Skocz do zawartości

Drugie narty na trudniejsze warunki

AdrianW

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, AdrianW napisał:

Za długo było... za miło 🙂 Wrzucam rodzynka. Nie jest to mój najlepszy zjazd i trochę spięty jestem przed kamerą ale takich zjazdów, gdzie wydaje mi się, że było ok - panowałem nad nartami i czułem luz jest 2-3 na dzień i to urywkami. 

bardzo ładnie - tak trzymać

19 minut temu, AdrianW napisał:

łodzisz Janeczku, ale obydwaj dobrze widzimy, że coś tu nie gra.

więcej luzu i nie myśl o tym co forumowe experty napiszą,

popatrz na Lindsey - ona wygrywa bo jedzie tylko dla własnej przyjemności a inne muszą wygrywać bo kryje się za tym kasa sponsorów

• Like 1

1 minutę temu, Jan napisał:

jedziesz z narzeczoną?

Nie inaczej 😉 Dzisiaj jeździ ze mną i nie wymięka. Jestem z niej bardzo zadowolony. Widać, że się odblokowała. Na lodzie sztywno się trzyma a to mi narty odjeżdżają. Jedzie powoli ale skutecznie. 206 i 204 na raz zjechała bez przerw. Wiem, że to nic takiego ale cieszę się nawet z takiego postępu, a Adam wie, jaki był problem w Livigno. 

Pozdrawiam 

• Like 2

15 minut temu, AdrianW napisał:

Niewykluczone, ale obstawiam, że to brak umiejętności 😉

Pozdrawiam 

Jednak przygotowanie sprzętu ma istotne znaczenie i to że krawędzie trochę się zużyły może mieć znaczenie.
Np. ja ostatnio byłam w Szczyrku na moim sprzęcie rezerwowym czyli starych złomkach RTM77, których nie zdążyłam spróbować naostrzyć (ale też w zeszłym sezonie strasznie dużo nie jeździły). Po tym jak ostatnio jeździłam na nartach po serwisie (SL-ki, AM) które są  jednak w wyższej klasie jakościowej, pierwszy zjazd po zaskakująco twardej 7-ce nieco mnie zaniepokoił 🙃, wręcz żałowałam że nie wzięłam porządnego sprzętu. Potem się przyzwyczaiłam (i nawet lekko ucieszyłam że nie muszą mnie martwić kamienie na przejazdach między Skrzycznem dużym i Małym) , ale na ślizgawkach które zaczęły się pokazywać z czasem, lekko się rozjeżdżałam jak już dawno nie 😁

33 minuty temu, zając napisał:

Jednak przygotowanie sprzętu ma istotne znaczenie i to że krawędzie trochę się zużyły może mieć znaczenie.
Np. ja ostatnio byłam w Szczyrku na moim sprzęcie rezerwowym czyli starych złomkach RTM77, których nie zdążyłam spróbować naostrzyć (ale też w zeszłym sezonie strasznie dużo nie jeździły). Po tym jak ostatnio jeździłam na nartach po serwisie (SL-ki, AM) które są  jednak w wyższej klasie jakościowej, pierwszy zjazd po zaskakująco twardej 7-ce nieco mnie zaniepokoił 🙃, wręcz żałowałam że nie wzięłam porządnego sprzętu. Potem się przyzwyczaiłam (i nawet lekko ucieszyłam że nie muszą mnie martwić kamienie na przejazdach między Skrzycznem dużym i Małym) , ale na ślizgawkach które zaczęły się pokazywać z czasem, lekko się rozjeżdżałam jak już dawno nie 😁

Rozumiem. Ty masz jakieś porównanie, ja dopiero raczkuję w tym temacie. Nie umiem wyczuć kiedy narta jest tępa a kiedy zawodzą umiejętności. Ale mróz ładnie złapał pod koniec jazdy, trochę walka o życie była. Zrobiła się tafla jak na zdjęciu. Na prawą nogę lepiej sobie radziłem na tym lodzie. A teraz widzę dlaczego po lewej nodze...😂 Dostała w pi... przez te parę dni. Z resztą widzę po nagraniach, że na jedną stronę jeżdżę lepiej a dzisiaj się sytuacja odwróciła i prawa noga musiała przejąć stery🙂

Pozdrawiam 

17684893226365619343488290899556.jpg

IMG20260115164302.jpg

• Thanks 1

18 minut temu, Victor napisał:

Samolocik 🙃 

Victor jak ja się tak złame, jak ta Dziewczynka to będzie brązowe z tyłu i żółte z przodu...😂😂😂😂

A tak poważnie, jutro wypróbuję 💪 Tylko pytanie, jaka tam jest praca przód-tył? I czy to się odbędzie automatycznie? Nie wiem czy mnie rozumiesz...

Dzięki 🙂

Edytowane przez AdrianW

Adrian, czytaj uważnie forum bo wyżej osoba napisała,że 3zinnen to ośrodek raczej z tych trudnych ( nie byłem nie wiem ) ale jeżeli tak jest to proponuję przynajmniej przed tym wyjazdem stawić się w Zwardoniu tak na tydzień żeby przyswoić bardziej szkołę podstawową,Adama już poznałeś więc wiesz że to fachowiec a warun na miejscu jest zajebisty!.
Hania na filmie powiedziała o bardzo istotnej sprawie pomijając już samo ćwiczenie czyli powiedziała o pracy naszych rąk które są jak skrzydła samolotu .
Masz jeszcze jeden dzień gdzie z Twojej relacji wychodzi że w ośrodku jest mega pusto i miejsca masa więc olej te wszystkie czerwienie o czerniach nawet nie wspomnę i ćwicz-tam gdzie wypłaszczenia wprowadzaj ćwiczenia jest ich masa na YT a i pewnie Adam też Ci powiedział na czym masz się skupić , a tam gdzie bardziej ambitna niebieska to jedz swoje jak potrafisz najlepiej  . Takim sposobem skrócisz czas nauki żeby szybciej zrozumieć własne ciało ( bo na tych ambitnych czerwieniach to na dzień dzisiejszy strata własnego cennego czasu-uwierz ! ,przyjdzie jeszcze czas na nie ! ) . Baw się ćwicząc w odchyleniu a następnie w pozycji przedniej aż sam wyczujesz gdzie ta pozycja jest dla Ciebie idealna . 

To jest ćwiczenie  które zmieniło u mnie wiele właśnie w tej pozycji/pracy- tył/przód, pamiętaj aby się nikomu nie kłaniać lub nie składał się jak scyzoryk w przód siedząc na kiblu . Sztywna góra-miekki dół i końce kijków mają ciągle dotykać śniegu  ! 

Kolejne ćwiczenie masz od Hani ! Działaj ! 

Edytowane przez Victor
  • Like 1
  • Thanks 1

35 minut temu, Victor napisał:

Adrian, czytaj uważnie forum bo wyżej osoba napisała,że 3zinnen to ośrodek raczej z tych trudnych ( nie byłem nie wiem ) ale jeżeli tak jest to proponuję przynajmniej przed tym wyjazdem stawić się w Zwardoniu tak na tydzień żeby przyswoić bardziej szkołę podstawową,Adama już poznałeś więc wiesz że to fachowiec a warun na miejscu jest zajebisty!.
Hania na filmie powiedziała o bardzo istotnej sprawie pomijając już samo ćwiczenie czyli powiedziała o pracy naszych rąk które są jak skrzydła samolotu .
Masz jeszcze jeden dzień gdzie z Twojej relacji wychodzi że w ośrodku jest mega pusto i miejsca masa więc olej te wszystkie czerwienie o czerniach nawet nie wspomnę i ćwicz-tam gdzie wypłaszczenia wprowadzaj ćwiczenia jest ich masa na YT a i pewnie Adam też Ci powiedział na czym masz się skupić , a tam gdzie bardziej ambitna niebieska to jedz swoje jak potrafisz najlepiej  . Takim sposobem skrócisz czas nauki żeby szybciej zrozumieć własne ciało ( bo na tych ambitnych czerwieniach to na dzień dzisiejszy strata własnego cennego czasu-uwierz ! ,przyjdzie jeszcze czas na nie ! ) . Baw się ćwicząc w odchyleniu a następnie w pozycji przedniej aż sam wyczujesz gdzie ta pozycja jest dla Ciebie idealna . 

To jest ćwiczenie  które zmieniło u mnie wiele właśnie w tej pozycji/pracy- tył/przód, pamiętaj aby się nikomu nie kłaniać lub nie składał się jak scyzoryk w przód siedząc na kiblu . Sztywna góra-miekki dół i końce kijków mają ciągle dotykać śniegu  ! 

Kolejne ćwiczenie masz od Hani ! Działaj ! 

Dziękuję Victor. Cały czas próbujesz pomóc, służysz dobrą radą a przede wszystkim nie szydzisz i naprawdę doceniam. Ja już masę filmów obejrzałem na YT. Rzeczywistość jednak mnie weryfikuje... Szukam swojego 'miejsca' na nartach. Ja próbuję robić tak jak napisałeś. Tutaj głównie jeździmy na niebieskich ale one są takie konkretne. Na wypłaszczeniach próbuję jeździć na krawędziach, na odsypach i gdy nachylenie jest większe to staram się jechać śmigiem. Wychodzi mi to różnie. Apropo 3zinnen - przeczytałem post @labas i tylko dlatego się nie zraziłem bo jest jeszcze Kronplatz i Cortina na tym samym karnecie. Z tym Zwardoniem też niegłupi pomysł... 

Odnośnie filmów które przesłałeś bo chciałbym nazwać rzeczy po imieniu żebym wiedział co robię. Hania robi ćwiczenie pod jazdę na krawędziach? Na drugim filmie to śmig? Czy dobrze to odebrałem?

Cześć

Adrian i uważasz, że jazda  śmigiem i na krawędziach na tym etapie to jest dobry pomysł.

A czy poprawnie stoisz na nartach, czy czujesz śnieg, czy umiesz jechać płynnym ślizgiem i płynnym ześlizgiem, czy ... jeździsz chociaż trochę miękko... itd.

Czy jazda po nierównym sprawia Ci trudność...?

Pozdro 

Edytowane przez Mitek
  • Like 2
  • Thanks 1

3 minuty temu, AdrianW napisał:

Odnośnie filmów które przesłałeś bo chciałbym nazwać rzeczy po imieniu żebym wiedział co robię. Hania robi ćwiczenie pod jazdę na krawędziach? Na drugim filmie to śmig? Czy dobrze to odebrałem

Adrian skup się na istocie przekazu czyli biodro, ramiona,ręce co robić a czego nie robić to jest ważne ! W drugim filmie istotna jest ta pozycja żebyś mógł ją wyłapać , znaleźć to dobre czucie na śniegu bo jak będziesz w odchyleniu bankowo to wyłapiesz a czy ty pojedziesz krótki ,średni czy długi skręt z kijami po śniegu to już twoja wola najważniejsze żebyś ćwiczył wszystko ! Nie ma innej drogi 🤷‍♂️