Skocz do zawartości

Trochę humoru

Mikoski

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Spiochu napisał:

T Musialby byc TYLKO od drugiego i kolejnych. Wzorem Singapuru moglby tez rosnac znacznie podatek PCC przy zakupie kolejnych  mieszkan lub przez obcokrajowcow i firmy.

Drugie i kolejne powinny być na wynajem, czyli podatek obciąży wynajmującego. Rozumiem, że chodzi o wzrost cen najmu?

20 minut temu, Maciej S napisał:

Drugie i kolejne powinny być na wynajem, czyli podatek obciąży wynajmującego. Rozumiem, że chodzi o wzrost cen najmu?

Nie do konca obciazy.* I tak biora maks ile wynajmujacy sa w stanie zaplacic. Spadnie zysk z najmu i liczba pustostanow. A wplywy z podatku mozna przeznaczyc na panstwowe budownictwo pod wynajem.

*- nie obejmie kazdego wynajmujacego. Jak kowalski mieszka z zona, iskinski z rodzicami a nowak siedzi za granica a swoje wynajmuja to beda bardziej konkurencyjni niz janusz obciazony podatkiem.

Edytowane przez Spiochu

16 godzin temu, Spiochu napisał:

Poszukaj w statystykach policji. Jest duzy wzrost. We Wrocku i okolicach czesto sie cos dzieje.  Do mojej cioci w Lodzi ktos sie wlamal kiedy byli w domu. Okradli mieszkanie na parterze kiedy oni byli na 1 pietrze. Dom stoi od lat 80-tych. Nigdy wczesniej sie to nie zdazylo.

Edit:

"Z danych Komendy Głównej Policji wynika, że w 2024 roku policja zatrzymała 16 437 obcokrajowców, którzy złamali w Polsce prawo. To o 857 przypadków mniej w porównaniu z poprzednim rokiem. Patrząc nominalnie na liczbę przestępstw, faktycznie rosła ona w czasie. W 2015 roku policja zatrzymała 2 530 osób, w 2019 – 7 774, najwięcej w 2023 – 17 294."

Czyli mamy ponad 10x wiecej zagranicznych przestepcow niz 10 lat temu. A ilu nie wykryto?

Kuźwa właśnie mi szkło z lusterka rąbnęli, mówisz, żeby wbijać jak w dym do tych Ukraińców z parteru? Nawiasem mówiąc, to więcej kłopotu niż straty - pięć dych w intercars. Od kierowcy, wczora ustawiłem się z limuzyną beemką na lewym i jakoś dojechałem nie zmieniając za bardzo pasów, a tak to zmiana przez lewe ramię, ciężko.