grimson Napisano 18 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 18 godzin temu 4 godziny temu, AdrianW napisał: Faktycznie super ceny, może dlatego że ON niszowe i termin odległy. Człowiek by chętnie wszędzie pojechał żeby mieć jakieś rozeznanie w temacie. Po głowie cały czas mi chodzi taki kameralny ośrodek właśnie jak np Bormio, Molltarer, Tauplitz, czy nawet Mitkowy Hochkar. To jak rezerwowałeś tydzień wcześniej to było jeszcze w czym wybierać? Dzięki @grimson za referat i wskazówki👍 Wczoraj właśnie oglądałem na filmie te dwie niebieskie z Passo Groste. Tam coś koło 7km zjazdu jest. I miały fajne odcinki ale jednak sporo też kawałków z łyżwy było . Pozdro Ostatnie około 1,5km to trasa dojazdowa, ostatnie pińcet metrów to już płasko, a w dwóch miejscach pod górkę. ja robiłem na tej trasie dwie pętle a potem cisnąłem dalej w inne miejsca. jak bedziesz szukał noclegu w dobrej cenie, to są dwie sprawdzone opcje: 1. booking. szukasz która miejscówka jest OK pod względem odległości i kasy. potem wchodzisz na stronę www tego miejsca i rezerwujesz 10-20% taniej niż na booking, który to pobiera swój haracz. statusy na booking typu Genius nic nie dają. ja mam poziom 3 i takie same ceny, jak początkujący na booking 2. bierzesz Pan Chat GPT, piszesz o terminie, lokalizacji, ilości osób, preferencjach. AI wyrzuca dobre raporty. śmiem twierdzić że konkurencyjne, jak nie lepsze, vs booking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 4 godziny temu, AdrianW napisał: Bormio, Molltarer Bormio jest super z St. Caterina, Moltek na tydzień? Raczej nie. Dobry na krótki wypad. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 2 godziny temu, grimson napisał: jaki tam znawca. byłem tam 2x, do tej pory zjeździłem z 60% ON. Coś tam widziałem. więcej ode mnie wie @zającoraz wspomniany wcześniej @Marcos73 OK. Ja się już nie odzywam. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 15 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 15 godzin temu Teraz, Mitek napisał: OK. Ja się już nie odzywam. Pozdrowienia odzywaj się, każda opinia na Ski Forum jest wartościowa 👌 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 18 minut temu, grimson napisał: odzywaj się, każda opinia na Ski Forum jest wartościowa 👌 Nie miejsce gdzie się coś publikuje stanowi o wartości publikacji ale jej obiektywna wartość. Twoja głupota jest porażająca czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) 7 godzin temu, AdrianW napisał: Faktycznie super ceny, może dlatego że ON niszowe i termin odległy. Człowiek by chętnie wszędzie pojechał żeby mieć jakieś rozeznanie w temacie. Po głowie cały czas mi chodzi taki kameralny ośrodek właśnie jak np Bormio, Molltarer, Tauplitz, czy nawet Mitkowy Hochkar. To jak rezerwowałeś tydzień wcześniej to było jeszcze w czym wybierać? Dzięki @grimson za referat i wskazówki👍 Wczoraj właśnie oglądałem na filmie te dwie niebieskie z Passo Groste. Tam coś koło 7km zjazdu jest. I miały fajne odcinki ale jednak sporo też kawałków z łyżwy było . Pozdro Bormio to kameralny ośrodek??? - sugeruję nie pisać jak grimson, weź się ogarnij. Popatrz na LA a nie jakieś idiotyczne napierdalanki. Pozdro Edytowane 14 godzin temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 14 godzin temu, AdrianW napisał: To jak rezerwowałeś tydzień wcześniej to było jeszcze w czym wybierać? często pojawaiją się nowe oferty na tydzień lub 2 przed samym wyjazdem W tym rejonie Alp warto jeszcze zwrócić uwagę na Sulden piękny wysokogórski ośrodek z bardzo dobrym śniegiem albo Belpiano i Nauders po austriackiej stronie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 14 godzin temu, Mitek napisał: Orograficznie to lewa górna część doliny Rendena Dzięki Mitek za opinię. Dolina Rendena więc dolina w której leży Madonna i Pinzolo. Ale lewa górna część to już nic mi nie mówi bo zależy jak się dupą obrócę 🙂 14 godzin temu, Mitek napisał: chciałem pisać o alternatywach To napisz proszę. 6 godzin temu, Mitek napisał: Bormio to kameralny ośrodek??? - sugeruję nie pisać jak grimson, weź się ogarnij. Masz rację, źle napisałem , powinienem napisać "mały ośrodek" . Spojrzałem na mapę i Bormio wydało mi się mikrusem choć to nie świadczy że jest kameralne, tak samo jak Molltarer. Grimson napisał tak jak umie, jak czuje, swoją opinię. Sam go sprowokowałem do tego. Wiesz, jesteś inteligentny facet, skarbnica wiedzy. Ciężko Ci dotrzymać kroku. Wybacz czasami jeśli ktoś tego nie potrafi. 6 godzin temu, Mitek napisał: Popatrz na LA a nie jakieś idiotyczne napierdalanki. Ogarnąłem się Miteczku ale Ty też czasami powinieneś.... Gdzie tam są jakieś napierdalanki wytłumacz mi? Obejrzałeś lub chociaż wyszukałeś walkę Kamila tak żeby sprawdzić o co chodzi??? Z góry zakładasz, że "Twoje" jest lepsze, bardziej wartościowe. Lubię jeździć na nartach a niekoniecznie na rowerze(w zależności od okoliczności) i nie lubię tego oglądać. Lubiłem grać w siatkówkę a niespecjalnie ją oglądam choć jestem dumny z osiągnięć Naszych. LA czasami oglądałem. Trzym się i bez obrazy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 2 minuty temu, Jan napisał: często pojawaiją się nowe oferty na tydzień lub 2 przed samym wyjazdem W tym rejonie Alp warto jeszcze zwrócić uwagę na Sulden piękny wysokogórski ośrodek z bardzo dobrym śniegiem albo Belpiano i Nauders po austriackiej stronie Ok, dobrze wiedzieć. Myślałem że nie ma last minute w ofertach wyjazdów narciarskich🙂 Tak, Sulden, Belpiano i Nauders znam z ekranu. Też są one w planach tylko walczą o miejsce w kolejce😉 Zdaje się, że Gabrik był w tym sezonie tam jak dobrze pamiętam i wrzucał relację.. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Godzinę temu, AdrianW napisał: zależy jak się dupą obrócę jak ma być orograficznie to dupę wypinasz w tą stronę skąd płynie woda ps Gdzieś widziałem fajny filmik @grimsona jak szkoli córkę na trasie powyżej Passo del Groste 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu 10 minut temu, Jan napisał: jak ma być orograficznie to dupę wypinasz w tą stronę skąd płynie woda ps Gdzieś widziałem fajny filmik @grimsona jak szkoli córkę na trasie powyżej Passo del Groste Nie szkoli, bo uczennica już przerosła mistrza. Zwykłe nagranie z niebieskiej trasy nr 60: 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 10 minut temu, grimson napisał: Nie szkoli, bo uczennica już przerosła mistrza. Zwykłe nagranie z niebieskiej trasy nr 60: Janek mógłby się długo uczyć… jedno rzeczowe lecisz… na koniec pozytywne podsumowanie pięknie. Git! A nie jak Janek pohukuje na te biedne wnuczki przy każdym skręcie. Czego się Jaś nie nauczył tego Jan nie umi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, AdrianW napisał: Dzięki Mitek za opinię. Dolina Rendena więc dolina w której leży Madonna i Pinzolo. Ale lewa górna część to już nic mi nie mówi bo zależy jak się dupą obrócę 🙂 To napisz proszę. Masz rację, źle napisałem , powinienem napisać "mały ośrodek" . Spojrzałem na mapę i Bormio wydało mi się mikrusem choć to nie świadczy że jest kameralne, tak samo jak Molltarer. Grimson napisał tak jak umie, jak czuje, swoją opinię. Sam go sprowokowałem do tego. Wiesz, jesteś inteligentny facet, skarbnica wiedzy. Ciężko Ci dotrzymać kroku. Wybacz czasami jeśli ktoś tego nie potrafi. Ogarnąłem się Miteczku ale Ty też czasami powinieneś.... Gdzie tam są jakieś napierdalanki wytłumacz mi? Obejrzałeś lub chociaż wyszukałeś walkę Kamila tak żeby sprawdzić o co chodzi??? Z góry zakładasz, że "Twoje" jest lepsze, bardziej wartościowe. Lubię jeździć na nartach a niekoniecznie na rowerze(w zależności od okoliczności) i nie lubię tego oglądać. Lubiłem grać w siatkówkę a niespecjalnie ją oglądam choć jestem dumny z osiągnięć Naszych. LA czasami oglądałem. Trzym się i bez obrazy. Cześć Orograficznie tzn. z biegiem rzeki czyli patrząc a dół doliny. Tak piszę o rejonie Madonny, to się nazywa chyba Groste. Tu niestety jestem nędznym doradcą bo nie pamiętam nazw ani numerków. Opinie staram się wystawiać obiektywne raczej pod kogoś. Powracając do Tonale to jadąc od strony Val di Sole po wjeździe na przełęcz po prawej stronie masz gondolę na Presenę - to jest taki minilodowiec niestety zanikający. To właśnie tam musisz wjechać jak chcesz zjechać najdłuższym zjazdem w rejonie. Gondolą, a później krzesłem albo dwoma, dostajesz się na jakieś 3000m npm. pod skały i stamtąd już tylko w dół. Z ciekawostek to gdyby udać się z tego miejsca w dół tej wewnętrznej doliny z odchyleniem na jej lewe zbocze to jest tam stara trasa - obecnie ten zjazd nie jest utrzymywany ani wytyczony ale jest dość popularny - która prowadzi przez wykuty w skale tunel i daje możliwość zjazdu do Tonale od drugiej strony - świetna sprawa ale raczej dla wprawnych. - To po prawej. Po lewej stronie masz szerokie pola z mnóstwem wyciągów. Warto skorzystać z tych dłuższych wyprowadzających Cię wyżej do takich zawieszonych dolin gdzie są naprawdę fajne i puste trasy. Przy oglądaniu i orientowaniu się w ternie warto korzystać z mapek Bergfexu bo mają chyba najfajniejsze i klarowne wizualizacje ale trzeba uwzględniać, że to są panoramiczne szkice, które nie zachowują żadnej podstawowej stałej tak jak mapa ale dają pojęcie o całości. Tak, że trasa, która na mapce wygląda jako bardzo długa jest krótka i odwrotnie. Oczywiście nie musisz dojeżdżać do samego Tonale - kawałek stromych serpentyn tam jest. Wystarczy dojechać do Ponte di Legno i posłużyć się gondolą. Samo Ponte i Temu nie jest mi dobrze znane, byłem może ze dwa razy, tak żeby zerknąć więc nie wiem jak to teraz wygląda. Trasy w lesie w większości dość strome z tego co pamiętam. Bormio to solidna stacja narciarska - 2000 metrów przewyższenia i wiele możliwości jazdy ale...bardzo specyficzny śnieg. W okolicy masz Isolacia - świetny mały kameralny ośrodek w tygodniu zupełnie pusty, St Catarina - bardzo piękny widokowo ośrodek nastawiony sportowo ale naprawdę wart poświęcenia dnia, no i Livigno (wszystko na tym samym karnecie) o którym nie ma co pisać. Warto będąc w Livigno czy Bormio zrobić wycieczkę do St Moritz ale trzeba trafić na pogodę bo to już za granią główną Alp. Co do napierdalanek to wybacz ale nie rozumiem tego i koniec. Połowa programów sportowych daje jakieś walki i jest to dla mnie bardzo słaby temat przy mnogości innych superciekawych sportów. Wiesz moje dzieci trenowały karate wiele lat ze znaczącymi sukcesami więc sporty walki nie są mi obce ale ich nie lubię i uważam za wątpliwej jakość atrakcję najniższych lotów. Po prostu, takie mam zdanie i tyle. Nic osobistego oczywiście. Wiesz ja piszę dość bezpośrednio tak mam więc jeżeli zbyt bezpośrednio to przepraszam. CDN. Edytowane 4 godziny temu przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Mitek - super wskazówki - dziękuję 👍 Ale wtopa, nie sprawdziłem znaczenia słowa orograficznie, sorki najmocniej. Czekam na CD! Ale to nie jest napierdalanka tylko armwrestling!😆 Nosz ku... jaki uparty że nawet nie spojrzy 🙃 A ten "set" to mistrzostwo świata nawet dla kowalskiego... PS. Pisz jak Ci pasuje. Chodziło mi tylko o to że nie można oglądać czegoś na siłę. Tak samo jak już jakiś czas temu padł temat o muzyce - dla mnie kto co lubi... W sumie o polityce też ale to wolałbym na razie przemilczeć.... Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 29 minut temu, Mitek napisał: Gondolą, a później krzesłem albo dwoma, dostajesz się na jakieś 3000m npm. tam były krzesła i 2 orczyki, jakieś 10 lat temu wymieniono na gondolki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 18 minut temu, Mitek napisał: Powracając do Tonale to jadąc od strony Val di Sole po wjeździe na przełęcz po prawej stronie masz gondolę na Presenę - to jest taki minilodowiec niestety zanikający. Jadąc z Folgaridy Presena jest po lewej. 19 minut temu, Mitek napisał: Po lewej stronie masz szerokie pola z mnóstwem wyciągów. Warto skorzystać z tych dłuższych wyprowadzających Cię wyżej do takich zawieszonych dolin gdzie są naprawdę fajne i puste trasy. To pole z wyciagami jest po prawej, długie trasy wyżej nie są już puste. No i z Tonale jedzie się gondolą do Ponte di Legno, bo najpierw dojedziesz do Tonale. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 13 minut temu, zając napisał: Jadąc z Folgaridy Presena jest po lewej. To pole z wyciagami jest po prawej, długie trasy wyżej nie są już puste. No i z Tonale jedzie się gondolą do Ponte di Legno, bo najpierw dojedziesz do Tonale. Cześć Tak oczywiście masz rację, odwróciłem mapę w głowie. Nie byłem tam sporo czasu i tak naprawdę to wszystko mi się miesza bo tak naprawdę wszędzie - w sensie w każdym ośrodku jest mniej więcej tak samo. Pozdro Edytowane 3 godziny temu przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Na mapie bergfexa właśnie są krzesełka. Presena wygląda zachęcająco. Ogólnie Tonale leży na 1800+/- więc wysoko. W sieci raczej ma opinię "dużej Białki" pewnie za sprawą licznych wyciągów i tras po prawej stronie ale ta lewa strona z Preseną sztos. Zaraz obczaję na filmach 😉 Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 36 minut temu, AdrianW napisał: Na mapie bergfexa właśnie są krzesełka. na presenie teraz są tylko gondolki, na górskich wycieczkach dosyć mylące może być używanie takich pojęć jak "lewo, prawo", Warto jednak przed wyjazdem a także w opisach po używać nazw topograficznych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 55 minut temu Udostępnij Napisano 55 minut temu 2 godziny temu, AdrianW napisał: Na mapie bergfexa właśnie są krzesełka. Presena wygląda zachęcająco. Ogólnie Tonale leży na 1800+/- więc wysoko. W sieci raczej ma opinię "dużej Białki" pewnie za sprawą licznych wyciągów i tras po prawej stronie ale ta lewa strona z Preseną sztos. Zaraz obczaję na filmach 😉 Pozdro Nie napalaj się za bardzo, w grudniu często Presena nie jest jeszcze przygotowana w 100% np. dwa lata temu te górne odcinki były zamknięte (o dziwo), otwarta tylko czarna trasa w dół (petarda). Warto tam jechać MZ tylko jak będą solidne opady śniegu wcześniej, bo jeśli nie to dużo tras w Tonale i Ponte di Legno ma znacząco gorsze warunki niż w głównym ośrodku Folgarida-Marilleva-Madonna-Pinzolo (sztuczny śnieg, wyślizgane pola, wywiane fragmenty itp.) No i nie wszystko jest otwarte. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi