Paweł Stegnerski Napisano 7 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 Cześć forumowicze. Szukam dla siebie nowych nart. Jestem narciarzem z 20 letnim stażem. Wyjazdy tygodniowe, weekendowe. Jeżdżę raczej w stopniu średnio-zaawansowanym. Technikę carvingową przeplatam jeszcze z klasyczną na mocno pochylonych stokach. Nie jeżdżę jeszcze w pełnym carvingu - lecz na szerokich stokach wykonuje carvingowe skręty. Szukam uniwersalnych nart do całodziennego jeżdżenia po stoku (Alpy francuskie)-czasem ( sporadycznie) na kilkaset metrów wyjeżdżam poza trasę. Takich aby się nie męczyć zbytnią sztywnością. zastanawiam sie nad HEAD supershape Emagnum lub SALOMON S/Force Ti 76 Sport. Co sądzicie o wyborze i który lepszy? POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 7 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 Cze Daj jakieś parametry, wzrost, waga, wiek. Będzie łatwiej, chociaż nie łatwo 😉 pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Stegnerski Napisano 7 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 wiek 51. waga 84 i maleje :), wzrost 175 cm 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 7 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 A poprzedni sprzęt? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 7 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 8 godzin temu, Paweł Stegnerski napisał: Cześć forumowicze. Szukam dla siebie nowych nart. Jestem narciarzem z 20 letnim stażem. Wyjazdy tygodniowe, weekendowe. Jeżdżę raczej w stopniu średnio-zaawansowanym. Technikę carvingową przeplatam jeszcze z klasyczną na mocno pochylonych stokach. Nie jeżdżę jeszcze w pełnym carvingu - lecz na szerokich stokach wykonuje carvingowe skręty. Szukam uniwersalnych nart do całodziennego jeżdżenia po stoku (Alpy francuskie)-czasem ( sporadycznie) na kilkaset metrów wyjeżdżam poza trasę. Takich aby się nie męczyć zbytnią sztywnością. zastanawiam sie nad HEAD supershape Emagnum lub SALOMON S/Force Ti 76 Sport. Co sądzicie o wyborze i który lepszy? POZDRAWIAM Wypełnij ankietę, film z jazdy też mile widziany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 7 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 3 godziny temu, Paweł Stegnerski napisał: wiek 51. waga 84 i maleje :), wzrost 175 cm 🙂 https://www.xspo.de/voelkl-deacon-84-2023/24-set-incl.-bindung 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 7 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 21 minut temu, Jan napisał: https://www.xspo.de/voelkl-deacon-84-2023/24-set-incl.-bindung Wiesz że o tym samym myślałem. Lub MX 84 od Kastle. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 7 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 A może taka bez rockera… https://skiracecenter.pl/atomic/10362-159-redster-q7-rvsk-c-m-12-gw-bl-23.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 Cześć Tak naprawdę to mnie najbardziej podoba się propozycja Victora bo jest... w miarę ekonomiczna. Ponad 3000 za nartę popularna to naprawdę za dużo. Warto poszukać modeli z poprzednich lat. Długość 170cm w wypadku nart o charakterze sl -jak te Victora może być troszkę mniej i ,,, miłej jazdy. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 9 godzin temu, Victor napisał: A może taka bez rockera… https://skiracecenter.pl/atomic/10362-159-redster-q7-rvsk-c-m-12-gw-bl-23.html Cze Jak Q7 to na pewno 4x4 😉. No i za te pieniądze..... pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 1 godzinę temu, Marcos73 napisał: Jak Q7 to na pewno 4x4 😉. No i za te pieniądze... Jak sam widzisz pełna uniwersalność 😉 pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 6 minut temu, Victor napisał: Jak sam widzisz pełna uniwersalność 😉 pozdro Ty jeździj i się ucz, żeby w Zwardoniu dziadostwa nie było, przyjadę i zobaczę Cię w akcji. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 Siedzę w wagonie, podziwiam i analizuje wszystko w głowie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 56 minut temu, Victor napisał: Siedzę w wagonie, podziwiam i analizuje wszystko w głowie fajne kreski na śniegu- myślę że też się przyczyniasz do rozdziewiczenia tego zbocza 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 14 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 W dniu 7.11.2023 o 10:41, Paweł Stegnerski napisał: Cześć forumowicze. Szukam dla siebie nowych nart. Jestem narciarzem z 20 letnim stażem. Wyjazdy tygodniowe, weekendowe. Jeżdżę raczej w stopniu średnio-zaawansowanym. Technikę carvingową przeplatam jeszcze z klasyczną na mocno pochylonych stokach. Nie jeżdżę jeszcze w pełnym carvingu - lecz na szerokich stokach wykonuje carvingowe skręty. Szukam uniwersalnych nart do całodziennego jeżdżenia po stoku (Alpy francuskie)-czasem ( sporadycznie) na kilkaset metrów wyjeżdżam poza trasę. Takich aby się nie męczyć zbytnią sztywnością. zastanawiam sie nad HEAD supershape Emagnum lub SALOMON S/Force Ti 76 Sport. Co sądzicie o wyborze i który lepszy? POZDRAWIAM Ja w tamtym sezonie jeździłem na S force 76 TI. Jak dla mnie bardzo fajna narta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 W dniu 7.11.2023 o 21:33, Jan napisał: https://www.xspo.de/voelkl-deacon-84-2023/24-set-incl.-bindung Bardzo bym cię prosił abyś w jakiś nieco szerszy sposób uzasadnił swoje typowanie??? Argumentując uwzględnij iż 2 cm w tym przypadku robią znaczną różnicę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 10 minut temu, Adam ..DUCH napisał: Bardzo bym cię prosił abyś w jakiś nieco szerszy sposób uzasadnił swoje typowanie??? Argumentując uwzględnij iż 2 cm w tym przypadku robią znaczną różnicę?? Cześć Punkt mniej w umiejętności = punkt więcej w szerokości. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 16 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 30 minut temu, Adam ..DUCH napisał: Bardzo bym cię prosił abyś w jakiś nieco szerszy sposób uzasadnił swoje typowanie??? Argumentując uwzględnij iż 2 cm w tym przypadku robią znaczną różnicę?? bardzo dobra uniwersalna narta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 Uniwersalna może być tylko technika. Narta uniwersalna czyli do niczego. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 Godzinę temu, Jan napisał: bardzo dobra uniwersalna narta Poważnie ??? i to wszystko......bardzo dobrych uniwersalnych nart to ja co mogę pokazać setki i to w cenie ok. 200 pln.....i będą to full wypas deski. Drogi Janku (tak sobie pozwolę) doradzając należy solidnie uzasadnić...bardzo solidnie a przede wszystkim odrzucić subiektywną ocenę i bełkot marketingowy, wrócić się do poziomu pytającego z tendencją in minus. Atomic G9 to bardzo fajne narty.....nie należą do desek "zabijających" ale raczej do wymagających i tu aby osiągnąć pełen wymiar zadowolenia należy się wykazać prawidłową techniką jazdy...to ten typ gdzie nie da się zrzucić winy na nartę. Rocznik 21/22 w max długości to tylko 19r przy piętce ok. 10 cm. W tych rozważaniach pomijam starsze limitowane wersje które oj oj wiatr we włosach. Nie ulega natomiast wątpliwości że narty aby osiągnąć zadowolenie wymagają przestrzeni - długich, szerokich i przygotowanych maszynowo tras ale też świetnie się sprawdzą w technikach klasycznych. W związku z tym iż, iż marka ta jest mi znana zdecydowanie dla Ciebie polecam serię X - i tak ambitnie sort nr 9w klasa s czyli 65,5 pod butem. W tym wydaniu mamy 10 cm na piętce a 6 pod butem i r 16 m. Jak dla mnie "święty gral" - tyle że musisz pamiętać nie narta jedzie tylko narciarz. Tak na koniec, dobierając nartę pamiętaj im szerzej pod butem tym gorzej dla poczatkującego a umówmy się jesteś gdzieś prawdopodobnie w środku, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 16 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 W dniu 7.11.2023 o 10:41, Paweł Stegnerski napisał: czasem ( sporadycznie) na kilkaset metrów wyjeżdżam poza trasę. Dla mnie wystarczający powód, aby kupić nieco szerszą dechę. W klasyku mu nie będzie to przeszkadzać, na krawędzi też da się pojechać i nie ma ciśnienia na jazdę na krawędzi, tylko się uczy, próbuje. Deski mają dobra opinię, chwalone. Patrzę na potrzeby Kolegi, nie pod kątem jego nauki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 16 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 Godzinę temu, Mitek napisał: Uniwersalna może być tylko technika. Narta uniwersalna czyli do niczego. Pozdro Gdy pisze to PSmoku cyt. "Wszechstronna narta do wszystkiego." wtedy milczysz... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 16 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 47 minut temu, star napisał: Gdy pisze to PSmoku cyt. "Wszechstronna narta do wszystkiego." wtedy milczysz.. bo PSmoku to jest ktoś a nie "gnój, śmieć jebany i himalaista pierdolony" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 16 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 1 godzinę temu, Adam ..DUCH napisał: 65,5 pod butem. W tym wydaniu mamy 10 cm na piętce nie wiedziałem że jeszcze takie narty produkują ale muszę poszukać bo chyba mam jeszcze gdzieś w piwnicy jakieś Heady o podobnych parametrach. Kolega pytający ma podobne do moich predyspozycje i umiejętności, jeździ we Francji obok trasy a mnie się na tych nartach doskonale jeździło więc pozwoliłem sobie wspomnieć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 6 minut temu, Jan napisał: nie wiedziałem że jeszcze takie narty produkują ale muszę poszukać bo chyba mam jeszcze gdzieś w piwnicy jakieś Heady o podobnych parametrach. Kolega pytający ma podobne do moich predyspozycje i umiejętności, jeździ we Francji obok trasy a mnie się na tych nartach doskonale jeździło więc pozwoliłem sobie wspomnieć. Prowadząc tok myślowy w tym temacie zastanów się nad tym czy leżący na ziemi krawężnik łatwiej jest przewrócić na bok (postawić na krawędzi )przez krótszy czy dłuższy bok....a samą nośność załatwia jak nie długość to technika jazdy. PS Marek O rysę pod Rysami załatwił na "kaczorach" z metra ciętych. Na YT jest film. Do tego na tymże portalu jest kupa filmów obrazujących i udowadniających iż szerokość pod butem w jeździe terenowej nie ma żadnego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi