Mitek Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Cześć No ja wprawdzie mam krócej bo 28km ale średnia też 25 km/h wyszła. Wiatr.. właściwie był ale pod wiatr miałem tylko na asfaltach więc się nie liczy. Dla mnie jazda pod wiatr to takie ćwiczenie cierpliwości, przyspieszasz powoli ale jak już się ustali dobrą kadencję to idzie. Za to z powrotem będzie lepiej jechać i to fajna perspektywa. Tak, gravel to geometrycznie taka bardziej szosa i też mam wrażenie, że cały ciężar trzymam na rękach, oczywiście myślę o górnym chwycie bo na dolnym praktycznie nie jeździłem. Może przesunięcie siodła coś by dało... Trzymaj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 4 godziny temu, Mitek napisał: Tak, gravel to geometrycznie taka bardziej szosa i też mam wrażenie, że cały ciężar trzymam na rękach, oczywiście myślę o górnym chwycie bo na dolnym praktycznie nie jeździłem. Może przesunięcie siodła coś by dało... No coś będę kombinował z tym ustawieniem bo cuduje strasznie z trzymaniem rąk. Dziś nawet miałem mrowienie lewej dłoni tak przy 26 km więc to nie było przyjemne uczucie . Najgorzej jest na leśnych ścieżkach gdzie są nierówności tu czuć ciężar ciała w dłoniach . Może to tylko kwestia przyzwyczajenia 🤷♂️ bo jednak na prostej kierownicy wszystko jest ok . Ciort wie trzeba więcej pojeździć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 5 minut temu, PaVic napisał: No coś będę kombinował z tym ustawieniem bo cuduje strasznie z trzymaniem rąk. Dziś nawet miałem mrowienie lewej dłoni tak przy 26 km więc to nie było przyjemne uczucie . Najgorzej jest na leśnych ścieżkach gdzie są nierówności tu czuć ciężar ciała w dłoniach . Może to tylko kwestia przyzwyczajenia 🤷♂️ bo jednak na prostej kierownicy wszystko jest ok . Ciort wie trzeba więcej pojeździć . Staraj się znaleźć taki chwyt, aby dłoń nie była zgięta w nadgarstku, tylko była przedłużeniem przedramienia. Jak masz mrowienie w dłoni, to co jakiś czas trzeba zmienić chwyt. Mam to samo, ale podczas jazdy na rowerze trekkingowym, dlatego kupiłem chwyty, które unoszą mi nadgarstki, aby nie były złamane w stosunku do przedramion. Jak to nie pomoże zainwestuj w lemondke, odciąża ręce, bo opierasz się na łokciach, a przy okazji masz bardziej aerodynamiczną sylwetkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu A jeszcze dopytam, podczas jazdy dłonie masz na klamkomanetkach, czy na kierownicy? Chwyt na klamkomanetkach pozwala uniknąć zgięcia w nadgarstku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 37 minut temu, kordiankw napisał: Staraj się znaleźć taki chwyt, aby dłoń nie była zgięta w nadgarstku, tylko była przedłużeniem przedramienia. Jak masz mrowienie w dłoni, to co jakiś czas trzeba zmienić chwyt. Mam to samo, ale podczas jazdy na rowerze trekkingowym, dlatego kupiłem chwyty, które unoszą mi nadgarstki, aby nie były złamane w stosunku do przedramion. Jak to nie pomoże zainwestuj w lemondke, odciąża ręce, bo opierasz się na łokciach, a przy okazji masz bardziej aerodynamiczną sylwetkę. Niby taki mam chwyt, że nadgarstek jest naturalnie ułożony tu jakiegoś zgięcia nie ma. Ogólnie większość czasu trzymam na manetkach które z prostego ustawienia przesunąłem lekko do środka bo tak naturalnie mi wychodzi trzymanie. Pozycja jest nowa więc myślę,że trzeba przyzwyczaić ręce . Po szutrach czy leśnych ścieżkach zawsze trzymam manetki bo tu są hamulce jedynie na prostych odcinkach asfaltowych chwyt mam boczny lub na zgięciu kierownicy i tak cuduje to trzymanie, raz tak raz inaczej . A samo mrowienie pierwszy raz miałem, puściłem kierownicę tą dłonią chwilę wyprostów/zgięć palców i przeszło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Najczęstszą przyczyną mrowienia i drętwienia rąk jest zbyt bliskie położenie siodełka względem kierownicy. Siodełko wypoziomowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 18 minut temu, Edwin napisał: Najczęstszą przyczyną mrowienia i drętwienia rąk jest zbyt bliskie położenie siodełka względem kierownicy. Siodełko wypoziomowane ? Siodło jest oke, ale może faktycznie z cm dwa odsunąć do tyłu 🧐 coś pokombinuje 😏 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 4 minuty temu, PaVic napisał: Siodło jest oke, ale może faktycznie z cm dwa odsunąć do tyłu 🧐 coś pokombinuje 😏 Żadne dwa cm, to już kosmiczne zmiany. Dużo jest filmów w sieci o prawidłowym ustawieniu. Edytowane 3 godziny temu przez Edwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 7 godzin temu, PaVic napisał: Pracuj, pracuj bo 2 extra kg to śmiech jeżeli chcesz zejść poniżej 90 gdyby to było 10kg to zrozumiałbym bardziej,że jest ciężko a tak 🤷♂️ Tobie łatwo to pisać bo jesteś jeszcze młody, w starszym wieku trudniej stracić każdy kilogram, zresztą podobno jet to niezdrowe, zbyt szybka utrata wagi może świadczyć o poważnej chorobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi