkowy które podał kolega są lepsze od Chopoka sprawdzone osobiście. Km tras nie ważne bo biją Chopka na głowę a cena karnetu raczej mniej niż 69 euro za dzień. Hauser, Dachstein West oraz pozostałe to inna liga nawet nie ma sensu porównywać. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Czwartek o 18:46 Udostępnij Napisano Czwartek o 18:46 Jedną z moich ulubionych miejscówek jest region Lungau o wiele mniej popularny i tym samym nie tak zatłoczone stoki jak skiamade . Karnety poniżej 50 euro. Dachstein west też jest ok Rusbach ,Anaberg i co tam jeszcze jest gdzie jeździć i portfela nie wyczyści 🤪 do zera 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano Czwartek o 19:06 Udostępnij Napisano Czwartek o 19:06 10 minut temu, Mikoski napisał: Jedną z moich ulubionych miejscówek jest region Lungau o wiele mniej popularny i tym samym nie tak zatłoczone stoki jak skiamade . Karnety poniżej 50 euro. Dachstein west też jest ok Rusbach ,Anaberg i co tam jeszcze jest gdzie jeździć i portfela nie wyczyści 🤪 do zera Lungau to prawdziwa perełka! Tam nawet maleńki Fanningberg jest świetny. A Grosseck-Speierck i Aineck/Tschanek to już jedne z najwdzięczniejszych miejsc jakie znam. Spędziłem tam pewnie z kilkadziesiąt dni narciarskich. W sumie w granicach tego tysiąca km jest jeszcze pobliskie Obertauern (nie lubię tego ON, ale jest sporo wielbicieli) - może Adrianowi będzie leżał. Pewnie 100 km tras tam zobaczy. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano Czwartek o 19:20 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 19:20 Panowie dziękuję za info. Większość nazw po raz pierwszy słyszę. Patrzę sobie na mapę. Ale tak dokładniej coś przejrzeć to potrzeba trochę czasu🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano Czwartek o 19:24 Udostępnij Napisano Czwartek o 19:24 (edytowane) Godzinę temu, AdrianW napisał: Dachstein i Flachau brałem pod uwagę na najbliższy sezon. Ale wygrał Saalbach. Reszta co podałeś to raczej 50km tras nie ma. Ale dzięki 👍 Przede wszystkim wiele z tych ON chodzi na wspólnych karnetach. Na przykład: - Grosseck-Speiereck, Anineck/Tschanek i Fanningberg są blisko siebie i jeżdżą skibusy. Razem z Obertauern to 250 km tras. - Tauplitz/Bad Mittendorf, Kaiserau, Planneralm, Loser i Riesneralm razem 128 km. - Hinterstoder i Wurzeralm razem 52 km i skibus jeżdżący między ośrodkami - Ski Amade (760 km) - ekstraliga. Dla mnie najlepsze z tego jest Zauchensee ale też Maria Alm, 4Berge trasowo - Mistrzostwo Świata. Świat nie kończy się na Chopoku (a nawet nie zaczyna) Edytowane Czwartek o 19:27 przez Wujot2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano wczoraj o 05:56 Udostępnij Napisano wczoraj o 05:56 (edytowane) 10 godzin temu, Wujot2 napisał: Przede wszystkim wiele z tych ON chodzi na wspólnych karnetach. Na przykład: - Grosseck-Speiereck, Anineck/Tschanek i Fanningberg są blisko siebie i jeżdżą skibusy. Razem z Obertauern to 250 km tras. - Tauplitz/Bad Mittendorf, Kaiserau, Planneralm, Loser i Riesneralm razem 128 km. - Hinterstoder i Wurzeralm razem 52 km i skibus jeżdżący między ośrodkami - Ski Amade (760 km) - ekstraliga. Dla mnie najlepsze z tego jest Zauchensee ale też Maria Alm, 4Berge trasowo - Mistrzostwo Świata. Świat nie kończy się na Chopoku (a nawet nie zaczyna) Tylko odległość znaczniejsza, ty byłeś wożony to ganz egal, ale jak ktoś ma siedzieć za kierownicą to 4h czy 8h robi różnicę, a 2h to jeszcze lepiej, piszę z perspektywy krótszych wypadów, 2h to z Wrocka Czechy, 4h to Tatry i Podhale, a 8h to Austria tak z własnego doświadczenia i przelotów, każde wydłużenie dwukrotne coraz bardziej męczące. Taki Niko objeżdżał lokalne ośrodki a narciarz był przedni. Edytowane wczoraj o 05:57 przez star 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 06:16 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:16 10 godzin temu, AdrianW napisał: Panowie dziękuję za info. Większość nazw po raz pierwszy słyszę. Patrzę sobie na mapę. Ale tak dokładniej coś przejrzeć to potrzeba trochę czasu🙂 @AdrianW tak myślę że na te 3 dni na nartach (możesz jeszcze pojeździć 4 i przed północą być w domu) to Jasna jest b.dobrym pomysłem (zakładam że będzie odpowiednia ilość śniegu) Masz fajny hotel przy wyciągach i bez sensu jest jechać dodatkowe 500 km do jakiejś austriackiej pipidówy. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano wczoraj o 08:01 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:01 1 godzinę temu, Jan napisał: @AdrianW tak myślę że na te 3 dni na nartach (możesz jeszcze pojeździć 4 i przed północą być w domu) to Jasna jest b.dobrym pomysłem (zakładam że będzie odpowiednia ilość śniegu) Masz fajny hotel przy wyciągach i bez sensu jest jechać dodatkowe 500 km do jakiejś austriackiej pipidówy. Po co jeździsz do Francji, Szwajcarii jak Chopok jest tak zajebisty? Jesteś kawał złośliwego tetryka, miało być mocniej ale dzisiaj ci odpuszczę 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano wczoraj o 08:35 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:35 32 minuty temu, Mikoski napisał: Po co jeździsz do Francji, Szwajcarii jak Chopok jest tak zajebisty? Jesteś kawał złośliwego tetryka, miało być mocniej ale dzisiaj ci odpuszczę 🤣 Tak, kawał... nie łączy się z tetrykiem;-) Jeeb to manipulant. A ponadto za daleko ma na Chopok. Lubi też marzyć gdzie by nie wszedł, a także po czym by to nie zjechał... ew. jak to ongiś bywało, ja go rozumiem. 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 11:42 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:42 2 godziny temu, star napisał: Tak, kawał... nie łączy się z tetrykiem;-) Jeeb to manipulant. A ponadto za daleko ma na Chopok. Lubi też marzyć gdzie by nie wszedł, a także po czym by to nie zjechał... ew. jak to ongiś bywało, ja go rozumiem. Dzięki za miłe słowo, na Chopok chętnie bym pojechał ale mam 1400 km, najbliżej mam 590 km do Oberstdorfu i ośrodków w Vorarlbergu, najbliższy francuski Portes du Solei 690 km , 630 - 750 do wszystkich ośrodków Magic Pass. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano wczoraj o 12:08 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:08 (edytowane) 27 minut temu, Jan napisał: Dzięki za miłe słowo, na Chopok chętnie bym pojechał ale mam 1400 km, najbliżej mam 590 km do Oberstdorfu i ośrodków w Vorarlbergu, najbliższy francuski Portes du Solei 690 km , 630 - 750 do wszystkich ośrodków Magic Pass. Gratis. Ja z kolei z Wrocka względnie niedaleko mam do Klinovec/Fichtelberg, kiedyś byłem, ale czy lepiej niż w Czechach, na pewno dalej. Tak z 4h niby Niemcy ale dużo ograniczeń, czyli wychodzi jak w Tatry. Edytowane wczoraj o 12:09 przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano wczoraj o 12:41 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:41 57 minut temu, Jan napisał: Dzięki za miłe słowo, na Chopok chętnie bym pojechał ale mam 1400 km, najbliżej mam 590 km do Oberstdorfu i ośrodków w Vorarlbergu, najbliższy francuski Portes du Solei 690 km , 630 - 750 do wszystkich ośrodków Magic Pass. A Winterberg ? Masz pod nosem 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano wczoraj o 14:19 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:19 (edytowane) Kiedy mieszkałem w Frankfurcie to moim najlepszym ośrodkiem był Wasserkuppe koło Fuldy bo miałem tylko godzinę samochodem,byłem tam kilkadziesiąt razy. Do dzisiaj pamiętam karnet 4 godzinny 12 euro ,obecnie 18. Te czarne trasy na zdjęciu to taki ich żart,są lekko czerwone 😁 Edytowane wczoraj o 14:26 przez Mikoski 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano wczoraj o 14:48 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:48 Qwa często czytam jak te km to jakaś przeszkoda ciężka do pokonania . W dzisiejszych czasach w obecnej technologii motortracyjnej 1000km czyli max 10h jazdy to kpina . Kto nie daje rady to cipa ! Tyle mam w temacie km. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano wczoraj o 15:02 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 15:02 Victor znam takie cipy, sam do nich należę. Ale na robocie harpagany😉 Kolega który u mnie pracuje kocur na robotę a jak jedziemy powyżej 100km to wysiada połamany. Uwierz że są osoby którym jazda samochodem nie służy. Też na pewno oczywiście zależy jaki samochód. Ja np mogę kierować lub siedzieć z przodu. A jak na tył mnie wsadzą to godzina i na bełty mnie bierze😂 ot taki ciężki problematyczny typ ze mnie😕😆 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano wczoraj o 15:11 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:11 (edytowane) 10 minut temu, AdrianW napisał: Victor znam takie cipy, sam do nich należę. Ale na robocie harpagany😉 Kolega który u mnie pracuje kocur na robotę a jak jedziemy powyżej 100km to wysiada połamany. Uwierz że są osoby którym jazda samochodem nie służy. Też na pewno oczywiście zależy jaki samochód. Ja np mogę kierować lub siedzieć z przodu. A jak na tył mnie wsadzą to godzina i na bełty mnie bierze😂 ot taki ciężki problematyczny typ ze mnie😕😆 Ja nikogo nie chce oczywiście obrazić ! Ale w końcowych latach 90 podróż z Lubelszczyzny do Świecka trwala 12/14 godzin stara A2 następnie granica tu też można było sporo odpocząć i dalsza jazda . Dziś Benelux-Wawa robisz w 10/13 godzin bez napinki. Więc wyjazd na narty gdziekolwiek nie jest najmniejszym problemem . Tak to widzę . Edytowane wczoraj o 15:14 przez Victor Klawiatura 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano wczoraj o 15:32 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 15:32 Rozumiem o co Ci chodzi i się zgadzam z Tobą. Ale np na weekend już byś pewnie w Alpy się nie zapuścił?😉 A ja na Chopok bym się skusił. Stąd moje wcześniejsze pytania o jakieś fajne ośrodki "bliżej Polski" . Rzeczywiście ludzie z południowego wschodu Polski mają dużo bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu (edytowane) Godzinę temu, Victor napisał: Ja nikogo nie chce oczywiście obrazić ! Ale w końcowych latach 90 podróż z Lubelszczyzny do Świecka trwala 12/14 godzin stara A2 następnie granica tu też można było sporo odpocząć i dalsza jazda . Dziś Benelux-Wawa robisz w 10/13 godzin bez napinki. Więc wyjazd na narty gdziekolwiek nie jest najmniejszym problemem . Tak to widzę . Ja to widzę zupełnie inaczej. Długa podróż zawsze wiąże się z ryzykiem zmęczenia, zwiększonym ryzykiem wypadku, po co to komu? Nie wiem jak to się z wiekiem zmienia nie wiem. Jeździłem klikukrotnie w Alpy te 8h praktycznie na raz, różnie bywało, czasem zasypiałem na serpentynach górskich, takie zmęczenie. Może dlatego, że w godz. 16-24, a dla mnie optymalne to pewno 4-12 raczej, ale cóż. Nie zawsze ma się wybór. Teraz optymalny czas to 2h, nawet nie 4h, bo już się dłuży, mimo, że autem jeździć lubię. Okazuje się, że nie tylko miękiszon ze mnie ale i cipa, cóż... let it be. I tak czekam tak koło 60-tki aż przyjedzie po mnie samo auto na Przełęcz Okraj gdy zaparkowałem np. na Karkonoskiej, akurat zbiegnie się z pogorszonym refleksem. Jak znalazł. Edytowane 23 godziny temu przez star 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu W dniu 10.07.2025 o 11:46, Wujot2 napisał: W tej chwili drony na Ukrainie powodują 50-60% strat, więc to jest już zupełnie inna wojna jak 3 lata temu. I powinniśmy to nie tylko ciągle obserwować, ale przygotowywać się na wojnę gdzie ruscy będą mogli na nas wysłać 1000 dronów uderzeniowych dziennie (na miasta) i na przykład 10 000 dronów bojowych na linii styku. Jesteśmy na to przygotowani? Wiesiu, bo jesteś inteligentny. Myślisz, że jako samotny kraj będziemy na to kiedykolwiek przygotowani? Możemy tylko odciągnąć w czasie agonię z tygodnia do dwóch, max 3 …. tygodni. Nic więcej. Kto się łudzi, że może być inaczej za dużo „dobranocek” się naoglądał. Sami jako kraj jesteśmy nieznaczącym elementem układanki na świecie. pozdro 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 1 minutę temu, Marcos73 napisał: Wiesiu, bo jesteś inteligentny. Myślisz, że jako samotny kraj będziemy na to kiedykolwiek przygotowani? Możemy tylko odciągnąć w czasie agonię z tygodnia do dwóch, max 3 …. tygodni. Nic więcej. Kto się łudzi, że może być inaczej za dużo „dobranocek” się naoglądał. Sami jako kraj jesteśmy nieznaczącym elementem układanki na świecie. pozdro Kryją nas czapka jak Iran Israel ale cwiczymy żałosne rzemiosło bo kto wie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Godzinę temu, Victor napisał: Ja nikogo nie chce oczywiście obrazić ! Ale w końcowych latach 90 podróż z Lubelszczyzny do Świecka trwala 12/14 godzin stara A2 następnie granica tu też można było sporo odpocząć i dalsza jazda . Dziś Benelux-Wawa robisz w 10/13 godzin bez napinki. Więc wyjazd na narty gdziekolwiek nie jest najmniejszym problemem . Tak to widzę . Tak jest, infrastruktura drogowa jest świetna, no i brak granic zdecydowanie ułatwia podróżowanie. Ponadto, zawsze można zrobić międzylądowanie po drodze. W dzisiejszych czasach to żaden problem. pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 1 minutę temu, PaVic napisał: Kryją nas czapka jak Iran Israel ale cwiczymy żałosne rzemiosło bo kto wie Cze Izrael zmienił doktrynę i to obecnie bardzo zmilitaryzowany kraj. Ponadto z Iranem bezpośrednio nie graniczy. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 50 minut temu, star napisał: Ja to widzę zupełnie inaczej Tadziu rowerem więcej śmigasz jak śmiertelnik na narty tylko marzy 😅 także kominek,klawiatura i jesteś jak Marcel na kiblu 🥳 ja marzę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 1 minutę temu, Marcos73 napisał: Cze Izrael zmienił doktrynę i to obecnie bardzo zmilitaryzowany kraj. Ponadto z Iranem bezpośrednio nie graniczy. pozdro Ale w pizde dostał a trzy dziurki chyba Cię nie przekonały bo mnie nic a nic 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi