mig Posted February 8, 2023 Share Posted February 8, 2023 Macie coś wypróbowanego? Będę potrzebował jak w tytule. Może nastawne, bo reszta nart ma 0,5st Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikon255 Posted February 8, 2023 Share Posted February 8, 2023 Cienias! 😂 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted February 8, 2023 Author Share Posted February 8, 2023 za kilka lat też poczujesz...🤣 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabrik Posted February 24 Share Posted February 24 (edited) Kupiłem te, glównie aby mieć możliwość sprawdzenia podniesienia https://skiman.pl/prawidlo-uniwerslane-ski-man-adjustable-base-sharp-p-52.html Użyłem jednak do zwiększenia z 0.5, na 0.75 , poręczne i stabilne. Edited February 24 by Gabrik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted February 24 Share Posted February 24 10 minut temu, Gabrik napisał: Kupiłem te, glównie aby mieć możliwość sprawdzenia podniesienia https://skiman.pl/prawidlo-uniwerslane-ski-man-adjustable-base-sharp-p-52.html Użyłem jednak do zwiększenia z 0.5, na 0.75 , poręczne i stabilne. To kupiłeś je od forumowicza Lukaszo86 😀 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted February 24 Share Posted February 24 A jak narty są prawa/lewa jak u Elana to trzeba kupić prawidło i lewidło ?... 😉 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bruner79 Posted February 24 Share Posted February 24 W dniu 8.02.2023 o 20:44, mig napisał: Macie coś wypróbowanego? Będę potrzebował jak w tytule. Może nastawne, bo reszta nart ma 0,5st W masterach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted February 24 Author Share Posted February 24 1 godzinę temu, Bruner79 napisał: W masterach? Tak. Lubie lekko wykastrowane narty..... 😇 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej S Posted February 24 Share Posted February 24 34 minuty temu, mig napisał: Tak. Lubie lekko wykastrowane narty..... 😇 Jeżeli używasz prawidła 0,5 bez ruszania ślizgu to pewnie i tak podnosisz krawędź tworząc tz off-set. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bruner79 Posted February 24 Share Posted February 24 1 godzinę temu, mig napisał: Tak. Lubie lekko wykastrowane narty..... 😇 Ja jadę chyba swoim zrobić 87/1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chertan Posted February 24 Share Posted February 24 Te Dynki od Ciebie na 87 i 0,5 bardzo fajnie szurają i nie szukają skrętu, całkiem dobrze na wprost idzie. Na razie tak zostawię, w drodze kątownik 87, bo trzeba delikatnie je posmyrać. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnwick Posted February 25 Share Posted February 25 18 godzin temu, Gabrik napisał: Kupiłem te, glównie aby mieć możliwość sprawdzenia podniesienia https://skiman.pl/prawidlo-uniwerslane-ski-man-adjustable-base-sharp-p-52.html Użyłem jednak do zwiększenia z 0.5, na 0.75 , poręczne i stabilne. Prawidła nie mają sensu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bruner79 Posted February 25 Share Posted February 25 4 godziny temu, johnwick napisał: Prawidła nie mają sensu... Sprecyzuj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnwick Posted February 25 Share Posted February 25 (edited) Co tu precyzować... ? Edited February 25 by johnwick 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bruner79 Posted February 25 Share Posted February 25 1 minutę temu, johnwick napisał: Co tu precyzować... ? Mnie się pytasz? Bo ja nie wiem, więc pytam, żebyś rozwinął wypowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnwick Posted February 25 Share Posted February 25 To się doszkol. Dołu nie zrobisz dobrze bez maszyny. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chertan Posted February 25 Share Posted February 25 Mi się zdarza przejechać prawidłem, gdy mam poczucie, że coś jest podszczerbione. Ponadto bywa z jakiegoś powodu, że narta haczy przy ześlizgu i wtedy zabawa w podwieszenie potrafi to poprawić. Nie jest to jakieś wielkie podwieszanie krawędzi, ot raczej poprawa tego, co zastane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnwick Posted February 25 Share Posted February 25 To Ci się tylko wydaje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
terespl Posted February 25 Share Posted February 25 Może dlatego (od 7:13) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bruner79 Posted February 26 Share Posted February 26 (edited) 9 godzin temu, johnwick napisał: To się doszkol. Dołu nie zrobisz dobrze bez maszyny. Po pierwsze - kto mówi o robieniu dołu bez maszyny. I to jest po pierwsze. Po drugie - co tzn że prawidło jest bez sensu? Jeżeli chce sobie zrobić spod po ściągnięciu dech z maszyny - 0,75/0,5/0,75 - to jak to mam zrobić bez użycia prawidła? 🤣🤣🤣🤣 Jak chcesz coś napisać a ktoś się pyta - to nie pierdol tylko konkretnie odpisz. Edited February 26 by Bruner79 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnwick2 Posted April 23 Share Posted April 23 (edited) On 2/26/2025 at 7:25 AM, Bruner79 said: Po pierwsze - kto mówi o robieniu dołu bez maszyny. I to jest po pierwsze. Po drugie - co tzn że prawidło jest bez sensu? Jeżeli chce sobie zrobić spod po ściągnięciu dech z maszyny - 0,75/0,5/0,75 - to jak to mam zrobić bez użycia prawidła? 🤣🤣🤣🤣 Jak chcesz coś napisać a ktoś się pyta - to nie pierdol tylko konkretnie odpisz. A Ty dalej pierdolisz jak zawsze, a inni debile temu przyklaskują. Nie udawaj, że jesteś aż takim debilem. Nie zrobisz dołu lepiej swoim prawidełkiem, niż zrobi to nowa technologia. Ale jak sobie chcesz, zlecaj dalej na 0, czy co tam chcesz, a krawędzie sam dopieszczaj prawidełkiem "miszczu" Brunerze XD. Edited April 23 by johnwick2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SportowyMax Posted April 28 Share Posted April 28 hmmm...zmiana kąta bazowego wpływa nie tylko na łatwość inicjacji skrętu, ale też na trzymanie narty w jeździe na wprost i w ciętym skręcie. Różnice typu 0,5°–0,75° są wyczuwalne głównie na twardym śniegu. Mało kto wspomina, że po zmianie kąta bazowego warto też lekko skorygować kąt boczny, bo inaczej krawędź może gorzej trzymać albo szarpać 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paw Posted April 28 Share Posted April 28 Dolną krawędź na pewno lepiej zrobić na maszynie. To prawidło jest dość fajne chociaż bez przesady po prosu dość trudno zrobić dolna krawędź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts