brachol Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia Cześć Mam zamiar kupić kijki Leki i zastanawiam się które? Leki WCR TBS SL 3D - Top Narty czy takie Kije narciarskie LEKI Bold S dark anthracite/ black/ white (65466431) - Sportano.pl Czy się różnią? System wypinania jest inny? Warto dopłacić? Nie chcę kupować dodatkowo rękawic Leki. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 29 minut temu, brachol napisał: Cześć Mam zamiar kupić kijki Leki i zastanawiam się które? Leki WCR TBS SL 3D - Top Narty czy takie Kije narciarskie LEKI Bold S dark anthracite/ black/ white (65466431) - Sportano.pl Czy się różnią? System wypinania jest inny? Warto dopłacić? Nie chcę kupować dodatkowo rękawic Leki. pozdro Te kije mają racje bytu tylko gdy masz rękawice.. gdy nie masz dochodzi ci dodatkowy rzep od "adaptera" który musisz rozpiąć chcąc ściągnąć rękawicę.. adapter wtedy łatwo zgubić (niejednokrotnie zgubiłem i zbierałem ze śniegu).. jedyna korzyść wtedy to bezpiecznik - jeśli oczywiście wierzysz w jego działanie 🙂 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 3 godziny temu, brachol napisał: Cześć Mam zamiar kupić kijki Leki i zastanawiam się które? Leki WCR TBS SL 3D - Top Narty czy takie Kije narciarskie LEKI Bold S dark anthracite/ black/ white (65466431) - Sportano.pl Czy się różnią? System wypinania jest inny? Warto dopłacić? Nie chcę kupować dodatkowo rękawic Leki. pozdro Wygłupiasz się? 😉 Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 1 Maja Autor Udostępnij Napisano 1 Maja W dniu 29.04.2025 o 22:14, Mitek napisał: Wygłupiasz się? 😉 Pozdro Czemu tak sądzisz? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Maja Udostępnij Napisano 2 Maja 9 godzin temu, brachol napisał: Czemu tak sądzisz? pozdro Cześć Piotruś No bo jakie to ma znaczenie. Kup te które Ci się bardziej podobają, pasują do zestawu, są tańsze... W kijach ważna jest rączka - jak leży w dłoni, wyważenie oraz sztywność a raczej elastyczność - nie wiem jak to nazwać, a tego tak naprawdę przed zakupem nie sprawdzisz. Różnice będą pomijalne. A ilość literek w nazwie modelu kijków - powala ideą. 🙂 Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
techset2 Napisano Poniedziałek o 09:29 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:29 Nie do końca bez znaczenia, ta biała rączka "chyba" (nie mam pewności 100%, ale ja w starym modelu tak miałem) nie umożliwiała podpięcia gardy slalomowej z trzymaniem od góry. Jeśli kijki miałyby kiedyś być używane do slalomu to wtedy warto brać takie które to umożliwiają. Te z nazwą WC powinny mieć zaślepkę i pod nią miejsce na bolta do gard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano Poniedziałek o 11:23 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:23 1 godzinę temu, techset2 napisał: Nie do końca bez znaczenia, ta biała rączka "chyba" (nie mam pewności 100%, ale ja w starym modelu tak miałem) nie umożliwiała podpięcia gardy slalomowej z trzymaniem od góry. Jeśli kijki miałyby kiedyś być używane do slalomu to wtedy warto brać takie które to umożliwiają. Te z nazwą WC powinny mieć zaślepkę i pod nią miejsce na bolta do gard. Dzięki, mi akurat gardy nie będą potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano wczoraj o 10:20 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:20 W dniu 5.05.2025 o 13:23, brachol napisał: Dzięki, mi akurat gardy nie będą potrzebne. Jesteś tego pewien. A tak na poważnie praktyczna różnica polega jedynie na tym, iż jeżeli często ściągasz rękawice (tak jak ja- wiesz o co chodzi) to praktyczne są w pełnym systemie z rękawicami natomiast jeżeli nie to adapter jest ok. Pod treningi bierzesz najgorszy badziew który masz bo idą w drzazgi jak ta lala. Ja obecnie jestem na etapie zakupu "wyjazdowych" leki i biorę z adapterem. Ale jak Pink Panter cię interesuje to chyba są te same https://trojansport.pl/kijki-narciarskie-leki-wcr-lite-sl-3d-pink-11983.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano wczoraj o 11:59 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:59 (edytowane) Może będziecie mieć polewkę ze mnie ale .. ja miałem kijki wedze, potem zacząłem jeździć w regulowanych bo chciałem skrócić. Te wedze fajne, normalne. Dobra rączka. Te regulowane to jakieś trekingowe też z Decathlonu … fajne ale mają luzy na teleskopach i to się czuje. W Leki zjechałem raz. Pożyczył mi je @Lexina Bachledce. Nie są okrągłe w przekroju a eliptyczne. I powiem wam że ruch przed wbiciem kija wykonuje się w nich dużo lepiej. Lżej. Jakby łatwiej pokonać opór powietrza, a może lepiej wyważone. Pojęcia nie mam ale jechało się świetnie. Chociaż wiecie jak emeryckimi prędkościami się poruszam. Max 70 i to tylko z górki. 🙂 Szybko kije oddałem bo nie chciałem zepsuć 🙂 Dziękuję @Lexi. Więc wg mnie - czy jest różnica? Tak. Czy warta miliony? Nie. Czy warta stówki? Tak. Subiektywnie. Edytowane wczoraj o 12:00 przez KrzysiekK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano wczoraj o 12:15 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:15 4 minuty temu, KrzysiekK napisał: Może będziecie mieć polewkę ze mnie ale .. ja miałem kijki wedze, potem zacząłem jeździć w regulowanych bo chciałem skrócić. Te wedze fajne, normalne. Dobra rączka. Te regulowane to jakieś trekingowe też z Decathlonu … fajne ale mają luzy na teleskopach i to się czuje. W Leki zjechałem raz. Pożyczył mi je @Lexina Bachledce. Nie są okrągłe w przekroju a eliptyczne. I powiem wam że ruch przed wbiciem kija wykonuje się w nich dużo lepiej. Lżej. Jakby łatwiej pokonać opór powietrza, a może lepiej wyważone. Pojęcia nie mam ale jechało się świetnie. Chociaż wiecie jak emeryckimi prędkościami się poruszam. Max 70 i to tylko z górki. 🙂 Szybko kije oddałem bo nie chciałem zepsuć 🙂 Dziękuję @Lexi. Więc wg mnie - czy jest różnica? Tak. Czy warta miliony? Nie. Czy warta stówki? Tak. Subiektywnie. Krzysiek czy chcesz wierzyć czy nie różnicy nie ma (sztywne byle co vs Leki). Ważnym jest to aby dopasować długość. Budżetowe kijki teleskopowe to nieporozumienie, markowe teleskopowe za miliony kompletnie nie przydatne. Kijek ma być bezwzględnie niezmienialny w długości i o tym wie każdy kto jeździł na trasach o dużym nachyleniu. Tu nie mam mowy aby coś się złożyło przy oporowym/podpartym wbiciu kijka. Lepsze do jazdy trasowej będzie byle co sztywne niż teleskop. Leki daje pewien komfort w obsłudze i nic więcej. Mam kilka par kijkó.......a tu już dyrdymały idą więc nie mieszam. Do zwykłej jazdy prosty sztywny dopasowany kijek a jak nieco komfortu to systemowe leki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano wczoraj o 12:32 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:32 16 minut temu, Adam ..DUCH napisał: Krzysiek czy chcesz wierzyć czy nie różnicy nie ma (sztywne byle co vs Leki). Ważnym jest to aby dopasować długość. Budżetowe kijki teleskopowe to nieporozumienie, markowe teleskopowe za miliony kompletnie nie przydatne. Kijek ma być bezwzględnie niezmienialny w długości i o tym wie każdy kto jeździł na trasach o dużym nachyleniu. Tu nie mam mowy aby coś się złożyło przy oporowym/podpartym wbiciu kijka. Lepsze do jazdy trasowej będzie byle co sztywne niż teleskop. Leki daje pewien komfort w obsłudze i nic więcej. Mam kilka par kijkó.......a tu już dyrdymały idą więc nie mieszam. Do zwykłej jazdy prosty sztywny dopasowany kijek a jak nieco komfortu to systemowe leki. Oj złożył mi się Kijek na stromym i … jakby się ziemia rozstąpiła pode mną. Tu racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano wczoraj o 13:30 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:30 Cze Leki ma sens jako zestaw z rękawicami. Ja używam, ale to kwestia przyzwyczajenia jak np. do telefonu z logo gruszki i jego systemu 🙂. Np teraz dla Maksa chyba kupimy Atomic - mają fajny zestaw gardy + kije. Gardy bardzo łatwo wie demontuje bez użycia narzędzi, a kije do SL i GS mogą być proste - bo to nie ma znaczenia. Rękawiczki i tak mu padły - bo jednak Leki zjechało z jakością mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano wczoraj o 14:03 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 14:03 @Adam ..DUCH te Pink Panter mają dopisek "lite" i są chyba przeznaczone dla młodych zawodników (zakładam, że mogą być mniej wytrzymałe niż bez "lite"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano wczoraj o 14:19 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:19 3 minuty temu, brachol napisał: @Adam ..DUCH te Pink Panter mają dopisek "lite" i są chyba przeznaczone dla młodych zawodników (zakładam, że mogą być mniej wytrzymałe niż bez "lite"). Cze Sam w takich jeżdżę - są zdecydowanie tańsze - ale cieńsze. Nie ma to znaczenia czy dla juniorów czy nie. Generalnie to kijek to przedłużenie ręki, forma poprawy balansu i zajęcie rąk czymkolwiek. Jak się wywrócisz na kija to czy będzie lite czy dla "dorosłych" nie ma znaczenia i tak się wygnie/złamie. W zestawie z rękawiczkami są bardzo wygodne w użytkowaniu. Mają plusy i minusy. Zupełnie nie rozumiem awersji do tradycyjnych pasków i rzekomych kontuzji z tym związanych. Sposób zakładania pętli na dłoń jest tak pomyślany, że w momencie pyszczenia kija nic nie ma prawa się zaplątać, a kijek zostaje na ręce, a w krytycznej sytuacji zrywa się bezpiecznik łączący kij z paskiem. Jak wie komuś może kciuk zaplątać - tego nie wiem. Albo nie potrafi zakładać kija z paskiem, albo jest nie wyregulowany, albo ma .... pecha. Jak ma pecha to i system Leki nie pomoże. Najlepiej to się nie wyp...ać. pozdro 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano wczoraj o 15:13 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:13 52 minuty temu, Marcos73 napisał: Cze Sam w takich jeżdżę - są zdecydowanie tańsze - ale cieńsze. Nie ma to znaczenia czy dla juniorów czy nie. Generalnie to kijek to przedłużenie ręki, forma poprawy balansu i zajęcie rąk czymkolwiek. Jak się wywrócisz na kija to czy będzie lite czy dla "dorosłych" nie ma znaczenia i tak się wygnie/złamie. W zestawie z rękawiczkami są bardzo wygodne w użytkowaniu. Mają plusy i minusy. Zupełnie nie rozumiem awersji do tradycyjnych pasków i rzekomych kontuzji z tym związanych. Sposób zakładania pętli na dłoń jest tak pomyślany, że w momencie pyszczenia kija nic nie ma prawa się zaplątać, a kijek zostaje na ręce, a w krytycznej sytuacji zrywa się bezpiecznik łączący kij z paskiem. Jak wie komuś może kciuk zaplątać - tego nie wiem. Albo nie potrafi zakładać kija z paskiem, albo jest nie wyregulowany, albo ma .... pecha. Jak ma pecha to i system Leki nie pomoże. Najlepiej to się nie wyp...ać. pozdro Ja to na starość zniewieściały się robię. Narty niebieski, kurtka niebieska, to i kijki niebieskie ....jutro odbieram🤪 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano wczoraj o 15:14 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:14 (edytowane) 1 minutę temu, Adam ..DUCH napisał: Ja to na starość zniewieściały się robię. Narty niebieski, kurtka niebieska, to i kijki niebieskie ....jutro odbieram🤪 Czyżby Head? Może Dynastar. pozdro Edytowane wczoraj o 15:15 przez Marcos73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano wczoraj o 17:06 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 17:06 (edytowane) 1 godzinę temu, Marcos73 napisał: Czyżby Head? Może Dynastar. pozdro Pewnie jakieś indywidualnie malowane dla odbiorców VIP. pozdro PS Poszukam w takim razie tych cieńszych. Thx Edytowane wczoraj o 17:08 przez brachol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano wczoraj o 17:34 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:34 2 godziny temu, Marcos73 napisał: Czyżby Head? Może Dynastar. pozdro Dynki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu W dniu 29.04.2025 o 19:01, brachol napisał: Cześć Mam zamiar kupić kijki Leki i zastanawiam się które? Leki WCR TBS SL 3D - Top Narty czy takie Kije narciarskie LEKI Bold S dark anthracite/ black/ white (65466431) - Sportano.pl Czy się różnią? System wypinania jest inny? Warto dopłacić? Nie chcę kupować dodatkowo rękawic Leki. pozdro Ja zanabyłem a Ty??? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, Adam ..DUCH napisał: Ja zanabyłem a Ty??? Adaś jaki Ty tera beesz sliszny !!!! 🤩... taki.. Papa Smerf 😉 Edytowane 5 godzin temu przez Lexi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu 5 godzin temu, Adam ..DUCH napisał: Ja zanabyłem a Ty??? Ja jeszcze myślę, w Poznaniu to tak szybko kasy się nie wydaje... Chociaż niebieskie, akurat do moich ciuchów pasują. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 6 godzin temu, Adam ..DUCH napisał: Ja zanabyłem a Ty??? Blue Bird Carbon. Używam tego od lat z adapterem do kamerki na szczycie rączki, bardzo wygodne. Myślałem, że już ich nie robią. Do tego mam niebieskie rękawice Leki. Edytowane 2 godziny temu przez Maciej S 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi