Jump to content

Szczyrk - Czyrna - Solisko

Administrator
 Share

Recommended Posts

Ciekawe gdzie to naśnieżanie poprawili?

W referencjach firmy ARECO na rok 2008/2009 napisali że Szczyrk kupił 24 armaty i 3 lance. Jakoś w zeszłym roku nie widziałem tak radykalnej poprawy naśnieżania. Czy jest możliwe, że ten cały arsenał będzie uruchomiony dopiero w tym sezonie? Chociaż coś mi świtają chyba dwie lance na samej górze Golgoty, ale nie wiem czy to nie psikusy pamięci... :) Poza tym Bieńkula była wyjątkowo dobrze naśnieżona. Ale tam przynajmniej teoretycznie naśnieżanie było od wielu lat... Szczyrk to jednak duży ośrodek, pewnie żeby była radykalna i widoczna poprawa potrzeba jeszcze z 50 armat z infrastrukturą... Czego Szczyrkowi i NAM życzę!!! :D Pozdrawiam. Tadek

Chociaż coś mi świtają chyba dwie lance na samej górze Golgoty, ale nie wiem czy to nie psikusy pamięci... :)

Ja byłem w szoku, gdy po 10 latach niebytności w sCyrku ujrzałem na samym szczycie Małego Skrzycznego lancę (sztuk jedna), działającą w dodatku ! Jednak warunki na trasie mnie szybko otrzeźwiły. To wciąż stary, dobry, kamienisty sCyrk :P

Szczyrk to jednak duży ośrodek, pewnie żeby była radykalna i widoczna poprawa potrzeba jeszcze z 50 armat z infrastrukturą...

I pewnie jeszcze zapasów wody. I przede wszystkim chęci...

I pewnie jeszcze zapasów wody. I przede wszystkim chęci...

... pewnie żeby była radykalna i widoczna poprawa potrzeba jeszcze z 50 armat z infrastrukturą...

Pisząc o infrastrukturze właśnie wodę głównie miałem na myśli. A z nią w Szczyrku jest największy problem. I myślę, że tylko duży zbiornik retencyjny np. taki jak zrobili Słowacy na Łomnicy sprawę rozwiąże. Co do chęci... Nie przesadzaj, tam gdzie jest dobra infrastruktura i starcza wody warunki są zawsze doskonałe. Czyli na Golgocie, 10, 7, 8. W zeszłym roku zaskakująco dobrze było na Bieńkuli i 4. Może w tym sezonie będzie jeszcze lepiej??? :D

To zależy kiedy,w weekendy i święta kolejki jak zawsze ale warto tam pojechać w tygodniu poza feriami i koniecznie po obfitych opadach śniegu,bo inaczej szkoda nart najgorzej jak zawsze na Czyrnej(kamienie,kamienie...) z wyłączeniem Bieńkuli,bo tam w zeszłym sezonie było super.

Co do chęci... Nie przesadzaj, tam gdzie jest dobra infrastruktura i starcza wody warunki są zawsze doskonałe. Czyli na Golgocie, 10, 7, 8. W zeszłym roku zaskakująco dobrze było na Bieńkuli i 4.

No może racja, coś tam jednak się ostatnio starali.

Może w tym sezonie będzie jeszcze lepiej??? :D

Przestaną nazywać brązowy śnieg: warunki: "dobre, miejscami trudne" :P

Pytam, bo z 8 lat temu bylem w Szczyrku....kolejki jak zawsze ? ;D

Byłem raz w lutym, nie w weekend. Chodziły wszystkie wyciągi, nie było tłoku.

Przestaną nazywać brązowy śnieg: warunki: "dobre, miejscami trudne" :P Brązowy śnieg.......super ,,wychowałem się na Szczyrku,,....ze 3 lata Tam nie byłem,pojechałem w lutym na warunki,,bardzo dobre,,-binkula-fakt w miarę,choć lodu sporo ale reszta-tragedia...zaniosłem swoje narty do samochodu i wypożyczyłem rossi wc 9s za całe 60zł i tyle miałem z wyjazdu....niestety raczej znowu kilka lat mnie Tam nie zobaczą...

• 1 month later...
Nie wiem czy nie powinno być to w wątku pt. "największe absurdy..." ;) ale dam jednak tu: http://katowice.gaze...o_Szczyrku.html Można jechać bez obaw: "Tej zimy wszystkie wyciągi w Szczyrku będą czynne, a nartostrady przejezdne. Gliwicka Agencja Turystyczna podpisała umowę ze spółką założoną przez właścicieli gruntów, na których znajdują się trasy narciarskie."

"Możliwość zwiedzania całego terenu Ośrodka przy pomocy połączonego systemu wyciągów, dobra organizacja i utrzymywanie tras we wzorowym stanie to najkrótsza wizytówka Ośrodka Narciarskiego "Czyrna-Solisko" w Szczyrku." :D

• 2 weeks later...
Śniegu już w Szczyrku duuużo, a "prawa" część - Solisko z Golgota nadal nieczynne? Ktoś ma wiedzę dlaczego? Jedynie słyszałem, że wyciąg VII (obok golgoty) UDT nie dopuścił do uzytkowania. Czyżby dlatego... Hmm przez to trochę tras odejdzie z uzytkowania. Szkoda.