mar_czwa Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 w "trójce" dzisiaj rano mówili o wysypie prwdziwków w Bieszczadach... daleko kurcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek94 Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Jadąc w zeszłym tygodniu na rowerze do Jakuszyc widziałem przy drodze siniaki czyli borowiki ceglastopore ale ja je nie zbieram. Słyszałem , że pojawiły się już borowiki i kozaki przy drodze coś już sprzedawali. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej57 Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Tak, sezon na grzybki sie już zaczął.W Beskidach można trafić i uzbierać porcje do patelni. zbierane 02 czerwca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 zazdroszczę i życzę smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodex4 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Uważajcie na tych grzybach na kleszcze - Choroba z LYME (borelioza, babesja, bartonella i kilkadziesiąt innych patogenów można sobie sprezentować) - a to nieuleczalna choroba. Sprawne stawy, układ krwionośny, układ nerwowy są u narciarzy raczej potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 24 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Uważajcie na tych grzybach na kleszcze - Choroba z LYME (...)Czyli same grzyby też atakują?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodex4 Napisano 24 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Czyli same grzyby też atakują?! Co masz na myśli? Ja tylko ostrzegam - w przypadku większych problemów nie liczcie na skuteczną pomoc lekarzy. Na pewno każdy ma kogoś w rodzinie/znajomych chorych którzy lecza się na jakieś schorzenia (kardio, neuro,depresja, stawy itd.) a to niezdiagnozowana Lyme. http://wiadomosci.on...rzegawcze/32315 Użytkownik bodex4 edytował ten post 24 lipiec 2013 - 10:42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Jedni są bardzo uczuleni i nawet umierają! Ja sam nosze kleszcza który 2 lata temu wbił mi się to połowy uda!! -ale nie robię z tego tragedii!!! Jednak teraz , gdy brak grzybków poniżej kosza na godzinę to zostaję w domu pomimo braku boczniaka w piwnicy ale jest sztuczna pieczarka którą uwielbiają wszyscy!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek94 Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 W górach izerskich gdzieś od dwóch tygodni pojawiły się już prawdziwki jeżdżę razem z bratem co kilka dni rowerami po pracy. Przywozimy po 30-40 prawdziwków. a to zbiór z przed kilku dni. Pozdrowienia Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 W górach izerskich gdzieś od dwóch tygodni pojawiły się już prawdziwki jeżdżę razem z bratem co kilka dni rowerami po pracy.te najmniejsze to mogłeś zostawić ,po paru dniach byłyby większe?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mm2 Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Jedni są bardzo uczuleni i nawet umierają! Ja sam nosze kleszcza który 2 lata temu wbił mi się to połowy uda!! -ale nie robię z tego tragedii!!! Jednak teraz , gdy brak grzybków poniżej kosza na godzinę to zostaję w domu pomimo braku boczniaka w piwnicy ale jest sztuczna pieczarka którą uwielbiają wszyscy!? A znak zapytania na końcu w jakim celu? Dwa lata nosisz kleszcza powiadasz Ja pierdziu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodex4 Napisano 28 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Jedni są bardzo uczuleni i nawet umierają! Ja sam nosze kleszcza który 2 lata temu wbił mi się to połowy uda!! -ale nie robię z tego tragedii!!! Ja tylko chciałem zwrócić uwagę że jezeli dopadnie Was choroba z Lyme to przeważnie jest to nieuleczalna choroba, a często z objawami które bardzo zmniejszają komfort życia. Szczególnie szkoda dzieci a przede wszystkim kobiet z racji dużego ryzyka w przyszłości przechodzenia choroby na płód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Tak z ciekawości zaznaczę tę imprezę www.swietorydza.pl Nigdy na niej nie byłem bo to dopiero 6-ta edycja. W ub. roku chciałem na siłę tam pojechać ale biorąc pod uwagę utrudniony dojazd i wcześniejszy brak tego szlachetnego grzyba (2 tyg. wcześniej - "zlot winiarzy"), odpuściłem. Dowiedziałem się ,że faktycznie grzyba było mało i trochę ludzi się zwaliło... Czy ktoś uczestniczył już w podobnej imprezie a może w samej Wysowej na rydzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friski Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 W zagłębiu grzybowym Zawadzkie przy drogach z pełnymi koszami nie stoją ale taki oto plon wyskoczenia z kajaka "na stronę" (część już na patelni): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 po naszemu to "gniewusy" (gniewosze, itp) - gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Pdobno jest kolejny wysyp u nas w Beskidach. Nie zbierałem bo nie mam czasu... kupuje pieczarki a czekam na boczniaka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Jak podaje radio PR I ,Pan Piechociński zaprasza na grzyby! Już w tym sezonie zebrał równe 100 kg!!! (wprawdzie sucho jak pieprz ale on zbiera!) Myślę ,że przy okazji www.swietorydza.pl też osiągnę podobny rezultat!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Zobaczcie jak wygląda grzybobranie u naszych wschodnich sąsiadów: To wszystko ..to prawie fotomontaż! Taki wysyp opieńki miodowej przeżyłem u nas w śląskich lasach jakieś 5-6 sezonów wstecz. Ostało się trochę! Co do borowików itp to muszę przenieść się w lata 70-te ub.w. - latem Suwalszczyzna (furmanki koszami wjeżdżały do lasu, człowiek myślał ,że to furman zbiera z żoną do tych koszy a oni już jechali po pierwszą zmianę ze skupu! Myśmy dopiero wchodzili do lasu (około godz.8-ej) a i tak wystarczyło dla nas). Na jesieni natomiast była to Rycerka i Sól (prawdziwki wielkie jak łopata lub cygańska patelnia - mam to na slajdach) - to były sielskie czasy!:cool: Teraz czasem więcej grzybiarzy niż grzybów no i tych kleszczy oraz żmij...ale nie ma co przesadzać z tymi grzybami - "co za dużo to nie zdrowo"! Oby trochę popadało bo chcę na rydze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yukisan Napisano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Niektóre zdjęcia rzeczywiście trącają fotomontażem, a wszystkie autoreklamą turystyczną. Nie od dziś wiadomo, że w Rassiji wsio jest bolszoje. Zwłaszcza na byłych poligonach nuklearnych:D. W lubuskiem, póki co - posucha grzybowa:(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 U nas kilka dni grzybowych czyli wilgotno z ciepłymi nocami a za dnia temp. zbliżona...ale ma to potrwać tylko do najbliższego czwartku, później ochłodzenie. W okolicznych lasach, po raz pierwszy od niepamiętnych lat ,więcej grzybów niż grzybiarzy - głównie podgrzybek i maślak!:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 U nas kilka dni grzybowych czyli wilgotno z ciepłymi nocami a za dnia temp. zbliżona...ale ma to potrwać tylko do najbliższego czwartku, później ochłodzenie. W okolicznych lasach, po raz pierwszy od niepamiętnych lat ,więcej grzybów niż grzybiarzy - głównie podgrzybek i maślak!:cool:rycho a gdzie Ty widziałeś tyle grzybów ,bo ja byłem wczoraj w lesie i raptem jakieś kilkanaście sztuk, ale byłem po całonocnej zabawie na weselu mojego kumpla, może to ma jakiś wpływ na wielkość zbiorów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mm2 Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 A nad morzem grzybów masa i chyba więcej faktycznie niż grzybiarzy bo połowa pleśniejacych już. Tak jak rycho rysio czy też ryszard pisze w większości podgrzybki i maslaki. Co prawda ze mnie grzybiarz żaden i zamiast scyzoryka zabieram tyskiego to i tak w godzinę koszyk miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 rycho a gdzie Ty widziałeś tyle grzybów ,bo ja byłem wczoraj w lesie i raptem jakieś kilkanaście sztuk, ale byłem po całonocnej zabawie na weselu mojego kumpla, może to ma jakiś wpływ na wielkość zbiorów ? Dzisiaj nawet w TVP K-ce mnie pokazywali;) Dokładnie miejsc Tobie nie wskażę bo wszyscy by się tam rzucili ale od ostatniej soboty są miejsca w naszych Beskidach a migu nawet rydze zbierał pod Równicą (? jak go zrozumiałem) ,a także miejsca w lasach pszczyńskich gdzieś tam wokół Paprocan. Nadal jest ciepło i wilgotno więc grzybów powinno wystarczyć dla wszystkich?!:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 19 Września 2013 Udostępnij Napisano 19 Września 2013 rycho a gdzie Ty widziałeś tyle grzybów ,bo ja byłem wczoraj w lesie i raptem jakieś kilkanaście sztuk(...)Kilkanaście sztuk ...a w jakim czasie ? A tu : www.tychy.pl/2013/09/19/abc-zbieracza-grzybow-video/ poradnik i nasz "gajowy marucha" z przepięknym okazem w ostatnim numerze TT (304 str 8)...a jeśli ktoś nie lubi zbierać grzybków bo żmije, kleszcze, itp to może je kupić na staro-tyskim targowisku (środa/sobota, większy wybór raczej w sobotę). Kozak po 15zł/kg, podgrzybek średniej wielkości to wydatek podobny ,borowik przerośnięty po 20zł. Ceny przyzwoite no ale za te na marynatę trzeba wydać nawet o 50% więcej! Użytkownik rycho65 edytował ten post 19 wrzesień 2013 - 08:34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siano Napisano 25 Września 2013 Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Dzisiaj 2 godzinny spacerek po lesie w okolicach lotniska w Pyrzowicach 70 sztuk małe świeże zdrowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi