Skocz do zawartości

rower :)

jark

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, Gabrik napisał:

A te 178, to przy jakim wieku Edwin, że tak niedyskretnie zapytam? 🫠

To nie tajemnica ,niejednokrotnie pisałem 57 latek nie wiedzieć czemu już 😀

Nadwagi żadnej nie mam i dalej czuję, że mam 40😀 zdjęcie już wrzucałem wcześniej😁

IMG_20240124_145724_01.jpg

Edytowane przez Edwin
  • Haha 1

2 godziny temu, PaVic napisał:

Dokładnie tak całą robotę robi pozycja Aero i tyle . 

Ile waży nie mam bladego pojęcia ( ale sprawdzę ) tak jak nie wiem ile ten waży dokładnie - taka ciekawostka w sklepie wziąłem do ręki aluminium i ten carbon różnicy nie czułem,dwa bardzo lekkie -mtb podobnie waga piórkowa 😉

Cześć

Większość standardowych rowerów ma nośność 120kg, niezależnie od wagi sprzętu. Ta z kolei ma znaczenie, czy też zaczyna mieć znaczenie przy długich przelotach albo przy tempie wyścigowym - ale wtedy ma znacznie wszystko.

Co do śrubowania własnych możliwości zaś to oczywiście wspomniane przez Gabrika parametry i ich pomiar maja znaczenie jeżeli ma być to TRENING - czyli rozpisane na cykle długofalowe działanie dostosowane do jednostki itd.

Zauważyłem, że jeżeli chodzi o amatorów to kluczowy jest jeden element - konsekwencja. Reszta nie ma znaczenia. Znam sporo osób powiedzmy jeżdżących, czy też mieniących się rowerzystami i niestety im większa gadżetologia, tym gorsze wyniki. Radek Gołębiewski - niekwestionowany król ultramaratonów terenowych na pytanie jak trenuje odpowiadał:

"Do pracy mam 28 km, jeżdżę codziennie" - i koniec.

Ja dwa lata temu zmieniłem pracę i teraz mam dokładnie 28km, niestety nie jeżdżę codziennie i w tym cały szkopuł, jestem po prostu nędzny i dlatego moge przytrzymać średnią 25km/h pod wiatr 5 przez 30, może 40 km na w miarę dobrej nawierzchni  a On przez 500-600km w terenie mocno mieszanym

Pozdro

PS, Paweł zobacz w jakim kolorze Radek miał rower... 🙂

Radek.jpg

Z tego co kojarzę Radek miał jeden rower i robił/robi - takie rzeczy:

https://www.polityka.pl/podkasty/rowerowy/2338203,1,radzilla-czyli-jak-sie-hartuja-50-latki-oto-polak-ktory-ukonczyl-morderczy-ultrawyscig.read

Edytowane przez Mitek
  • Like 1

Dokładnie @Mitekmasz rację systematyczność i nawet niewielki dystansu codziennie ,to klucz ,dla amatora. Trochę lat temu się o tym przekonałem jeżdżąc zimą na rowerze ,pierwszy wiosenny przejazd na Sowę 78 km z bardzo dużymi przewyższeniami nie stanowił problemu. Ja porzuciłem rower ,a jeden mój dobry kumpel nakręcił od tego czasu 48.000 km w/g aplikacji strava. Ja teraz traktuję siebie mianem niedzielnego rowerzysty😀

10 minut temu, Mitek napisał:

Jak w aplikacji - to gość. Aplikacja jest najważniejsza. Jakby jeździł tak sobie to równie dobrze mógłby nie jeździć.

Bez aplikacji ciężko zliczyć km 😀pozdro

Liczniki i rowery się zmienia.

Edytowane przez Edwin