brachol Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Witam Jak przechowujecie narty poza sezonem? PIonowo czy poziomo? jakies ciekawe pomyzly? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riddick Napisano 20 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 ja narty przechowuję w spiżarce, stoją pionowo i nie zauważyłem aby coś się z nimi niedobrego działo. Zresztą nie mam miejsca żeby narty przechowywać w pozycji poziomej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbiq Napisano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Ostatnio usłyszałem herezję, że spinanie nart po sezonie skistopami może deformować ich naturalną krzywiznę??? Osoba, która to powiedziała, blokuje skistopy za pomocą peszli:confused: Ja, od zawsze (od kiedy mam wiązania ze skistopami) przechowuję narty spięte razem i nie zauważyłem by miało to jakikolwiek wpływ na ich parametry!!! Chyba mam rację???............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delfin Napisano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Jesli nie zamierzasz eksploatowac jednych nart przez 10 lat, albo i lepiej, to mozesz sobie je spinac i zostawiac sprezyny w wiazaniach napiete. Jesli chcesz totalnie zminimalizowac zuzycie i zachowac najwieksza precyzje to ustaw wiazania na 0, nie spinaj ski-stoperow i najwazniejsze... nie uzywaj nart!! Podczas jazdy zuzywaja sie przeciez najbardziej BTW - sporo o tym na forum bylo, wiec na przyszlosc... 'use search, Luke...' pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbiq Napisano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Zacytowałem tylko teorię pewnego kosmity , skądinąd zaprawionego w wielu bojach narciarza. Pozdro:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skiman6 Napisano 10 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Szukając pomocy, odgrzebałem temat…może czegoś się dowiem, albo choć hałas jakiś się zrobi... …bo jakoś ciszej na forum, poza rowerowymi skrzykami, niewiele słychać, może i większość z Was leży gdzieś na słońcu i wytapia nadmiary / ja je próbuję zgubić na rowerze ale pewnie jeżdżę za wolno,lub zbyt ostrożnie …/, może i nie czas teraz na rozmowy o nartach ale szukając czegoś , zobaczyłem swoje składowisko sprzętu zimowego i stwierdziłem, że leży on jakby niepotrzebny, jakby już przydatnym miał nie być, niczym graty zbędne… …a miałem narty porządnie poustawiać, zawiesić, czy coś…ale jakoś zeszło…ale może choć na te kilka miesięcy bym je porządnie… no właśnie co?:- postawił, położył, zawiesił…? - nigdy specjalnie nie dbałem o to, stąd nie wiem w jakiej pozycji im najlepiej będzie… I choć przyjemności nimi dostępne odległe,jakby zdarzyć się już nie miały…ale przecież zdarzą się wkrótce…więc wiedza na teraz i na potem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 10 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Witam To czy w poziomie czy w pionie myslę nie ma znaczenia. Ważne żeby były przechowywane symetrycznie - rozłozone slizgami na zewnatrz (ew. do góry), zabezpieczone przed działaniem czynników atmosferycznych a najlepiej po zakończeniu sezonu naostrzone i nasmarowane. Ja trzymam narty na takich belkach pod sufitem - element konstrukcji dachu i jak sobie spojrzę do góry to sie do mnie usmiechaja zapraszająco. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LAWINA Napisano 11 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Dobrze by były posmarowane aby ślizg się nie utleniał,robi się potem biały i trzeba solidnie go potem nasmarować.Ponadto narty muszą być wytarte i stać lub leżeć (nie wiem czy pozycja ma znaczenie na właściwości jezdne)w suchym miejscu.Garaż nie jest dobrym miejscem .Bo jak rdza zacznie nam dbać o krawędzie to zrobi nam takie wżery że trudno będzie je wyprowadzić podczas ostrzenia.Wiązania powinny być odkręcone na minimum aby sprężyna odpoczywała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasta Napisano 4 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Podobnie jak Mitek, moje wiszą pożądnie nasmarowane w poziomie na hakach wkręconych do ściany (http://www.alberts.pl/) w suchej piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RYKI Napisano 15 Września 2008 Udostępnij Napisano 15 Września 2008 A co mówią producenci nart na ten temat ?? Domyślam się, ze przynajmniej niektórzy coś zalecają… . R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxine Napisano 15 Września 2008 Udostępnij Napisano 15 Września 2008 nasze do przed 4 tyg stały nasmarowane za szafą w sypialni a teraz, od 4 tyg muszą leżeć na tejże szafie w sypialni ( bo w tamto miejsce musiałam wstawić coś innego) nasze nartki (i kije) to mają dobrze, cieplutko, suchutko... ...a buty, naturalnie, w szafie stoją sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RYKI Napisano 16 Września 2008 Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Moim też źle nie jest, stoją sobie w pokrowcu za szafą. Starsze modele z konieczności trzymam w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nomios Napisano 16 Września 2008 Udostępnij Napisano 16 Września 2008 moje leżą osobno, poziomo na "boku", na strychu:) na szczęście mam miejsce...nasmarowane... nie naostrzone....robię to przed sezonem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomKur Napisano 17 Września 2008 Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Witam, moje narty leżą tak jak ja, tylko ja leżę na łóżku a one podemną, znaczy się pod łóżkiem leżą a nie podemną bezpośrednio ;-). W pokrowcu sobie leżą, wiązania odkręcone i w pozycji jakby but był wpięty. Buty obok w szafie stoją w pokrowcu. Chyba dzisaj wyjmę sprzęt i trochę z nim "porozmawiam", podobnie jak to opisywał Jan. Żona znowu będzie na mnie dziwnie patrzeć, ale co tam... Pozdrawiam. Tom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WincentY Napisano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Mam pytanie odnosnie przechowywania sprzetu poza sezonem. Mianowicie jak powinno/nie powinno sie to odbywac ? Dotyczy nart oraz butow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metaal Napisano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Witam Użyj szukajki, dużo znajdziesz na ten temat np: http://www.skiforum....chowywanie nart O butach też znajdziesz. Ważne by były suche, klamry zapięte, i ja wsadzam do buta takie rurki bodajże po papierowych rącznikach. Więcej znajdziesz gdy poszperasz za pomocą szukajki nasze forum. Postrufka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WincentY Napisano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Witam Użyj szukajki, dużo znajdziesz na ten temat np: http://www.skiforum....chowywanie nart O butach też znajdziesz. Ważne by były suche, klamry zapięte, i ja wsadzam do buta takie rurki bodajże po papierowych rącznikach. Więcej znajdziesz gdy poszperasz za pomocą szukajki nasze forum. Postrufka Szukalem, czytalem te tematy. Jednak nie znalazlem nigdzie informacji np. nt. przechowywania butow. Dlatego napisalem ten temat, aby wszystko bylo ladnie zebrane w jednym miejscu. Klamry powinny byc jak zapiete ? Na pierwsze zabki ? Podobnie jak zapinamy na nodze czy scisniete na maxa ? W jakich temperaturach powinno/nie powinno sie przechowywac taki sprzet ? Użytkownik WincentY edytował ten post 18 styczeń 2009 - 12:27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paszczak72 Napisano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Co do przechowywania nart przeczytaj powyższe wątki a co do butów to dobrze jak klamry są zapięte lekko,na pierwsze ząbki,a najlepiej przechowywać je w zwykłej temperaturze pokojowej,nie w miejscach zawilgoconych (jakieś zawilgocone piwnice itp.).Ja osobiście trzymam je w pawlaczu w specjalnie do tego przeznaczonym plecaku na buty narciarskie służacym także do ich transportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alook Napisano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 narty serwisowane / watek byl podany / buty czyste zapiete na klamry- tak jak zapinasz je jezdzac, moga byc schowane do specjalnej torby, plecaka, trzymane w suchym miejscu w temp pokojowej ,niekoniecznie na sloncu przy kaloryferze, w wilgotnej piwnicy, ja osobiscie trzymam buty w specjalnych pokrowcach, helm, kaski rowniez to samo dotyczy gogli, ciuchy narciarskie rowniez poskladane zapakowane w pojemniki...ale ale... sezon sie dopiero zaczyna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordirko Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Witam, mam pytanie dotyczące przechowywania nart t.j. czy narty można bezpiecznie przechowywać w domu bezpośrednio przy kaloryferze? Pozdro Narty wytrzymują smarowanie na gorąco żelazkiem nastawionym na 120-130 stopni C, kaloryfer aż tak gorący zwykle nie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba-77 Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Narty wytrzymują smarowanie na gorąco żelazkiem nastawionym na 120-130 stopni C, kaloryfer aż tak gorący zwykle nie bywa. Brawo za "dobre rady" Smarowanie na gorąco (jak długo działa taka temperatura :confused: - i tylko na ślizgi !)a trzymanie nart przy kaloryferze:confused: Super porównanie:eek: - ja bym nie ryzykował. Użytkownik samba-77 edytował ten post 14 luty 2010 - 02:10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yukisan Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Witam, mam pytanie dotyczące przechowywania nart t.j. czy narty można bezpiecznie przechowywać w domu bezpośrednio przy kaloryferze? Pozdro Lepiej w neutralnej domowej temperaturze. Po co ryzykować? Producent mógł przewidzieć zakres temperatur pracy sprzętu na -25 do +20 C. Przy grzejniku masz +40 do 60 C dodatkowo długotrwałe przesuszanie. W niczym to nie pomoże, a zaszkodzić może. Całe urządzenie ( narty ) ma taką wytrzymałość jaką ma jego najsłabszy element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Sprężyna wiązań powinna odpoczywać - czyli wiązania w takiej pozycji jak wypniemy buta? Bo naciągnięta jest gdy się buty wepnie i jeździ? + nastawa siły wypięcia na 0 (lub min jak nie ma 0 ). Zapisz gdzieś ile miałeś nastawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaja45 Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Narty wytrzymują smarowanie na gorąco żelazkiem nastawionym na 120-130 stopni C, kaloryfer aż tak gorący zwykle nie bywa. Ślizgi nart wytrzymują większą temperaturę 160 C i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Marca 2010 Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Ale wiązania w pozycji tak jak bez buta? Bo gdzieś znowu czytałem, że jak z butem. szkoda, że tu nie może być kompromisu... przechowuje otwarte (bez buta), bo tak zajmują mniej miejsca) zresztą- jak zluzujesz spreżyne to bez znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi