Skocz do zawartości

Ku przestrodze

Chrońmy Rysie

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Spiochu napisał:

To kociecko nie wystarczy? Przecież to teraz modne wśród lewaków.

1 minutę temu, a_senior napisał:

I Ty, stary kawaler, to piszesz.

To nie jest stary kawaler. Stary kawaler sugeruje pewien wybór w tu niestety nieudacznictwo ogólne dało efekt w postaci braku możliwości sensownej reprodukcji. Nawet z kotem nie da rady. Zbyt odległe pokrewieństwo.

16 minut temu, tomkly napisał:

Mam nadzieję, że nie masz na myśli przykładowo tej inwestycji: 

https://zdm.waw.pl/aktualnosci/zegnamy-tunel-pod-ul-marszalkowska/

Nie podejmuję się cytować to co mówią o tym moi warszawscy kumple ze środowiska brydżowego, pomimo że jest po godzinie 22. 😏

Cześć

Tego tuneliku akurat mi szkoda ale ma on takie znacznie dla miasta, że nawet nie wiedziałem, że go likwidują. Powaga.

Pozdro

1 minutę temu, Mitek napisał:

To nie jest stary kawaler. Stary kawaler sugeruje pewien wybór w tu niestety nieudacznictwo ogólne dało efekt w postaci braku możliwości sensownej reprodukcji. Nawet z kotem nie da rady. Zbyt odległe pokrewieństwo.

Teraz jest 8 milionów singli w Polsce. Na pewno sami nieudacznicy. 

2 minuty temu, Spiochu napisał:

Teraz jest 8 milionów singli w Polsce. Na pewno sami nieudacznicy. 

Cóż, to jest raczej oczywiste, że ewolucyjnie słabi. Ale spora część ma szanse - ty 3-5% może. Próbuj, ale nie rokuję.

Edytowane przez Mitek

Teraz, Spiochu napisał:

To wasze geny - też wyginą. Tylko że 1-2 pokolenia później. Kto stworzył tak wspaniały system?

Nasze geny jak na razie trwają i mają się dobrze a twoich już praktycznie nie ma, jak podobnym tobie mędrców. Czy wyginą za dwa czy trzy pokolenia - nie wiem ale mają szansę przetrwać - twoje nie - może stąd to wieczne wkurwienie. 

A systemu nikt nie tworzył, ewolucja jest procesem ślepym i bezkierunkowym. Po prostu lepsi przetrwają a gorsi giną i ... koniec. Jedyna sensowna i obiektywna miara wartości.

I nie masz co gdybać.

• Like 1

5 minut temu, Mitek napisał:

Nasze geny jak na razie trwają i mają się dobrze a twoich już praktycznie nie ma, jak podobnym tobie mędrców. Czy wyginą za dwa czy trzy pokolenia - nie wiem ale mają szansę przetrwać - twoje nie - może stąd to wieczne wkurwienie. 

To jest jego biologiczne wkurwienie, którego nawet świadomie nie kontroluje.

2 minuty temu, Mitek napisał:

A systemu nikt nie tworzył, ewolucja jest procesem ślepym i bezkierunkowym. Po prostu lepsi przetrwają a gorsi giną i ... koniec. Jedyna sensowna i obiektywna miara wartości.

I nie masz co gdybać.

Nie ma już tych lepszych. Zastąpią nas muzułamanie albo hindusi. Nasze społeczeństwo znika w bardzo szybkim tempie. 

1 godzinę temu, Spiochu napisał:

Dotarłem do tych lewackich badań na które się powoływał mario. 

https://www.wroclaw.pl/komunikacja/galeria/kompleksowe-badania-ruchu-we-wroclawiu-2024,p,1

Podejrzewam że i tak są mocno naciągane ale nawet przyjmując że to realne dane

Wrocław + Gminy sąsiednie:

Samochód 771 000 - 63,8% 

Zbiorkom  336 600 - 27,8 %

Rower i hulajnogi  101 000 - 8,4 %

Razem 1208,6

Pieszych pominałem bo nikt nie porusza sie pieszo na duze odleglosci. Po Wroclawiu jezdzi tez masa osob z poza najblizszych gmin, zazwyczaj przyjechali samochodem.

Wroclaw.thumb.JPG.222e06db54b6b245c9b314b62d385d80.JPG

Można też zauważyć, że pomimo usilnych starań miasta by utrudnić życie kierowcom i potężnych inwestycji w zbiorkom ruch samochodowy wzrósł, a zbiorkomem się nie zmienił. Warto dodadać, że na zbiorkom Wrocław wydaje ok. 1 MLD zł rocznie, to prawie 2x więcej niż na utrzymanie dróg. (Wpływy z biletów to marginalne 20-kilka mln zł)

73519405_gminywroclaw.thumb.JPG.22b7fc5e655240e837130c0d54e98c85.JPG

A tutaj ilewacka metodologia badań:

Normalnie jestem jasnowidzem. 😉

Oczywiście że podróżne pieszych się liczą. To są dojścia do pracy, pójście do sklepu. Mój sąsiada na kilometr jedzie autem do sklepu, a ja idę na pieszo.

Razem samochód ma 40% podróży, jak te wszystkie słupki tam się policzy. 

Ty manipulujesz po swojemu. 

Teraz, Spiochu napisał:

To w wolnej polsce mam mniej  wiecej taki sam wybor. Z ta roznica ze moge oposcic polske.

E tam. Masz wybór. Zakręć się koło jakiejś ładnej i mądrej panny. Czasem takie połączenie jest możlwe. Ja znalazłem. 🙂 Ożeń się z nią albo zostań w związku partnerskim i zróbcie sobie dzieci. Pożyj trochę i wtedy będziesz miał większe możliwości oceniania siebie, innych i całego świata. Pomijając to, że zapewne, o ile nie będziesz miał pecha, zaczniesz z większym optymizmem podchodzić do ludzi. I siebie samego też. 🙂

Teraz, MarioJ napisał:

Oczywiście że podróżne pieszych się liczą. To są dojścia do pracy, pójście do sklepu. Mój sąsiada na kilometr jedzie autem do sklepu, a ja idę na pieszo.

Razem samochód ma 40% podróży, jak te wszystkie słupki tam się policzy. 

Ty manipulujesz po swojemu. 

Taki niebinarny sąsiada??

Też chodzę z buta do sklepu ale to nie są rzadne podróże po mieście. 

1 minutę temu, a_senior napisał:

E tam. Masz wybór. Zakręć się koło jakiejś ładnej i mądrej panny. Czasem takie połączenie jest możlwe. Ja znalazłem. 🙂 Ożeń się z nią albo zostań w związku partnerskim i zróbcie sobie dzieci. Pożyj trochę i wtedy będziesz miał większe możliwości oceniania siebie, innych i całego świata. Pomijając to, że zapewne, o ile nie będziesz miał pecha, zaczniesz z większym optymizmem podchodzić do ludzi. I siebie samego też. 🙂

Te czasy już mineły... W twoim roczniku to było zupełnie zwyczajne, teraz to jak wygrana w lotto. 

1 godzinę temu, tomkly napisał:

Zapewne znasz funkcje prawa opisane w literaturze tej dziedziny. W tym przypadku aż się prosi dodanie do dorobku nauki pojęcia: funkcja demoralizująca. Normy prawne powinny odzwierciedlać społeczne poczucie słuszności --> jeśli tak nie jest, to będą budzić sprzeciw i nie będą przez ogół przestrzegane, prowadząc w prostej linii do erozji całego systemu prawnego, osłabiając autorytet prawa ipso se, jak i państwa, które je ustanowiło. Tu masz klasyczny przykład tego typu regulacji, która nie pokrywa się z oczekiwaniami społecznymi. 

Bardzo mocno się mylisz. Uważasz tak jak Musk, że jego poglądy wszyscy inni podzielają. Jesteś egocentrykiem w Mercedesie AMG 400KM, który jeździ niezgodnie z przepisami po buspasach. To że powstają buspasy, albo auta są wyrzucane z torowiska, to jest funkcja DEMOKRACJI. Musisz się z tym pogodzić, że duża część mieszkańców miasta ma gdzieś nowoczesność skóry i tabletka w twoim AMG.

Więc ta twoja erozja systemu to jest naciągactwo intelektualne. Nigdzie w sądzie tego nie obronisz.

Mamy tutaj do czynienia z POLARYZACJĄ. Gdzie jakaś część ludzi jest przeciwna priorytetowi dla zbiorkomu, a znaczna część (ta rozsądna i ta która jeździ tym zbiorkomem) jest ZA. I jest to jakiś problem demokracji.

1 minutę temu, MarioJ napisał:

Bardzo mocno się mylisz. Uważasz tak jak Musk, że jego poglądy wszyscy inni podzielają. Jesteś egocentrykiem w Mercedesie AMG 400KM, który jeździ niezgodnie z przepisami po buspasach. To że powstają buspasy, albo auta są wyrzucane z torowiska, to jest funkcja DEMOKRACJI. Musisz się z tym pogodzić, że duża część mieszkańców miasta ma gdzieś nowoczesność skóry i tabletka w twoim AMG.

Więc ta twoja erozja systemu to jest naciągactwo intelektualne. Nigdzie w sądzie tego nie obronisz.

Mamy tutaj do czynienia z POLARYZACJĄ. Gdzie jakaś część ludzi jest przeciwna priorytetowi dla zbiorkomu, a znaczna część (ta rozsądna i ta która jeździ tym zbiorkomem) jest ZA. I jest to jakiś problem demokracji.

Kiedy było to referendum w sprawie buspasów? Oczywiśćie dla mieszkańców miasta i okolicznych powiatów.