SzymQ Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 3 minutes ago, lubeckim said: Pewnie ch___o tylko co to ma do tego? Ano tylko tyle, że dowodzi braku logiki w licytacji za ile należy kupić narty. Za te same pieniądze jeden kupi 1 parę, inny 4, a jeszcze inny 20. Finalnie wszyscy będą szczęśliwi mimo, że nikt mistrzem świata nie zostanie 🙂 P.S. Powiedz lepiej co byś dołożył w customowej grafice, gdybyś o niej wiedział. Myślałem, że żeby docenić włoski klimat, to może jakaś miniaturka TP91 dobrze by tam siadła 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubeckim Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 38 minutes ago, Marcos73 said: masowy sport dla przeciętnego obywatela Jak przeglądam wykaz transakcji na moich kontach (excel sięga 2017) to coraz bardziej mam wrażenie, że raczej nie masowy i dla nie przeciętnego obywatela 😉 Tzn masowy może tak, bo może aż tak się ludziom powodzi, chodź IMHO ludzi na stokach jest coraz mniej, niż jeszcze kilka lat temu. JA to i tak mam fajnie, bo jestem starym kawalerem. Jak widzę faceta z babą i dwoma bachorami na nartach, to tylko się zastanawiam, ile to trzeba zapie____ć żeby tak lekką ręką z 500pln minimum na jeden dzień poszło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Godzinę temu, SzymQ napisał: Ciekawi mnie jednak, jak wypadliby najwięksi forumowi szpenie w konfrontacji ze światową elitą, uzbrojoną w narty za 300 zł... Macie jakieś przemyślenia? Tu mógłbyś się zdziwić. Możemy jako punkt odniesienia zerknąć na wyniki Gardenissimy w której często startują zawodnicy PŚ na swoim najlepszym sprzęcie. Więc rok 2024 Katarina Liensberger czas 3,47. Znany wielu forumowiczom Marek S. czas 4,33 Czyli 18% różnicy. Aktualna zawodniczka PŚ vel 72-letni amator !!! Posadźmy teraz Katarinę na złom za 300 i można by się zdziwić. Nie mówiąc już o takich amatorach jak np. Krzysztof Wsól ( 15 % do Katariny) czy kilku znanych mi innych . Idąc dalej, są zapewne na liście wyników Gardenissymy bardziej spektakularne zestawienia ale nie znam większości nazwisk. 15% to często mniejsze różnica niż notuje się w zawodach PŚ w pierwszej 30 setce. Nie twierdzę, że jesteśmy blisko najlepszych zawodników na świecie ale wielu z nas ( amatorów) potrafi jeździć naprawdę dobrze. p.s. na szybko zerknąłem na wyniki po pierwszym przejeździe SL podczas ostatnich Igrzysk. Pierwszego, od 30-tego dzieliło ponad 18 % różnicy czasu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Godzinę temu, Marcos73 napisał: Bardzo blado, wiesz dobrze o tym, podobnie jak alpejczycy na IO. Ja tam nikomu nie zaglądam do portfela, jak go stać, to niech ma, ale dziwi mnie jedynie, sprzęt za miliony monet, a na szkolenie za 2 klocki nie pojedzie, bo drogo w chuj. pozdro Niekoniecznie cena szkolenia ludzi zniechęca - a narty klikasz i masz… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 53 minuty temu, Marcos73 napisał: Mateo, przecie ż to nie do Ciebie, tylko takie ogólne spostrzeżenia. Ponadto narciarstwo to masowy sport dla przeciętnego obywatela, a szybownictwo dla obywatela z grubym portfelem. Dwie różne zajawki i różne koszta. pozdro Eee tam dla przeciętnego to biegówki w koło domu nawet bez nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 12 minutes ago, jurek_h said: Tu mógłbyś się zdziwić. Możemy jako punkt odniesienia zerknąć na wyniki Gardenissimy w której często startują zawodnicy PŚ na swoim najlepszym sprzęcie. Więc rok 2024 Katarina Liensberger czas 3,47. Znany wielu forumowiczom Marek S. czas 4,33 Czyli 18% różnicy. Aktualna zawodniczka PŚ vel 72-letni amator !!! Posadźmy teraz Katarinę na złom za 300 i można by się zdziwić. Nie mówiąc już o takich amatorach jak np. Krzysztof Wsól ( 15 % do Katariny) czy kilku znanych mi innych . Idąc dalej, są zapewne na liście wyników Gardenissymy bardziej spektakularne zestawienia ale nie znam większości nazwisk. 15% to często mniejsze różnica niż notuje się w zawodach PŚ w pierwszej 30 setce. Nie twierdzę, że jesteśmy blisko najlepszych zawodników na świecie ale wielu z nas ( amatorów) potrafi jeździć naprawdę dobrze. p.s. na szybko zerknąłem na wyniki po pierwszym przejeździe SL podczas ostatnich Igrzysk. Pierwszego, od 30-tego dzieliło ponad 18 % różnicy czasu. Przykro mi ale niewiele mi to mówi. Dodatkowo nie widzę sensu zestawiania wyników kobiet z wynikami mężczyzn. Jedyny sens porównywania jaki widzę, to ktoś najlepszy z forum, kontra taki np Bode w tych samych warunkach jeden po drugim. I teraz wydaje mi się, że narty nie przeszkodziłyby rzeczonemu Bode wygrać. I faktycznie zdziwiłbym się gdyby było inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, SzymQ napisał: Przykro mi ale niewiele mi to mówi. Dodatkowo nie widzę sensu zestawiania wyników kobiet z wynikami mężczyzn. Jedyny sens porównywania jaki widzę, to ktoś najlepszy z forum, kontra taki np Bode w tych samych warunkach jeden po drugim. I teraz wydaje mi się, że narty nie przeszkodziłyby rzeczonemu Bode wygrać. I faktycznie zdziwiłbym się gdyby było inaczej. A gdyby Bodę się akurat wypierdzielił to jakie byłyby Twoje wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Just now, jurek_h said: A gdyby Bodę się akurat wypierdzielił to jakie byłyby Twoje wnioski? A gdyby ten z forum akurat się wypierdzielił, to jakie byłyby Twoje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Moje przedstawiłem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu No spoko. To ja swoje też. Dziękuję za konstruktywną dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 32 minuty temu, lubeckim napisał: JA to i tak mam fajnie, bo jestem starym kawalerem. Jak widzę faceta z babą i dwoma bachorami na nartach, to tylko się zastanawiam, ile to trzeba zapie____ć żeby tak lekką ręką z 500pln minimum na jeden dzień poszło. Może dlatego jesteś starym kawalerem, że dla ciebie kobieta to baba, a dzieci to bachory. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 37 minut temu, lubeckim napisał: Jak przeglądam wykaz transakcji na moich kontach (excel sięga 2017) to coraz bardziej mam wrażenie, że raczej nie masowy i dla nie przeciętnego obywatela 😉 Tzn masowy może tak, bo może aż tak się ludziom powodzi, chodź IMHO ludzi na stokach jest coraz mniej, niż jeszcze kilka lat temu. JA to i tak mam fajnie, bo jestem starym kawalerem. Jak widzę faceta z babą i dwoma bachorami na nartach, to tylko się zastanawiam, ile to trzeba zapie____ć żeby tak lekką ręką z 500pln minimum na jeden dzień poszło. Mateo, odpowiedz jaki jest stosunek w PL zdeklarowanych osób które uprawiają narciarstwo alpejskie (nawet raz w roku) a ilu jest takich szybowników. Ile osób ma narty, a ile osób ma szybowce. To świadczy o masowości. Generalnie w PL jest więcej zdeklarowanych narciarzy niż liczy populacja Szwajcarii. W alpach jest Polaków w bród, i chyba jesteśmy jedną z największych nacji odwiedzających Alpy. Na rodzimych stokach jest może ich z roku na rok coraz to mniej, bo jeśli koszty pobytu są podobne to wybierają Alpy. Społeczeństwo jest bogatsze i zaczyna z tego korzystać. Jesteś kawalerem, to możesz tylko ze swojej perspektywy na to patrzeć, może nieco ze zdziwieniem. Niestety, rodzina i dzieci zmieniają priorytety. Inaczej się gospodaruje budżetem, ale da się to ogarnąć bez problemu. Może w mniejszym wymiarze, ale da się. I zimę i lato. pozdro Edytowane 2 godziny temu przez Marcos73 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 30 minut temu, lubeckim napisał: Jak przeglądam wykaz transakcji na moich kontach (excel sięga 2017) to coraz bardziej mam wrażenie, że raczej nie masowy i dla nie przeciętnego obywatela 😉 Tzn masowy może tak, bo może aż tak się ludziom powodzi, chodź IMHO ludzi na stokach jest coraz mniej, niż jeszcze kilka lat temu. JA to i tak mam fajnie, bo jestem starym kawalerem. Jak widzę faceta z babą i dwoma bachorami na nartach, to tylko się zastanawiam, ile to trzeba zapie____ć żeby tak lekką ręką z 500pln minimum na jeden dzień poszło. Obrażanie rodzin z dziećmi nie warto komentować... Nawet nie znasz miary że jeden dzień z karnetami po 4 godziny dla czteroosobowej rodziny i cała resztą to 1000...1200 zł bez noclegu i dlatego po takich postach jestem za podatkiem 40% dla singli 💪 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papa_zuk Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 2 hours ago, SzymQ said: Bez sensu te przekomarzania o cenach. W ostatecznym rozrachunku na portalach ze sprzętem używanym, da się kupić w przedziale 300-400 PLN narty, na których z powodzeniem da się jeździć. Reszta to subiektywne odczucia, za które jedni są w stanie dopłacić 1000 a inni 5000. Ciekawi mnie jednak, jak wypadliby najwięksi forumowi szpenie w konfrontacji ze światową elitą, uzbrojoną w narty za 300 zł... Macie jakieś przemyślenia? Victor Muffat Jeandet w związku z tym, że nie załapał się na IO pojechał sobie na free-ride do Japonii. Z tego co widzę na jego IG, gdy my spaliśmy dziś w nocy, on został zaproszony jako vorlaufer na jakieś lokalne zawody dla dzieci. Jak napisał pojechał na pożyczonych nartach (na pewno jesteś w stanie kupić takie <1000PLN, Salomony SL na oko sezon 2020/21), w dwa numery za dużych free-rideowych butach itd. No dobrze szedł piecem... Normalnie ludzie tak nie jeżdżą😀 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubeckim Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 35 minutes ago, Mikoski said: Obrażanie rodzin z dziećmi nie warto komentować... Nawet nie znasz miary że jeden dzień z karnetami po 4 godziny dla czteroosobowej rodziny i cała resztą to 1000...1200 zł bez noclegu i dlatego po takich postach jestem za podatkiem 40% dla singli 💪 Uuuuu widzę, że tylna część ciała zabolała. Widzisz, niektórzy uczą się na błędach innych 😄, chodź większość facetów i tak robi to samo, spodziewając się lepszych rezultatów. Ty chcesz podatków na singli, a ja powiem, że jak ktoś chciał mieć bardzo dzieci, to niech teraz siedzi cicho i płaci 😄 Ja po prostu stwierdziłem, że mając za przykład moich znajomych, rozwód to jednak droga impreza tym bardziej, jak potem musisz babę utrzymywać do końca życia i w zasadzie zaczynać od zera, bo ona ma wszystko a ty nic 🤣 Życie jest jedno i szkoda je marnować na głupoty i wychowywanie dzieci 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Daję sobie bardzo dobrze radę nigdy nie korzystając z żadnego socjalu, mam dwie dorosłe córki których bym nigdy nie wydał za takiego ciula który przelicza posiadanie dzieci na wygodę swojej marnej dupy... 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 2 minuty temu, Mikoski napisał: Daję sobie bardzo dobrze radę nigdy nie korzystając z żadnego socjalu, mam dwie dorosłe córki których bym nigdy nie wydał za takiego ciula który przelicza posiadanie dzieci na wygodę swojej marnej dupy... A to nie jest tak, że one same wybierają partnerów? Przyjdzie któraś z Lubeckim i co panie zrobisz? Edytowane 1 godzinę temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Normalnie już mi brakuje popcornu i coli. Co wątek to ciekawiej. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 7 minutes ago, star said: A to nie jest tak, że one same wybierają partnerów? Przyjdzie któraś z Lubeckim i co panie zrobisz? Liczysz na to, że Damian będzie się bawił w teorię na forum? 😉 Ja obstawiam, że bez zbędnego teoretyzowania rozwiąże problem praktycznie 😄 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 11 minut temu, star napisał: A to nie jest tak, że one same wybierają partnerów? Przyjdzie któraś z Lubeckim i co panie zrobisz? Zapyta co może zaoferować jego córce, a ten podobnie jak mój kolega położy na stole to co nosi w spodniach 🤣. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 19 minut temu, kordiankw napisał: Zapyta co może zaoferować jego córce, a ten podobnie jak mój kolega położy na stole to co nosi w spodniach 🤣. A jak nartę Mikoski akurat upuści i to GS? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Włoski "design" słynie z klasy i wyrafinowania. To oczywiście kwestia gustu a granica sztuki z kiczem jest bardzo cieniutka. Dla mnie wzornictwo Carpani projektowane chyba było poza Europą 😉 Edytowane 1 godzinę temu przez jurek_h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 47 minut temu, lubeckim napisał: Uuuuu widzę, że tylna część ciała zabolała. Widzisz, niektórzy uczą się na błędach innych 😄, chodź większość facetów i tak robi to samo, spodziewając się lepszych rezultatów. Ty chcesz podatków na singli, a ja powiem, że jak ktoś chciał mieć bardzo dzieci, to niech teraz siedzi cicho i płaci 😄 Ja po prostu stwierdziłem, że mając za przykład moich znajomych, rozwód to jednak droga impreza tym bardziej, jak potem musisz babę utrzymywać do końca życia i w zasadzie zaczynać od zera, bo ona ma wszystko a ty nic 🤣 Życie jest jedno i szkoda je marnować na głupoty i wychowywanie dzieci 🤣 Powiem i to bardzo grzecznie ,masz zjebany beret wyciągając takie tezy i wnioski. Żeby nie było stary kawaler (56l) to mówi... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 47 minut temu Udostępnij Napisano 47 minut temu 1 godzinę temu, jurek_h napisał: Tu mógłbyś się zdziwić. Możemy jako punkt odniesienia zerknąć na wyniki Gardenissimy w której często startują zawodnicy PŚ na swoim najlepszym sprzęcie. Więc rok 2024 Katarina Liensberger czas 3,47. Znany wielu forumowiczom Marek S. czas 4,33 Czyli 18% różnicy. Aktualna zawodniczka PŚ vel 72-letni amator !!! Posadźmy teraz Katarinę na złom za 300 i można by się zdziwić. Nie mówiąc już o takich amatorach jak np. Krzysztof Wsól ( 15 % do Katariny) czy kilku znanych mi innych . Idąc dalej, są zapewne na liście wyników Gardenissymy bardziej spektakularne zestawienia ale nie znam większości nazwisk. 15% to często mniejsze różnica niż notuje się w zawodach PŚ w pierwszej 30 setce. Nie twierdzę, że jesteśmy blisko najlepszych zawodników na świecie ale wielu z nas ( amatorów) potrafi jeździć naprawdę dobrze. p.s. na szybko zerknąłem na wyniki po pierwszym przejeździe SL podczas ostatnich Igrzysk. Pierwszego, od 30-tego dzieliło ponad 18 % różnicy czasu. Cze Ja tak z ciekawości zerknąłem na stronę, ale nie było wyników za 2025, tylko wcześniejsze. I tak, nasz forumowy kolega Zbyszek dostał półtorej minuty od Christofa Innerhofera. Nie wydaje mi się, żeby zamiana nart mogłaby coś pomóc. Wiadomo - znaczna różnica wieku. Na marginesie różnica między 1 i 3 miejscem była to niecała ..... sekunda, więc 1,5min to wieczność. To impreza integracyjna, gdzie amatorzy mogą wystartować wspólnie z zawodowcami i byłymi mistrzami. Zjazd jest długi i w rzeczywistości, to amatorzy dają z siebie wszystko, a zawodowcy jadą może tylko ambitnie i to zależy od dnia. Rok wcześniej Szafrański dostał 40 sek. od Christiny Ager. Startowali nieomal równocześnie. W 2023 Christian Gedina wlał wszystkim młodszym i starszym od siebie amatorom mając 65 lat. To są levele których czasami nie da się przebić. Jak widzisz wiek ma tutaj mniejsze znaczenie. Oczywiście się zgadzam z Tobą, że potrafimy jeździć na wysokim poziomie w sensie amatorskim. Jest sporo rodaków, którzy w Alpach nie maja się czego wstydzić, wręcz są postrzegani jako b. dobrzy narciarze i ich jazda budzi szacunek. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 33 minuty temu Udostępnij Napisano 33 minuty temu (edytowane) @PaVic Paweł, apropos Carpani. Tak realnie, nie to że są tak zajebsite, tylko Ty już je ogarniasz. 2 sezony wstecz, pewnie byś napisał, że na nich się nie jechać, a za 2 sezony napiszesz, że nie jadą w porównaniu z GS r=25 na którym już jeździsz. I to nie że się zjebały, ale że Twój poziom jazdy jest dużo wyższy. Ale jak pisał Jurek, na dzień dzisiejszy akurat ta narta spełnia wszystkie Twoje potrzeby (elastyczność, taliowanie i chuj wi co tam jeszcze) to ją kup, na pewno pomoże, a nie przeszkodzi Ci w rozwoju. Syn ostatnio jeździł na kumpla nartach (nota bene jego byłych) i stwierdził, że omc go nie zabiły, takie były chujowe. Nic nie trzymały i klepały. Narty były ok, ale jego poziom jazdy wzrósł, że poprzednie były już nie wystarczające na dzień dzisiejszy. 2 sezony wstecz były ok. U Ciebie pewnie tez tak będzie, czego oczywiście Tobie i wszystkim życzę (sobie też 🙂 ). pozdro Edytowane 12 minut temu przez Marcos73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi